Косово е независимо. Какво още чакаме?*

Кое е най-разумното за България решение?
13 мар 2008 17:54,
118
Косово е независимо. Какво още чакаме?*
Мост в разделена Митровица, Косово. Снимка: БГНЕС

Николай Добрев – преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, адвокат

Обявяването на независимостта на Косово преди няколко седмици дойде като голяма изненада за много държави, включително и за България.

А не би трябвало да е така, защото имаше немалко официални изявления на влиятелни политици от Косово, които показваха решимостта на преобладаващата етническа общност в Косово да създаде своя държава.

Освен това статутът на Косово допреди няколко седмици създаваше сериозни проблеми за цялата международна общност, защото беше ясно, че ООН само временно администрира областта и рано или късно трябва да се намери трайно решение на „косовския” проблем.

А не бива също така да забравяме, че нито населението в Косово беше удовлетворено от своето положение, нито пък сръбската държава реално упражняваше някакъв контрол върху областта Косово.

Но сега вече трябва да говорим за Косово като държава – независим и самостоятелен субект в международните отношения. С основание обаче може веднага да бъде поставен следният въпрос към международноправната наука – към кой момент възниква една държава като субект на международното право. Възможни са два отговора.

Първият е, че държавата възниква със самия акт на обявяване на независимостта й и е без значение дали тя ще бъде призната от други държави впоследствие.

Според другото становище обаче признаването от страна на международната общност е задължителна предпоставка за легитимността на новата държава. Както в повечето случаи като че ли правилното решение се намира някъде по средата на посочените два подхода.

Държавата възниква от момента на обявяване на нейната независимост, но за да може да тя да бъде разглеждана като реален и равнопоставен партньор в международните отношение от останалите държави е необходимо все пак тя да получи признаване - ако не от преобладаващата част от държавите, то поне от един значителен брой държави.

Новата държава Косово много бързо получи официално признаване от голям брой държави, като сред тях бяха и държави-членки на Европейския съюз. Следователно, тезата, че Косово все още не е държава или пък не е легитимна такава, е абсолютно несъстоятелна.

За България все още е актуален въпросът дали да признае държавата Косово. Аргументите в полза на отказа от признаване са почти изцяло свързани с евентуалната реакция на Сърбия спрямо България в случай че признаем Косово.

И наистина в сръбските медии се появиха материали, в които открито се призовава да бъдат предприети „санкции” спрямо българите, ако правителството на Република България признае Косово.

Тези настроения в Сърбия са отчасти разбираеми, но каквито и рестриктивни мерки да предприемат сръбските власти спрямо български граждани, то най-вероятно те ще се окажат в нарушение на международното право и съответно за самата Сърбия ще възникнат неблагоприятни последици (в които се изразява международната отговорност на всяка държава).

Това е така, защото България е суверенна държава и това дали да признае една нова държава зависи единствено и само от България. Другият аргумент против признаването на Косово се опира на тезата, че прекрояването на границите на Балканите може да засегне и България в обозримо бъдеще и затова трябва да се въздържаме от всякакви стъпки, с които се променя статуквото.

Този аргумент обаче също е лишен от всякакво основание, защото вече беше изяснено, че Косово вече е конституирано като независима държава.

Най-разумното решение на българското правителство, което отговаря на националните интереси на България, е най-скорошното признаване на Косово.

То произтича не само от несъстоятелността на доводите против признаването, но и от необходимостта да бъде зачетено правото на самоопределение на косовските граждани и да бъде гарантирана сигурността в Западните Балкани.

Трябва да се съобразяваме и с обстоятелството, че непризнаването на Косово би довело до дълготрайно влошаване на отношенията ни не само със самото Косово, но и с Албания, а дори и с Македония.

Самото признаване може да бъде извършено както официално (признаване de jure) – с изрична декларация, така и неофициално (признаване de facto) – със сключването на международен договор, вкл. и за установяване на консулски отношения. Изборът е на българското правителство.

* заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Не на кланово-мафиотското Косово г-н адвокате! Създаването на тази държава е най-голямата несправедливост на света. Ааа.. да. За каква справедливост говоря на един адвокат.
76
0
 
17
 
! Отговори
Mihail преди 16 години
между юристите няма спор, че признаването на независимостта на Косово е нарушение на международното право. Подходът към проблема е политически, а не правен. Признаването противоречи на Устава на ООН, на императивни принципи на МП, на резолюция 1244/1999 на СС на ООН, на принципите от Хелзинки и т.н.На мястото на автора на статията не бих дискредитирал поне ЮФ на СУ (за него самия е ясно)
75
0
 
17
 
! Отговори
Идея за България преди 16 години
ПЕТИЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!!!! България сега е поставена пред съдбоносен избор - дали да признае самообявилата независимост, автономната в република Сърбия област - Косово. Над България се оказва натиск от външни сила за признаване прецедента "независима държава Косово", а българските управляващи са склонни да го признаят, изхождайки само от своите лични и служещи на чужди държавни интереси. Нека ние-българските граждани им покажем верния път в защита единствено на българските национални интереси, чрез формите на пряката демокрация-РЕФЕРЕНДУМА. Като по този начин държава България ще каже НЕ на "нова държава Косово" и ще завоюва независима и неутрална външнополитическа позиция. Никой външен и вътрешен фактор няма право да отрече волята на Българския народ. Откритата на 24.2. 2008 г. от Гражданското Движение за реална демокрация в България-Идея за България ПОДПИСКА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПРЕЦЕДЕНТА "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА КОСОВО" ПРОДЪЛЖАВА. ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС И НАРОДНА ВОЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!Ще намерите и подпишете петицията петицията в интернетния сайт на Движението .ideyazabulgaria.org
74
0
 
17
 
! Отговори
Bachvarov преди 16 години
Koi e tozi predatel koito e pisal tazi statiq.Tebe da ne te Albanec be aaa?Balgarskiq narod a ne ti smeshniko,balgarskiq naron ne preznava Kosovo.Kosovo e Srabsko.
73
0
 
17
 
! Отговори
KingMartin преди 16 години
Никакво признаване на "държавата Косово" !!!!
72
0
 
17
 
! Отговори
Drug преди 16 години
Kakvo pecheli Bylgariia ot priznavaneto na Kosovo? Shto se otnasiia do korifeia deto hem e prepodavatel, hem advokat (iavno shiptarski!), hem pak ne mozhe da ne se izoka po mezhdunarodnoto pravo takiva *** sa bezsmyrtni, makar i SDS-to da umria skoropostizhno.
71
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
59. - 13.03 22:54 - grabvai py6kata, BALGARINOОт: suziKakvo o6te 4akame,dokoga 6te tarpi6,zapo4ni da deistva6<6tom me4kata igrae vav sasedite,6te zaigrae i y nas<turcite van ot BALGARIA.a za Kosovo?ne e nezavisimo,ako ot men zavisi,o6te sega gi podpykvam,jalko 4e sam se rodila jena....na kogo mu puka za vashite pushki......... veche e 21 vek..... neznaesh li........... vsichki, koito se pravite na haiduti ste nai-jalkite otrepki i zavistlivi neshtastnici
70
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
На кой му пука за Македония, адвокате? Тамомошните жители ни наричат татари въптеки, че те са татари колкото и ни е в БГ. Пука ми за държава населена с половин шиптърско и половин отрекло се от корените си българско населени! Да вървят на майната си!
69
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
"Трябва да се съобразяваме и с обстоятелството, че непризнаването на Косово би довело до дълготрайно влошаване на отношенията ни не само със самото Косово, но и с Албания, а дори и с Македония."- Кой го интерусува,че ще си влошим отношенията с Косово,Албания и даже Македония!Някои хора стават смешни в стремежа си да прокарат някаква политика,която 99% процента от България не удобрява!
68
0
 
17
 
! Отговори
CHRISTO преди 16 години
DR. DOBREV ! KOLKO TI PLATIHA ZA DA NAPISHESH TAZI POMIJA ? BALGARIA NE E SUVERENNA DARJAVA , KAKTO TI TVARDISH .NE E SUVERENNA , ZASHTOTO MNOGO SA LAKEITE , KOITO SA GOTOVI DA JA PRODADAT ZA CHUJDI INTERESI . EDIN OT TJAH SI TI . MISLI ZA VREMETO , KOGATO SHTE TRJABVA DA PLASHTASH ZA TOVA .
67
0
 
17
 
! Отговори
4ik 4irik преди 16 години
НЕ на "нова държава Косово"!!!! Hяма ДЪРЖАВА КОСОВO!!!
66
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
не пишат на кирилица щото сърбите и руснаците пишат на нея, те искат да пишат на латиница като косоварите
65
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Абе хора, що не вземете да пишете на кирилица.
64
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Ei, palno e s v tazi darjava, kato tozi "prepodavatel"
63
0
 
17
 
! Отговори
... преди 16 години
...mak i az imam roda v mk v kumanovo.Horata tam voop6te ne mislat kato teb pone tie koito poznavam.Vseki si ima pravo na mnenie.Ok srbite sa ubivali...a voina bez ubistva ima li?A zna4i koi be6e vinoven kogato si gi vsehte 6ip....pri vas?I sled tova stana naigolemiq vi proval.Indexsovo pozori6te:"Da broevte nov4anici tolku kolku izbeglici imali bi poubava ekonomija"I togava i pri vas stana su6toto!Dadohte im vsi4kite prava az mislq 4e te imat pove4e prava ot vas.Bratuv4ed mi mi kazva 4e v policiqta v Kumanovo rabotat pove4e albanci otkolko makedonci.Mi...pri vas 6te stane su6toto pone spored men a tova e nedopustimo.E brate MAK edno ne6to 6te ti kaja:je.ali smo jeza u ledja i vie i nie..vsi4kite
62
0
 
17
 
! Отговори
yanki преди 16 години
Американците и западняците подариха на главорезите от Косово една измислена държава !
61
0
 
17
 
! Отговори
mak преди 16 години
az ne kazvam 4e tito ne e precakal makedoniq i ne izpratil horata na sremski front vmesto da osvobojdavat gurciq....prosto kazvam 4e tito e naigolemiq diplomat na sveta...t.e. ideqta na tito bila dobra stiga toi da moje6e da jivee 200 godini i 6te6e da e super....az znam koi po4na voinata...znam prikazkite ot dvete strani.....predi izvestno gledah interviuto na ministera na vutre6nite raboti koito e v rusiq....i toi samiq kaza 4e JNA za6titavala celosta na iugoslaviq uj...no imalo hora koito sa deistvali ne kakto im bilo naredeno....daje tova da streleq6 s snaiper po hora koito si minavat po ulicite da kupqt bra6no za v ku6ti e malko prekaleno...ne 4e muslimanite ne napraviha gluposti ma i surbite dosta oka6kaha ne6tata.....do tam oka6kahte ne6tata 4e kakto kazah napravihte albancite naigolqmata jertva i naineopravdaniq narod za tova sega nemojem da gi ozaptim........vsi4ki tqh po4naha da za6titaavat
60
0
 
17
 
! Отговори
патриот преди 16 години
На Жельо Желев с пръв съветник Алекс Алексиев,на Филип Димитров с пръв съветник Константин Мишев,на Соломон Паси и на господин преподавателя в ЮФ е ясно кой им диктува убежденията.Сигурно много съжаляват, че долара пада-падат им доходите. Защо не се опитат *** поне веднаж да направят референдум и да видят какво действително мисли народа.
59
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Kakvo o6te 4akame,dokoga 6te tarpi6,zapo4ni da deistva6<6tom me4kata igrae vav sasedite,6te zaigrae i y nas<turcite van ot BALGARIA.a za Kosovo?ne e nezavisimo,ako ot men zavisi,o6te sega gi podpykvam,jalko 4e sam se rodila jena....
58
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
да бе да.. "Държавата възниква от момента на обявяване на нейната независимост" ми хайде тогава всека община чийто жители са от различен етнос да обяви независимост.... кви глупости говори тоя бе...а че сърбите ще правят проблеми на обикновените български граждани, при евентуално признаване на Косово от българското правителство, съм на 100% сигурен.. и това го знаеме всички които живееме в близост до границата със Сърбия, друго което не ми е ясно е каде е логиката - ще спечелиме нови икономически връзки с Косово населението на което е по малко дори от София... а ще загубиме отношенията със по многобройната от България православна Сърбия... не знам...