Кой убива децата?

Насилието е последното убежище на некомпетентността
24 мар 2008 19:21, Петя Славова
38
Кой убива децата?
Надписи за свобода "красят" сградата на дома "Петко Славейков" в София. Снимка: Булфото

"Насилието е последното убежище на некомпетентността", пише големият американски писател Айзък Азимов. При нас насилието се случва постоянно сред децата, но можем ли тях да обвиним в некомпетентност?

Педофил в социален дом уби момиче и рани две деца в село Трън. Трагедията се случи преди няколко седмици, но медиите отдавна бяха разказали какво става в тези домове- статии, филми, репортажи...Май претръпнахме.

Филмите бяха игнорирани и обявени за акция против страната ни (филмът за Могилино) и дори за престъпен акт (“Баклава”).Организираха се и доста дебати в медийното пространство, където се изтъкваше, че по този начин малките деца стават жертва- не само на обществото, а и на киното. Ами ако върнем лентата назад и си спомним колко трагични инцидента са се случили преди киното да тръгне по техните дири...

Всъщност насилие и тормоз между децата винаги е имало. Естествено, и филми са се правили. “Гимназията Кълъмбайн” на Майкъл Мур описва аналогичен случай на “Слон” (режисьор Гюс Ван Сант). Две деца хващат пушки и стрелят по съучениците си. Разликата е, че насилието в Щатите е мащабно като територията на страната, а убийствата при нас стават основно на битово ниво. Точно такива, каквито се случват в действителността.

Престъпленията от деца са твърде аналогични на тези, извършени от възрастните. Тоест те копират това, което виждат, това, което чуват, дори играят и приемат по-бързо събитията. Извършват ги бързо и необременено. Но можем ли да наречем едно убийство необременено?

Най-голям процент случаи на насилие, според данни на Държавната агенция за закрила на детето, се извършват именно в семейната среда, след това са случаите в образователната институция, а на двете места се вмъква нерегистрираното насилие върху детската психика.

Данните показват още, че престъпността се появява в застрашително ранна детска възраст. Според психолозите, причината за тези данни е неспокойна семейна среда и абсолютната незаинтересованост към поколението, което сега расте и “прохожда” в живота. Ние сме свикнали да мислим, че трагедиите се случват около нас, но не и на нас. Затова пък негативното отношение от деца към деца тръгва от най-невинния жест, отправен именно към тях. Ако щете и побутването на детето в градския транспорт, паркиралите коли на тротоара до училището, липсата на време от родителите, ниските заплати на учителите... За тези неща не са виновни медиите или киното.

И ако ни се струва страшна агресията в училище, може (и е добре) да я сравним с незаинтересоваността в семейството. Защото, ако филмът на Мур се бори със свободния достъп до оръжията, то у нас “оръжията” са другите хора. Децата прихващат агресията от това, което виждат. От малките кавги между мама и татко, от неутралния въпрос: “Как мина в училище?” и безличния отговор: “Добре”.

Не е важно само да си имаме дете, ако след това нямаме време да го гледаме.

И всъщност кой уби това момиче? Убиецът – със сигурност е един, а виновните? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Да, не е лошо да се опитаме да изградим гражданско общество, но преди това трябва да се научим на нещо по-важно - на персонална отговорност. Защото в момента виждате какво се получава - за всичко ни е виновна ДЪРЖАВАТА. Като че държавата е някакъв отделен от нас индивид, който на всичкото отгоре само се чуди как да ни прецака. Децата ги убиваме всички ние - тези, които сме се втренчили единствено в оцеляването. Ние, чието бездушие и злоба рефлектира върху подрастващите и се запечатва в душите им. Ние, които разрушихме всички ценности в желанието си да бъдем "свободни", а това доведе до свободия вместо да ни помогне да променим нещата към по-добро. Сега плюем държавата, забравяйки, че държавата - това сме всички ние. И че когато нямаме нито морал, нито възпитание, нито нещо позитивно, а само песимизъм и отрова, то няма начин нещата да се оправят и да се събудим някой ден в променена държава. С храчки, псувни, злоба и агресия не можем да променим нищо. Но можем да съсипем живота на най-невинните граждани - на децата. И успешно го правим.
16
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
мама съм на 3 деца...направо се плаша от това, което се случва в бг
15
0
 
0
 
! Отговори
да бе, да преди 16 години
Глупости. Насилие има и в природата и изобщо не става дума за некомпетентност. Айзък Азимов просто е изрекъл още е дна свещена глупост, която върши страхотна работа на болни мозъци.
14
0
 
0
 
! Отговори
alisa преди 16 години
Никой няма гаранция, че ако утре го изтресе пиян на улицата, децата му няма да попаднат сред "дрипавите сополанковци". Затова на мен ми пука какво става с тези деца, ако твоя живот е прекрасен, след като всеки ден виждаш гадориите около теб-давай, твоя воля. Между другото новините на не толкова любимата CNN, започват точно така. BTV е техен образ и подобие.
13
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 16 години
Парите убиват децата ни.По точно липсата на пари - и в семейството, и в държавата/уж/.Превръщането на парите във успех, в критерий за кадърност и значимост.И т.н.
12
0
 
0
 
! Отговори
Възмотен преди 16 години
Абе не ви ли писна вече 3 месеца да занимавата мало и големо с тези малолетни престъпници и идиотчета от домовете!!! Само това ли е важно в този свят? Нима любимите ви CNN започват емисиите си с това, че някоя *** резнала главата на друга *** в някое черно гето или нещо подобно? ЖИВОТА Е ПРЕКРАСЕН бе хора!!!, стига драматизирайте с тези уродчета и *** от домовете На всички ни писна да гледаме дрипави сополанковци по телевизията и пресата!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
alisa преди 16 години
Благодаря Ви, Алекс, за оптимизма. Скъсвам се да гласувам, последните ми спечелени избори/лично, според моя вот, имам предвид/, са първите президентски на Петър Стоянов. Може би правилния съвет е все пак да емигрираме целокупно. Иначе ще си слушаме Висоцки и ще ръмжим "Нет, ребята, все не так как надо", Извинявайте , но не ми стигат буквичките, за да съм максимално коректна.
10
0
 
0
 
! Отговори
Алекс Венков преди 16 години
Не е необходимо да се скача толкова високо - да променяме света. Може да се започне с промяна в Б-я. Като за начало - да гласуваме. Много неща могат да се променят - въпроса е дали искаме и дали ни "стиска".
9
0
 
0
 
! Отговори
istina преди 16 години
Skandalnoto alkoholno izkazvane na Rumen Petkov - samo tuk - vsekiden.com/?p=25600
8
0
 
0
 
! Отговори
alisa преди 16 години
Имам 4-*** сина, аз прожектирах в училището на сина ми филма на Майкъл Мур, децата реагираха страхотно. Какво му пречи на всеки да обърне малко внимание на четенето на свестни книги, ако щете и на информацията в интернет. Аман от обвинения-всеки се разписал-няма родители, няма семейство, няма общество. Докато общата ни култура се формира от четенето на вестници/нищо лично- журналист съм по професия/, ще е така. Как цялото общество се превръща в някакъв всемогъщ съдник изведнъж. Никой не забеляза труда на колегите една година по рано по случая "Трън". Не можем да променим света, за съжаление.
7
0
 
0
 
! Отговори
Алекс Венков преди 16 години
Хубаво написана статия, на нормален (имам предвид правилен) български език, предизвиква нормални коментари, зад които седят имена (не анонимници), позиции, болки.... Дано има все повече такива статии и по-малко причини за тях.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това за болезненото възмездие и аз съм го чувствала, и тогава (засега го държа само чувство) и у мен се поражда агресия, към виновни-ненаказани.
5
0
 
0
 
! Отговори
алекс преди 16 години
петя, напълно съм съгласна с извода ти. предполагам, че единственият начин да не се повреди психиката на малките деца днес е да се предпазят от ужасяващата агресия на света ни - поне в началото по някакъв начин, за да не сеят и те такава.сега си мисля, какво е да си на 15, да чакаш на спирка автобуса и в същия миг живота на семейството ти да бъде разбит. ето тая агресия, която за миг смачква живота. и дори в сърце като моето, което казва НЕ на насилието в каквата и да е форма, тя предизвиква порив за болезнено възмездие. къде свършва всичко това? май никъде.
4
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Аз съм баща и учител. Опитвам се да възпитавам срещу и предпазвам дъщеря си от насилието. Но обществото ни като цяло е незаинтересувано, капсулирало се, всеки се опитва да оцелява поединично, а не като общество. Но тогава оцеляват само силните, какъвто е Закона на Джунглата. Затова ставаме жертви на самите себе си. Когато започнем да мислим като общество, а не като вълци единаци, тогава ще станем цивилизовано общество. Дотогава ще четем и ще коментираме. После ще заключим вратите си и ще заспим на топло. А децата в Могилино и другите домове ще им помогне някой друг. Някой, на който сме дали 1 лв с SMS и сме си платили данъка Обществена отговорност...
3
0
 
0
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
като и към коментиращите.Въпросите са два :Кой убива децата ? Кой е отговорен ?Отговорът е един : всички ние, многото възрастни на така нареченото ОБЩЕСТВО, което нехае за отделния индивид...
2
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 16 години
Прави впечатление, че когато се публикува някаква клюкарска статия се изреждат десетки, дори стотици хора да плюят и хулят, а когато трябва да кажем една добра дума или да похвалим някой за стореното от него се пестим. Това също е показателно за културата ни като народ! Уви такава е истината..... Поздравявам автора за статията!
1
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Не съм писал от много време коментар, просто не мисля че аматьорските неграмотни статийки тук залужават коментар!Но тази е наистина добра, браво на Петя, не я познавам, но наистина е добра, и Иво - тоя път да не я уволните и нея!