Кой е убиецът?

Пътищата се превърнаха в поле на смъртта. И Dnes.bg се озова на това поле...страшно е
8 авг 2008 12:46,
289
Кой е убиецът?
Докога? Снимка: Булфото

Събота, 2 август, 6.30 часа

Опашка пред касата на бензиностанция на изхода на София посока Пловдив.

„Защо всички са толкова нервни? Виж ги само как влизат да зареждат с 200. Нали са тръгнали на море, би трябвало да са в настроение,“ коментира 20-годишно момиче, свежо, не чалга стил.

„Всички са се озлобили напоследък. Дай да се махаме“, каза в отговор нейният спътник.

7.30 часа

Пътуваме за морето. За Смокиня, до Созопол. Четирима души в червен форд Ескорт. На тунела след Ихтиман е сложено натрошено купе, смачкано до неузнаваемост от катастрофа. Май не стряска никого. И гаргите дори.

След 10.30 часа

Минаваме Стара Загора. Магистралата свърши. Пътят неочаквано се задръсти. До спиране. Отварят се врати, хората се втренчват напред. „Страшна катастрофа“. Ужас. „Обръщайте през село Дълбоки“.

Дълбоки. ОК. Дълбоки. Въртим през селата. Цяла колона коли. Кога ще има магистрала?! На пътя излизат крави. На стада.

11.20 часа

Отново сме на главния път. Минахме още едно зверско задръстване. Задминават ни двама мотористи. Мъж и жена. Карат бързо. Много бързо.

11.35 часа

Появи се надпис: „Опасни завои“. След него двамата мотористи се въргалят на пътя. Жената е в конвулсии, всичко е в кръв, кракът й седи неестествено изкривен. На опасния завой са се ударили в Лада. Спътникът й е ужасно осакатен. Май няма глава. Лекарите се суетят около тях.

„Гадост, гадост!“.

11.40 часа

Заспивам. Возя се на предната седалка, до шофьорката. Шофирането до морето (нашето) е като фехтовка с луди. Не знаеш какъв удар ще понесеш. Минаваме Карнобат...

11.48 часа

Събуждам се. Внезапно и тревожно. Към нас лети нещо черно. После ще се окаже, че е тъмносиньо. Лети по средата на двете платна и минава към нашето. „ТОЗИ ЩЕ НИ УДАРИ!“. Натискаме спирачка. Отстрани има мантинела, няма къде да избягаме. Опитваме се да спрем. Май ще се разминем на косъм, на косъм...Не. Челно.

Няма да забравя никога свистенето и забиването на въздушна възглавница в лицето ми. Удар на брони. Стъклото е на сол. Съскане на течност.

11.49 часа

Чувам вик. Зверски вик. Май ми тече кръв. Обръщам се настрани. Цвете е заклещена ужасно зад волана. „НЕ МОГА ДА СИ МРЪДНА КРАКА. НЕ СИ УСЕЩАМ КРАКА. ААААААААААААААА“. По челото й тече кръв.

Движа си краката, болят ме гърдите. Мога да отворя вратата. Спомням си всичко. Цвете извъртя колата и ударът бе понесен от лявата част на Форда.

„АААААААА. САШЕ, ОТКЪСНАТ Е. ОТКЪСНАТ!“. Слизам и тичам към нейната врата. Другите двама отзад са живи. Тодор е невредим. На Диана й тече кръв.

11.50 часа

Хора около нас. Викат линейка. Цвете е в шок. Диана не вижда. „НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ".

„Диана, от шока е, май си си ударила главата, успокой се, моля те".

Изпреварващият лежи затиснат в Аудито си в канавката. Може би е мъртъв. Не е.

Багажът ни е разпилян по някакво нанадолнище. Колата прилича на смачкана консервна кутия. Цвете вика, крещи и е в шок. Шок, шок, шок. Не можем да отворим вратата.

11.51 часа

Испанка и испанец контролират движението, останалите шофьори не се притесняват да минат през колата. Само испанците и техният български придружител помагат.

Непозната жена се опитва да успокои Цвете. Предлага ни да пренесе багажа ни до Бургас. Има и добри хора. В момента не ми пука за багажа, искам Цвете да не я боли, а Диана да почне да вижда. Искам да не се беше случвало.

12.25 часа

Идват полиция и линейка. Местят я. Кракът й е безформена маса. Изкривена натрошена, смазана, кървяща, ужасяваща. Дано гръбнакът й е здрав.

Откарват я. Тодор е с нея.

12.35 часа

Откарват и убиеца и жената в неговата колата. После научавам, че е пострадал тежко.

Диана е по-добре, вече вижда. Чакаме дознатели. Пътна помощ. Гърдите ме болят. Главата ме боли. Вие ми се свят. Жегата е смазваща. Пътят е затворен.

12.40 часа

„Добре, че сте били с колани“, казва полицаят. Не мога да мисля и говоря. Господи, преди месец минах 8 000 километра до Норвегия и обратно и из цяла Европа с кола и нямах нито една инфарктна ситуация. А тук преживявам зверска катастрофа.

16.00 часа

МБАЛ Бургас. Цвете е със супено бедро и натрошено стъпало. Две операции. Гаден шок. Пирон от платина. 1300 лв. Майната му, нали е жива. Три месеца патерици. Майната им.

Главата на Диана е ок. Имам натъртени и пукнати ребра. Майната им. Нали съм жив.
В моргата на болницата е пълно с трупове. Не съм сред тях. "Вие сте късметлии в това ПТП", казва лекар от Шокова зала в МБАЛ.

7 август

Този, който ни удари, е на 56 години, изпреварвал е без видимост, гласи официалното съобщение на МВР.

Говори пак МВР. От началото на месец август са станали 142 пътно-транспортни произшествия с 19 убити, 180 ранени, от които 15 с опасност за живота.

От началото на годината са станали 4562 катастрофи с 584 убити и 5693 ранени.

На 17-ти юли правителството обяви, че отпуска 120 млн. лв. за „ускоряване“ на изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път.

От тези 120 млн. лв. ще бъдат отделени пари за строежа на 25 км от отсечката Стара Загора – Карнобат. Кога ще бъде построена... не е ясно.

Магистрала, която се строи години. А знае ли правителството колко жертви му лежат на съвестта? Знае...

А знае ли МВР колко хора карат с фалшиви книжки? И как контролът на пътищата му куца? И още колко неща му куцат...? Знае...

А хората ще продължат да измират. Кой е убиецът?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
1
 
! Отговори
morrt преди 15 години
Този пост е с дата 08.08.08. - убити 584 души.На Коледа загиналите по пътищата подминаха цифрата 1000. Само за тази година. Почти по две.Хрумна ми, че е възможно някой от тези петстотин загинали след тази дата да е чел поста ти. Прочел го е, може би се е развълнувал за момент и после, излизайки на пътя, е забравил за него.
287
0
 
2
 
! Отговори
Миле преди 15 години
Бре.. какви *** коментари изчетох, особено по оста София - провинцията. Аз съм софиянец, но не мога да разбера какъв е толкова проблема човек от провинцията да си изкарва прехраната в София. Мисля, че в София, особено ако си образован и имаш малко мозък в главата, без работа няма да останеш, ако ще и цяла България да се изсипе тук. Аз лично имам близки приятели, които "мьекат", обаче това не ми пречи, нито пък ги прави селяни! Нещо повече - познавам достатъчно прости софиянци, които са с класи под тея от провинцията.. е, да, ама идеята е да се мрази - ако не са ***, турците, американците, руснаците и т.н., ще са "селяните"А, и още нещо - относно омраза, дето палите, не се чудете, като идете някъде в провинцията - във Велинград примерно и ви посрещнат с тупаници, като разберат, че сте софиянци :-DНадявам се искренно българите да се опомнят по-скоро, че имат глава на раменете за мислене, а не само за пиене, ядене и псуване и да спрат с простотиите.. и тогава проблемите ще почнат да се решават :)
286
0
 
1
 
! Отговори
Nataliq преди 15 години
Dobro utro, zaedno s kafeto si reshih da porazgledam malko ***...moje bi malko sum zakusnqla s komentara, no vse pak iskam da kaja na vsi4ki koito delqt horata na selqni i grajdani, 4e na nas,normalnite hora, ne ni trqbvat takiva kato tqh! I neznam zashto se komentira tova 4e imalo potok ot seloto za grada i obartno i zatova imalo katastrofi.NA TOVA MU VIKAM SUPER PROSTOTIQ!!! ve4e neznam koi e vinoven za celiq ,,batak" (varnenski jargon) v tazi dyrjava!Opravnicite ili samiqq narod, koito qvno iska da im podrujava!Hora, opravete si misleneto, ne bydete tolkova ograni4eni !!! Slu4vat se vseki den ne6tastiq po pyti6tata, 4ast ot vinata e v nas, no po -golqma e vinata na opravnicite.....NQMAME ZAKONI!!!! ili .... imame no qvno za nas vaji prikazkata ,,Zakonite sa za tova, za da ne se spazvat"!
285
0
 
1
 
! Отговори
haho преди 15 години
за съжаление е така...
284
0
 
1
 
! Отговори
uadjet преди 15 години
Хора има всякакви,и съвестни и не дотам.Така е по цял свят.Проблемът тук е, че няма дисциплина,няма контрол,няма кой да следи безкомпромисно за спазването на правилата.Безброй служби и институции,които лапат заплати на наш гръб,лапат,ама как лапат рушвети,без да вършат това,което им е работа.
283
0
 
1
 
! Отговори
Орлин преди 15 години
убийствено злото поведение на нас, хората, е причината за ужасите по пътищата. Въпрос на морала на шофьора, а не само на "пътната инфраструктура", магистрала или там каквото и да е. Това, което на мен ме мотивира и да искам да уважавам и помагам на другите на пътя е разбирането, че Господ ни е създал и наредил да обичаме хората и да ги пазим... Библията пък ми казва коя е причината това да не става - грехът или злото на всеки от нас - в теб и мен.. Ако познавахте този, който казва "Аз съм пътят, истината и животът" щеше да ви е по-лесно да сте на пътя.. :)
282
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не е българският народ убиеца.Тези,които ни управляват са убийците.И не ги избираме ние....от колко години насам хората масово не гласуват-просто управляващата прослойка така се е загнездила във властта,че на този етап народът,както и да върти и да суче,отърване няма.Масовото неспазване на правилата е само една от възможните форми на протест.Манталитетът е нещо много удобно,когато трябва да се намери виновен-естествено хората са си виновни,защото такъв им е манталитетът.Глупости.Никой няма манталитет на самоубиец.Едно от задълженията на държавата е да въвежда правила и да следи за спазването им в интерес на обществото,а не на отделните хора.Не можеш да очакваш отделния човек да има чак такова обществено отговорно мислене.
281
0
 
1
 
! Отговори
Kuwait преди 15 години
Проблема е в липсата на загриженост и желание на правителствата да решат проблема. 40 години гледам ка строят магистаралите. Дали ще съм жив да видя поне една цяла магистрала в България построена от край до край. Е такава държава вярвайте никъде по света няма. Само може би Бангладеш.
280
0
 
1
 
! Отговори
puh преди 15 години
Не виждам къде подяволите е изчезнала човечността и състраданието ни.Защо когато се изразява мнение за някакво такова нелепо нещастие по нечия вина,задължително се прехвърля топката м/у софиянци и провинциалисти??!Всички сме хора и никой от нас не е безсмъртен.Нужно ли е само да се обиждаме по постовете.Ясно е,че едва ли има човек,който умишлено да иска да убие себе си или да отнеме чужд живот.Просто по различен начин явно преценяваме рисковете и последствията.Жалко е само,че малко са тези,които оцеляват след такива тежки катастрофи за да си дадът сметка.Нямаме култура-факт.Болно ми е че българите сме с такова неоправдано самочувствие на разбирачи,а не уважаваме и не следваме законите си.В никакъв случай не оправдавам безрасъдните постъпки на шофьорите по пътищата,но от това страдат другите хора,които пазят себе си и останалите от такива потенциални убийци.Вярвам,че момичето ще се оправи,това е малкото зло.Само че ми се иска така да вярвам как един ден цялата ни работа ще се оправи и когато тръгна да карам за някаде няма да се чудя жива ли ще стигна или в чувал.Peace
279
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo, po cql den mi izbivat tiq komplexi, ti. aide sega s burkan4etata prez centralna gara do 4erven brqg
278
0
 
1
 
! Отговори
Роси преди 15 години
до 277... нещо май ти избиха комплексите... като гледам си от глобалното село... хахах... много ти здраве по софия... На селяни обиждаш... ХАХАХАХАХ Комплексааааар... само се чудя *** от кое село и къв *** е отгледала
277
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
a -taka. a ti begai na selo i zemi si4kite selqn4eta s tebe
276
0
 
1
 
! Отговори
barai преди 15 години
Selqn4eta ama pone ne sme drisliovci kato teb. Hodi si di6ai svejiq vuzduh "batka"
275
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Selqn4eta, koi vi pokaza pytq kym Sofiq selqn4eta,s kravite rasli, nivite pasli, selqn4eta,koi vi nau4i koz4e da pushite selqn4eta, selqn4eta, selqn4eta
274
0
 
1
 
! Отговори
Provincialista преди 15 години
Аз не мога да разбера защо "софианци" всяка седмица се прибират по родните места. Ей такива велики столичани карат по пътищата като ненормални. Отиват в чужд град и вместо да си карат разумно дават газ колкото може, това ли е то великото софийско гражданство. И още нещо, засегнах се защото живея в "прованса" и какво от това, да не би да не сме хора, да не би да нямаме право да покажем, че сме кадърни и че искаме да се развиваме. Великите софиянци защо си купуват къщи из цяла България ами не си стоят в София. Нямам нищо против софиянци обаче не е правилно така. И специално да се обърна към edin sofianec, не смяташ ли, че в момента ти се държиш супер селски, ако това въобще може да бъде определение ? Ще ме извиняваш ама аз вече 3 години живея в София и забелязвам, че провинциалистите Ви вардим столицата повече отколкото Вие самите се грижите за нея. Много се отклоних от темата, но искам да кажа, че тука говорим за култура на каране. Не може всеки да си мисли, че пътя е на баща му и да си прави каквото иска. За да се движи един автомобил по пътя си има ясни и конкретни правила, ако не се спазват, водача трябва да бъде санкциониран. Нагледния пример - изпреварване без видимост, пристигане до дестинацията 30 секунди по-бързо, но с цената на какво? жертви, ранени хора, убити, съдилища и т.н. Друго нещо, как може да изпие човек 1л водка и да седне да кара? Какъв е този абсурд? Явно някой пак не си върши работата. Спират пиян шофьор, бута 50-100лв на ченгетата и те го пускат, след 200 метра убива човек, дете, семейство, толкова ли струва човешкия живот 100лв? Трябва да се изгради култура у хората и то не само на пътя, а като цяло! Бъдете разумни!!!
273
0
 
1
 
! Отговори
Шоферка преди 15 години
Много се радвам, че момичето е оцеляло и е добре, наистина е късметлийка и дано продължава да има същия късмет и в бъдеще... Стискам палци да се оправи без последствия, защото никой нормален човек не заслужава да ходи сакат заради някой .
272
0
 
1
 
! Отговори
Шоферка преди 15 години
196, искаш ли да ти кажа аз какво е уникално жалко мъжко изпълнение? Да се прибереш от морето в лява на магистралата без дори да се наложи да се изпотиш и само с десетина минавания в дясна заради някой малко по-пишман състезател (който те изчаква да се престроиш!), а след това един такъв маймун невчесан да те засече на Величков и три пъти да накове до спиране - щото, видите ли, решил да те изпревари от дясна лента през паркиран и не можал... и щото е със сааб... сааб ама дърт... Случката е прясна вчерашна. Писнало ми е от такива дрисльовци!!! Ако не ме беше хванал светофара щях да го догоня и да му строша канчето на тоя педофил... А някой да ми каже колко пъти на ден вижда или използва мигач? Аз мога да кажа - максимум 2-3 пъти и то жени и старци!!! Които старци карат като каруци ама поне са ги научили навремето що е то мигач и как се използва!!! Аз книжката си я изкарах отраз без грешки на листовките и на градското, чак изпитващия ме пита имам ли кола... До момента имам само едно минаване на последно жълто към червено и се наложи да го направя защото някакъв бакшиш реши да се престрои през мене точно като минавах първия светофар на Орлов мост и докато се занимавах с това да се опазя жива съм минала втория... Ченгетата ме спряха естествено, но нищо не направиха защото бяха видели всичко и беше само за да се заядат ей така, за идеята. До момента съм имала само 2-3 случки с жени и то и по-скоро от досадния тип, като влачене с 30 или лека липса на ориентираност. Никоя жена досега не ми е застрашила живота! И въпреки това почти всеки ден се намира по някоя *** на пътя... Правете си изводите сами...
271
0
 
1
 
! Отговори
edin sofianec преди 15 години
a lelel gorkite nahalni prosti gadni smurdjashti obudi v curvuli seljaci se zasegnaha neshto bravo vse pak se pokazahte mamka vi da puknete i da umrete vsichkite seljaci prevzemashti sofia s vsichkite si suseljaniMAHNETE SE BE NAHALNICI ne preskachaite tramvainite relsi i ne si mislete che troleja e gigandska hlebarka mahnete se vednuz za vinagi vsemete si burkanite i shtaigite s provizii i marsh GNUSNA PAPLJACHmiekashti viekashti provincialisti stolicata e za stolichani a ne za purkovci kato vas GOSPODA ZA 1 DEN
270
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
много ме впечатли и факта, че единствено някакви испанци са оказали първа помощ и са спирали трафика - освен болно и престъпно безотговорни, ние българите сме и бездушни и коравосърдечни - овълчено, жалко, долно племе!
269
0
 
1
 
! Отговори
Росица преди 15 години
Какво се обиждате на селяни и граждани, кой каде живее не е важно... Искам да ви кажа че хората с "много пари, от висшата класа" на които викате граждани не живеят в центара на големите градове, а в покрайнините... Те знаят колко вреден е мръсният въздух колко труден е животът в самия център на столицата или на който и да епо голям град.. Пловдив, Варна, Бургас... който и да е... Не случайно и цените на имотите в покрайнините на града във всички селца нарастнаха... НО това са неща доста по далеч от темета... не знам наистина какво извратено чувство за удоволствие имате да се дразните с другите, и то не другаде ами в коментарите на една толкова сериозна статия... чисто лицемерие, едва не са загинали хора, моми4е е без крак, десетки други всеки ден пострадват и умират на пътя... а вие какво говорите си за граждани или селяни... Кажете тогава кой е виновен: дядото от селото който със своята стара лада кара с 60 или гражданина от града който кара със своя нов мерцедес със 160, но не в условията на магистралата? Кой е виновен: този който мирно спазва ограниченията или някой пешлигар който се мисли за бог? Кой е виновен: агресията на пътя или държавата която не строи пътища които да поемат потока от движение? Кой е виновен: аз или ти?...... тишина..... и пак тишина..... Отговор все още няма, а всеки ден си продължават да гинат десетки хора... Така че кой е убиецът вероятно никога няма да се реши...