Трудността да изкопаеш биткойн през 2022 г.

Спонсорирано съдържание | 23 ное 2022 11:33, Александър Попов
Трудността да изкопаеш биткойн през 2022 г.
Снимка: Pixabay

Биткойн съществува от повече от 13 години и за това време се превръща от интернет изобретение в актуална алтернатива на фиатните пари. С растящата си популярност, този нов вид пари привлича множество индивидуални и институционални инвеститори, които диверсифицират вложенията си с него. Има обаче и хора, които търсят други начини да се сдобият с биткойн, освен покупката, и се насочват към най-популярния – копаенето му. Тази дейност е разпространена в цял свят, но с увеличаващия се интерес към криптовалутата, се превръща в предизвикателство.

Какво представлява придобиването на цифровия актив и защо през 2022 г. е най-трудно да изкопаеш биткойн от 2009 г. насам? В настоящия текст ще обясним това в детайли.

Какво представлява биткойн и как се добива?

Биткойн е първият успешно реализиран опит за дигитални пари както и първата криптовалута. Въпреки че не съществува негов физически еквивалент, той има съвсем реална стойност, която се определя от фактори като търсене, предлагане и общо количество на пазара. Биткойн не се търгува в традиционните банки, но е леснодостъпен за потребителите от цял свят и е нужно само да се регистрирате в избрана от вас крипто борса, за да си закупите желаното количество от него по бърз и безопасен начин.

В интернет биткойн съществува на блокчейн. Това е технология, която се въвежда от създателя на криптовалутата и представлява мрежа, на която потребители от цял свят наблюдават трансакциите на криптовалутата. На същия блокчейн се извършва и т.нар. копаене на биткойн. Това метафорично название именува процеса по създаване на нови единици криптовалута посредством разрешаването на сложни математически задачи от т.нар. копачи или миньори – хора със специализирана компютърна техника, с която решават уравненията. Всеки, който пръв успее да разреши задачата и да валидира трансакция в блокчейна на биткойн, получава определен брой биткойни за труда си.

Какво е трудност на изкопаване на биткойн?

Когато е създадена криптовалутата, наградата за нейното добиване възлиза на 50 биткойна. Ако в днешно време тази цифра се беше запазила, хората щяха да забогатяват сравнително бързо с помощта на своите мощни компютри. С годините, обаче, наградата за валидирани трансакции на блокчейна се разполовява неколкократно и в момента всеки успял да придобие криптовалутата получава 6,25 биткойна. През 2024 г. се очаква да е следващото разполовяване на наградата. Това се случва тъй като биткойн има ограничено количество – на света някога ще има само 21 млн. биткойна като се очаква последният да бъде “изкопан” през 2140 г.

Ограниченото количество на актива, заедно с неговата растяща популярност, привличат много хора към процеса на придобиване на криптовалутата. С времето той става много привлекателен. През 2009 г. е нужен само по-силен домашен компютър, но заради големия интерес, в момента се изисква специализирана техник. За нея е нужно огромно количество електричество и затова често се създават цели учреждения, в които всички заедно съхраняват своето оборудване.

Заради растящия брой желаещи да забогатеят бързо и сложността на задачата да придобиеш  биткойн се увеличава с годините. Това означава, че т.нар. хаш рейт, или скоростта, с която компютър може да разреши сложните задачи на блокчейна на биткойн, се увеличават. През 2021 г. сложността на създаване на биткойн достига 140 млн. терахаша в секунда. През 2022 г., обаче, се поставя нов рекорд от над 260 млн. терахаша в секунда.

Какви последици има увеличаването на трудността?

Колкото по-трудно е да се придобие биткойн, толкова по-малко хора имат възможност да успеят да получат наградата чрез създаването му на блокчейна. Растящата трудност дава преимущество на притежателите на  най-мощни машини  Увеличаващият се интерес от една страна влияе положително на блокчейна на биткойн, тъй като увеличава сигурността му, защото все повече хора се включват в процеса на валидация. Това прави криптовалутата по-децентрализирана и увеличава доверието в нея.

Увеличението на трудността, обаче, е пряко свързана и със стойността на актива, както и с тази на електричеството. Ако от една страна, потърсите цена биткойн онлайн и откриете, че тя е спаднала за денонощие, това значи, че миньорите хабят ресурси и получават по-ниски награди за това. От друга страна, цената на електричеството расте постоянно през последната година. Това е пряко свързано с процеса, тъй като той изисква огромни количества електрическа енергия за функционирането на машините, които разрешават сложните уравнения.

Казано с прости думи – ако биткойн се продава скъпо, тогава миньорите печелят повече, дори и токът да е скъп. Ако обаче стойността на актива е по-ниска от очакванията, те могат да се повлияят негативно от високата трудност за придобиване заради ресурсите, които хабят без да получат достатъчна възвращаемост.

Както вече разбрахте, “изкопаването” на биткойни не е физически трудно като това на златото, но изисква толкова големи ресурси, че ако сте напълно начинаещи може да се окаже огромно предизвикателство. Настоящата икономическа ситуация, заедно с волатилните стойности на биткойн, са увеличили значително трудността за придобиване на актива и създават пречки дори пред опитните миньори. Постоянно растящият интерес към криптовалутата може да означава, че в близкото бъдеще процесът по създаването на нови единици може би ще продължи да става все по-труден.

Текстът не представлява инвестиционен съвет. Биткойн е високорисков актив и инвестицията в него може да доведе до загуби. Винаги проучвайте сами активите, в които влагате парите си, тъй като отговорността за средствата ви е изцяло ваша.


Още по темата: биткойн
Още от

Спонсорирани публикации