България ще има интегрирана информационна система при бедствия и аварии в Черно море

Спонсорирано съдържание | Обновена: 12 окт 2020 12:05 | 9 окт 2020 12:26, Александър Попов
0
България ще има интегрирана информационна система при бедствия и аварии в Черно море
Предстои изграждането за първи път в България на интегрирана информационна система, която в реално време ще координира операции при бедствия и аварии в Черно море. Системата ще обедини информационните системи на държавните органи. Това ще доведе до автоматизиране на процесите на планиране на операциите и подобряване на морската безопасност. Значително ще се намали времето за реакция и ще се подобри работата на спасителните екипи.
 
Изпълнителна агенция „Морска администрация“ приключи работата по предпроектното проучване за внедряването на интегрирана информационна система, чрез което бяха определени стъпките за нейното изграждане. Към момента във Варна и Бургас има изградени два брегови центъра, които са свързани с наблюдение на корабния трафик в акваторията на съответното пристанище и подходите към него. Операторите в трафик кулите могат да наблюдават активно корабите, за да се избегне сблъсък. При инцидент обаче, възможностите са ограничени, тъй като не е наличен специализиран софтуер за планиране на операции по търсене и спасяване.
 
Една от целите на проекта за изграждането на цялостна система за контрол е предотвратяване на големи нефтени разливи. Центърът за реакции и управление ще има възможност за интегриране със системите на европейско ниво и средата за обмен на данни, която се изгражда от Европейската агенция за морска безопасност.
 
 
В момента взаимодействието между отделните институции при бедствия и аварии се осъществя чрез морално остарели технологии. В рамките на интегрираната система е предвидено създаването на изнесени работни места в оперативните центрове на Военноморски сили, ГД „Гранична полиция”, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, в Центровете за наблюдение и управление на трафика. Предвижда се мобилни модули да бъдат инсталирани на борда на хеликоптерите на военноморските сили и на плавателните средства на гранична полиция.
 
Изграждането на интегрираната информационна система ще бъде съфинансирано от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Системата ще бъде базирана в старата рейдова кула на пристанище Варна-изток на Морска гара, на която предстои цялостен ремонт.
 
ИА „Морска администрация“ ще кандидатства за финансиране и по следващата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ за осигуряване на два кораба за борба с разливи и участие в операции по търсене и спасяване. А за реализирането на всички поставени цели предстои цялостна ревизия на Националния план за търсене и спасяване.
 
България ще има интегрирана информационна система при бедствия и аварии в Черно море

0
Още по темата: Морска администрация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации