Личната история на Ваня за диагнозата „рак на маточната шийка“

Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 сеп 2021 13:04 | 20 сеп 2021 13:03, Александър Попов
Личната история на Ваня за диагнозата „рак на маточната шийка“
Снимка: БГНЕС

„Не съм предполагала, че една ваксина може да спаси живота ми“, това споделя Ваня Николова – една от хилядите българки, диагностицирани с рак на маточната шийка.

През 2010 г. Ваня чува диагнозата „цервикален рак“ и по нейни думи в този момент животът ѝ се преобръща на 180 градуса. Тя е принудена да напусне работното си място, което истински обича, и да се съсредоточи върху лечението си. Съдбата ѝ споделят още хиляди жени у нас. По данни на Министерството на здравеопазването заболяемостта от рак на маточната шийка за България през 2018 г. е 28.7 на 100 000 жени, при средна за Европа - 13.4 на 100 000 жени.

Специалистите напомнят, че цервикалният рак почти винаги е предизвикан от инфекция с човешки папилома вирус (HPV). Отбелязват също, че превенцията е лесноосъществима и много необходима. Тя се състои във ваксинация срещу HPV и рутинен скрининг за рак на шийката на матката. Повишаването на информираността на обществото би могло значително да намали броя на жертвите на цервикален рак у нас.

Ваня успява да пребори болестта и днес споделя своя опит със света. Разказва, че диагнозата ѝ е помогнала да оцени това, което има, и да бъде благодарна за всеки ден, в който се събужда жива и здрава. Казва още, че ѝ се иска да ѝ е била поставена ваксина срещу HPV, когато е била дете:

„Ще ми се родителите ми да бяха взели това важно решение преди години. Тогава най-вероятно животът ми щеше да бъде различен. Иска ми се да съм била информирана навреме за човешкия папилома вирус, за ваксината и за скрининга. Това са важни теми, които могат да спасят милиони човешки животи по света.“

 


Спонсорирани публикации