Човешки папилома вирус (HPV) - всичко, което трябва да знаем

Спонсорирано съдържание | Обновена: 21 май 2021 16:35 | 21 май 2021 16:30, Александър Попов
Човешки папилома вирус (HPV) - всичко, което трябва да знаем
Снимка: Pixabay

Човешкият папилома вирус (HPV) е най-честата сексуално предавана инфекция в световен мащаб. Повечето хора се заразяват поне веднъж в живота си с високо рискови HPV щамове. Обикновено имунната система се справя с инфекцията, тя протича безсимптомно и бива преборена от организма.

Често пъти обаче HPV остава активен в тялото на заразения и води до развитието на различни видове рак. 3000 души у нас всяка година умират от онкозаболяване, предизвикано от човешки папилома вирус. В черната статистика попадат както жени, така и мъже. При жените това най-често е рак на маточната шийка, а при мъжете – рак на главата и шията.

Ваксината срещу HPV има особено голямо значение за здравето на хората в глобален план. Тя би могла драстично да понижи случаите на някои видове рак, които най-често са причинени от човешкия папилома вирус. Ракът на шийката на матката почти винаги се дължи на инфекция с HPV. Това е най-важният рисков фактор за развитието на заболяването. Някои други фактори включват слаба имунна система, тютюнопушене, използването на орални контрацептиви, лошата интимна хигиена, броят на сексуалните партньори и ранното започване на полови контакти.

Ракът на маточната шийка обаче е лечим и предотвратим чрез ваксинация и редовен скрининг.

Обикновено ваксина срещу HPV се поставя при момичета и момчета на възраст между 9 и 14 години преди началото на сексуалния им живот. След това са необходими редовни профилактични прегледи.

Когато е открит в начален стадии, ракът на маточната шийка е 100% лечим. Европейската онкологична организация (ECCO) цели да насочи общественото внимание към проблема и отбелязва, че до 2030 г. във всички европейски страни трябва да бъдат въведени полово неутрални програми за ваксинация срещу HPV инфекции.


Още по темата: човешки папилома вирус
Още от

Спонсорирани публикации