Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
1
 
! Отговори
namonaraqnaq преди 16 години
Чалгата е ЕМБЛЕМАТИЧНА и не е явление, а следствие. И се слуша, наистина се слуша и то масово, защото нямаше да я има иначе, а я има и още как. Грозна и извратена - олицетворение на побърканият ни делник, на цялото ни нещастно и обеззверено и неудовлетворено общество, една гигантска полюция ...
227
0
 
1
 
! Отговори
stybilnia преди 16 години
Александър Иванов защо не оставиш хората сами да преценяват какво искат да слушат...автори като тебе са срам за журналистиката...вие трябва да ни съобщавате новини, а не да се опитвате да ни налагате своето мнение...теми на комплексари като тебе много ме дразнят...на всички е ясно(още като ти видят снимката), че си някакъв изсулен рапар...или поне на мен ми приличаш на такъв(освен това спомена за ъпсурт)! Аз слушам всякаква музика и освен това си признавам, че харесвам чалгата...дори понякога я предпочитам защото тя наистина е в кръвта ни колкото и да не искаш да си го признаеш...като цяло не смятам да се занимавам и да защитавам поп фолка от статии като твоята, защото знам че на който му харесва и след като прочете статията ти пак ще му харесва...ако се надяваш че ще повлияеш на някой с черногледството си просто забрави...слушай каквото си искаш и остави и другите да слушат каквото си искат и недей да злорадстваш...ама нали ти си типичния българин и за тебе е правилно само това, което ти обичаш и искаш да наложиш мнението си на всички за да са всички като тебе ама ти да си най-добрия....защото си оплюл това което на тебе не ти харесва...
226
0
 
1
 
! Отговори
Случайно минаващ преди 16 години
Толкова *** коментар отдавна не бях чел. Егати комплексирания автор.
225
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Леле колко злоба има в тия хора. Явно музиката, която слушате не ви действа добре. Успокойте се стига сте избивали комплекси, като псувате и обиждате хората
224
0
 
1
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Ето я формулата,по която се развиват нещата в Чалгария...
223
0
 
1
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Спомняте ли си,когато на посещение в България дойде държавният секретар на САЩ Кондолийза Райс,която приятелски наричат Конди,как един вестник излезе със заглавна статия на първа страница:"Конди в страната на Кондьо"...
222
0
 
1
 
! Отговори
biva biva преди 16 години
искрено се смях на глупоста ти относно катафалката и семейното жертвопринушение.Когато не си запознат с нечие творчество, все си мисля, че е по-добре да замълчиш.И да, правим семейни жертвопринушения-уикенда пред барбекюто:)А вие в порно снимате ли се!?
221
0
 
1
 
! Отговори
- преди 16 години
По-добре детето ми да прилича на Мерилин Менсън и да притежава неговия интелект, вместо да прилича на евтина долнопробна изрусена чалга курв@
220
0
 
1
 
! Отговори
Самуил преди 16 години
И все пак - приноса на този "жанр" е трагичен. Който казва, че това е за забавление, значи или все още няма очи да прозре какво е, или е един от поредните промити глави. Наистина няма как да не съм съгласен с мнозина, че това "забавление" се вкоренява доста хипнотизиращо дисморално върху мозъците на драгите си фенове... нищо, че са толкова невежи и наивни. Верно, че има хора и хора, но каквато е музиката... това нелеко приспособява човека към ритмите и текстовете 'и. Жанрът не си е просто средство за забавление, понеже мнозина не осъзнават какво оръжие за манипулация е. На когото не му харесва този коментар и започне да ме провокира... може само да си спести неубедителните коментари и слепите възгледи.
219
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ще пусна на дъщеря си Beatles, Vivaldi, Rolling Stones, U2, Pink Floyd, Purple, Rainbow, Amorphis, Nightwish, Apocalyptica, Slayer, Black Label Society, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, Jethro Tull, Depeche Mode, Peter Gabriel, Sting, Eric Clapton, Gary Moore, BB King, Louis Armstrong, пък тя сама да си преценява дали има смисъл да слуша чалга...
218
0
 
1
 
! Отговори
Лъчезар Дойчинов преди 16 години
Номер 211, първо се научи да си издържаш изреченията граматически, а после прибягвай към обиждане и набеждаване на другите в нещо, защото до колкото виждам или си на 14, или просто си пропуснал уроците, които се преподават в първите 15 години.
217
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много хубаво. Значи нямаш нищо против детето ти да прилича на Мерлин Менсън. Да се движи в катафалка и да да се дрогира. Твой избор пич. Поне ритуални жертвопринушения на семейни начела правите ли си?
216
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Dinkov преди 16 години
M***HNETE GI EZ 4***LGI!!!
215
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Снимката нещо не иглежда естествено ;Р
214
0
 
1
 
! Отговори
biva biva преди 16 години
а ти как мислиш!? Дали детето ми ще слуша чалга, когато в къщи се слуша от Равел до Мерилин Менсън и Остава!? Май ми се чини, че не само няма да слуша чалга, а и в "силиконовата долина" на д-р Георгиев няма да отиде....а май и от "бутиковите битаци" ще се размине.
213
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 16 години
ВИВА СЕЛЯНИЯ - това БГ реалноста - вчера минавам през центъра и от една хубава нова сграда чувам надута до дупка просташка чалгия която се рееше на стотици метри!!!!!!!!!!!! КАКВО Е ТОВА???????????????
212
0
 
1
 
! Отговори
silvia arsova Sisi_8 преди 16 години
kakvo tolkova mu mislite koy kakvoto iska da slu6a az li4no ne haresvam 4algata no priznavam 4e ima rqdko, no vse pak ima gotini pesni . Ima i pevici s glas kakto i bez. Az licno haresvam Desislava kato pevica i sam i priznala sposobnostite otkakto q 4uh kak izpq pesenta na Whitney Huston v 6outo na Slavi. Vipreki , 4e be6e bolna neinoto izpalnenie me srazi, prosto ne sam o4akvala 4e ima takiv glas. Taka 4e ima vsqkakvi. Estestveno izpalneniq ot roda na "Radka piratka" sa otvratitelni, no pove4eto kat si piynat ne znaqt kvo pravqt pak kvo slu6at edva li gi interesuva. Proqvete malko tolerantnost. Az ne obi4am pak stari gradski pesni, ama ima hora det gi slu6at. Kvo da pravim sq da opluem i babite si li. Ima distancionno na televizora, ima tapi za u6i, ima i zavedeniq kadeto se slu6a to4no opredelen stil muzika. Namerete si takiva.
211
0
 
1
 
! Отговори
Лъчезар Дойчинов преди 16 години
Считам, че всеки разумен човек би се придържал, малко или много, към така наречените evergreens (примерно). Аз съм закърмен с Aerosmith, като не казвам, че това непременно е правилно, но и днес ги считам за едни от великите.Ето ви един добър пример...
210
0
 
1
 
! Отговори
интелигент преди 16 години
Прав си, авторе, не може да се слагат всички българи в кюпа "слушащи чалга".Не ходя и не сядам в заведеня, където гърми такав музика, а и в русе са много малко такива. Хората, с които работя, с които се събирам и които живеят около мен, не слушат такава музика.Ние, останалите, които не я уважаваме, четем книги, уважаваме рока и всички останали стилове музика, в които не звучи нищо ориенталско.Но ракия, салата, бира и танци признаваме, хора сме все пак
209
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 16 години
да си подруса *** руса