Защо Сърбия изгуби Косово?

„На Балканите с кибрит не се играе“, но е важно кой го казва
18 фев 2008 20:10,
119
Защо Сърбия изгуби Косово?
„Патриоти“ срещу американското посолство в Белград. Снимка: БГНЕС

Имам един лош навик- когато се случват исторически събития, да ги следя по руската телевизия. Така поддържам едно прилично ниво (малко над плажното) на познанията си по един от любимите ми езици и се зареждам с търпение да изслушам гледната точка, която не споделям.

Ако е добре аргументирана- значи усилието си е струвало, ако пропагандата идва в повече- поне долавяш автентичния дух на Путинова Русия.

Вчера косовският парламент най-после прие декларацията за независимост от Сърбия и 24-часовият новинарски телевизионен канал „Вести“ отразяваше и анализираше доста подробно събитието.

Стилистиката на новините напомняше тази на Радио-телевизия Сърбия от 1999 година- „НАТО агресията“, „вакханалията по улиците на Прищина продължава“.

Един от поканените анализатори обаче, след дежурната тирада о, каква трагедия е станала, каза и нещо любопитно- „На Балканите с кибрит не се играе“.

Само че най-радикално настроените сърби вчера пак заиграха с кибрита. Към 14 часа няколкостотин сръбски военни запасняци прекрачиха административната граница на КПП „Недаре“ и се опитаха да влязат в Косово, но бяха спрени от косовската полиция.

После по офисите на ООН и ЕС в Митровица хвърлиха ръчни гранати. Кулминацията на гнева обаче настъпи към 16 часа в Белград- там над две хиляди протестиращи заобиколиха американското посолство, тълпата хвърляше камъни, нападна полицията, изпочупи прозорци.

После разрушиха заведение на McDonald's в центъра на Белград, счупиха прозорците на словенското посолство в Белград, скъсаха флаговете на Словения и на ЕС и провокираха безредици по една от централните улици в столицата- “Теразие”.

В центъра на Нови Сад също крещяха “Който не скача, е албанец” и се опитаха да нахлуят в словенския супермаркет “Меркатор”.

Когато по-носталгично настроените сърби се съберат на маса, те често имат една болна тема- Защо се разпадна Югославия?

И се започва с тирада от обвинения към Запада, американците, масоните, евреите и т.н. Всички останали, но не и собствения ти инат и шовинизъм. Югославия се разпадна най-вече заради логиката на политическо поведение, която беше съживена на вчерашните протести.

Сърбия, или по-точно Милошевич, загуби Косово преди 9 години най-вече заради репресиите на югославската армия и сръбските сили за сигурност в областта, заради стотиците убити и над 200 000 прогонени от домовете си албанци.

Впрочем реставрирането на духа на Югославия е проблем на сръбската преса и самото население на Сърбия. То има право да избира между носталгията от „пламенните“ речи на Милошевич и Шешел и пътя на евроинтеграцията.

Сърбите сами трябва да решат дали ще пеят хвалебствени чалги за гангстерския лидер Аркан или ще изберат бъдеще, подобно на Словения, която сега ненавиждат.

Но опитите да съживиш „аргументите“ на една пропагандна машина от времето на Милошевич, която хвърля вината единствено върху САЩ, ЕС и НАТО по страниците на руската и източноевропейската преса, са срамни. И са знак за лоша, къса памет.

Това е точно толкова рискован „прецедент“, колкото и провъзгласената независимост на Косово вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Хубави са разните гледища. Ето този Гошо го замазва като намазан пехливанин - може и да има нещо турско в него. По ми допада No11, като че ли разсъждава като по-истинския българин. На какво да вярва човек - политиците ни са *** а народа никой за нищо не го брои!
17
0
 
1
 
! Отговори
ivan преди 16 години
ami taka e, kogato 8 milionen narod iska da suzdade edna dorjava na teritoriqta na celiq balkanski poluostrov...Sama po sebe si tova e ebahti tupata ideq...isega surbite da si surbat prosta6kata ideq i da se surdqt samo na sebe si:)da si peqt 4algite i da mrazqt celiq svqt,tova im podhojda na tqh!!!kato sa izbiki 100 000 bulgari v Makedoniq,sled Vtorata svetovna voina,ne im be6e lo6o...na im sega!!!To malko kato lafa-Ga qm kufteta ne reva:)
16
0
 
2
 
! Отговори
Chorni преди 16 години
Не, не в виновен Буш!!! Костов е виновен, за това че Милощевич пращаше команди да колят бесят и изнасилват. Костов, а не Буш е виновен, затова че Сърбия си остава богата и корумпирана от руснаците (пратени от Костов, разбира се).Не Буш, Костов е виновен, затова че 20 години комшиите ни ги зомбират националисти добре подплатени от руски амбиции на балканите.Костов, а не Буш е виновен, че от 20 века на балканите се водят войни през 20 години и се оразмеряват граници наново. Което пък кара американските производители на карти да преиздават атласите си и да печелят даже гнусните капиталисти от това.Костов, да ...
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
smurt za surbi i albanci!ne na surbiq tq ne trqbva da su6testvuva ako nie sme bulgari!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Nemoga da razbera koi e bil tolkova tap i go e napisal tova ne6to. Vie dnes.bg mislite 4e sega albancite go imat kosovo i ot sega natataka vsi4ko 6te e mirno za6toto te sa si go zaslujavali. v golqma zabluda ste, o4akvaite sega da se slu4i sa6toto sas zapadna Makedonija, 4ast ot 4erna gora i o6te nqkolko 4asti na drugi darjavi, bih q spomenal samo Grciq tova go iska amerika - golqma albaniq. Vsi4ko tova e organisiran terorizam predvodena ot amerika. A pak za6to se e raspadnala Iugoslaviq vijdam 4e i za tova nqmate nikakva predstava prosto neznam v koi svqt jiveete vie. Imam rodnina ot Bosna direkten u4asnik vav voinata koito e bil na dostata4no visoka poziciq v tova vreme, i samo 6te vi kaja da cqloto scenario e na amerikancite. i pro4etoh vav va6ata statiq kolko albanci e ubil milo6evi4, a za6to ne kajete kolko sarbi sa ubili albancite kogato arkan i milo6evi4 napusnaga kosovo, tova nikade go nqma napisano nikoi ne go znae, sigurno 6iptarite sa mnoo dobri, nikoi ne pi6e za 10 ubiti policai v Makedonija 2001 kogato 6iptarskite teroristi ne samo 4e gi ubiha, tuku i otrqzaha ***te i im gi slojiha v ustata a crevata v botu6ite, kade e tuk amerika da gi brani 4ovekovite prava...mnoo tapa statiq. tipi4na na amerikanskata propaganda..
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много мазна статия!
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбите може да не са особено далновидни , но както вървят нещата май ние ще се окажем по-балъци и от тях . Хора , ходете по-често на екскурзии в Родопите , че скоро може да ви се наложи да чакате на някое КПП , за да ги посетите!
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Нищо ново под слънцето.Гошо а гледа ли най демократичната телевизия СNN.Там пък изобщо не са разбрали че сърбите им трошат посолството и ресторантите в Белград.Показаха само щастливите наркотрафиканти и терористи.Не разбирам защо едно и също нещо се тълкува по два различни начина.За сърбите си прав те бяха 100г преди нас и вместо сега цяла Югославия да е в НАТО и ЕС те са зад нас.Но незабравяй че Югославия и Ирак са творения на така наречените велики сили след първата световна война.Виждаш какво става сега.Тези негодници се месят където не им е работата и заради тяхното насилие се лее кръв и в бивша Югославия и в Ирак.Първи признаха Косово САЩ и Афганистан в тази страна знаеш кой е поставил правителството на власт и кой го крепи.Следващата държава която ще признае Косово сигурно ще бъде Ирак.Не е хубаво Гоше да лъжеш не е хубаво да казваш онези факти които ти изнасят или за които са ти платили а другите да премълчаваш.Сега е момента да сме със сърбите въпреки че не ги обичам заради западните покрайнини.В Косово са убиици наркотрафиканти и контрабандисти.Тези хора не са научени да работят и това ще е криминална структура.ЕС много скоро ще се опари.Румъния и Гърция няма да признаят Косово като сложим факта че Сърбия никога няма да го признае три от съседните ни държави са против.В Гърция живеят един милион албанци и в Македония е същото в Румъния има унгарци.Като пламне Македония и оттам Гърция какво става с България.За Македония и Турция незнам нищо.Къде сме тръгнали ние барабар Петко с мъжете и защо нашите политици си слагат там дето САЩ и Русия си мерят надървените ***.Какви интереси имаме ние в Косово та те са ***.Сърбите въпреки че не ги обичам все пак са православни и да не забравяме че най краткия път за Западна Европа минава през тяхна територия.Утре ще грабят и малтретират невинни българи на тяхна територия.Сега някои се кефят на българското отмъщение заради Македония и западните покрайнини но утре *** като отцепят Варна и Бургас тогава сърбите ще се кефят а ние ще духаме супата.САЩ е създадена от *** избили живитните и коренното население на цял един континент.Това е най мракобестническата комунистическа страна а Буш е *** и грабител и убиец.Но Гоше не забравяй че сърбите не са като българите.
10
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 16 години
Неприятно ми е когато албанци си правят държава на границата с Албания. Неприятно ми е, когато държави на хиляди километри от тук, а и през океани се намесват, за да променят курса на нашата история. Не приятно ми е когато всички закони на международното право са брутално потъпкани от мощните армии на големите икономики.Но кого можем да обвиним, че стана така ? - Според мен единствено недалновидните сърби, тези който с шовинизма си доведоха хода на събитията до всички тези неприятни моменти и превърнаха собствената си държава в играчка за несправедливостта.Това че животът не е честен го знаят и малките деца. Сърбите не си изиграха картите преди 10 години както трябва и сега ще плащат - защото процесите, които предизвикаха са необратими.Лошото е, че ние техните съседи също ще си платим, малко или много заедно с тях.. ей така, по комшийски.
9
0
 
1
 
! Отговори
от плажа преди 16 години
...е забравил да напомни за сръбската трактовка на смисъла на продължението на сентенцията за играта с кибрита, изплъзнало се наскоро от устата на един руски генерал, а иманно за руската готовност за пряк отбранителен превантивен, включително и ядрен удар , когато някоя дружеска на Русия страна се намира в опасност от нарушаване на суверенитета. И запасняците, и младежите явно са го разбрали като буквално обещание, че каквото и да направят те , Русия винаги ще им пази гърба.
8
0
 
2
 
! Отговори
Математическия факу преди 16 години
Сърбия загуби Косово защото докато сърбите беха по кафаните, пиеха сливова, пееха и ядеха плескавици , албанците си легаха рано с албанките и така сърбите 1-2 деца, албанците 7-8. И у нас така. Продължавайте да си чешете езиците, *** немат интернет и не им требе.
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
абосютно си прав, много ме изненада като защитават Сърбия, а българите в Косово нито дума!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
БРАВО!!! МНОГО ТОЧНА СТАТИЯ!!! СЪРБИТЕ РЕВАТ СЕГА, НО КОГАТО БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ МАКЕДОНИЯ ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВИ Е ДА ИЗПРАВИ ГОРДО ГЛАВА И ДА ПРОДЪЛЖИ, НЕЩО КОЕТО СЪРБИТЕ НЕ МОГАТ!!! ТЕ ГЛЕДАТ В МИНАЛОТО И ТАМ ЩЕ СИ ОСТАНАТ!НАРОД КОЙТО ОБИЧА ДА МРАЗИ!!
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Че сърбите са шовинисти е абсолютно вярно, както е вярно и че са заграбили много чужди територии , но Косово е изконно сръбскао още от Средновековието ! А единственото , за което тази статия може да послужи , е да заблуди хора , нямащи никаква реална представа от политическата обстановка !
4
0
 
1
 
! Отговори
mlqko преди 16 години
6tom kato srabskata armiq e iztrebila marsnite albanci, za6to avtora ne spomenava sega6niq premier na oblasta kosovo (ta4i) 4e i albanskata armiq za osvobojdenie e izbila masa sarbi. I tuk ne stava vapros za izkrivenite ponqtiq kato evrointegraciq i evropejsko bade6te emi stava na vapros 4e tuka do zadnika se obrazuva o6te edna musulmanska darjava.
3
0
 
1
 
! Отговори
Генчев преди 16 години
Перфектен материал. Думам ти сине, сещай се снахо. От "Атака" да си го разпечатат и да си го разлепят из клубовете.
2
0
 
1
 
! Отговори
сашо преди 16 години
спорно е дали сърбите някога ще го осъзнаят - че те са си виновни. все пак ми се ще да вярвам, че имат гражданско общество, което ще им помогне да излязат от объркания кръг и да решат ясно и конкректно какво да правят с бъдещето си.
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo dobur material, bravo.