Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
1
 
! Отговори
Велизар преди 16 години
Срамувам се че съм се родил в тази държава и принадлежа към този народ - Бълграия = Мутри, Крадци, Простаци и ***
267
0
 
1
 
! Отговори
dimka преди 16 години
mnogo mi haresvca neznam za drygyte noi na men naistina mi haresva 4esno.
266
0
 
1
 
! Отговори
Shadowin преди 16 години
Скъпи ми безименни чалгарю, - когато спреш на кръстовището с отворени прозорци на колата и любимата музука (!?!), надута до дупка;- когато по някаква причина возиш пътници, които не познаваш, и се опитваш да ги обладаеш слухово с любимите ритми;- когато с чисто сърце си надуеш уредбата в хола и отидеш да си пиеш кафето в кухнята, или да разхождаш кучето зад блока (оттам се чува по- добре)......това за теб е СТИЛ. За мен е ПРОСТОТИЯ. Много ми е ясно, скъпи чалгарю, че няма да те променя- няма никакъв шанс, дори и гръм да те удари право между очите, надали ще получиш просветление. И все пак- не мисли, че всички българи са като теб, че споделяте един и същ мироглед. Позамисли се къде ли е причината толкова много хора да свързват чалгата с простотията, липсата на елементарно уважение към околните и още по- елементарното светоусещане на потребителите и.Колкото за качеството на музиката- за умрялото: или добро, или нищо. Лек ден!
265
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 16 години
България е едно голямо гето и е нормално да се слуша такъв тип "музика". Чалгата е долнопробна музика за долнопробни хора. Такива хора не се опитват и не могат да слушат друга музика. На тях им стигат две силиконови цици, шише алкохол и пъпката на *** на Азис за да са щастливи. Жалка картинка.
264
0
 
1
 
! Отговори
anonimna преди 16 години
MNOGO TOCHNO KAZANO!!! BRAVO NA AVTORA NA STATIATA!!! NEKA IMA POVECHE KATO NEGO!!! Che sme zatanali do gusha v evtina prostotia...
263
0
 
1
 
! Отговори
Стефан Генов преди 16 години
Слаба статия, не открих опровержение на "заблудите за чалгата" в нея.Казвам това, не защото слушам чалга - много рядко се случва да слушам :)
262
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
Добра статия! Музиката е азиатска и не е лоша. Това че чалгаджииските текстове показват какви са ни идеалите и са *** вече е наш проблем.
261
0
 
1
 
! Отговори
pg преди 16 години
Евала на автора на статията!!! Всички неща са абсолютно верни относно тази музика. Само дето, колкото и да е тъжно това, чалгата е намерила своето място не само измежду гастарбаитерите. Всички си мислят, че като изпънат ръцете нагоре и като почнат да си мятат бясно *** наляво-надясно в римъма на некви мазни кючеци и са верни на националната си принадлежност и това им е в кръвта. Освен това много хора, които като отидат в чужбина ги обхваща някаква носталгия и почват да консумират абсолютно всякаква музика идваща от БГ. И познаите какво достига първо оттам! :)
260
0
 
1
 
! Отговори
poli преди 16 години
ne ponasqm 4algata
259
0
 
1
 
! Отговори
kitti преди 16 години
Znae li nqkoi kakvo e 4algata( koi go izmisli tova ponqtie?!), a pop-folka?A slu4aino da znaete , 4e ima razlika mejdu pop-folk i ku4ek?Ako avtorat e smetnal za dobre da pi6e , po naistina iztarkaniqt sujet" 4algata e mrasna duma", molq da ne tsitira samo Bernar Klavel( tsitat , koito veroqtno mu e popadnal slu4aino),i ako moje da se obosnove kakto trqbva.6to e izkustvo?i e kato priemem , 4e izkustvoto e mimesis(podrajanie/otrajenie) na deistvitelnostta , dali puk pop-folkat ne e izkustvo??Ako v Bulgariq sme imali dobroto jelanie da opoznaem ne6to i togava da go komentirame, nqma6e da sme na toq hal!!!!!!!!!1
258
0
 
1
 
! Отговори
hhh преди 16 години
nqkoi da vi kara da gi slushate?kato ne gi slushate i ne gi haresvate zashto gi komentirate?qd vi e che imat pari da si pozvolqt mercedesi i da si kupuvat sandalki za po 300lv?i da ne gi haresvate te pak shte si vadqt parichki po edin ili drug nachin,a nie shte si rabotim za po 300 lv i shte se chudim koe po napred...
257
0
 
1
 
! Отговори
Blah преди 16 години
Ето как се разпознава една музика дали е чалга или не."Подписът" на едно музикално произведение е не само в тоновете, а по-скоро в използваните специфични интервали, тоест разликата във височината на тоновете. По тези интервали музиковедите могат да различат от кой регион примерно е народна песен. Представете си само китайската и японска музика как звучат.Някои интервали звучат изискано, някои грубо, някои са силни, някои нежни. Промяната на интервала променя стила- спомняте ли си как звучеше песента от Бодигард, изпълнена от Невена в Мюзик Айдъл? Основната промяна беше в 1-2 интервала, с половин тон надолу. Чалгата звучи така заради специфичните и много гадно звучащи (за мен) интервали. А и за хора, които са свикнали с по-приятна музика. Така че- ето едно чисто обективно определение на чалгата. За съжаление пропуснах да взема музикална теория в университета, така че не мога да дам имената на интервалите. Ето и една аналогия- да слушаш чалга, ако си гъзарче като мен с леко музикално образование (за обща култура) или просто си си развил вкуса в друга област, чалгата те дразни заради неелегантното звучене. Това е все едно да си свикнал на изискана храна и някой да ти сервира изстинала пица с втърдено сирене.
256
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 16 години
Най-лошото е ,че ни я натрапват(чалгата).То е като пушенето - най-не културните пушачи са българските.Смятат,че ако си непушач си нещо смахнат и за да им угодиш,трябва да изглеждаш едва ли не щастлив от привилегията че му дишаш от цигарата.Лично аз истински страдам,когато съм принудена да слушам тази музика!Много неконфортно се чувстват свестните хора в тази наша държава!Издига се в култ простотията!И едни министри на културата се навъдиха - да те е срам че си българин!Наистина!
255
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Браво номер 251!Една точка и една запетая в целия текст:)Пич си:D
254
0
 
1
 
! Отговори
Царя преди 16 години
Браво на 246! Направо ме убеждавате в %-те и коефициентите, като броя от 246 до 252!!!!!!!!!!!Ама и на останалите 90 и кусур % им запуших устата!!!!!!!!!
253
0
 
1
 
! Отговори
mi6i преди 16 години
ako vi se slu6a balgarska muzika ima mnogo po dobra ot tiq bozi deto se pee za edno i sa6to0 ima mn dobri ne6ta ne e zadaljitelno da znae6 drug eziik
252
0
 
1
 
! Отговори
Николай Ангелов Коле преди 16 години
Мисля че тук прочеотх достатъчно интелигентни мнения по въпроса с този така начерен стил музика "чалга" , не мисля да добавам нищо, защото всичко това е напълно достатъчно(и вярно разбира се) , а нека хората слушащи тази музика се пънат да разберат какво умни като вас хора са писали тук ! (ще учиш в БАН ама ако може и да не учиш мойто момиче Деси ахаха)
251
0
 
1
 
! Отговори
unnamed преди 16 години
това не е музика за мене защото всичките песни са крадени или кавъри и немога да проумея какво толкова и харесват на тая музика питал съм фенове на чалгата от една страна те я слушат защото се пеело на български еми времее да се образовате малко и ако научите някои западен език няма да ви доиде в повече в така закърнелите ви мозъци и второто е че всички текстове са много зле замислени във всяка песен се пее за любов аиде разбирам любовтта е хубаво нещо ама то вече банално стана и все едо и също, саунда на песните просто никакъф коментар с няколко думи казано това за мене не е никаква музика това е накакъв вид порно-музикална индустрия която се разраства за съжаление с огромни темпове. А и искам да добавя че на всяко 2-ро дете в България му се пуска да слуша чалга още от малко и така още от малки и закърняват младото поколение на БГ
250
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ама трябва да се забрани и MTV и останалите музикални канали, които са пълни със софт порно.
249
0
 
1
 
! Отговори
хан крум преди 16 години
за производство на видео със софтпорно съдържание и разпространение в национален ефир, подтикване на младите хора към аморално поведение, издигането на пошлостта в култ, за появата на същества като азис, гергана, глория, кондьо, люси и др. да осъдим митко пайнера на доживотен затвор. или на разстрел.