Къде можем да вложим парите си?

Спонсорирано съдържание | 10 авг 2020 09:00, Александър Попов
8
Къде можем да вложим парите си?

Замисляли ли сте се как може да увеличите своите спестявания? Вероятно повечето ще кажат, че ще вложат парите си в депозит. Предвид нулевите лихви по банковите депозити, единственото, което ви остава, е гарантирането им от държавата за суми до 196 000 лева. Подобно вложение едва ли ще увеличи покупателната сила на вашите пари, не може и да я запази, като се има предвид, че инфлацията през последната година е над 3,5 %. Това се доказва и от последните официални статистики на БНБ за март 2020 г., според които лихвеният процент за депозити за домакинства в лева от 6 месеца до 12 месеца е 0.26%, за депозити от 1 до 2 години е 0.58%, а над 2 години е 0.34%.

Къде можем да вложим парите си? Нека разгледаме някои възможности за инвестиране и ефективно да извършим финансовото си планиране.

Инвестиция в имот

Доста популярна инвестиция у нас. В условия на растящ пазар този вариант би ни осигурил добра възвращаемост, но за сметка на това изисква голям начален капитал и се характеризира с ниска ликвидност.

Злато

Златото е добра алтернатива за инвестиции, имайки предвид защитната му функция от инфлация и способността му за съхранение на стойността във времето. В исторически план обаче благородният метал не е най-печелившата възможност за дългосрочно инвестиране.

Акции и облигации

Купувайки акции, ние купуваме дял от собствеността на публично търгувана компания. Това ни дава право на част от печалбите и активите на определената компания и те се търгуват на официални борси или извънборсови пазари. Съществуват два начина за потенциална печалба от инвестиции в акции – капиталова (при увеличаване на цената на акциите) и печалба от дивиденти. Този вид финансови инструменти могат да ни донесат по-висока доходност отколкото предходните алтернативи, но са и значително по-рискови. Събития като разпространението на коронавируса и рязкото понижаване на цената на петрола след неуспеха на преговорите на ОПЕК за намаляване на добива например доведоха до срив на фондовите борси както в Азия, така и в Европа.

Облигациите от своя страна са дългови финансови инструменти, при които, най-общо казано, инвеститорите отпускат кредит на компания или държава срещу лихва под формата на купон. Облигациите са по-подходящи за консервативни инвеститори, търсещи малък риск, съответно и по-нисък доход, отколкото за хора, стремящи се към големи печалби.

Договорни фондове

Във финансовия свят за структуриране на добре диверсифициран индивидуален портфейл от финансови инструменти и съответно достъп до световните пазари са необходими както значителни познания в областта, така и достатъчно голяма сума. Поради тази причина съществуват различни финансови инструменти за колективно инвестиране, дocтъпни и пoдxoдящи зa индивидyaлния инвecтитop, чрез ĸoитo тoй пoлyчaвa чacт oт вeчe cтpyĸтypиpaн пopтфeйл c изградена инвecтициoннa cтpaтeгия и pиcĸoв пpoфил. Такава алтернатива са договорните фондове. Разгледайте договорните фондове, управлявани от лицензираното управляващо дружество „ Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД - „Селект  Дивидент“ (високорисков фонд с глобален фокус, инвестиращ в дивидентни компании), „Селект  Регионал“ (високорисков фонд с регионален фокус), „Селект  Баланс“ (балансиран фонд с фокус компании в България) и „Селект  Облигации“ (нискорисков фонд, инвестиращ предимно в инструменти с фиксирана доходност в България и останалата част на Европа). Договорните фондове инвестират в книжа на различни компании, индустрии, пазари. По този начин се понижава рискът от рязък спад в стойността, например в случай на значително понижение на цените на една или няколко от компаниите в портфейла. Подобно понижение може да бъде компенсирано от повишаването на цената на другите компании. Други предимства на договорните фондове са ниските такси за управление, липсата на данък в българското законодателство, който да облага реализираната печалба от договорен фонд, както и бързата ликвидност – дяловете могат да бъдат продадени по всяко време чрез процедурата по обратно изкупуване.

За повече информация може да посетите офиса на УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, където се предлага за покупка и обратно изкупуване договорен фонд „Селект Баланс“. Договорните фондове „Селект Дивидент“, „Селект Регионал“ и „Селект Облигации“ се предлагат в офисите на „Централна Кооперативна Банка“ АД, посочени в проспектите на съответните фондове, които са достъпни на интернет страницата на управляващото дружество www.selectam.bg.

Инвеститорите следва да имат предвид, че стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат, печалби не се гарантират, съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в дялове не са гарантирани от гаранционен фонд или по друг начин. Бъдещите резултати от дейността на фондовете не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години купих акции. Доста време мина без никаква информация. След години на чакане без стотинка дивиденти се оказва че дружеството събрало адвокатите си и те "СЪЗДАЛИ АЛГОРИТЪМ". И за голяма изненада се оказа че по тяхната формула акциите не струват дори хартията на която са написани. Дотук с инвестициите в акции за мен. Сега друг бaлъk наивник като мен нека да си хвърля парите на бoклyка
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 БаДобре дошъл!Откри топлата вода!Този онлайн сайт с неуките журналисти, които могат и то ограничено да копират чужди идеи, се посещава само, ако имаш словесна диария - като мен сега! Всичко е fake!!
6
0
 
4
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Влагайте си парите в къща с голям двор.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според официалната статистика за Испания, за последните 10 години, доходността от пенсионни фондове, като сметнем инфлацията и разходите е близка до нула от към отрицателната страна
4
0
 
2
 
! Отговори
Ба преди 3 години
Шо не пише че е рекламна, платена статия? А ви чета глупостите
3
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Хубава публикация на г-н Попов. Само допълвам. Ако имате бол пари, не ги влагайте в страната на непроведената лустрация. Купете си имот в Германия, Франция, Словения, дори. На старо, от собственика, цените са наполовина. Същите растат двойно за 10 години, имате приход от наеми и не ви пука от инфлация, измамници и всякаква друга ***. Оказва се, че недвижимите имоти в Родината са мъртъв капитал и едно наказание. Успех на всички паралии. Не забравяйте да инвестирате в здравето си, за да сте живи.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Чекмедже и пищов!
1
0
 
9
 
! Отговори
Цитирам преди 3 години
Инвеститорите следва да имат предвид, че стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат, печалби не се гарантират, съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в дялове не са гарантирани от гаранционен фонд или по друг начин. Бъдещите резултати от дейността на фондовете не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.

Спонсорирани публикации