Как да се справим с повтарящия се цистит? Учените вече имат отговор!

Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 яну 2023 10:35 | 19 сеп 2022 14:48, Александър Попов
Как да се справим с повтарящия се цистит? Учените вече имат отговор!

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани заболявания, обикновено класифицирани като леко състояние, но при уязвими, имунокомпрометирани пациенти, може да се наложи хоспитализация. Тези инфекции обикновено са причинени от бактериални микроорганизми и могат да включват цистит - инфекция на пикочния мехур, уретрит -  инфекция на уретрата или пиелонефрит – инфекция на бъбреците.

Инфекциите на пикочните пътища са причина за почти 10 милиона посещения при лекар всяка година. Жените са далеч по-предразположени поради спецификата на тяхната анатомия – значително по-широката и къса уретра и близостта и до ануса. Една на всеки пет жени ще има инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си. От тези, които са имали веднъж в живота си, една от пет ще има реинфекция. От групата на жени с реинфекция, три от десет ще получат поне още една инфекция. Стряскащите 80% от последната група ще хронифицират.
Циститът е най-често срещаната инфекция на пикочните пътища. Най-често, възпалението се причинява от бактериална инфекция.

Според  Националната Бъбречна Фондация (National Kidney Foundation), 80 до 90 процента от инфекциите на пикочните пътища са причинени от Ешерихия Коли (E. coli). Обикновено, E. coli живее безвредно в червата, но може да причини поражения ако попадне в пикочо-половата система.

Бактериални инфекции на пикочния мехур могат да се появят при жени в резултат на полов акт. Но дори и сексуално неактивните момичета и жени са податливи на инфекции на долните пикочни пътища, тъй като женската генитална област често съдържа бактерии, които могат да причинят цистит. Други причини за бактериален цистит могат да бъдат недостатъчно добре изградени хигиенни навици, прекомерното задържане на урина, употребата на тампони, използването на локални контрацептиви, запек, дехидратация, поставянето на катетър, настинка и нарушения във вагиналния pH баланс. Установено е, че нормалното pH на влагалището e със стойност от 3.8 до 4.5, като тези стойности могат да варират леко с възрастта. Всяко изменение от тези стойности създава предпоставка за развитие на бактериална инфекция. Нарушения в pH на влагалището могат да бъдат причинени вследствие на прием на различни лекарства и антибиотици, с настъпване на менопауза или по време на бременност.

Обикновено циститът не представлява сериозна опасност за здравето на пациента, но нелекуваната инфекция на пикочния мехур, може да причини бъбречна инфекция, наричана още пиелонефрит. Рецидивиращите бъбречни инфекции могат трайно да увредят бъбреците.

Повтарящите/ рецидивиращи инфекции на пикочните пътища представляват нарастваща тенденция и стават едни от най-често срещаните инфекции в развитите страни, заедно с респираторните инфекции. В допълнение, понастоящем се наблюдава сериозно увеличение на резистентните микроби, включително уропатогени, което подчертава нарастващата необходимостта от нови и алтернативни методи за лечение на инфекциите на пикочните пътища.

Добрите новини са, че учените са открили алтернативни подходи на конвенционалното лечение на инфекциите на пикочните пътища, напълно безопасни и без странични ефекти.

Обикновено, пикочният мехур има своите собствени естествени защити – лигавица, мускулатура и външна обвивка, предпазващи от външни влияния, антимикробни пептиди и секреторни имуноглобулини, които са разположени по повърхността на лигавицата и възпрепятстват залавянето на бактериите. За съжаление обаче, при състояние на имунен дефицит, тези защитни механизми биват лесно преодолявани от бактериите. В допълнение към това, често се наблюдава реинфекция, което предполага, че не се развива трайна имунна памет в пикочния мехур. Освен това, изглежда, че уроинфекциите предизвикват дълготрайни промени в уротелиума, което прави тъканта по-податлива на повторно инфектиране.

Конвенционалната терапия на уроинфекциите често води до висока честота на повторение, увеличава риска от инфекция с кандида (гъбична инфекция) и възможна антибиотична резистентност.

Ефектите на  бета глюканите (β-глюканите) върху имунитета срещу инфекции са сред най-подробно проучените ефекти на глюканите. Доказано е, че бета глюканите предпазват от инфекция в много експериментални модели и е доказано, че повишават ефикасността на антибиотиците при инфекции с устойчиви на антибиотици бактерии. Бета глюканите имат както имуномодулиращи свойства, а голяма част от рецидивиращите уроинфекции са причинени от потисната имунна система, така и значителни антиинфекциозни и противоракови ефекти.  

Също така, голям брой проучвания показват, че D-манозата може да играе съществена роля при лечението на активни уроинфекции и предотвратяването на бъдещи рецидиви. D-манозата има 2 основни действия – отбранително – пречи на захващането на E. coli към стените на пикочния мехур и влагалището и спомага за изхвърлянето им чрез урината, и възстановително действие – допринася за възстановяването на повредената стена на пикочния мехур и вагиналната лигавица, като по този начин гарантира по-висока защита срещу бъдещи инфекции.

Проучване, публикувано в Световния Журнал по Урология (World Journal of Urology) през 2014г. проследява използването на D-маноза за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища. През шестмесечния период на изследването честотата на повтарящите се инфекции на пикочните пътища е значително по-висока при жени, които не са приемали нищо, в сравнение с тези, които са приемали D-маноза или антибиотик. Съобщава се за по-малко странични ефекти при D-манозата в сравнение с антибиотика.

Други проучвания съобщават за значително подобрение на симптомите при остри инфекции на пикочните пътища и качеството на живот при прием на D-маноза.

Уроцист от Абофарма е мощна формула с патентован Cisti-complex, осигуряваща естествен подход, който позволява да се избегнат усложненията, причинени от E. coli при традиционните лечения. Освен бета глюкани и D-маноза, Cisti-complex включва в състава си високо съдържание на проантоцианидини от червена боровинка, както и мечо грозде, които допълнително възпрепятстват прикрепянето на E. coli към стените на пикочния мехур и оказват диуретично действие, което от своя страна спомага за изхвърлянето на бактериите чрез урината.

 
КУПИ ОНЛАЙН С -15% ОТСТЪПКА - ТУК

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Потърсихме експертното мнение на д-р Радослав Гергов, уролог, гр.София, за да даде отговор на въпросите, свързани с възпаленията на пикочните пътища, които вълнуват хиляди жени всяка година.

 
Д-р Гергов, има ли съвременен метод, който да ни позволи да не допускаме повече цистита в живота си?

В лечението на цистит, аз винаги включвам билковата комбинация, съдържаща се в УРОЦИСТ. Той представлява мощна формула с патентован Cisti-complex, осигуряващ естествен подход, който позволява да се избегнат усложненията, причинени от E. coli при традиционните лечения

Продуктът е с изключително богат състав, който няма аналог на пазара у нас! Той съдържа биологично активните вещества D-маноза, екстракти от червена боровинка и мечо грозде, както и бета глюкани, чието комбинирано действие отличава Уроцист от всички останали продукти.

Всяка от съставките сама по себе си има доказан ефект, но е важно как и в какво съотношение са съчетани, така че да се извлече максимална полза от тяхното действие. В Уроцист те са в перфектната комбинация и съотношение, което позволява на продукта бързо и ефикасно облекчение. Нека разгледаме действието на всяка една от съставките на Уроцист.

Червената американска боровинка съдържа множество проантоцианидини – веществата, които носят оцветяването на боровинката и играят съществена роля в борбата с бактерията Ешерихия Коли. В УРОЦИСТ съдържанието на проантоцианидини е изключително високо.

Научно установено е, че Ешерихия Коли е микроорганизъм, който се закрепва, в случая за стената на пикочния мехур, посредством реснички. Проантоцианидините могат да се свързват с част от тези реснички. Те могат да бъдат маноза чувствителни и маноза нечувствителни. Проантоцианидините се свързват с маноза нечувствителните реснички и по този начин блокират частично свързването на бактерията със стената и причиняването на възпаление. Именно с това е полезна червената боровинка, при това екстракт от точно тези вещества, които съдействат за блокирането на бактериите.

D-манозата е захар, която на практика не търпи никакво разграждане и промяна, попадайки в организма. Тя може много лесно да бъде приета, а огромна част от нея се изнася непроменена вън от тялото с урината. Тя е безопасна за употреба от диабетици и не влияе на захарния баланс. Постъпвайки в тялото, тя се захваща за маноза чувствителните реснички.

Така, комбинирайки действието на проантоцианидините към маноза нечувствителните реснички и D-манозата, която пък действа на маноза чувствителните, успяваме да блокираме на практика почти всички реснички на бактерията и тя няма да може да се прикрепи.

Затова аз препоръчвам и използвам в практиката си продукта, който съдържа тези две вещества в комбинация и това е Уроцист.

В него се съдържат още две съставки, които са не по-малко важни и играят съществена роля за предотвратяване на възпаленията на пикочните пътища. Това са бета глюканите и мечото грозде.

Като мощен имуностимулатор от природен произход бета глюканите активират имунните клетки. Те въздействат, както върху общата, така и върху локалната имунна защита. Голяма част от рецидивиращите уроинфекции са причинени от потисната имунна система, а бета глюканите подсилват естествените защитни механизми в организма.

Съдържащият се в УРОЦИСТ екстракт от мечо грозде има свойството да повишава количеството на отделената урина. По този начин, блокираните вече бактерии, буквално се отмиват от тялото и се изхвърлят навън чрез уринирането. Мечото грозде съдържа веществото арбутин, което в тялото се превръща на хидрохинон - силен уринарен антисептик. Известен като „убиец” на бактерии и други микроорганизми. Мечото грозде действа и срещу някои микроорганизми, характерни при инфекции на пикочните пътища.
УРОЦИСТ не позволява на бактериите Ешерихия Коли да се захванат за стените на уринарния тракт и тялото бързо ги изхвърля. Той подобрява имунният отговор на организма и изгражда защита, която спомага за премахването на инфекцията и за предотвратяване на евентуален рецидив.

Продуктът е изключително подходящ както за профилактика на уроинфекциите, така и като самостоятелна или комбинирана терапия.  Пациентите усещат облекчение още след първия ден на приемане, който освен това е и удобен. Благодарение на еднократната доза приемът трудно може да бъде пропуснат.

Малките деца и възрастните хора са изложени на най-голям риск от увреждане на бъбреците от инфекции на пикочния мехур, тъй като техните симптоми често се пренебрегват или се сбъркват с други състояния. Затова е важно да се спомене, че Уроцист е напълно безопасен за деца над 6-годишна възраст. Уроцист е безопасен и подходящ за прием и от бременни.


Още по темата: уроцист
Още от

Спонсорирани публикации