Кой е убиецът?

Пътищата се превърнаха в поле на смъртта. И Dnes.bg се озова на това поле...страшно е
8 авг 2008 12:46,
289
Кой е убиецът?
Докога? Снимка: Булфото

Събота, 2 август, 6.30 часа

Опашка пред касата на бензиностанция на изхода на София посока Пловдив.

„Защо всички са толкова нервни? Виж ги само как влизат да зареждат с 200. Нали са тръгнали на море, би трябвало да са в настроение,“ коментира 20-годишно момиче, свежо, не чалга стил.

„Всички са се озлобили напоследък. Дай да се махаме“, каза в отговор нейният спътник.

7.30 часа

Пътуваме за морето. За Смокиня, до Созопол. Четирима души в червен форд Ескорт. На тунела след Ихтиман е сложено натрошено купе, смачкано до неузнаваемост от катастрофа. Май не стряска никого. И гаргите дори.

След 10.30 часа

Минаваме Стара Загора. Магистралата свърши. Пътят неочаквано се задръсти. До спиране. Отварят се врати, хората се втренчват напред. „Страшна катастрофа“. Ужас. „Обръщайте през село Дълбоки“.

Дълбоки. ОК. Дълбоки. Въртим през селата. Цяла колона коли. Кога ще има магистрала?! На пътя излизат крави. На стада.

11.20 часа

Отново сме на главния път. Минахме още едно зверско задръстване. Задминават ни двама мотористи. Мъж и жена. Карат бързо. Много бързо.

11.35 часа

Появи се надпис: „Опасни завои“. След него двамата мотористи се въргалят на пътя. Жената е в конвулсии, всичко е в кръв, кракът й седи неестествено изкривен. На опасния завой са се ударили в Лада. Спътникът й е ужасно осакатен. Май няма глава. Лекарите се суетят около тях.

„Гадост, гадост!“.

11.40 часа

Заспивам. Возя се на предната седалка, до шофьорката. Шофирането до морето (нашето) е като фехтовка с луди. Не знаеш какъв удар ще понесеш. Минаваме Карнобат...

11.48 часа

Събуждам се. Внезапно и тревожно. Към нас лети нещо черно. После ще се окаже, че е тъмносиньо. Лети по средата на двете платна и минава към нашето. „ТОЗИ ЩЕ НИ УДАРИ!“. Натискаме спирачка. Отстрани има мантинела, няма къде да избягаме. Опитваме се да спрем. Май ще се разминем на косъм, на косъм...Не. Челно.

Няма да забравя никога свистенето и забиването на въздушна възглавница в лицето ми. Удар на брони. Стъклото е на сол. Съскане на течност.

11.49 часа

Чувам вик. Зверски вик. Май ми тече кръв. Обръщам се настрани. Цвете е заклещена ужасно зад волана. „НЕ МОГА ДА СИ МРЪДНА КРАКА. НЕ СИ УСЕЩАМ КРАКА. ААААААААААААААА“. По челото й тече кръв.

Движа си краката, болят ме гърдите. Мога да отворя вратата. Спомням си всичко. Цвете извъртя колата и ударът бе понесен от лявата част на Форда.

„АААААААА. САШЕ, ОТКЪСНАТ Е. ОТКЪСНАТ!“. Слизам и тичам към нейната врата. Другите двама отзад са живи. Тодор е невредим. На Диана й тече кръв.

11.50 часа

Хора около нас. Викат линейка. Цвете е в шок. Диана не вижда. „НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ".

„Диана, от шока е, май си си ударила главата, успокой се, моля те".

Изпреварващият лежи затиснат в Аудито си в канавката. Може би е мъртъв. Не е.

Багажът ни е разпилян по някакво нанадолнище. Колата прилича на смачкана консервна кутия. Цвете вика, крещи и е в шок. Шок, шок, шок. Не можем да отворим вратата.

11.51 часа

Испанка и испанец контролират движението, останалите шофьори не се притесняват да минат през колата. Само испанците и техният български придружител помагат.

Непозната жена се опитва да успокои Цвете. Предлага ни да пренесе багажа ни до Бургас. Има и добри хора. В момента не ми пука за багажа, искам Цвете да не я боли, а Диана да почне да вижда. Искам да не се беше случвало.

12.25 часа

Идват полиция и линейка. Местят я. Кракът й е безформена маса. Изкривена натрошена, смазана, кървяща, ужасяваща. Дано гръбнакът й е здрав.

Откарват я. Тодор е с нея.

12.35 часа

Откарват и убиеца и жената в неговата колата. После научавам, че е пострадал тежко.

Диана е по-добре, вече вижда. Чакаме дознатели. Пътна помощ. Гърдите ме болят. Главата ме боли. Вие ми се свят. Жегата е смазваща. Пътят е затворен.

12.40 часа

„Добре, че сте били с колани“, казва полицаят. Не мога да мисля и говоря. Господи, преди месец минах 8 000 километра до Норвегия и обратно и из цяла Европа с кола и нямах нито една инфарктна ситуация. А тук преживявам зверска катастрофа.

16.00 часа

МБАЛ Бургас. Цвете е със супено бедро и натрошено стъпало. Две операции. Гаден шок. Пирон от платина. 1300 лв. Майната му, нали е жива. Три месеца патерици. Майната им.

Главата на Диана е ок. Имам натъртени и пукнати ребра. Майната им. Нали съм жив.
В моргата на болницата е пълно с трупове. Не съм сред тях. "Вие сте късметлии в това ПТП", казва лекар от Шокова зала в МБАЛ.

7 август

Този, който ни удари, е на 56 години, изпреварвал е без видимост, гласи официалното съобщение на МВР.

Говори пак МВР. От началото на месец август са станали 142 пътно-транспортни произшествия с 19 убити, 180 ранени, от които 15 с опасност за живота.

От началото на годината са станали 4562 катастрофи с 584 убити и 5693 ранени.

На 17-ти юли правителството обяви, че отпуска 120 млн. лв. за „ускоряване“ на изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път.

От тези 120 млн. лв. ще бъдат отделени пари за строежа на 25 км от отсечката Стара Загора – Карнобат. Кога ще бъде построена... не е ясно.

Магистрала, която се строи години. А знае ли правителството колко жертви му лежат на съвестта? Знае...

А знае ли МВР колко хора карат с фалшиви книжки? И как контролът на пътищата му куца? И още колко неща му куцат...? Знае...

А хората ще продължат да измират. Кой е убиецът?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Много интереснa история. DNESка катастрофирали
247
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
O, mn interesno
246
0
 
1
 
! Отговори
Шоферка преди 15 години
Bahamamama, наистина успя да ме разсмееш :) Опитай пък тогава пиши... Язък, че темата си е за плач... И да не е 150, объркала съм в беса си срещу тиквите на колела. Мир и пожелавам скорошно оздравяване на пострадалите!
245
0
 
1
 
! Отговори
RES преди 15 години
Какво се случва и аз не знам, не знам и защо хората не обращат сериозно внимание на това което се случва по пътя, освен ако не е реклама или не носи някакви свежи пари в джоба. Уж кампаний се правят уж не знам си какво. Всичко опира до това всеки да осъзнае че е безмиследно да караш неспазвайки едно правило и да доказваш на оня дето духа че си голям шофьор и имаш страшна кола. Не казвам че вината е само в шофьорите верно е че и инфраструктурата ни е униканла но в крайна сметка с повече разум и внимание можем сами да се пазим. Все пак донякъде шофирането показва и манталитета на един човек....
244
0
 
1
 
! Отговори
Bahamamama преди 15 години
Хора, някои от вас пишат толкова неграмотно, че не се разбира какво искат да кажат или разкажат. Постарайте се малко!А дамите, които мерят членове с мъжлетата в тази тема, дали разбират колко смешни стават? Особено забавна е любезната дама със Суифт, която карайки със 110-120 км/ч по Цариградско шосе, се кани да дръпне някой, засилен със 150 км/ч зад нея.
243
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ейй много големи рейсъри сте всички ама един не написа правилно т'ва прословуто quatTro , дето го карате, ***
242
0
 
1
 
! Отговори
ник преди 15 години
шофер, по въпроса с дъргелите и съм съгласен с теб и не съвсем. пак за протокла - наближавам 40 те, карам кола почти 20 г. имам професионална книжка, т.е. повозил съм се доста!Мога само да те подравя за разумното поведение, лично съм пробвал, когато бях по-млад и глупав пътя Бургас - София при бясно каране и нормално разликата е не повече от 20 минутита дали си струва 20 мин. по-рано или ...мъртъв, аз реших че ми се живее
241
0
 
1
 
! Отговори
шофер преди 15 години
ники я ми кажи тогава защо моето наблюдение е че повече келешлък създават хората с дръгелите. Нарочно не упоменавам марки и модели защото лично от такива дръгели съм си патил. не виждам нищо лъскаво в 20+ годишни неподдържани коли които са просто западния аналог на Жигули и Москвич. Просто тези коли не могат да бъдат и никога няма да бъдат така желаните от собствениците им бързи острилки както те си мислят. *** е че просто манталитета повечето с такива коли е тотално сбъркан и мислят че могат спокойно да се състезават и да правят каквото и да било безнаказано.А сега конктерно по темата за извънградското изпреварване - карал кола която е с 300+ коня, с нея наистина изпреварването е лесна маневра и се случва доста бързо, НО въпреки това винаги съм се въздържал да правя рисковани изпреварвания на двулентов път (две ленти в двете посоки). Но не мога да разбера и обратната страна на медала - хора с коли които са на години, неподдържани и тн - точно те правят тези рисковани изпреварвания, докато аз стоя на 50м от колоната отзад и седя и съм готов да реагирам адекватно ако поредния направи подобна простотия и се удари челно. ПС коментарите оставям на вас.. и само за протокола - на 22 години съм но живота ми е мил и просто не го рискувам за да стигна 5 минути по рано или за да изпитам адреналин с риска да нараня други хора. А как на тази възраст мога да карам такива коли - просто мога, потрудил съм се и е възможно стига да има желание човек.
240
0
 
1
 
! Отговори
ник преди 15 години
Българин, качил се на лъскава кола - това е диагноза!!!Защо, питам се, като *** се тури в лачено возило и си мисли че е хванал Бога за шлифера?Да е виждал някой водачите на хубави коли дори само да ползват мигачите - съмнявам се!За да се промени нещо у нас трябва най-напред да се изкорени чувството за ненаказуемост на "добре облечените" и покрай тях и на "гъзетата" дето им подражават. Не съм сигурен че вината трябва да се търси в полицията, вината за това състояние по пътищата всеки трябва да я потърси в себе си. Като станем по-толерантни към другите на пътя ще намалеят и катастрофите. А докато си мислим само " еееей, как го прецаках този!" - ще има размазани по стълбове и мантинели! Толкова от мен. Карайте внимателно и помнете : дори и ПЕРФЕКТНИТЕ аудита са на 4 гуми!Поздрави!
239
0
 
1
 
! Отговори
Vesselina преди 15 години
Много добре казано, невероятен стил на писане. За съжаление, ужаса е истински, а не художествена измислица. Катастрофи се случват по цял свят и по цял свят умират хора, но безумието по нашите пътища е неописуемо. Бързаме, за да стагнем до плажа с 5 минути по-рано, а това може да промени целия ни живот. В голяма степен неспазването на правилника води до задръствания и катастрофи, но нали ние сме най-умни, най-бързи смели и сръчни и на нас никога не може да ни се случи нищо, понеже Господ е българин...
238
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 15 години
Точно така! 168 много добре казано! Българите сме алчни и *** ***, затова се позволяват корупцията и убийствата на хора НЕВИННИ много често!То е ясно, че това е начина, но ЗАЩО не го въведат не знам.......явно пак има заитерисовани!
237
0
 
1
 
! Отговори
Шоферка преди 15 години
Господин 169/177 и 175, вземете си го заврете в задните отвърстия! Имам книжка от година и два месеца и кола от година и мога да кажа следното - ЕДИНСТВЕНО ДОБРИТЕ МИ РЕАКЦИИ И ПРЕЦЕНКАТА ДА СЕ ЧЕТЕ "ЧЕТЕНЕТО НА МИСЛИТЕ НА ПЕДОФИЛИ КАТО ВАС" СА МЕ ОТЪРВАЛИ ОТ ПОНЕ 20 БРУТАЛНИ КАТАСТРОФИ САМО В РОДНА МИЛА СОФИЯ! Смятам за за сравнително добър шофьор имайки предвид стажа но си имам едно наум и не си меря оная работа с двестате умрели магарета под капаците на *** като вас. А мога. И аз мога да засичам. Но имам акъл. Мога и да се влача като пенсия. Но не го правя. Мога и да пиля гуми. Но за чий? Дори когато се случва да вдигна 110-120 по Цариградско (когато няма коли наблизо!!!) винаги се намира някой "мигач" с минимум 150, да не говорим че ограничението е 80 *** карай да върви... Винаги мога да дръпна един такъв *** на четвърта *** за чий да дърпам дявола за опашката?Та не ми говорете за жени, каране и паркиране. Щото си спирам суифтчето в метър и половина дупка на заден! Където вие ще спрете ако си отнесете и двете врати! И за два месеца от стажа ми вече бях станала екстрасенс и подушвам *** преди да ги видя в огледалата. На магистрала съм вдигала 145 с "малката ми градска кола" за теста само, можеше и още.А за сладур номер 193 - тези софийски коли които срещаш 3/4 от тях са на натурализирани селяни със софийско гражданство като теб! Само че е по-трудно да ги разпознаеш поради липсата на пернишки номер. Само с подушване и четене на мисли. Което е задължително средство за оцеляване!Засега съм се опазила от катастрофи, да почукам на дървените ви глави да си остане така! Мерете си *** по селските пътища, където ще отнесете само себе си...
236
0
 
1
 
! Отговори
Влади преди 15 години
...е в управителите. Всичко останало е резултат на лошата им политика. Ние, обикновените граждани, сме оставени на произвола на съдбата да се оправяме както можем. Сега физическата сила е главен фактор в оцеляването. А да оставиш *** като нас българите без контрол е чисто самоубийство. Това което се случва е държавна измяна и предателство. До сега така е било. Диващина. Какво правим в Европа, като мястото ни е в азия.
235
0
 
1
 
! Отговори
Деси преди 15 години
е убиецът. Всяка година пътувам до Пампорово и треперя, защото на двулентов планински път над пропасти се изпреварва с огромна скорост при абсолютна липса на видимост... единственото, което човек може да стори, е да се ... моли да не му изскочи някой такъв самоубиец насреща. Правят го не само "момчетата" с джиповете, но и хора със стари брички, на какво разчитат, не знам. Пътищата в България са АД и това се дължи на манталитета и простотията на българите. Всеки от нас САМ носи отговорност за поведението си на пътя, държавата не може да ни е крива за изблиците на убийствена самонадеяност и чудовищна безотговорност!
234
0
 
1
 
! Отговори
роко преди 15 години
Само преди няколко дни т.нар.министър *** -петър димитров се радваше на опашките по пътя за морето , че били знак за многото желаещи да почиват на море.този не може да прозре ,че това се дължи на тесните пътища убийци.Защо няма нещо подобно в гърция например ?
233
0
 
1
 
! Отговори
Sateen преди 15 години
Мале, Господ е билс вас! Дано всичко вече е наред.Този ужас по улиците няма ли най-накрая да свърши.... Аз скоро взех книжка и ме е страх все още да карам само заради тези чудовищни инциденти, предизвикани от луди ненормалници, които или нямат книжка или незнаят как да карат....Ох.... кога ли ще се оправи тая държава...
232
0
 
1
 
! Отговори
sas преди 15 години
ЕВАЛА! С ТЕБ СЪМ! Дано все повече хора започнат да мислят и действат толкова разумно, като теб!
231
0
 
1
 
! Отговори
rusnache преди 15 години
Една от безумно многото катастрофи станали на наще пътища. Една от многото които ще станат.Причини много, ужас, отврат, сълзи, гробове, мирис на прясна пръст, тамян и горящи свещи, това е част от ежедневието на обществото, днес една майка, утре друга ридае и блъска с ръце по лакирания гроб, баща през сълзи се моли за наказанието на някого.Но не, никой не спира да кара пиян и безразсъдно. Знаците ги има, защото някой е преценил, че трябва да са там, защото този найкой знае, че когато трафика е натоварен може да стане беля, защото някой знае, че видимост няма и късмета понякога е отрицателен.Но не, ние сме българи, ние сме богове зад волана, в работата си, в пиенето във всичко, на нас нищо не може да ни се случи, ние сме факири и само ние мреме като ***, бавно и много мъчително.
230
0
 
1
 
! Отговори
една майка преди 15 години
Чета и настръхвам от ужас.Как Това, което им се е случило е ужасно, но поте няма смъртен случай.Как да пътувам за някъде със семейството си-с детето си, какви са шофьорите в България???Ужас, в момента съм извън страната и мога да кажа движението е много по-спокойно и всеки кра внимателно.Е има и не чак толкова внимателни, но това в България-по пътищата е кошмарно и ужасяващо. Карайте внимателно и мислете за живота си и за тови на останалите!!!
229
0
 
1
 
! Отговори
nema znachenie преди 15 години
Нито държавата, нито политиците, нито полицайте са ви виновни.Виновен е манталитета на българина.Виновни сте всики вие които шофирате!Простотията нема граници.Радвам се че все още не съм шофьор и съм малко по спокоен.Но и на мен ще ми се наложи книжка да извадя, а тогава и мене ще чака този ужаст!Не е нужно полицай, нужен е акул у главата мислете преди да карате!Успех