Желязо - роля и функции по време на бременност

Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 юли 2021 15:38 | 5 юли 2021 15:32, Александър Попов
Желязо - роля и функции по време на бременност

Желязото е от съществено значение за здравословното състояние на всеки човек, а по време на бременността, когато подпомага развитието и кръвоснабдяването на плода и майката е от още по-голяма важност.

Всъщност този минерал е толкова жизненоважен за растежа на бебето, че препоръчителният дневен по време на бременност почти се удвоява. Препоръчително е да се консултирате с наблюдаващия лекар дали и от какви количества желязо имате нужда, тъй като ниските запаси от желязо в организма могат да увеличат риска от развитие на анемия, а тежкият дефицит на желязо може да доведе до преждевременно раждане и поднормено тегло на новороденото.

Защо желязото е толкова важно по време на бременност?

С развитието и съзряването на плода, неговата необходимост от снабдяване с кислород също расте, именно на това се дължи повишената нужда от желязо по време на бременност. Желязото е отговорно за производството на хемоглобин - протеин, който позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород до всяка част на тялото. Освен това, желязото също така е важно за развитието на мозъка на бебето. Дефицитът на желязо може да изложи бременните жени на риск от анемия, особено през втората половина на бременността. Желязодефицитната анемия след 20-та гестационна седмица е често срещан проблем при много бременни. Лесно може да бъде предотвратен и овладян чрез осъзнат избор на хранителен режим, съдържащ естествени източници на желязо или с прием на подходяща хранителна добавка. Добри натурални източници на желязо са: месо, риба, яйца, бобови растения и други.

Блу Айрън е течна хранителна добавка, която съдържа комбинация от натурално три валентно желязо, извлечено от морски водорасли и концентрат от диворастящи скандинавски боровинки. Произведено във Финландия, благодарение на щадящата си формула, Блу Айрън не дразни стомаха и не причинява стомашен дискомфорт и запек. Формулата е обогатена с витамин С, витамин В12 и фолиева киселина, които участват в усвояването и използването на желязо от организма.


Още по темата: бременностжелязо
Още от

Спонсорирани публикации