Българите в роуминг: Какво знаем за тях?

Младите пътуват най-много, но и поколението на родителите им не остава по-назад
Спонсорирано съдържание | Обновена: 2 авг 2022 08:40 | 2 авг 2022 08:40, Александър Попов
Българите в роуминг: Какво знаем за тях?

Блъсканица на първия възможен магазин след границата, трескаво обикалящи лобито на хотела хора с телефони в ръце и 3-секундни разговори със съдържание „Пристигнахме“, „Добре сме“ или „Мими се разболя, но не е сериозно“ – това са все познати картини от недалечното минало за всеки, който е ходил на почивка в чужбина. Скъпият роуминг оставяше на българските туристи само три варианта – претоварените хотелски Wi-Fi мрежи, предплатените SIM карти на местни оператори и изключване на мобилния телефон за целия престой с изключение на няколко „контролни“ позвънявания до близките (за по няколко лева всяко).

За щастие, през последните години много неща се промениха. Първо през 2017 г. падна роумингът в рамките на ЕС, а през последните месеци бяха направени ред стъпки, които правят общуването с близките зад граница по-лесно и по-изгодно. Има ли обаче реален ефект от тях – особено в сезона на отпуските? Телекомът, който направи някои от най-сериозните промени в роуминг политиката си – A1, провери чрез допитване сред над 800 посетители на своя интернет портал и резултатите са повече от любопитни.

Демография на българския роуминг

Младите хора (18-25 г.) са групата участници в допитването, от която най-голям процент ще почива зад граница – общо 43%. Интересен факт е, че на второ място по този показател са техните родители (респондентите на 46-55 г.) с 37%. Не само това, но и именно сред тази група е най-големият процент отговорили, че ще почиват само в чужбина това лято (19%).

Как общуват с близките си? 72% от всички млади до 25-годишна възраст в анкетата използват роуминг услуги от своя телеком. След тях са тези на между 36 и 45 г. (67%), групата 46-55 г. (65%), 26-35 (60%) и 56-65 г. (57%). Ако погледнем само деклариралите, че пътуват в чужбина, 85% разчитат на роуминга.

Най-популярна е Стандартната роуминг тарифа. На практика всички по-силно застъпени в анкетата възрастови групи я използват в пъти повече от дневните, месечните и предплатените варианти.

A1 през последните месеци държи инициативата сред телекомите по линия на подкрепата за пътуващите българи. През април с до 96% бяха намалени цените на минута и мегабайт трафик за страните от Западните Балкани и Турция, драстично падна и цената на комуникацията в роуминг в други държави извън ЕС, а за Великобритания бяха въведени специални условия след Брекзит. От юли мегабайтите в роуминг в ЕС и Европейската икономическа зона са с 25% повече.

Не е изненада, че потребителите на А1.bg показват по-силно предпочитание именно към роуминг от телекома, който използват, вместо някой от алтернативните варианти. Сред тях най-популярно е използването на Wi-Fi мрежи, което е най-силно застъпено при по-възрастните потребители (56-65 години) – близо 40% от всички запитани от тях разчитат на безжичния интернет в хотели, заведения и квартири зад граница.

Закупуването на SIM карта на място е нужно на все по-малко места, но навиците от миналото и желанието за максимална свобода при използването на мобилното устройство на място като Египет все пак води до това, че почти една четвърт от пътуващите все още се редят на опашки на търговските обекти на местни телекоми. Тук групата от 18 до 25 г. е най-силно представена с почти 30% купуващи си предплатени карти – вероятно не е съвпадение, че именно младите хора са най-активни в социалните мрежи, които консумират големи количества мобилни данни.

Все още цели 25% от пътуващите въобще не общуват по телефона в чужбина, като не е изненадващо, че най-възрастните са най-въздържани. Освен това, в различните групи респонденти има по между една четвърт и една трета, които директно заявяват, че не пътуват зад граница.

Колко се различава София от страната?

Планиралите почивка само в България това лято участници в анкетата на A1 са 67%, но се виждат сериозни регионални различия. Сред отговорилите от София едва 55% ще почиват само на територията на страната, като за сравнение процентите за областен град (72%), малък град (77%) и село (82%) са значително по-високи.

Погледнато по друг начин, това означава, че най-голям е делът на хората с планове за чужбина (в комбинация с отдих у нас или без) именно в столицата – 45%, докато, например, в областен град такива намерения има един от четирима, а в селата – един от петима.

Морето – наше и чуждо, е очакван фаворит сред летните дестинации без значение от населеното място, в което запитаният живее. Планината обаче също привлича 30% от участниците в анкетата на A1. Тя е най-харесвана от хората от областни градове.

Когато става въпрос за почивка в чужбина и комуникация с близките, над 85% от софиянци използват роуминг услугите на телекома си. Областните и по-малките градове остават доста по-назад. Най-популярна сред всички е Стандартната роуминг тарифа, но са интересни данните – кога запитаните избират какъв тип роуминг услуга или пакет да ползват.

Респондентите от София най-често решават непосредствено преди заминаване, а има голям брой и които действат чак когато пристигнат и им потрябва. Оказва се, че сред живеещите в села има най-голям процент, които избират роуминг услуга максимално рано – например тогава, когато тъкмо са направили резервацията за своята почивка.


Още по темата: роумингA1
Още от