Гардеробът и неговите тайни - полезни съвети как да го изберем

Спонсорирано съдържание | 14 сеп 2022 15:17, Александър Попов
Гардеробът и неговите тайни - полезни съвети как да го изберем

На пръв поглед изборът на гардероб не би трябвало да ни затрудни, но има много малки камъчета, които могат да ни преобърнат.

Гардеробът е един от най-важните елементи в спалнята, по значимост го изпреварва само леглото. В тях се съхраняват не само дрехи, но имат и специално създаден интериор, съставен от чекмеджета и рафтове, които позволяват да се поставят други аксесоари.

Всеки от нас има различни виждания какъв да бъде гардероба му, но пък пазарът предлага такова разнообразие, че може да задоволи всеки вкус. Все пак е мебел, която не се сменя често и затова, е по-добре да помислите в перспектива.

За своята покупка винаги можете да се посъветвате с консултантите в магазина, но все пак има базисни изисквания, които не трябва да пренебрегвате и да ги вземете предвид при избора ви.

Определянето на парична рамка е много полезно, защото ще можете да се фокусирате по-лесно върху различните модели.

Какво ще съхранявате в него?

Трябва да сте наясно какви дрехи ще съхранявате в него, колко души ще го ползват, ще съхранявате ли бельо, ще го ползвате ли за други вещи и аксесоари. Това ще ви помогне за разпределението в самия гардероб, да знаете колко рафта ще са ви нужни, дали да има чекмеджета.

Размерът

Тук най-често се допускат грешки, затова трябва да бъдете внимателни за размера на гардероба. За целта трябва да измерите свободното подово пространство и височината на тавана.

Той трябва да е съобразен преди всичко въз основа на наличното пространство. Ако стаята е малка, няма как да заложите на голям гардероб - той ще заеме цялото пространство. Същото важи и в обратния случай - голяма стая с малък гардероб ще изкриви пропорциите в помещението и ще създаде чувство за голяма празнота.

Това, което задължително трябва да вземете предвид, е дълбочината му. Ако сте предвидили да има закачалки, трябва да има поне 60 см дълбочина. При съхранение на зимни палта пък ще ви трябва поне 1,5 м височина.

По-дълбоките рафтове са много по-удобни, но пък така гардеробът ще заема повече място в помещението.

Дрехите, които ще съхранявате трябва да ви насочат най-добре. Ако се обличате повече спортно, повече рафтчета и чекмеджета ще ви е по-полезен. Ако пък залагате на официални дрехи, ще трябва да заложите на по-обемен гардероб.

Дизайнерите съветват гардероба да бъде разпределен на зони. Предвидете и горни рафтове, на които да сложите по-рядко използвани вещи.

Вид на гардероба

Ако търсите функционалност, за вас са свободностоящите гардероби. Те лесно се преместват, има изобилие от размери и дизайн. Това, което трябва да съобразите е пространството при отваряне на вратите.

Вградените гардероби с плъзгащи врати пък определено придават стил. Обикновено те заемат пространството до тавана, което ви осигурява повече пространство. И не на последно място - не се налага да бършете прах. Плъзгащите врати пък решават дилемата с пространството.

Правият гардероб пък се вписва във всеки интериор, като е особено подходящ за класически тип стаи. При него няма трудно достъпни места, можете да го преместите във всяко друго помещение. Минусът му е повече естетически.

Разбира се, има и други видове гардероби - с триъгълна, трапецовидна или L-образна форма, но те са за помещения с различни ниши, арки, скосени тавани. Тяхната сложна структува обаче ги оскъпява при изработването.

В "Мебели Виденов" можете да откриете различни видове гардероби, подходящи за всеки вид помещение.

Материал на гардероба

И тук всеки вид си има своите плюсове и минуси. Възможностите са дърво, ламинирано ПДЧ или МДФ.

Едва ли има нужда от обяснение, че гардеробите от масивна дървесина са много здрави и стилни. Те обаче са по-скъпи, а и много по-тежки и ги прави трудни за преместване.

По-предпочитаните сред потребителите са тези от ПДЧ или МДФ. И двата материала са достатъчно здрави и на по-разумна цена.


Още от

Спонсорирани публикации