Олимпийски игрички

Важна е печалбата, а не спортът
7 авг 2008 18:21,
33
Олимпийски игрички
Мечето Миша- символ на Олимпиадата в Москва. Снимка: wikipedia

Първата Олимпиада, която помня, е Москва 1980. Тогава цветните телевизори все още бяха рядкост в домовете, но се бяха настанили трайно във фоайетата на почивни станции и хотели. Те често пъти бяха заключени в шкаф с остъклена вратичка, като звукът излизаше от шкафа през нарочно пробити отстрани дупчици.

През лятото на 1980-а ние нямахме цветен телевизор, но за щастие бяхме на почивната станция на културните дейци край Боровец. Майка ми свиреше в старозагорската опера и скромната квота на първия провинциален български оперен театър ни позволи да гледаме мечето Миша, Янко Русев и всичко останало “на цветно”.

В почивната станция бяхме заобиколени от известни актьори, а в барчето винаги имаше кока-кола и бисквити “Златна есен”, които в определени моменти от развитието (или по-точно упадъка) на плановата икономика бяха по-дефицитни и от американската напитка.

Сред артистичния столичен хайлайф ние се отдадохме на хазарт. Баща ми играеше на табла с Георги Робев и Христо Друмев, ама таблата, която бъдещият директор на НДК носеше, не беше обикновена. Тя бе като дипломатическо куфарче със зелено сукно отвътре, три зара и чашки за хвърлянето им, за да няма измами с щипене.

Третият зар стои отстрани и показва курса на играта. Спечелените 5-6 лева в края на вечерта отиваха за дружеска почерпка в барчето.

В същото време пък аз играех на монополи или рулетка (рулетките ги продаваха в “Млад техник”, но монополито бе непознато за мен) със сина на Светозар Донев и дъщерите на Христо Друмев, а един актьор от “На всеки километър” с удоволствие влизаше в ролята на крупие и изговаряше класическите реплики на френски.

Изобщо, пълен разпад на социалистическите ценности в началото на последното за комунизма десетилетие. Беше хубаво!

Беше хубаво и защото Олимпийските игри тогава все още бяха вълнуващо събитие. Преките предавания от чужбина бяха голяма рядкост. Нямаше Eurosport и други спортни канали, та единственият шанс да гледаш по-екзотични спортове беше по време на игрите.

По време на Студената война в спортната надпревара имаше тръпка и на друго ниво. Ще победят ли българските волейболисти съветския отбор или ще клекнат пред братушките по задължение? САЩ и още няколко държави дори бойкотираха игрите в Москва заради нахлуването на руснаците в Афганистан.

След 4 години социалистическият лагер (без Румъния) отговори с реципрочен жест и не отлетя за Лос Анджелис. Двете политически половини на света се държаха като скарани съпрузи и в това имаше доста еротика, каквато мустакатите гюлехвъргачки на ГДР не можеха да предложат.

Предполагам, че и през 1980 г. спортът е бил доста комерсиализиран, макар и в мащаби, които сега изглеждат смешно малки. Но тогава, а и през 1988-а в Сеул, Олимпиадата бе просто шанс да погледаш малко повече спорт по телевизията.

Сега това изобщо не е така и Олимпийските игри са като свръхдоза за преситения със събития запалянко. Свръхдоза, от която чувствителността намалява и удоволствието не е същото.

Сега и в най-обикновена делнична вечер човек може да гледа директно от Шотландия, примерно снукър. В събота да прекара целия следобед с футбол на живо, а в неделя да следи Формула 1 от другия край на планетата. Кому е нужно всичко това да се умножи по 100 и да се концентрира в две седмици, при това през лятото?

Претовареният график на Олимпиадата прави невъзможно за зрителя да проследи всичко и избутва много спортове в трета глуха като час на излъчване. Количественото натрупване води наистина до качествена промяна, но за жалост с отрицателен знак.

Олимпийските игри отдавна са най-вече логистично мероприятие и за проблемите с транспорта се говори понякога повече, отколкото за самия спорт (броят на журналистите и спортистите ще е около 50 000, а конните състезания ще се провеждат чак в Хонконг).

Профилираните телевизии и интернет раздробиха света на микрообщества по интереси, а опитите на Олимпийските игри да съберат всички пред екрана са измъчени. Постигат го единствено с най-атрактивните лекоатлетически дисциплини като бяганията на 100 метра и щафетите.

Защото, който обича тенис, гледа Уимбълдън и Ролан Гарос. Който обича футбол, следи Европейско, Световно и Шампионска лига. В олимпийската програма тези спортове са в ъгъла (срещите по футбол дори започнаха преди откриването) и големите футболни клубове не допуснаха повечето си звезди да пътуват за покритата със смог 17-милионна столица.

Те са инвестирали много в играчите си и не могат да се разсейват с пропагандни мероприятия. Колко човека помнят кой е победителят по футбол на последните 4 олимпиади? Много по-малко, отколкото феновете, които могат да ви говорят с часове за последните световни и европейски първенства.

Но всичко казано дотук е нищо в сравнение с избора на домакин за игрите. Толкова ли свършиха демократичните държави в света, та МОК се натресе на страна, където ограничават свободния достъп до интернет и затворите са пълни с дисиденти?

Цинично е лицемерието, с което шефовете на МОК и много държавни глави ще се държат в Пекин все едно не знаят какво става в страната на социалното инженерство. Никой не иска да се повтарят терористичните актове от Мюнхен 1972 и Атланта 1996, но още преди началото на игрите16 граничари загинаха в район, където мюсюлманите се борят за независимост.

Че не се мисли толкова за спорта, показва и самата церемония по откриването. Тя е с продължителност 3,5 часа, но заедно с подготовката принуждава спортистите да стоят прави поне 5 часа. Всички спортисти, които имат стартове на следващия ден, пропускат това грандоманско събитие, напомнящо манифестация, нацистки парад и празнуване на Нова година.

Волейболистът ни Пламен Константинов например отказа да бъде знаменосец на откриването, за да пази силите си.

На всичко отгоре отстраняването на Батето не направи БОК по-свежа и по-работеща организация. Стефка Костадинова говори като чиновник от 80-те, а церемонията по изпращането на езерото Ариана бе катастрофа. В унилия неделен ден там присъстваха малко хора, а един от изпълнителите на сцената бе подпийнал.

Волейболистите получиха екипите си чак на летището, защото с пратката от Puma няколко дни по-рано ги изненадаха със зелени анцузи размер XXXL, на които е поставено знамето на Ямайка. Кой е виновен не знам, но бъркотията при такива масовки винаги е налице.

Пожелавам успех на всички наши спортисти в Пекин, защото знам, че за тях Олимпиадата е връх в кариерата, но уви, за зрителите не е кой знае какво. Особено при часовата разлика с държава в друг континент. Поне е сигурно, че нашите шампиони няма да получат за награда дефектни волги, както през 1980-а.

И дано имената им останат трайно в историята, защото се оказва, че архивите на игрите през 1932 и 1984 са продадени!

В неизвестност са архивите на игрите от 1948 и 1956 г., което не е чак толкова отдавна, а и не е имало световни войни, които да ги унищожат. Но за МОК това са подробности. Важна е печалбата.

Между другото, почивната станция на културните дейци в местността Широка поляна сега е четиризвезден хотел. Мога да отида там като завръщане в детството, но няма да е същото.

Вече във всяка стая има телевизор и хората се изолират. А и кока-кола има навсякъде. Няма го и медният гонг, с който ни известяваха, че обядът или вечерята са сервирани в столовата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Китай е държавата, която направи гигантската крачка последните 10 години! И прекрасното шоу при откриването на Олимпиадата показа много неща! Е 100 милиона са много пари, но пък китайците гонят милиард и половина , така че всеки е бил лишен от ..... сметнете колко ... мисля една шепа ориз.
31
0
 
0
 
! Отговори
Svetko преди 15 години
nai-posle edna po-normalna statiq...
30
0
 
0
 
! Отговори
boneva преди 15 години
Олимпийските игри винаги са били в центъра на събитията! От 1896 до сега, с малки изключения по време на Втората световна война, игрите са били спорт, култура, политика и без скандали не са се разминавали. Това, че Китай е домакин на игрите не променя идеята за това, че спорта ще е в центъра за известно време. Разбира се, не е както в 1904-та, когато игрите са продължили около 6 месеца! Миша не предизвиква у мен никаква мъка по отминалото време на социализъма и пролетарските бригади. Нито пък отлитането му ще ме разплаче! Игрите са интересни, има награди за спортистите, а не е като през 1900г, когато за повечето спортисти наградите са били портмонета и дъждобрани. Аз си спомням бегло игрите в Москва. Просто съм била на 3 ненавършени. Но ясно и с много енергия се изпълвам като си спомня игрите в Сеул (1988), когато бяхме залепени буквално за телевизора и със сълзи на очите крещяхме за Донкова, Костадинова, Марков, Богомилова, Френкева, Дунавска... На мен не ми представлява проблем и в 5 сутринта да гледам състезанията, в които участват българските спортисти, които държа да отбележа, тренират при ужасни условия и при нулеви средства. На същите нееднократно им е предлагано от други страни да се състезават под техен флаг, а те все още не са го направили! Олимпийските игри, независимо къде се превеждат (а трябва и у нас да се проведат поне веднъж) са събитие, празник, политически и икономически изгодни. .sportandlife.net
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Китай похарчил 100 милиона за шоуто. Щяха да са по-полезни на народа, не смятате лиНа гол тумбак - чифте пищовиНапъните на тоталитарната държава да докаже на света, че е велика и не отстъпва на капитализма, но това е жалко хвърляне на средства в неправилна посока
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен Китай се представя страхотно.Като се започне от наистина великолепното шоу при откриванет.Беше...думи нямам.Все пак това е Китай,която има невероятен бум в икономиката през последните години и не знам защо всички си мислят,че е в 5-та глуха.До 10 години се очаква да е 1-ва сила,ако вече не е.САЩ дали щеше да я направи така Олимпиадата?А относно горенаписаното есе,харесва ми.Но наистина не е ли крайно време да се откъснем от този мелодраматизъм на соцрежима.Визирам най-вече последните 2 абзаца.А за часовата разликатвърдението е супер глупаво.Как става номера на всяка точка по света да им е удобно?А и както някой друг каза,Азия е 4 милиарда!
27
0
 
0
 
! Отговори
дикобраз преди 15 години
авторе не споменаваш 1936 г. първото тв предаване на земята /контакт-сигорни уивър/ и победата на джеси оуенс в сърцето на хилядолетния райх
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e goljamo sqdene ,goljamo chudo..choveka prosto iska da kaje, che kogato njamash nishto i malkoto koeto ti se dava e zipqlneno sqs osoben smisql..kakvo tolkova ima da se komentira...socialiqm ,komunizqm..kapitalizqm.. i togava kakto i sega ima i hubavi i loshi neshta..nishto v toja jivot ne e samo cherno i bjalo...i az si posmnjam kak chakah s netqrpenie melodija na godinata kato bjah dete ,no tovane mi prechi da se nasladja izcjalo na udovolstvieto da moga da otida na concert na Bob Dylan predi mesec..vsichko e etap v jivota ..ili vzimash i davash maximuma ili mrqnkash kolko si precakan ot dqrjava ,politika, ikonomika,amerikanci ,rusnaci...vseki si pravi izbora sam..i si plashta cenata..
25
0
 
0
 
! Отговори
Back to the future! преди 15 години
Евала на 24! В Бъдещето му е майката!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Омръзна ми от хлипащи по романтичното, социалистическо минало автори. Стига сте гледали назад, стига спомени, стига сте живяли в и с миналото. Цялата ни художествена литература все миналото описва, все по миналото се прехласва, все какво е било описва, но не успява да надрастне настоящето и да погледне уверено в бъдещето. Миналото си е минало и точно това му е хубавото - никога няма да се върне отново. Сега има други ценности, други интетеси, друг живот, други правила. Който мозе да се адаптира ще се наслаждава и сега на живота, ко=йто не може ще реве колко е неразбран и неоценен.Всички, които са се блажили от онзи режим (особено псевдо-научни и псевдо-артистични среди, които Политбюро силно ухажваше) вечно с умиление си спомнят колко било прекрасно да те викат с гонг да ядеш. Моля, авторите да гледат напред и да не насажат непрекъснато у народа представи за красивото социалистическо минало. Най-малкото, защото докато авторът е бил благодарение на съмнителните артистични и певчески данни на майка си на почивка по станциите, по-голямата част от народа е бил във фабриките и е блъскал като роб, за да изпълнява петилетката.
23
0
 
0
 
! Отговори
У.27 преди 15 години
Е това написаното беше голяма глупост. Олимпиадата не е само футбол, тенис и снукър. Всеки спорт по света се комерсиализира, защо и тук да е изключение. Но важното е, че пак има драми, изключителни победи и рекорди. Тръпката си я има. Който му се гледа спорт, ще гледа. А такива смешници като автора много ме дразнят. Натрапва ни личното си мнение и то с благородната мисъл да откаже хората от Олимпиадата. Гледай си Аполонията с чаша кола в ръка и мълчи!
22
0
 
0
 
! Отговори
проп преди 15 години
алба по младост (детство)ама е готино! Така го видам (видах) и а.
21
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 15 години
Поздравления за автора! Отдавна не бях чел нещо толкова добре написано тук, а още по-отдавна не бях мислил да напиша коментар!
20
0
 
0
 
! Отговори
мечето миша преди 15 години
Ама после като дойде мечока с големия патлак.Малко нанагорно ти се видя,а Василе?
19
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 15 години
Василчооо, не се прави на естет и мисия.Хора си има за всичко, ти като не искаш олимпияда, превключи на друг канал.Така де демокрация е сега, ако не си разбрал. Ако си преситен от спорт гледай друго, но защо се опитваш да манипулираш?
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колко пъти го прави с мечето Миша?Еее как беше,а?
17
0
 
0
 
! Отговори
кокошка преди 15 години
Ставри,май доста си се поувлякъл,четейки Фройд.Мечето подбужда към *** точно колкото двугодишен престой в казармата или актови снимки на Азис...
16
0
 
0
 
! Отговори
Ставри преди 15 години
Статията е страхотна!!! Но мечето Миша подбуждаше към чист хомосексуализъм. Долу ***.-..
15
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 15 години
Браво, Васко Богданов, супер си! И не ги слушай тези, дето само знаят да обиждат. Пиши, това ти е призвание, и си мноооого, ама мнооооого добър в това. Поздравявам те и за материала за Кремиковци /аз му казвам Крематориумци/, въпреки че работниците не спряха да те лаят.Давай все така смело и представяй истината в чист вид, нищо че не е приятна и на много хора не им отърва да я прочетат и разберат
14
0
 
0
 
! Отговори
Миша преди 15 години
Васко лъска ли бастуна на мустакатите германски щангистки. явно си бил облажен в соц времето да пиеш кока кола на корем и това капиталистическо питие ти е размътило мозъка.
13
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Bylgariq Bylgariq Bylgariq