Нелегални течности от Китай доведоха до кризата с електронните цигари в САЩ

Заболяванията са причинени от Тетрахидроканабинол и Витамин Е ацетат, коментира проф. Момеков
Обновена: 24 яну 2020 15:33 | 24 яну 2020 15:33, Александър Попов
3
Нелегални течности от Китай доведоха до кризата с електронните цигари в САЩ
При всички случаи, регистрирани в САЩ, се говори за нов вид белодробно заболяване, причинено от необявени съставки в течностите за електронни цигари. Маслата са съдържали съставката Тетрахидроканабинол, и освен това като агент, като помощно вещество, е бил използван и Токоферил ацетат, наричан Витамин Е ацетат. Това коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология по БНР.
 
"При всички случаи, които са регистрирани само в САЩ и никъде другаде, в които се говори за нов вид болест на белия дроб, причинена от електронни цигари, говорим за необявени съставки.  Като тетрахидроканабинол, т.е. масла, които съдържат тетрахидроканабинол, а като помощно вещество е бил използван и токоферил ацетат, наричан още витамин Е ацетат“, допълни проф. Момеков.
 
Когато пием витамин Е като добавка или се мажем с крем с витамин Е, той е безкрайно полезен, но когато през едно електронно вейпинг устройство с течност той попадне в белия дроб, това води до състояние, чиято клиничната картина прилича на пневмония. 
 
„Всъщност това е един стерилен пневмонит, нещо, което прилича на пневмония, но няма изолирана бактерия. И това всъщност е реакция на нашия неспецифичен имунитет срещу тези вредности. В други от тези устройства е установено наличие на течен парафин, а това са все вещества, които са изключително нехарактерни за нашия бял дроб, но попадат там. Във всичките лаважи на бял дроб от тези случаи в САЩ на заболели и починали са били установени високи концентрации токоферил ацетат. И освен това се касае за много малко производители и то не от сериозните производители, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет“, обясни още проф. Момеков пред БНР.
 
Кризата с електронните цигари в САЩ е случай, който в медицината се нарича идиосинкразия или нещо крайно рядко, заяви професорът. Става въпрос за близо 3000 пациенти, хоспитализирани с новата белодробна болест EVALI, от които 80% от течностте са със съдъражние на THC (тетрахидроканабинол - психоактивното вещество при канабиса), потвърдиха и данните в последния доклад от декември 2019 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).
 
Електронните цигари се използват в САЩ от вече 10 години, като броят на ползвателите на континента е близо 10 милиона. 
„Можете да си представите какъв е пазарът на електронни цигари в една страна с популация от около 300 млн. души и страшно много пушачи. И то над десетгодишна история на употреба на подобни продукти и изведнъж в последните една-две години се заговори за това нещо. Да, има и смъртни случаи, но други страни, в които има пак огромен пазар, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна. 
 
Например във Великобритания, една страна също с много сериозна документация за употребата на е-цигари, но и с прекрасна тежка регулация на всичките тези продукти, чийто химичен състав е обект на проследяване, там нямат такива случаи. Така че по-скоро не бива да преписваме тази нова болест на белия дроб на електронните цигари въобще като тип продукти, а на конкретни марки и необявени съставки“, допълни фарамокологът, като метафорично определи истерията с електроните цигари: „Това, че някой някъде е ял кюфте, в което нещо се е случило след това, не означава че трябва да спрем да ядем кюфтета“.
 
По отношение на предлаганите устройства с нагряване на тютюн като бездимни алтернативи в България и намаления им риск спрямо цигарите професорът коментира така:
 
„Първо трябва да сме наясно със следното – един пушач, който е пушил дълго време, има множествени рискове – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови рискове. Когато спре да пуши, тези рискове не изчезват, като все едно да скочиш от един небостъргач и рискът изведнъж да стане нула. Подобно на един триъгълник, рискът се покачва с пушенето и когато спреш цигарите, рискът започва плавно да намалява.“
 
Ако пушачът премине на бездимна алтернатива, като устройствата за нагряване на тютюн, ръскът ще намалява доста по-плавно, отколко ако спре напълно да употребява продукти с никотин. 
 
„Но все пак ние ще имаме редукция на риска, защото рискът от тютюнопушенето е функция на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия дим. Когато ние ги елиминираме, в някои случаи, или ги намалим драстично, това означава, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е казал, че тези продукти са полезни и не трябва тази дума да се използва, по-скоро ние сме убедени на този етап, че те са по-малко вредни, и то не само за пушача. Пак казвам – тук е важно, че се намалява пасивното пушене. Защото знам, че има пушачи, които колкото и да обичат децата си, те са агресивни, те пушат навсякъде. Ако тези хора преминат на алтернативен продукт, ще има ползи и за бъдещето“, допълни проф. Момеков в БНР.
  

 


3
Още по темата: електронни цигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В никакъв случай герб не бива да забраняват тези цигари като в сащ! Нека си се тровят нашите деца, парите налш си вървят какно му пука на мутрата за децата на България
2
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Дедо пушеше Дунав без филтър
Доживя до 87 г.
Вие пушете електрически, дизелови, хибридни и го докарайте до толко
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Електронни цигари .... ай сиктир бе

Пушете си нормални цигари !