Първа Зелена сметка - може ли да мислим еко, когато банкираме?

Спонсорирано съдържание | 26 ное 2021 09:00, Александър Попов
Първа Зелена сметка - може ли да мислим еко, когато банкираме?

Определението "зелено" влиза все повече в нашия живот, и ако искаме да съхраним планетата и да не се стига до сериозни катаклизми, ще трябва все повече да променяме навиците и начина си на живот.

Когато говорим за опазването на природата, не става въпрос само да спрем да замърсяваме докато сме на излет, а да мислим и как нанасяме вреди с ежедневните си дейности. Темата за опазването на околната среда става все по-актуална в последните няколко години. Това разбира се е съпроводено с всички регламенти, които въвежда Европейския съюз и ще продължава да въвежда.

Може ли да бъдем "зелени", когато става въпрос за банкиране, и да допринесем за опазването на природата? Със сигурност!

На първо място, като клиенти, бихме могли да се поинтересуваме какви сектори финансира банката. Другото, което може да направи всеки, е да се обслужваме изцяло онлайн, което намалява отпечатъкът на банката за околната среда. И не на последно място, правейки инвестиции, както за лични цели, така и за семейството си, да се стараем те да бъдат енергоефективни и да допринасят за намаляване на въглеродните емисии.. Такъв пример може да бъде закупуване на жилище в сграда, която е със сертификат за енергийна ефективност или пък монтаж на фотоволтаична инсталация с батерия на покрив на къща за собствено потребление.

ПроКредит категорично като банка не би подкрепила инвестиции в дейности, който замърсяват околната среда и при които не вижда мерки, целящи да минимизират това замърсяване.  

Клиентите на ПроКредит Банк са малки и средни фирми, които инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в производство и земеделие, в износа на български продукти. Стабилният ръст на портфейла от зелени кредити през последните няколко години свидетелства за интензивните усилия на банката за подкрепа на природосъобразни инвестиции, които намаляват въглеродните емисии. Към средата на тази година, отпуснатите зелени кредити на банката възлизат на почти 1/3 от общия портфейл от инвестиционни кредити. Фирмите, които правят подобни инвестиции, са от всички браншове – от производството и търговията през земеделието, до услугите и транспорта. Те използват финансиране за нови машини, за подобрен сграден фонд, инвестират в управление на отпадъци, електромобили, фотоволтаици и биоземеделие.

Как е при физическите лица?

Предлага се и финансиране за физически лица, които могат да инвестират в енергийно ефективни проекти за своите домове и по този начин намаляват разходите си за електроенергия. Друга възможност е закупуване на електрически автомобил. Една от пречките пред развитието на този вид транспорт е все още малкият брой зарядни станции. Затова банката ще стартира проект по изграждането на собствени станции, като целта е инсталирането на поне 50 в големите градове на страната.

От кога се предлагат "зелени кредити"?

Първите "зелени кредити" от ПроКредит са отпуснати още през 2006 г. и оттогава банката  развиваме методологията и критериите за "зелен кредит". Има създаден и специализиран отдел с експерти, които да са в помощ при подобни инвестиции.

Естественото продължение - Зелена разплащателна сметка

Сигурно много малка част от нас си дават сметка как се използват депозираните ни пари. Зелената сметка е насочена към клиенти, които мислят за опазването на околната среда и ги е грижа за това. Средствата, които клиентите поддържат по тези сметки изцяло се инвестират в "зелени" инвестиции. Вложителите на банката могат да са сигурни, че парите им са "активни" в икономиката, предоставени като финансиране на проекти с ясна и смислена цел.

ПроКредит ще дава и регулярен отчет за използването на средствата и примери за инвестициите, които са финансирани. И те ще бъдат достъпни за всички клиенти.

Разплащателната сметка се предлага с дебитна карта, чрез която клиентите получават възможност за неограничен брой безплатни трансакции на всички АТМ в страната, преводи в лева чрез интернет банкиране, плащане на битови сметки и СМС известявания, като заплащат само една месечна такса.

И тук е помислено за природата. За сравнение - в световен мащаб над 6 милиарда дебитни пластмасови карти се произвеждат, което от своя страна генерира почти 6 млн. тона отпадък, който би се рециклирал за 400 години.

Дебитната карта към Зелената сметка е направена от 82% разградими материали от биологичен произход, произведени от царевица. След 4 години, когато изтече валидността на картата тя може да бъде копустирана и се разгражда за 6 месеца за разлика от пластмасовата карта.

Какъв е стимулът за зелени инвестиции?

За да стимулират своите клиенти в предприемането на зелени инвестиции, от ПроКредит предлагат преференциални условия за финансиране в комбинация с опит и познания от обучени експерти.

Повече информация за Зелената сметка вижте тук


Още по темата: ПроКредит Банк
Още от

Спонсорирани публикации