Клиентите на ипотечни кредити в УниКредит Булбанк с нова възможност да намалят вноските си

Банката предлага отстъпки от лихви за имоти с висок енергиен клас
Спонсорирано съдържание | 18 фев 2021 11:16, Анисия Иванова
Клиентите на ипотечни кредити в УниКредит Булбанк с нова възможност да намалят вноските си
Снимка: УниКредит Булбанк

Клиентите на УниКредит Булбанк имат възможност да се възползват от преференциални условия за ипотечно кредитиране на имоти с висок енергиен клас, коментираха експерти от банката по време на онлайн пресконференция, посветена на възможностите на пазара на ипотеките.

“УниКредит Булбанк действа ангажирано, с отговорност и смелост, за да разширява все повече дела на зелените транзакции в кредитния ни портфейл и ще видите, че това се отнася вече не само за бизнес проектите, а и за домакинствата. Причина за това е не само чувството за спешност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните рискове и да започнат да ги включват на всеки етап от банковата дейност, но и вътрешната ни ангажираност, че заедно трябва спешно да предприемем конкретни действия по трите стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance)“, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Участие в пресконференцията взе и Джакомо Волпи, директор Банкиране на дребно в банката. Той коментира темата за зеленото кредитиране на УниКредит в целия регион на ЦИЕ. Джакомо Волпи обясни, че за 2020 година, близо 11% от общия обем кредити на УниKредит в Банкиране на дребно за региона са част от така нареченото зелено кредитиране, като близо 90% от този обем е ипотечно финансиране на физически лица.

„Дигитализацията на Уникредит Булбанк също подпомага опазването на околната среда, като намалява използването на хартия и замърсяването на въздуха при използване на транспорт от страна на клиентите, които посещават банков филиал“, допълва директорът Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк, като спомена част от напълно дигиталните услуги на банката: дистанционно обслужване, консултации и възможност за подписване на документи електронно; възможност да станеш клиент на банката напълно отдалечено през Булбанк Мобайл; лесно и бързо плащане на битови сметки; разплащане с телефон чрез Apple pay и дигитален портфейл и др.

По време на пресконференцията Людмил Цоков, старши мениджър в отдел Продукти и процеси за индивидуални клиенти в УниКредит Булбанк обясни, че от зелената ипотека на банката могат да се възползват физически лица и малкия и среден бизнес. Продуктът дава възможност на клиентите да се възползват от отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок. Класът енергийна ефективност може да бъде видян от енергийния сертификат, който всяка сграда, построена след 2010 година има. Сертификатът може да бъде взет от строителя, общината по местонахождение и от техническия паспорт на сградата.
Людмил Цоков даде конкретни примери като обясни, че за ипотечен кредит на стойност 150 хил. лева за срок от 30 години клиентите могат да спестят 5760 лева, което се равнява на 6 и половина по-малко месечни вноски или 5% по-малко разходи за клиента.

От тази възможност може да се възползва и малкият и среден бизнес като банката предлага облекчени изисквания за обезпечения, възможност за включване в гаранционни инструменти. За бизнеса при среден размер на кредит 100 000 лева за срок от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лв., което е 17.5% по-малко разходи за клиента.
Старши мениджърът в отдел Продукти и процеси за индивидуални клиенти в УниКредит Булбанк очерта и профилът на клиента, който използва ипотечен кредит:

Предимно мъже, като процентът е 62 срещу 38 в ползва на мъжете. 56% са семейни и 60% нямат деца. Освен това по данни на банката 70% от отпуснатите ипотечни кредити са с дългосрочен хоризонт и са за жилища в големите градове – София, Пловдив,, Варна и Бургас. 50% от клиентите с ипотечен кредит са на възраст между 25 и 35 години.
„В УниКредит Булбанк смятаме, че банките, чрез своите продукти и условия, могат да влияят върху тенденциите в клиентското търсене. Затова насърчаваме потреблението с мисъл за бъдещето със Зелена ипотека“, обясни Людмил Цоков.
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации