Ревматоидният артрит и всичко, което трябва да знаем за него

Спонсорирано съдържание | 24 юни 2022 14:34, Красимир Ангелов
Ревматоидният артрит и всичко, което трябва да знаем за него

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува здрави клетки и тъкани в човешкото тяло, защото ги бърка с чужди нашественици. Заболяването атакува главно крайниците, засягайки ставите на ръцете, китките и коленете. Какви са потенциалните усложнения, до които може да доведе и може ли да влоши качеството ни на живот?

Ревматоидният артрит изобщо не е безобидно заболяване и е добре да бъде открит и лекуван навреме, за да бъдат предотвратени потенциалните усложнения, до които може да доведе. Мъчителната болка и неподвижността на ставите са чести спътници на артрита и не бива да ги подценяваме.  

За да сме максимално полезни, сме събрали на едно място всичко, което трябва да знаете за артрита.

Какви са симптомите на ревматоидния артрит?

Симптомите на ревматоидния артрит са многобройни, не са специфични, и могат да изглеждат като признаци и симптоми на други възпалителни ставни заболявания. Диагнозата ревматоиден артрит може да ви бъде поставена само от ревматолог, след проведени специфични изследвания.

Все пак симптомите, за които можете да следите са следните:   

-     болки в повече от една става

-     скованост в повече от една става

-     чувствителност и подуване на повече от една става

-     скованост в повече от една става, която продължава повече от 30 минути

-     огледални симптоми от двете страни на тялото (напр. двете ръце или двете коленa)

-     безпричинна загуба на тегло

-     висока температура

-     отпадналост и умора

Ако имате подобна симптоматика, ще бъде разумно да се обърнете за съвет към лекаря си, за да ви бъдат назначени лабораторни тестове.

Добре е ревматоидният артрит да се диагностицира възможно най-рано – в рамките на шест месеца от появата на симптомите. Така лечението може да започне веднага и прогресията на заболяването да бъде спряна. Ранното лечение, насочено към потискане и контролиране на възпалението, може да предпази ставите ви от увреждане. Понякога ревматоидният артрит може да засегне и други тъкани в тялото и да причини проблеми в други органи – белите дробове, сърцето и очите.

Ревматоидният артрит и всичко, което трябва да знаем за него

Възможно ли е да се предпазя от ревматоиден артрит?

Вече споменахме, че ревматоидният артрит е резултат от имунен отговор, при който имунната система на тялото атакува собствените си здрави клетки. Точните причини, поради които възниква едно автоимунно заболяване, все още остават скрити за медицината.

За съжаление, няма какво да направите, за да си гарантирате, че никога няма да се разболеете от ревматоиден артрит. И все пак съществуват някои конкретни рискови фактори, които се свързват с развитието му. Нека видим кои са те:

Възраст. Ревматоидният артрит може да се развие на всяка възраст, но вероятността да се разболеете, се увеличава многократно след 60 годишна възраст.

Пол. Статистиките показват, че жените боледуват от ревматоиден артрит два до три пъти по-често, отколкото при мъжете.

Генетика. Доказано е, че хора родени със специфични гени, са по-склонни да развият ревматоиден артрит. Гените, наречени HLA (човешки левкоцитен антиген), могат да увличат риска от развитие на артрит или да го влошат.

Пушене. Много проучвания показват, че пушенето на цигари увеличава риска от развитие на ревматоиден артрит и може да влоши заболяването.

Раждане. Предполага се, че жените, които никога не са раждали, са изложени на по-голям риск от развитие на артрит.

Затлъстяване. Проучвания, изследващи ролята на затлъстяването, установили, че колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-висок е рискът от развитие на артрит.

Тук трябва да отбележим, че рисковите фактори за развитие на артрит не действат самостоятелно, а са в състояние да се комбинират. Например, рискът за хора с генетична предразположеност към артрит се увеличава, когато хората с тези гени са изложени на допълнителни рискови фактори (като тютюнопушене, напълняване и т.н.). И въпреки че е невъзможно да промените генетиката си, отслабването, отказът от тютюнопушенето и здравословният начин на живот – са изцяло във вашите ръце. Изненадващо, кърменето също попада в тази категория. Смята се, че жените, които са кърмили бебетата си, имат намален риск от развитие на заболяването.

Мога ли да излекувам ревматоидния си артрит?

Тъй като ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, той не подлежи на пълно излекуване. През годините ще има моменти, когато симптомите ви ще се влошават и ще получавате т.нар. пристъпи. Ще има и моменти, когато ще се подобрявате – тези периоди са известни като ремисия. Повечето хора продължават да изпитват пристъпи и ремисии през целия си живот.

Но това не означава, че артритът ви не може и не трябва да бъде лекуван. Напротив, лечението е задължително, за да се предпазите от необратими деформации в ставите, които могат да доведат до инвалидност.

За лечението на артрита обикновено се използват на т.нар. модифициращи антиревматични лекарства, които забавят развитието на заболяването, предотвратяват деформацията на ставите и облекчават симптомите. Обезболяващите, кортикостероидите и нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства, също имат важна роля в лечението на ревматоиден артрит. Те успешно облекчават симптомите и намаляват болката.

Към медикаментозното си лечение е препоръчително да добавите и поддържаща терапия, под формата на растителни екстракти, които да подпомогнат здравето на ставния ви хрущял. Renovax Rapid е разработен за активна грижа за стави, кости и мускули, включващ във формулата си мощна комбинация от глюкозамин и екстракт от Дяволски нокът. Дяволският нокът съдържа т.нар. харпагозиди, които облекчават острия дискомфорт в ставите и стимулират процеса на образуване на костна маса. Тази съставка притежава повече от 18 клинични проучвания, които доказват действието на билката върху ензима, отговорен за възпалението на хрущялната тъкан. Дяволският нокът е изключително подходящо терапевтично средство за артрити, артрози, ревматити, подагра и др.

Ревматоидният артрит и всичко, което трябва да знаем за него


Какво друго мога да направя, за да облекча симптомите на ревматоидния артрит?

За да постигнете максимално добри резултати и да неутрализирате неприятните симптоми, включете в ежедневието си специфични упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта. Те могат да ви помогнат за намаляване на сковаността и укрепването на мускулите. Бързото ходене, тичането, колоезденето и плуването също са подходящи за целта.

Не забравяйте и здравословното хранене. Наблягайте на плодове, зеленчуци, птичи меса, риба, авокадо, ядки, бобови храни и зехтин. Балансираното хранене може да ви помогне да редуцирате теглото си. Така ще намалите натоварването върху носещите стави и ще си върнете подвижността. Загубата дори само на няколко килограма, може да направи придвижването ви по-лесно и да ви даде повече свобода.

Въпреки, че има различни методи за контролиране на тежестта на симптомите на ревматоидния артрит, не съществува един универсален начин, с който да се преборите с него. Трябва да се научите да живеете с артрита, а лечението му изисква дисциплина и комплексен подход. Но ако положите усилие, наградите са големи! Те ще дойдат под формата на по-малко болки, по-добро качество на живот и дълги ремисии.


Спонсорирани публикации