Националният природонаучен музей при БАН очаква вашия вот в XI Годишни награди за биоразнообразие и климат

Те се организират от Българска фондация Биоразнообразие
Спонсорирано съдържание | 3 авг 2022 12:56, Александър Попов
Националният природонаучен музей при БАН очаква вашия вот в XI Годишни награди за биоразнообразие и климат

Наградите, които казват “Благодаря!” на една от най-смелите и всеотдайни общности в страната, осветляват непознатите ѝ герои, спечелените битки и ни карат поне за миг да забравим умората от дългите "войни" за планините, морето, горите.

А докато се чудите, кои ще са победителите на журито, може да подкрепите предложенията на НПМ-БАН за наградата на публиката.

В категория "Най-успешна кампания" е номиниран Орнитологичният опръстенителен лагер в Дуранкулак Durankulak Bird Ringing Camp, Bulgaria

Опръстенителният лагер на Дуранкулашкото езеро е научно изследване, организирано от НПМ при БАН, ИБЕИ при БАН, СДП БАЛКАНИ, Branta Birding Lodge & Conservation Centre и г-н Патрик Бергкамп, опръстенител от Холандия. Началото е поставено през 2019 с цел да се събират данни за есенната миграция в района и оттогава лагерът се провежда всяка година с помощта на десетки доброволци. Основната му цел е да подпомогне изучаването на миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път "Виа Понтика". Това става като се опръстеняват колкото може повече от прелитащите птици. Опръстеняването е един от най-простите и ефективни методи за изучаването на птиците и тяхната миграция, позволява да се следи както движението им в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване. Опръстеняването често е и единственият начин да се наблюдава продължителността на живота при птиците и възрастта, в която достигат полова зрялост и започват размножаване. Така се събират и данни за степента на оцеляване, причини за смърт, възрастов състав и размер на популацията за даден вид птица.

По време на лагера се обучават също така нови изследователи и опръстенители на птици, както и доброволци от всички възрасти, с интереси към изучаването и опазването на природата. Именно доброволците и даренията, с които се осигурява и поддържа научно-техническата и битова база на лагера, са основната движеща сила на лагера. Без тази подкрепа лагерът не може да продължи дейността си по изследване на дивата природа на България.

През 2021 лагерът беше проведен в периода 14 август - 30 октомври като събра 89 експерти и доброволци, както и повече от 15 деца под 15 години. А резултатите от него са повече от впечаляващи - за 79 дни упорита работа са уловени 16884 птици от 86 вида. Това е най-високият резултат досега от 2019 г. насам.

Влезте в събитието и дайте своя вот в дискусионния раздел https://biodiversity.bg/Nagradite-2022-1-173 като харесате номинацията.

Втората номинация от НПМ-БАН е на доц. д-р Петър Шурулинков - един от най-добрите специалисти по орнитология и паразитология в България, изключителен професионалист и популяризатор на научни знания.

Той е част от екипа на Националния природонаучен музей при БАН от 2009. Но той не е само отдаден на науката човек, а истински обича природата на България и отдава времето и силите си за нейното опазване. С многобройните си природозащитни каузи, доц. д-р Петър Шурулинков се е превърнал в един от символите на българската природозащита. Достоен човек, който се бори за каузите, в които вярва, без да прави компромиси. Петър Шурулинков не се притеснява да застава с името си зад десетки становища и контраекспертизи срещу проекти, унищожаващи природата, некачествени доклади по ОВОС и оценки за съвместимост за строителство на Общоустройствени планове, ветрогенератори и фотоволтаици в защитени зони. Той е член е на УС на СДП БАЛКАНИ и е един от главните двигатели на Опръстенителния лагер, който се провежда всяка година край Дуранкулашкото езеро. Безкрайно отдаден на работата си, той е винаги готов да участва в демонстрации на опръстеняване на птици и да разкаже интересни истории за тях и тяхната миграция, с които привлича нови и нови доброволци и защитници на природата. "За да станеш добър и пламенен природозащитник, трябва първо да си обикнал някоя част от природата, за която да се застъпваш с цялото си сърце. Както ние за птиците", казва той.

Влезте в събитието и дайте своя вот в дискусионния раздел https://biodiversity.bg/Nagradite-2022-1-173 като харесате номинацията.


Спонсорирани публикации