Нова професия в три дуални паралелки в България

Обучението е за "Дрогерист"
Спонсорирано съдържание | Обновена: 14 апр 2021 09:35 | 14 апр 2021 09:35, Камелия Цветанова
Нова професия в три дуални паралелки в България

Знаете ли, че в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват? Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm магазините съдържа повече от 14 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова една конкретна професия ще става все по-популярна – професията на дрогериста. Клиентите са все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. Така дрогеристите правят разликата между доброто и невероятното клиентско изживяване.

От учебната 2021/2022 година в три български града ще има специализирани паралелки в системата на дуалното обучение за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Това стана възможно по инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас dm България. Паралелките са в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София, една в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна и една в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор", гр. Плевен. Официалното наименование на професията е "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

"Дрогерист" е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията дрогерист, която бързо се утвърждава като базова за сектора на търговията с дрогерийни стоки.

Ученици по професия Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас, в рамките на системата на дуалното обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

Учениците, завършили професията "дрогерист", ще имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm България, но ще получат достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно и в много други сектори на търговията на дребно.

Въвеждането на професия „дрогерист“ в България е важна част от мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност и да допринася за развитието на обществото. С тази специалност младите хора в България получават възможност да придобият безценни знания в областта на природните науки и да се реализират не само като изключително добре подготвени консултанти в магазините на dm, но и в области като медицина, фармация, инженерна химия, производство и търговия на козметика и дори да станат бюти инфлуенсъри.

Обучението на дрогеристи в гимназиалния курс е продължение на дългогодишните ни инвестиции в развитието на хората в dm. Още през 2016 г. група от служители на компанията изкара 12 месечен курс в Австрия, от 2017 г. обучения по австрийска програма се организират и в България. Сега вече професията е част от системата за дуално обучение, а страната ни е първата на Балканите, в която има такива паралелки. В момента в страната има квалифицирани над 100 служители на dm България.


Още по темата: обучениедрогерист
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации