За семейния бюджет и тоалетните на двора

Две разкрития- едното на Dnes.bg, другото- на титана на мисълта Жорж Ганчев показват облика на съвременна България
24 юни 2008 12:26,
78
За семейния бюджет и тоалетните на двора
Снимка: Булфото

Преди няколко дни позабравеният титан на мисълта Жорж Ганчев най-после разсея мъглата, обхванала политическия живот в родината.

"Докарайте Георги Първанов да застане до мен и да говори с някой англосаксонец или с някой от големците в света. Той ще стане за смях. Защо ли? Защото е селско момче, израснало с тоалетна на двора. Майка му не е била поетеса, за разлика от моята”, отсече Жорж в интервю за "Труд”.

Със или без тоалетна на двора, поет или обикновен дърводелец, един въпрос не престава да вълнува българина- ще ми стигне ли заплатата да покрия сметките? Затова и в началото на този месец ви попитахме: Как се отразява на семейния Ви бюджет скокът в цените на тока, парното и горивата?

48 % от участвалите в анкетата посочват, че това е „Поредното увеличение, но не и на заплатата ми”. В случая те проявяват тактичността на „някой англосаксонец или някой от големците в света” и само дипломатично намекват, че управляващите малко са попрекалили с увеличението на цените.

30 % от читателите ни споделят иронията на Жорж- „Браво! Малко ми е, чакам да вдигнат и магданоза”. А паралелно с това не е зле и теренните проучвания на г-н Ганчев да продължат- той може да ни информира не само за цената на магданоза във Владая и Лос Анджелис (там са двата му пристана), но да събере данни и за санитарния възел на останалите в елита.

16% са по радикални- „Тези вече полудяха, спирам да плащам всичко”. И Жорж може да разчита на тях, ако е решил да прави революция.

4% от участвалите в анкетата навярно никога няма да бъдат критикувани от г-н Ганчев за тоалетни на двора. Защо ли? Те заявяват: „Получавам достатъчно висока заплата, за да мога да покрия разликата в цените”. И, ако имат тоалетна на двора, Жорж, то е само заради иновативни архитектурни решения, а не както при Първанов.

3% от читателите ни вече са преодолели проблемите с цените. Те са категорични: „Не ме интересува, защото нямам парно, кола не карам, а и пестя ток”.

Нека си позволим и един по-провокативен въпрос: Общият брой на гласувалите в анкетата е 4825. За социологическо проучване това е много добра бройка. Но ще успеят ли Жорж и Гоце да съберат поне толкова гласове на следващите парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Голем смех брат ми.Този смехотворен разказ от къде го преписа,може би от сбирката "Спиро,Нане и Вуте сите у цървлье"Голям смях така не съм се смяла:))Повече си в приказките и в нищо друго.Жив и здрав бъди:)П.С. провинция е тази част от държавата която няма излаз на море.А къпи се в гьола Ариана и се разхождай в Борисовата градина пълна с кучешки... .Аз отивам на море на 10 мин. ми е:)))"Браво, ето още едно провинциалистче, което си седи по родните места. Още, още трябва да има.
36
1
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
до 26 - глупав си и нищо не си разбрал от това, което съм написалдо 27- спиро да ти кажа и аз винаги съм се възхищавал на сакчетата Адибасдо 28 - това беше teaser и те се хвана на него - онова за софийското дупе с две деца, иначе да дупе съм и имам две децаДо Лора - мила Лора, да много съм искал да израсна в къща със зелен двор, но израстнах в кооперация от чиито двор зареждаха магура, двора беше също доста зелен, а кварталната ни градинка чисто нова и Национален дворец на културата в неядо 31 центъра е ужасен нашите живеят още там и доста гадно. За статистика тяхната кооперация се мяка яко.
35
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
преди да ме захапеш Спиро за каквото и да е... нека ти поясня, че аз съм софиянец, но съм от по-толерантните или поне се старая да бъда... но ти с такива изказвания, моля ти се не казвай от къде си ако те пита някой... че ти си за затвора бре момче, виж какви ги пишеш
34
1
 
0
 
! Отговори
морска сирена преди 15 години
Голем смех брат ми.Този смехотворен разказ от къде го преписа,може би от сбирката "Спиро,Нане и Вуте сите у цървлье"Голям смях така не съм се смяла:))Повече си в приказките и в нищо друго.Жив и здрав бъди:)П.С. провинция е тази част от държавата която няма излаз на море.А къпи се в гьола Ариана и се разхождай в Борисовата градина пълна с кучешки... .Аз отивам на море на 10 мин. ми е:)))
33
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
аз съм ти фен, възхищавам ти се.... отговаряш много на образа описван в израза "рядко срещан, *** човек...". Прочети си мнението и пак помисли за какъв ум, говор и интелект става въпрос в твоята малка и скромна кратунка...
32
1
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Да не говорим за софиянци и провинция, че ми става смешно! Вие софиянци не знаете колко сте зле!Живея на село в голяма къща с един дка градина с цветя, пътувам до работа в голям град и пак се връщам вечер при цветята и зеленината! Вие какво гледате само камъни и не виждате по-далеч от носа си!Да не говорим кои са вип персоните на София! Смешни и жалки, някакви кухи ***, дето не знаят елементарни неща! А този Жоржи дето е най-изкуфялата кратуна да го използват за модел на паметник на Бай ***!"Точно така Лорче, точно така. Хубаво е на село, ама нещо не искате да си ходите обратно като ви свърши следването. И аз това казвам на всички *** - гледайте колко е мръсно тук в София и колко ви е хубаво по селата. Що не вземете да си ходите ? Ама не искат и това си е. Мама и татко пращат колети, парични преводи правят, че да може отрочето да се закрепи в "Софията". Ако се наложи продават и някоя крава ... такива работи. Все към София ви влече, на мръсно и лошо.
31
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
па и центъра и паветата са заприличали на ла йнарник вече, как одиш още по тиА павета не знам бате... сигурно кучетата на бабите къде ги водят със сезалите и те са провинциални ***, да ги таковам...
30
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Бодлива тел" добро решение. Изолирайте се, изгонете всички "селяни" ще видите тогава какво е икономически срив на София. Между другото в какво училище си учил?
29
1
 
0
 
! Отговори
Лора преди 15 години
Да не говорим за софиянци и провинция, че ми става смешно! Вие софиянци не знаете колко сте зле!Живея на село в голяма къща с един дка градина с цветя, пътувам до работа в голям град и пак се връщам вечер при цветята и зеленината! Вие какво гледате само камъни и не виждате по-далеч от носа си!Да не говорим кои са вип персоните на София! Смешни и жалки, някакви кухи ***, дето не знаят елементарни неща! А този Жоржи дето е най-изкуфялата кратуна да го използват за модел на паметник на Бай ***!
28
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
, тия диваци от привинцията само изкупуват жилищата на града ни и запълват 99% от университетите ни... нема такива малумници... работят високопоставени длъжности и харчат пари бате налево надесно... па ше вземат да се нафрашкат с пари и че ни накарат повече да им завиждаме... че тръгнат по чужбината *** ***... че купуват и там жилища бате... а ти все си оставаш софийското дупе с 2-те деца обиколило всички заведения, което незнайно защо приемаш за голямо достойнство
27
1
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
Такааа, гледам парийте са надигнали главица и дружно са дали отпор на буржоата от София (такива като мен). Ще се опитам да отговоря на всички заедно, защото всеки един от вас ми е безразличен и безличен поотделно. Скъпи сънародници, скъпи трудови хора, аз не се мисля за нещо повече от вас, аз съм просто много повече от вас. Повече съм защото говоря по-добре от вас, обличам се по-добре от вас, изглеждам по-добре от вас, и накрая (но не най-маловажно) по-умен съм от вас. Ако някой ми покаже поне един провинциалист, който да ме опровергае с външен вид и интелект, аз ще се извиня на всички вкупом. Признавам си, че навремето направих основната грешка, да гледам на привициалистите с разбиране и толерантност. Основна, непростима грешка, повтарям за всички съграждани кореняци софиянци - непростима грешка ! Никога не правете така, никога. Хората от провинцията трябва да бъдат тъпкани и унижавани - всеки ден, всеки час, всяка минута. По този начин те ще си знаят мястото и няма да се опитват да пропагандират селската си чалга култура. На мен ми е повече от ясно, че битката е почти загубена и отвсякъде ни задушава чалга и простотия, пристигнала главно от централна гара със саковете "адидас", белите хавлиени чорапки със сандалки, плетените пуловерчета и коланчетата "гучи". Ясно ми е това. Но все пак малкото останали хора с култура, които много добре знаят какво значи да се разхождаш в Борисовата градина без тълпи от селяни да те задушават (да, имаше такива времена), не трябва да навеждат глава и да се примиряват. Има ни, тук сме, и ще възпитаме децата си по същия начин. А, и онзи *** с 3-те хиляди заплата - давай приятел, постигнал си върха на развитието си, драпай със зъби и нокти, може да ти отпуснат и повече. Ще си купиш мерцедес и ще може да си носиш повече буркани от село ... има голям багажник. Със здраве приятели софиянци, ще се срещнем по улиците ... лесно ще се познаем ;)
26
1
 
0
 
! Отговори
iiiii преди 15 години
ama 4e si orani4en-tova gordost li e 4e si izrasnal na jaltite paveta.Kaji mi g-n stoli4anin,kakvo ti e po razli4noto ot drugite balgari.Kato ne iska6 provincialisti v sofiq ti za6to hodi6 v provinciqta.Predpolagam 4e hodi6 na more,stoy si v sofiq,hodi si na va6to more.
25
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Podkrepymte napalno,s vseki izminal den ni zadushavat tey divachi.
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i tozi nenormalnik Jorj Ganchev, koga go izturvaha ot ludnitsata. Ako toi e simvol na BG biznesa, to mi idva da priklu4a vsiakakuv biznes v BG
23
1
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
Аз съм роден и съм израснал на пъпа на софия. професиата на баща ми беше такава, че имахме пътувания и приятели в провинцията. Имам един много неприятен спомен свързан с това от детсвото ми. Познатите на нашите приятели от прованса не пропускаха, въпреки че бях дете, да ми натекнат че съм софиянец, че едва ли не съм принц, че в софия ядем само луканка, с две думи караха ме да се чувствам неудобно. после част от тези хора дойдоха да живеят в родния ми град, а от скоро вече не си оставят и обувките пред вратата, но по-интересното е че никой от тях вече не ми натяква, че съм от софия. по-младото поколение от прованса не са толкова обременени, просто времето е друго. Иначе да знаете, че софия беше доста по-различен, по-спокоен и пълен с по-възпитани хора град. Но да ви кажа хората от прованса си личат - ходят с халати навън, или пък безкрайно гримирани, и все говорят за някви неща от сорта - в какво яко заведение бях, в коя част на софия си купили апартамент, колко било хубаво там. ами не ми е интересно, аз съм израснал в този град, бил съм в което си искам заведение, живях половин живот на жълтите павета, плюс това аз съм си едно софийско дупе и макар че имам две деца, пак съм си такъв, докато провинциалното остава за цял живот. човек не може да избяга от корените си. това е.
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne vi li pisna da se iadete s prezidenta ve4e. Vie ot dnes.bg neznam kakvo se opitvate da napravite kato pishete postoianno sreshtu nego. Iasno e ve4e 4e vmesto bezpristrastno da otraziavate novinite, vie se opitvate da nalojite na tezi koito 4etat vasheto mnenie, koeto zashtitava vashite politi4eski interesi.
21
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Gorsh ti si velik i spavedliv prodaljavai napred,nie shte glasuvame vsichki za teb.
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
към всички "провинциалисти": стара българска поговорка казва - ПО-УМНИЯТ ОТСТЪПВА! Оставете софиянци да си бръщолевят шопизмите, тяхното творчесто е ярко доказателство какви гени носят! Нека да се сетят сами за Нане и Вуте и всичко ще има стане ясно! Тези герои не са случайни и не са от провинцията! Това сте вие!
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne sam pregryl tapako zashtoto sam na klimatik,a ti na poleto mai verno te e nagrylo poveche ot kolkoto trybva,a do bodlivata tel si sloji tam kadeto si mislish selyko..........
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А някаде другаде не искаш ли бодлива тел ?Ама че си смешен......От времето ще е *** пийни чаша студена вододичка че си прегрял ми се струва:))))