Кремиковци – мутрата в българската икономика

Защо му правим изкуствено дишане
1 авг 2008 12:25,
197
Кремиковци – мутрата в българската икономика
Снимка: БГНЕС

Дископатията реши да се заяде с мен посред лято и ме затвори вкъщи. Вместо да опъна шалтето на някоя свежа рилска полянка, аз съм го проснал насред прашния хол, за да лежа на твърдо. Чета книги и залежали списания, а вечер гледам обилно новини по телевизията. Друго си е да видиш, че и останалите хора имат проблеми.

Е, може да не са от ортопедичен тип, ама пак е успокояващо. И какво виждам в новините на bTV. Един началник в “Кремиковци” обяснява, че “Булгаргаз” не може да им спре подаването на газ, защото (цитирам по памет):

“Аз съм тук от 1970 г. и спирането на пещите никога не е правено. Спряхме две пещи преди години, но защото ги ликвидирахме. А тези ще трябва да пуснем отново и никой не знае какво ще се случи. Всичко може да гръмне...”

Така значи. “Кремиковци” ще работи до края на света, просто защото никой не е спирал пещи. Когато един обикновен човек не си плати тока за гаража, примерно 23 стотинки на месец, веднага му дръпват шалтера. И на всичко отгоре не пристига телевизионен екип със симпатична репортерка, която поне да изслуша болката на човека с гаража. Но когато “Кремиковци” дължи 38 милиона лева на някой доставчик, той не може да спре доставките.

Щели да изстинат пещите, а при всяко изстиване-затопляне се нарушавала здравината им. Ами и на мен не ми е приятно, че квартирата ми изстива по време на коледната отпуска, но тогава почти спирам парното, защото сам си го плащам, а не чрез републиканския бюджет. И гледам да работя добре всеки месец, за да съм на плюс, а не някой да ме дотира.

По-нататък в репортажа ветеранът металург с нескрита професионално-управленческа възбуда обясни, че никой не може да спре пещите, без да пита министър-председателя. Дори Митал и Господ не можели да минат без консултация с него (то пък един премиер..., ама това е друга тема).

Изобщо заводът “Кремиковци” е една мутра в българската промишленост. Голям, тежък, тромав, мръсен и опасен.

Уж е частен, но заради мащабите си, заради огромното въздействие върху околната среда и комичната си близост със столицата, вечно е в новините и дори министър-председателят трябва да се изкаже по спирането на някаква пещ. Слава Богу, че Сергей Станишев не отговаря и за мейл сървъра в нашата фирма, за цеха за тулумбички в Елин Пелин или за лифта край Сопот!

Защо държавата да постила килимче на динозавъра “Кремиковци”, а не например на производството на ретро компютри в Правец. Защо хората, които произвеждаха в ДЗУ хард-дискове с големина на хладилник и обем от само 10 МВ, могат да останат на улицата и всеки да започне отначало, а стоманолеярите - не.

Защото зад мрачните и изпоцапани коксопроизводители стоят едни хиени, наречени профсъюзи. Лешоядите на политическата сцена, които се появяват на преден план, когато има мърша. Ще наемат пет автобуса, ще стоварят смазаните от трисменен режим работници пред Министерски съвет и ще стане кофти.

Виж, с очилатите инженерчета по електроника в Ботевград е лесно. Все ще си намерят работа я в САЩ, я в Западна Европа. Служителите в ДЗУ Стара Загора, които работеха с маски като хирурзи в т. нар. чисти помещения, също са безопасни. Далеч са от столицата, докато дойдат до жълтите павета ще им мине.

Затова този отрасъл може да го спрем. Ама металургията, където не се иска акъл, а само природа за тровене – ще я крепим. Впечатляващо е да си министър и да кажеш по новините, че на този комбинат се крепяла половината икономика на родината. Искам да попитам коя икономика? Тази, дето внася чесън от Китай и канцеларско лепило от Полша ли? Мерси!

Честно казано, не знам доколко и как би гръмнал “Кремиковци” (казват, че щяло да е страшно), но предпочитам да стане като с Челопечене. Без жертви и наведнъж. Вярно е, че на хората им се потрошиха прозорците, но кой знае досега как са им тровили въздуха при разфасоването на боеприпасите.

Сега поне с ударната доза прах и газове всичко приключи. Най-много на мястото на складовете да построят шивашки цех, който рязко ще намали безработицата в района.

Не искам с “Кремиковци” да ни плашат до живот. Крайно време е да се освободим от щампите на соц икономиката, че колкото едно нещо е по-голямо и по-димящо, толкова по-печелившо и велико е то. Пари могат да се печелят и с дребни, при това чисти неща, като ягоди, например.

Казват, че ако гигантът спре, много работници щели да останат без работа. Глупости! Веднага ще си намерят работа, която няма да им трови организмите с половината менделеева таблица.

При това работа на дневна светлина и без нощни смени. Това, че някои хора са прекарали целия си живот в един завод и имат много емоционални депозити в него, не е основание той да трови и внуците им (ни).

Изписах всичко това, защото една частна фирма има дългове. И когато решават да й спрат кранчето, тя казва “Ей, внимавайте! Ще избухна! Мен само премиерът може да ме пипа”. Е, кажете сега, това не е ли мутра?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Felia преди 14 години
Искам само да кажа на някой от писателите по-горе,че производството на Кремиковци съставляваше 40% от брутния външен продукт на България.И че хората които работят там не са селяни,а селяни са простаците които пишат против тях,те просто си пишат ей така ,да се покажат колко са неосведомени.Между другото псевдософиянците най-много гърмят,че са граждани....искам да ви кажа,че истинските софиянци отдавна не са живи.А между другото ако затворят Кремиковци ще има около 150 хиляди безработни-освен тези в комбината и още редица други предприятия, които зависят от него,да не говорим за пристанищата Бургас,Варна,Русе ...помислете преди да пишете,на някои от вас кремиковските "селяни" ви изкарват заплатите.Поинтересувайте се преди да пишете.В центъра на София е по-замърсено от района около Кремиковци.
195
0
 
0
 
! Отговори
Закрита Доменна Пещ преди 15 години
160 пост, *** такъв, г-жа Роза е напълно права и я поддържам изцяло. Кремиковските работници да си отидат на село в оборите и по пасищата, там им е мястото. Селяци такива, некадърни да живеят и работят по родните си места, ще ми стават те гражданье
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КРЕМИКОВЦИ ЩЕ НАДЖИВЕЕ МУТРАТА БОЙКО И ГЛАВНИЯТ МУ АРХИТЕКТ-ХОТЕЛИЕР
193
0
 
0
 
! Отговори
MI преди 15 години
Както навсякъде в държавата ни проличава високият професиализъм на така нареченият скъпо платен процес за обучение на млади металургични кадри,Дископатията е заболяване характерно за танцуващите,практикуващити източно бойно изкуство и работещите като хамали студенти изучаващи медицина,В случая не е ли по-уместно да се допитаме за закриването му към призводителите на вафлички и рециклирана вестникарска хартия,поетите,писателите,които винаги са цветът професионален на една нация защото лаборантките едва ли разбират от химични анализи пък и нямаме лаборатории за такива,щом като произхода на доходите е с неустановени граници,
192
0
 
0
 
! Отговори
Антон Клюнов преди 15 години
Бойко Борисов и солоташакът му, наричащ себе си главен архитект на София, не жалят пари, когато става въпрос да финансират АНТИКРЕМИКОВСКАТА си кампания. Така де, кво да се прави, като има толкова много земи за усвояване от общината. А пък работниците там -кучета ги яли, те и без това не са от нашия крадлив селско-тарикатски, послушно-амбициозен мутро-електорат
191
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 15 години
мястото на което е в момента КРЕМИКОВЦИ, е най-подходящото, тъй като много рядко, почти никога, въздушното течение не е с посока към София
190
0
 
0
 
! Отговори
Stanislav преди 15 години
Oчевидно е, че на авторът не са му ясни основни знания по икономика, защото затварянето на комбината ще доведе до внос на метали за милярди левове. Дори цяла България да се засасди с ягоди, си е невъзможно да се компенсира тази разлика. Истината е, че трабва да се вложат много левове за престустройването му, за да отговаря на екологичните норми. Ако разбирасе разходите ще са по-големи от построяването на нов завод, то тогава този да се затвори и да се построи нов на подходящо място.
189
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
екологизирането на Кремковци не би струвало повече от 100 млн - замислете се, ако Доган и още 20-ина крадци и мошеници като него например ако си продадат яхтите - проблемът е решен. Защо никой не насочи мислите си в тази посока, да речем, а сте гракнали срещу хората, които цял живот честно бачкат и освен че хранят по почтен начин семействата си, пълнят и хазната, от която ръфат лапачите, като повечето от вас може би
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Новият собственик ще се погрижи да вкара комбината в екологичните норми, ама друг път. Този обречен на съсипване мастодонт от средата на миналия век го искат, само защото плащат евтино на работната ръка /наивниците, дето са напълнили 3/4 от форума в защита на вредния комбинат/ и защото както и да не изпълняват мерките за екология, знаят че няма да бъде затворен. Продажните синдикати ще спретнат някакви патардии, работещите ще се качат на ръждясалите "Сини стрели" и хайде пред "Александър Невски". И понеже този номер минава само в България, ще я карат така докато ние ги търпим, ние - хората, не управляващите, те за комисионки си затварят очите пред всякакви престъпления
187
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Не представлява кой-знае каква инвестиция пригодяването на Кремиковци към екологичните норми. Само това трябва да бъде направено, комбинатът несъмнено трябва да продължи да съществува. Да се унищожи ключов за Българската икономика комбинат, само защото собственикът му не искал да дава пари за пречистващи системи, е изключително кретенска идея. Новият собственик ще се погрижи да вкара комбината в нужните екологични норми и всичко ще бъде нормално.
186
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Мислех да напиша за автора, че е ***, но осъзнах, че това би било обида за тъпите хора.
185
0
 
0
 
! Отговори
Здрав Разум преди 15 години
Прочетох част от постингите тук и наистина се учудих, че не темата вълнува пишещите, а съизмерването на тема "компетенция" и "интелект". Такива неща се случват между хора на които и двете понятия с в недостиг ... но това не е толкова важно. По-важното е, че "Кремиковци" е предприятие не само няма полза (иначе нямаше да бъде обявено в несъстоятелност), но има и вреда - вреда за обществото, вреда за природата и не на последно място - вреда за работещите в него хора. Дълбоко се съмнявам, че т.нар. защитници на "Кремиковци" работят в това предприятие, защото иначе щяха да са поне прочели част от стотиците некролози на свои "колеги" и да са научили защо и от какво са си отишли от тоя свят. Аз дълбоко уважавам чувството за принадлежност към дадена професия и отдадеността към нея, но това не трябва да бъде в ущърб на останалите хора. Динозаврите са били най-големи, но е дошло времето да изчезнат от лицето на земята .... е, сега е времето на "социалистическия динозавър" да сподели съдбата им, при това за доброто на всички. Колкото до професионалните аспекти на "спирането" и като незапознат с материята, реших да се "ограмотя" и разбрах, че например в Германия въпросните "спирания" се правят профилактично на определени периоди от време и това в специализираната литература се нарича "рутинна процедура". Моите уважения към "специалистите", които са написали мнението си тук, но изразявам сериозното си съмнение в тяхната компетентност и по-скоро смятам, че писанията им са плод на безалтернативната им позиция в момента и нежеланието им да си потърсят друга реализация поради удобната позиция в която са в момента - хем предприятието не работи, хем заплатата си върви. Удобно, нали .......
184
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
9/10 не знаят що е то "База данни", не са чували за многонишково, мрежово, логическо, структурно, функционално и още 50 вида програмиране. Такива специалисти се търсят, не секретарки за работа с Word и Excel. Както те не отбират от моята професия, така аз не отбирам от тяхната.
183
0
 
0
 
! Отговори
,,,,,,,,,,, преди 15 години
smeh, smeh, ama i w kremikovci ima PC - suotvetno i specialisti.
182
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
В София знаеш ли какво търсят сега ? Около 5000 компютърни специалисти. Та си викам - айде да ги вземат кремиковските работници да стават програмисти. СМЕХ, СМЕХ ... !!!
181
0
 
0
 
! Отговори
Трън преди 15 години
За работещите в Кремиковци, замислете се, явно комбината не е рентабилени не върви, дори и сега да се спаси положението, бъдещето му пак ще е на кантар. В София безработицата е 0%, не е ли сега момента да се възползват хората от динамиката на икономиката в София, работа има...Някой спомена, че без производство икономиката не върви. Производства има много, ниско или високотехнологични. Неслучайно по развитите страни от години се ориентират и се опитват да се специализират във високотехнологични разработки, защото там се отделя най-голямата добавена стойност. И наистина не случайно гледат да изкарат тежкте и мръсни производства в третия свят. Нали вечно се сърдим като ни сравняват със страни като индия, бангладеш и т.н.А аз еко ефекта, много хора се оправдават с колите - айде като има 1 милион таратайки в София, дайте да пуснем и един мега металугичен прахохвъргач, едното не оправдава другото, а проблемите трябва да се решават един по един... Както и старите таратайки да бъдат забранени може би. Това негативно влияние няма ефект в момента, но трябва да се мисли в перспектива.
180
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ура най-сетни шъ *** сринат туй чудо дьет трови ората и дяцата
179
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
http:// .investor.bg/?id=67395
178
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кремиковци фалира! Честито!http:// .investor.bg/?id=67395
177
0
 
0
 
! Отговори
кольо преди 15 години
да се затвори незабавно, всичко друго е безмислено!