Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
1
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Тази вечер си послушах последните му четири симфонии - от 38-а до 41-а.Колко е хубаво да ти е тихо у дома,да не се чува отникъде чалга и да разполагаш с хубава уредба,на която да си пуснеш приятна и интелигентна музика!
287
0
 
2
 
! Отговори
skandalouz преди 16 години
Razlikata e v mantaliteta. Mn mi e interesno v drigite durjavi horata kak piqt na masa kato si nqmat 4alga a?Nai malkata razlikata mejdu hip-hop-a i 4algata e 4e hip hop-a e muzika koqto se slu6a v cql swqt a 4algata tuka se e rodila tuka i 6te umre poradi prostata pri4ina 4e samo v na6ta durjava ima takiva plitkoumni su6testva koito da q slu6at.Nai malkoto nqma edna 4algiq koqto da ne sa svili predstavqte li si kolko sa zle momi4etata 4e daje i edna avtorska pesen ne mojaha da napravq6 abe nqmam dumi 4estno
286
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Hahahaha,ne pozvolqvaite na decata si da zatapqvat s 4alga.Kak go kaza samo Irin4e.Sqka6 ne zatapqvat zaradi bezbroi dr ne6ta.......hahaha
285
0
 
1
 
! Отговори
Дмитрий преди 16 години
Как е възможно човек, който заема въпросен пост, да пише на ниво ученик нещо, което е напълно несериозно и неподплатено???Май използвате факта, че сайта се чете, за да пробутвате какво ви дойде на акъла, а?
284
0
 
1
 
! Отговори
Dido преди 16 години
Не бих казал че попадам в някоя от изброените категории фенове на чалгата. Не ходя по кръчми. Бих казал, че съм достатъчно образован и имам значителни доходи (честни при това). Е според теб аз защо слушам чалга (предимно по радиото или от компютъра - не съм гледал повече от 3 клипа със сигурност).
283
0
 
1
 
! Отговори
Дмитрий преди 16 години
Хех. Заблуди няма - чалгата е най-слушаната музика в България. Факт... Никой друг стил не се слуша толкова. Иначе се хващам на бас, че 90% от онези, слушащи американския рап да речем, не разбират текста. А то там едни текстове... Просто музиката е хубава. В чалгата е същото. Тя не се слуша заради преподредените едни и същи думи в поредната песен, а защото е жива, предимно весела, разтоварваща. И кой си ти приятелю, че да твърдиш това или онова? Кажи си това аджеба е моето мнение, а не го изкарвай като закон.
282
0
 
2
 
! Отговори
Deni преди 16 години
Тези мацки освен за силикони могат да похарчат "някой друг лев" и за да развият гласовите си данни ('дето в по-голямата си част ги нямат)Нека ги пратят на един конкурс като "Мюзик айдъл" да видим, колко имена ще останат- една Деси-слава(момичето има данни, само 'дето е сбъркало жанра),Глория(,която в последствие се научи да пее) и може би Преслава(като не отдаваме особено внимание на разликата между записите и изпълненията на живо) и това е много!!!Останалите можем с ръка на сърцето да ги преквалифицираме като манекенки,танцьорки,клоуни или компаньонки(същото като първото само,че без публичните изяви).Че то финалистите на Въпросния конкурс пеят по-добре от "журито".И имам един вупрос - какви са тези певици от Рода на Галена,Андреа,Гергана и т.н. Да,хубава визия,ама забравят да се движат като се наложи да пеят на живо ИЛИ го правят прекомерно,за да не обръща внимание публиката на фалшивите звуци, натрапчиво ехтещи над синбека, или изказваня от сорта на "Аз бях модел,но винаги съм знаела,че музиката ми е призвание ??!" тия да ги обяснява на 14-15 годишните,каквато реално им е аудиторията.И точно затова са острите изказвания по повод жанра,не защото авторката/рът е злобар,а защото като става дума за музика нека говорим за нея, а не за порноизпълнения.Можем ли да сравняваме Селин Дион,Марая Кери или Уитни Хюстън (не като визия), като талант с някоя от родните ни "талантливки"- не всичко опира до бюджет.Определено поп-фолк жанра предразполага за сваляне на бариерите отчасти, но малко изпълнителки го правят оригинално чрез качествена, авторска музика и адекватно сценично поведние!!!
281
0
 
2
 
! Отговори
kilgore преди 16 години
Има хора, които ги е срам че слушат чалга и се оправдават: "Аз не слушам чалга, но като седна да пия не мога да слушам рок."Брато, ти си чалгаджия. И да се срамуваш и да не се срамуваш е така. По-добре не се срамувай.На мен пък ми прави кеф да се напия като животно, докато слушам Metallica или Alice in Chains. Соре, ама от чалгата драйфам лошо...
280
0
 
1
 
! Отговори
ирина преди 16 години
страхотно описание,на номер 60,дори го копирах,не позволявайте на децата си,да затъпяват с чалга,поздравления за автора,чудесна статия
279
0
 
2
 
! Отговори
BtH преди 16 години
не знам защо нападаш автора, може и д е чукал, може и да не е, от статията му не си личи, ама от твойта изглежда, че си бая грозен, след като имаш нужда да се вреш в заведения, където "певци" и "певици" измъчват чужда музика с грачещите си "гласове"... Да се кефиш на полуоблечени певици си го обяснявам само по еднин начин - не ти се случва често да видиш гола жена...а за чалгата - тя вече си умря, наложилите се лица вече не се продават както им се иска, музика не измислят, та досега откраднатата стана малко или много банална. честичко се опитвам да определя някоя песен дали може да се нарече "чалга", ама нъц - по-голямата част вече се движи към какви ли не стилове, включително и към американския "соул". Е, така повече си личи липсата на глас на изпълнителите, но пък те го компенсират с разсъбличане - това е достатъчно за "отребители" като gad, дето най-вероятно му се спукват пъпките само като ги погледне
278
1
 
1
 
! Отговори
gad преди 16 години
ne moga da razbera sreshtu kakvo se protivite. nqkvo si idiot4e mi pishe nqkvi gluposti za 4algata. glupak, 100% sam siguren 4e si nadarven na vsi4ki tiq "kukli" za koito govorish. sigurno si devstven ili nikoga ne si 4ukal qka *** ili si ***. smazvai si bastuna i nedei da pishesh gluposti. sega shte ti kaja 3 dumi za 4algata - parvo tova e biznes. ako ne znaesh, neshtoto, koeto prodava nai-mnogo, e sexa. v bg nqma cenzura ina4e shteshe da e po-diskretno sex poslanieto. vtoro, tova 4e ima malak % prostashki pesni ne prevrashta cqlata muzika v prostashka i treto - vseki 4ovek ima po edin *** v sebe si, nqkoi ne se svenqt da go pokajat, drugi se otpuskat i ot vreme na vreme izprostqvat (razpuskat), a horata kato tebe, koito se pravqt na mnogo umni, ne zabelqzvat sobstvenata si prostotiq, no sa po-golemi prostaci i ot parviq tip. da ti go butam i na tebe
277
1
 
1
 
! Отговори
gad преди 16 години
velizare, da ti go butam! neshtastnik skapan, kato se sramuvash idi se gramni nqkade. pederast4e oakano
276
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 16 години
Като прочетох повечето коментари ми стана ясно че много комплексари има които са писали относно стотията средна хубост автора може би не е бил пуснат в едно от тези заведения или някакви по лични причини все пак живеем на балканите не сме скондинавци каква да е музиката в тези ширини но това си е български вариант да се оплюва нещто добро и се оказва че и всички сме много компетентни омръзнахте ми вече мога да се обяснявам до утре но ми стана скучно
275
0
 
1
 
! Отговори
gMasta преди 16 години
i za dopylnenie, chalgata ne se slusha, tq se gleda...
274
0
 
1
 
! Отговори
gMasta преди 16 години
Osven tekstove, otkradnaha celiq muzikalen pazar v Bylgariq, investira se samo v peeshtite prostitutki toest chalga pevicite, vmesto da rechem da se investira v izdirvaneto na talanti v razlichni oblasti na muzikalnata sceta, rap, rock, narodna muzika, abe kakvoto i da e, a eto i che novoto popylnienie cyfna - Andrea, nqkakvo si momichence, eksperiment za klonirane na Emiliq, a i gorkoto hrana ne e videlo do sega che edvam pripqva tctctc... zashto sa tiq idiotki uchilishta za peeshti prostitutki, kato na ulicata mojete da namerite istinski tvorci, a ne da tyrsite bogatashcheta koito prekarvat jivota si kato si byrkat v nosa.
273
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
Чалгата за съжаление няма да умре, Музуката е от еазлични страни по света, но БГ текстовете са ужасни!
272
0
 
1
 
! Отговори
ima zna4enie преди 16 години
Наистина мястото на чалгата е в заведенията, предлагащи такава музика, а не на улицата. Що се отнася до останалото, просто опитайте да празнувате рождения си ден в заведение на фона на фона на девета симфония на Бетовен, например. Успеха ви е гарантиран.
271
0
 
2
 
! Отговори
А.Павлов преди 16 години
Споко гадничката чалга ще отмре заедно с мутренския манталитет на рогачите обитаващи тази държава :) това разбирасе може да не стане скоро понеже те са на власт :) но пък и след 200 години AC-DC пак ще се слуша..... IronMaiden пак ще носят послания към всички и истински хора :)
270
0
 
1
 
! Отговори
iva преди 16 години
znaete li, rano ili kusno vsi4ko se promenq i/ili iz4ezva, ako naistina vaprosnata 4alga ne mine mnogo slu4ajno v underground(koeto s edna-dve v pove4e zakonovi razporedbi e vazmojno..:) no zasega - uvi! bravo na avtora, rqdko dobre napisano:) kusmet
269
0
 
1
 
! Отговори
TOCHEN преди 16 години
МУТРИ и *** - пардон, исках да кажа БИЗНЕСМЕНИ и ПОП-ФОЛК ПЕВИЦИ, може и МАНЕКЕНКИ - все същото е