Защо е важно да избираме силни пароли за профилите си?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 31 авг 2021 12:04 | 31 авг 2021 10:06, Александър Попов
Защо е важно да избираме силни пароли за профилите си?

Прилагали ли са Ви онзи номер, в който ставате от работното си място и излизате от стаята за малко, а когато се върнете снимката на десктопа е сменена? И ако в повечето такива случаи става въпрос за невинна шега, то подобни ситуации дават повод да се замислим как се отнасяме към сигурността на личната си информация.

Затова, без значение дали става въпрос за достъпа до профилите в социалните мрежи, до работната станция или домашния лаптоп, изборът на силна парола е от съществено значение за нашето спокойствие. Това важи с още по-голяма сила, когато говорим за личните финанси и дистанционното им управление. Разбира се, един от най-сигурните методи, които можем да използваме за автентикация, са биометричните ни данни, но докато тази технология все още не е приложима навсякъде, е хубаво, когато избираме своята парола, да следваме няколко прости съвета.

Един от начините да сме по-защитени и да предотвратим пробив в сигурността, е да избираме сложни пароли, които включват комбинация от малки и големи букви, цифри и специални символи като @, #, $. Освен това, трябва да се знае, че паролите, които се състоят от рождени дати, телефонни номера, поредни символи от клавиатурата или една единствена дума, лесно могат да бъдат отгатнати.

Експертите по Киберсигурност препоръчват също да сменяме избраната комбинация за парола често – поне веднъж на 3 месеца. Важно правило е една и съща парола да не се използва за различните профили и услуги, независимо дали става въпрос за електронно банкиране, имейл, достъп до работна станция, социални мрежи.

Когато мислим за това как да защитим личната си информация, е полезно да използваме нестандартни фрази. Не е препоръчително да ги записваме или снимаме или пък да ги изпращаме чрез имейл или SMS. Тук киберекспертите са категорични – личната парола не бива да се споделя с други хора, включително и близки. Съществуват и специални софтуери за управление на пароли, които могат да помогнат за генериране на надеждни и уникални пароли.

А ако искате още по-голяма сигурност за профилите си в интернет, тогава използвайте двуфакторна защита. При нея самоличността се потвърждава в две стъпки - освен паролата (нещо, което знаеш), обикновено включва и цифров код (нещо, което имаш), който се получава чрез SMS или устройство за динамична парола (токен).

И накрая, знаете как всеки си мисли, че на него никога няма да му се случи да му откраднат паролата, до момента, в който ситуацията се развие в различна посока. След това идва съжалението, че не сме взели превантивни мерки. Ето защо, когато става въпрос за защита на чувствителна информация, трябва винаги да залагаме на превенция. За още съвети, свързани със сигурността, посетете https://dskbank.bg/препоръки-за-сигурност.


Още по темата: ДСКпароли за сигурност
Още от

Спонсорирани публикации