Косово е независимо. Какво още чакаме?*

Кое е най-разумното за България решение?
13 мар 2008 17:54,
118
Косово е независимо. Какво още чакаме?*
Мост в разделена Митровица, Косово. Снимка: БГНЕС

Николай Добрев – преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, адвокат

Обявяването на независимостта на Косово преди няколко седмици дойде като голяма изненада за много държави, включително и за България.

А не би трябвало да е така, защото имаше немалко официални изявления на влиятелни политици от Косово, които показваха решимостта на преобладаващата етническа общност в Косово да създаде своя държава.

Освен това статутът на Косово допреди няколко седмици създаваше сериозни проблеми за цялата международна общност, защото беше ясно, че ООН само временно администрира областта и рано или късно трябва да се намери трайно решение на „косовския” проблем.

А не бива също така да забравяме, че нито населението в Косово беше удовлетворено от своето положение, нито пък сръбската държава реално упражняваше някакъв контрол върху областта Косово.

Но сега вече трябва да говорим за Косово като държава – независим и самостоятелен субект в международните отношения. С основание обаче може веднага да бъде поставен следният въпрос към международноправната наука – към кой момент възниква една държава като субект на международното право. Възможни са два отговора.

Първият е, че държавата възниква със самия акт на обявяване на независимостта й и е без значение дали тя ще бъде призната от други държави впоследствие.

Според другото становище обаче признаването от страна на международната общност е задължителна предпоставка за легитимността на новата държава. Както в повечето случаи като че ли правилното решение се намира някъде по средата на посочените два подхода.

Държавата възниква от момента на обявяване на нейната независимост, но за да може да тя да бъде разглеждана като реален и равнопоставен партньор в международните отношение от останалите държави е необходимо все пак тя да получи признаване - ако не от преобладаващата част от държавите, то поне от един значителен брой държави.

Новата държава Косово много бързо получи официално признаване от голям брой държави, като сред тях бяха и държави-членки на Европейския съюз. Следователно, тезата, че Косово все още не е държава или пък не е легитимна такава, е абсолютно несъстоятелна.

За България все още е актуален въпросът дали да признае държавата Косово. Аргументите в полза на отказа от признаване са почти изцяло свързани с евентуалната реакция на Сърбия спрямо България в случай че признаем Косово.

И наистина в сръбските медии се появиха материали, в които открито се призовава да бъдат предприети „санкции” спрямо българите, ако правителството на Република България признае Косово.

Тези настроения в Сърбия са отчасти разбираеми, но каквито и рестриктивни мерки да предприемат сръбските власти спрямо български граждани, то най-вероятно те ще се окажат в нарушение на международното право и съответно за самата Сърбия ще възникнат неблагоприятни последици (в които се изразява международната отговорност на всяка държава).

Това е така, защото България е суверенна държава и това дали да признае една нова държава зависи единствено и само от България. Другият аргумент против признаването на Косово се опира на тезата, че прекрояването на границите на Балканите може да засегне и България в обозримо бъдеще и затова трябва да се въздържаме от всякакви стъпки, с които се променя статуквото.

Този аргумент обаче също е лишен от всякакво основание, защото вече беше изяснено, че Косово вече е конституирано като независима държава.

Най-разумното решение на българското правителство, което отговаря на националните интереси на България, е най-скорошното признаване на Косово.

То произтича не само от несъстоятелността на доводите против признаването, но и от необходимостта да бъде зачетено правото на самоопределение на косовските граждани и да бъде гарантирана сигурността в Западните Балкани.

Трябва да се съобразяваме и с обстоятелството, че непризнаването на Косово би довело до дълготрайно влошаване на отношенията ни не само със самото Косово, но и с Албания, а дори и с Македония.

Самото признаване може да бъде извършено както официално (признаване de jure) – с изрична декларация, така и неофициално (признаване de facto) – със сключването на международен договор, вкл. и за установяване на консулски отношения. Изборът е на българското правителство.

* заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 16 години
Абе сърбомани не виждате ли как просперират всички отделили се от Сърбия републики.Стига сте повтаряли като папагали родопово,родопово.Прецедентът Косово няма аналог и не съществува никаква опастност от сепаратизъм в БЪЛГАРИЯ,ние сме членове на НАТО и Европейския съюз.Още на следващите избори Доган ще бъде изхвърлен от властта и турците ще си седнат на з......е.Разбира се,че ще се присъединим към демократичните и цивилизовани държави и колкото по-бързо,толкова по-добре.Какъв е тоя страх от сърбите -щели да ни наложат санкции.Нека да го духат,Дунав мост се строи и ние сме през Румъния. Руснаците и те р азбраха,че ще останат в изолация и говорят вече за признаване,само някакви заблудени сърбомани продължават с мазохистичните си реакции.Плюят България на поразия и,ако трябва да избират,сигурно ще изберат Сърбия пред БЪЛГАРИЯ.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.
16
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Тоя адвокат е турско *** както повечето от управляващите.
15
0
 
17
 
! Отговори
I преди 16 години
Най-голямата ни грешка ще е да признаем Косово!След 10 г. Сърбия ще е принудена да признае независимо Кърджали. Историята се повтаря-едно време не сме помогнали на Гърците срещу турчулята и така сме се обрекли на робнство. Сега нещата стоят по същия начин. Няма българско малцинство, щом не могат да говорят на български!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Най-голямата ни грешка ще е да признаем Косово!След 10 г. Сърбия ще е принудена да признае независимо Кърджали. Историята се повтаря-едно време не сме помогнали на Гърците срещу турчулята и така сме се обрекли на робнство. Сега нещата стоят по същия начин. Няма българско малцинство, щом не могат да говорят на български!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
ако искаш да знаеш сърбите са най-достойната нация на Балканите, можеш само да им лижеш - не са дупедавци като българите - и винаги са били горди и почтени и не си продавали достойнството за комисионни
12
0
 
17
 
! Отговори
ВУК преди 16 години
АМАН ОТ ТУРСКИ И АЛБАНСКИ МЕКЕРЕТА И *** - няма такъв филм със заглавие "ДЪРЖАВА КОСОВО" - това е нарушение на Международното право, но ще дойде Видовден и предателите и гъзолизците ще плащат и то жестоко - ВЕРВАЙТЕ МИ, въпреки че не съм алкохолизиран цар
11
0
 
17
 
! Отговори
евЗЕНи преди 16 години
Не може да се обяви нова, независима държава от хора, които имат националната принадлежност към друга. Както се видя - Албански знамена развяваха. Понеже няма такова нещо, като Косовска нация.И не знам, как може да се разисква това по цял свят, докато се оставя Китай да окупира Тибет - държава със своя собствена история, култура, език, етнос... Признаването на държава Косово е просто политически ход на силните на деня. Както е и непризнаването на Тибет, Баските, Палестина и т.н.
10
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
мир ви нося рекъл чембърлейнът идвайки от мюнхен, аре памет има още, и не щем властта с мнението ми по понтийски ръцете да си ми е, уста, акъл дава се на всеки
9
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Аз съм против ислямизирането на Балканите, ръководено от САЩ
8
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Не съм фен на сърбите (няма друг народ, който постоянно ни е дебнел и при всеки удобен случай ни е изненадвал неприятно отзад), но според мен това, което се случва с обявяването на независимост на Косово е голяма грешка и голяма несправедливост, за която ще плащаме всички, ако не се отмени възможно най-скоро. Очевидно това е част от плана на Великите сили да не позволят на глобалното затопляне да унищожи света, като се погрижат това да стане по-рано. Може би толкова много са се възгордели, че вече се мислят едва ли не за богове, че могат да управляват събитията и да налагат желанията си върху всеки според тяхно усмотрение, но не се гаси туй що не гасне и трябва да знаят това, защото освен себе си обричат и всички ни на ужасно бъдеще.
7
0
 
17
 
! Отговори
Идея за България преди 16 години
ПЕТИЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!!!! България сега е поставена пред съдбоносен избор - дали да признае самообявилата независимост, автономната в република Сърбия област - Косово. Над България се оказва натиск от външни сила за признаване прецедента "независима държава Косово", а българските управляващи са склонни да го признаят, изхождайки само от своите лични и служещи на чужди държавни интереси. Нека ние-българските граждани им покажем верния път в защита единствено на българските национални интереси, чрез формите на пряката демокрация-РЕФЕРЕНДУМА. Като по този начин държава България ще каже НЕ на "нова държава Косово" и ще завоюва независима и неутрална външнополитическа позиция. Никой външен и вътрешен фактор няма право да отрече волята на Българския народ. Откритата на 24.2. 2008 г. от Гражданското Движение за реална демокрация в България-Идея за България ON-LINE ПОДПИСКА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПРЕЦЕДЕНТА "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА КОСОВО" ПРОДЪЛЖАВА. ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС И НАРОДНА ВОЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!Ще намерите и подпишете петицията в интернетния сайт на Движението
6
0
 
17
 
! Отговори
7oiv преди 16 години
Bulgaria triabva nikoga da ne priznava Kosovo za darjava parvo ne che glasa na Bulgaria ima znachenie dali shte proznaem Kosovo za darjava ili ne te i taka ili inache sa veche nezavisima darjava edinstvennoto dobro e che shte imame dobri otnoshenia s kosovo i kakvo ot tova kato imame dobri otnoshenia s tiah sled vreme ako tragnat da se razdeliat turcite tuka v bulgaria i ako sega priznaem kosovo za nezavisima darjava taka shte triabva da priznaem i turcite i shte triabva da im dadem chast ot bulgaria kakto sega pravi sarbia taka che ne triabva bulgaria da priznava kosovo za nezavisima darjava v nikakav sluchai tova e v po dobar interes za bulgaria
5
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
югославия разпаднаха и с кръв писаха границите вместо преговори както чехи и словаци, не искат да живеят заедно в косово, да не е отвчера, нататък си ти авторе, опиши ми как дойде присъствието тук, в батак що се случи
4
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
предпочитам да си развалим отношенията с Албания и Македония,отколкото със Сърбия.Мнението ми е чисто емоционално
3
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Този адвокат явно е получил огромен хонорар (при адвокатите малък няма) за да напише горния пасквил. Този хубостник дава ли си сметка до какво може да доведе това? До ВИЛАЕТИ в България!!! Него обаче това не го интересува щом има много финикийски знаци. Демокрация произлиза от ДЕМОС = НАРОД.Да се пита народа ( ДЕМОСА ) чрез референдум! Нали всички се пъчат, че са демократи.
2
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
защо не бива ли авторе, и не знаеш, вервам ти, ами щото доган ще обяви родопово, почиства го от колко време, вземи му черпака и ще видиш, ами що за гърци и румънци
1
0
 
17
 
! Отговори
meBG преди 16 години
Poziziata na avtora e dobre suobrazena s mejdunaprodnoto pravo, no propuska fakta, che vunshno-politicheskite reshenia na dadena durjava ne sledvat samo formalno juridicheska logica, a sa obosnovani s opredeleni nazionalni prioriteti i tzeli, koito tia presledva s uchastieto si v mejdunarodnia jivot. Da priznaem Kosovo bezuslovno i nezabavno bi bilo nedulnoveiden i vreden durjavnicheski akt.