Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
topless преди 16 години
Саше трябва да се съглася 100 процентово с горенаписаното. Това ми напомня за една статия на Карбовски в Егоист. Казваше се Нашествието на Клонингите. Много точно беше изложил нещата за чалгата и чалгарчетата. Изпадат в екстаз и свързват лирическия герои със себе си. А че са пълни мизерници с 20лв в джоба е друга работа.Искам обаче да добавя заблуда пета:Чалга певиците са много добре платени като p...евици?Не на много хора е ясно, че чалга певиците, с изключение на старите кучета, не са добре платени и са бедни като въшки - тук таме си легнат с някоя мутра да им подхвърли пари за "нови сандалки в мола"! А като излизат навън по учаcтия в чужбина се чудят в коя българска къща да отcеднат, че не могат да си позволят и 3* хотел много са смешни
7
0
 
1
 
! Отговори
MaxXx преди 16 години
вече виждам как ще скочат цифра привърженици на чалгията и ще започнат да я защитават :D видите ли не било вярно чалга слушат и много интелигентни хора дрън-дрън...поне по мой наблюдения 95% от слушащите този *** са под средното ниво на интелигентност да не кажа доста под него.и жалкото е че дори не могат да го осъзнаят :( даже се сещам че като основен аргумент много хора ми казват-"е са кво като съм на кръчма или на купонче и кат се напия кво метъл ли да слушам примерно?" е добре де не мога да го разбера...ти като си трезвен ще правиш ли секс с грозна жена?:D та и чалгата и тя така като грозната жена можеш да си с нея само ако си пиян.а ако и се кефиш и трезвен то тогава няма да коментирам личните вкусове :)
6
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 16 години
Авторът на темата да го духа...май си няма работа и седи вкъщи злобее, докато така наречените чалгарки всяка вечер имат участия...злобата е типична за българина черта...тази "статия" го потвърждава
5
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 16 години
Някой бе казал за чалгата, че това всъщност е балканско диско, друг беше казал че тази музика му носи настроение, но пък аз казвам че това си чиста пошла порно музика
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Бате освен да се съглся с теб, друго не ми остава. много точно си се изказал. Който не го приема, значи си е пич в квартала и смотльо в града ;)
3
0
 
1
 
! Отговори
Nasko преди 16 години
Аз не защитавам чалгата, но със същото пренебрежение може да се унизи и всеки друг вид музика.Например родния рап - да не би да е по-стойностна музика.Докато с чалгата пием литри ракия и играем гюбеци по масите , то с рапа пушим тревица (в по-добрите случаи) и се правим на велики.Ако тръгнем да отхвърляме всеки стил музика до къде ще стигнем .... до Моцарт ?.Има моменти в които слушам чалга, рап..... и всякаква такава "нестойностна" музика , но не мисля че съм пропаднал бачкатор.Всичко си зависи от човека - ако искаш да живееш стойностно никои не може да ти забрани (след 1989г разбира се :)), ако искаш да си избиваш комплексите и да търсиш сродни души пиене и дрога колкото искаш.
2
0
 
1
 
! Отговори
ANTI 4alga преди 16 години
moq komentar painera dolu da jive Breake dance sa za si4ki smotani 4algari mogat samo da si go............................. :) ps respekt za avtora na temata
1
0
 
1
 
! Отговори
Обаче ква си боза преди 16 години
Пич, мани писането. Подхвани четенето. И ако може, с по малко чалга. Не ставаш, седни си