Кой е убиецът?

Пътищата се превърнаха в поле на смъртта. И Dnes.bg се озова на това поле...страшно е
8 авг 2008 12:46,
289
Кой е убиецът?
Докога? Снимка: Булфото

Събота, 2 август, 6.30 часа

Опашка пред касата на бензиностанция на изхода на София посока Пловдив.

„Защо всички са толкова нервни? Виж ги само как влизат да зареждат с 200. Нали са тръгнали на море, би трябвало да са в настроение,“ коментира 20-годишно момиче, свежо, не чалга стил.

„Всички са се озлобили напоследък. Дай да се махаме“, каза в отговор нейният спътник.

7.30 часа

Пътуваме за морето. За Смокиня, до Созопол. Четирима души в червен форд Ескорт. На тунела след Ихтиман е сложено натрошено купе, смачкано до неузнаваемост от катастрофа. Май не стряска никого. И гаргите дори.

След 10.30 часа

Минаваме Стара Загора. Магистралата свърши. Пътят неочаквано се задръсти. До спиране. Отварят се врати, хората се втренчват напред. „Страшна катастрофа“. Ужас. „Обръщайте през село Дълбоки“.

Дълбоки. ОК. Дълбоки. Въртим през селата. Цяла колона коли. Кога ще има магистрала?! На пътя излизат крави. На стада.

11.20 часа

Отново сме на главния път. Минахме още едно зверско задръстване. Задминават ни двама мотористи. Мъж и жена. Карат бързо. Много бързо.

11.35 часа

Появи се надпис: „Опасни завои“. След него двамата мотористи се въргалят на пътя. Жената е в конвулсии, всичко е в кръв, кракът й седи неестествено изкривен. На опасния завой са се ударили в Лада. Спътникът й е ужасно осакатен. Май няма глава. Лекарите се суетят около тях.

„Гадост, гадост!“.

11.40 часа

Заспивам. Возя се на предната седалка, до шофьорката. Шофирането до морето (нашето) е като фехтовка с луди. Не знаеш какъв удар ще понесеш. Минаваме Карнобат...

11.48 часа

Събуждам се. Внезапно и тревожно. Към нас лети нещо черно. После ще се окаже, че е тъмносиньо. Лети по средата на двете платна и минава към нашето. „ТОЗИ ЩЕ НИ УДАРИ!“. Натискаме спирачка. Отстрани има мантинела, няма къде да избягаме. Опитваме се да спрем. Май ще се разминем на косъм, на косъм...Не. Челно.

Няма да забравя никога свистенето и забиването на въздушна възглавница в лицето ми. Удар на брони. Стъклото е на сол. Съскане на течност.

11.49 часа

Чувам вик. Зверски вик. Май ми тече кръв. Обръщам се настрани. Цвете е заклещена ужасно зад волана. „НЕ МОГА ДА СИ МРЪДНА КРАКА. НЕ СИ УСЕЩАМ КРАКА. ААААААААААААААА“. По челото й тече кръв.

Движа си краката, болят ме гърдите. Мога да отворя вратата. Спомням си всичко. Цвете извъртя колата и ударът бе понесен от лявата част на Форда.

„АААААААА. САШЕ, ОТКЪСНАТ Е. ОТКЪСНАТ!“. Слизам и тичам към нейната врата. Другите двама отзад са живи. Тодор е невредим. На Диана й тече кръв.

11.50 часа

Хора около нас. Викат линейка. Цвете е в шок. Диана не вижда. „НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ".

„Диана, от шока е, май си си ударила главата, успокой се, моля те".

Изпреварващият лежи затиснат в Аудито си в канавката. Може би е мъртъв. Не е.

Багажът ни е разпилян по някакво нанадолнище. Колата прилича на смачкана консервна кутия. Цвете вика, крещи и е в шок. Шок, шок, шок. Не можем да отворим вратата.

11.51 часа

Испанка и испанец контролират движението, останалите шофьори не се притесняват да минат през колата. Само испанците и техният български придружител помагат.

Непозната жена се опитва да успокои Цвете. Предлага ни да пренесе багажа ни до Бургас. Има и добри хора. В момента не ми пука за багажа, искам Цвете да не я боли, а Диана да почне да вижда. Искам да не се беше случвало.

12.25 часа

Идват полиция и линейка. Местят я. Кракът й е безформена маса. Изкривена натрошена, смазана, кървяща, ужасяваща. Дано гръбнакът й е здрав.

Откарват я. Тодор е с нея.

12.35 часа

Откарват и убиеца и жената в неговата колата. После научавам, че е пострадал тежко.

Диана е по-добре, вече вижда. Чакаме дознатели. Пътна помощ. Гърдите ме болят. Главата ме боли. Вие ми се свят. Жегата е смазваща. Пътят е затворен.

12.40 часа

„Добре, че сте били с колани“, казва полицаят. Не мога да мисля и говоря. Господи, преди месец минах 8 000 километра до Норвегия и обратно и из цяла Европа с кола и нямах нито една инфарктна ситуация. А тук преживявам зверска катастрофа.

16.00 часа

МБАЛ Бургас. Цвете е със супено бедро и натрошено стъпало. Две операции. Гаден шок. Пирон от платина. 1300 лв. Майната му, нали е жива. Три месеца патерици. Майната им.

Главата на Диана е ок. Имам натъртени и пукнати ребра. Майната им. Нали съм жив.
В моргата на болницата е пълно с трупове. Не съм сред тях. "Вие сте късметлии в това ПТП", казва лекар от Шокова зала в МБАЛ.

7 август

Този, който ни удари, е на 56 години, изпреварвал е без видимост, гласи официалното съобщение на МВР.

Говори пак МВР. От началото на месец август са станали 142 пътно-транспортни произшествия с 19 убити, 180 ранени, от които 15 с опасност за живота.

От началото на годината са станали 4562 катастрофи с 584 убити и 5693 ранени.

На 17-ти юли правителството обяви, че отпуска 120 млн. лв. за „ускоряване“ на изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път.

От тези 120 млн. лв. ще бъдат отделени пари за строежа на 25 км от отсечката Стара Загора – Карнобат. Кога ще бъде построена... не е ясно.

Магистрала, която се строи години. А знае ли правителството колко жертви му лежат на съвестта? Знае...

А знае ли МВР колко хора карат с фалшиви книжки? И как контролът на пътищата му куца? И още колко неща му куцат...? Знае...

А хората ще продължат да измират. Кой е убиецът?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Като не ти се говори защо пишеш тогава? Чесно козано ми писна да пиша и все някои постоянно да ми дава акъл за нещо така че повече няма да пиша. И без това рядко слагам коментари явно трябва да спра савсем за да не занимавам с глупости. Пак и 1000 коментара да ми напишете аз пак ще си правя каквото си искам. Такаче няма смисал да ми отговаряте на коментара! Аиде много здраве и довиждане.
207
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Глезльо, глезьооо... от такива псевдо мъжлета като тебе, с лак по ноктите и с колите на тати ми е писнало, който кагото се качът в колата и избиват комплекси за това което не са в живота! Отиди малко да спортуваш, изхаби хормони! Ще ти се отрази добре и зад волана! Но не ми се говори просто на такива като тебе...До 206: Благодаря, и на теб :)
206
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
:) Наистина ти давам право.:)) Има за какво да си на това мнение:) Но защо се получава така? Аз когато вземах книжка, имаше успоредно паркирване, змейорка-това с с конусите дето се дава на задна...беше толкова отдавна, че вече забравих, дига имаше..бяха много варианти. Изпитващия на жени рядко даваше книжки. Имаше си едно на ум. :)) Но на мен ми даде. А и как да не даде, едната по време на изпита, само дето не мина през майка с дете на пешеходна пътека. Така, че ти давам право:)) Сега ти желая един великолепен, който да имаш безаварийно пътуване....:))До 203 Въпреки всичко си по-малък от мен. И съм жена...не мъж. Толкова коли, колкото аз съм се возила или карала, ти само можеш да мечтаеш. Пределно ми е ясно, че всички мерцедеси имат автоматичен ограничител на скороста...явно има за какво. Айде дечко, бягай да вземеш ключовете от тати и върви да въртиш гуми. Гледай само да не нацелиш някое невинно семейство. А за твоите 21 щом не ти дават книжка...ясно колко караш.:)) Айде с здраве...
205
0
 
1
 
! Отговори
Крис преди 15 години
Статията е достатъчно трагична и описва брутално реалността в България, че да заслужава подобни коментари. Браво на автора!Мислете трезво и карайте внимателно!
204
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ок, ясно. Държиш си на твоето ама и аз :) Не говора за всички жени разбира се, не ми е за цел да те обижда, нито да ти убивам самочувствието. Просто казвам мойто мнение от това което съм видял, разбира се че се срещат и жени който карат добре, може ти да се такава, но аз ти говоря за огромната маса от другия пол. И незнам дали добрия шофьор няма пол, но генетично не жената не и е заложено това мислене, казах ти, по страхливи са от мъжете, по колебливи, мислят много и когаво вземат решение го правят импулсивно и след това секът пътя на някой и създават друга критичната ситуация! Искаш ли още примери, който сега се сещам? Стоя си на светофара, светва ми зелено и една жена минава, но минава супер бавно... тя дори не е погледала светофара, че вече и светеше червено, просто гледа как другите минават и тя хоп... ок друг? Паркинг, има една цистерна спряна на пътя, аз бях пеша, цистерната спряна най в дясно, в ляво има паркирани коли. Между, цистерната и колите има място да се разминат 2 коли, много зорлем ама има. А една кола минава като в харем, и така. Една жена тръгва да излиза на заден, дава назад, дава напред около 3-4 пъти, накрая спря, слезе и каза нещо от рода "Къде е този с цистерната да я махне" А имаше толкова място, че и лимузина найтина можеше да излезе... а тя кареше някакво маничко фордче? Още да продължавам ли? Стоя си на терасата, идва една кола, започна да паркирква... след около 7 маневри се отказа и я спря на въпреки :) и познай какъв пол слезе от нея? Още? Ако искаш няма проблеми, мога да се сетя за още много смешни ситуацийки :)
203
0
 
1
 
! Отговори
аз съм 193 преди 15 години
Приятел толкова си смешен че по добре не пиши да ne се излагаш. Аз не сам 169. Просто смятам че е прав в някои аспекти. А и не сам ти "малък". Баща ми дава да му карам колата откакто бях на 15 в момента сам на 21 години. А относно приятеля ти с Mercedes ML много лъжеш. Кои ML ще дигне 260 ? Според мен никой. Най-мощният фабричен ML е ML500 с максималко скорост от 240. Единствено евентуално тунингованият ML63 AMG би могъл на направи 260 но ако беше по-умен щеше да знаеш че свички Mercedes-и имат ограничител на скороста от 250Km/h. Но понеже едва ли си влизал дори в Mercedes няма от каде да го знаеш. Така че явно ти си избрал "елементарна схема".
202
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Чета внимателно...ама и ти чети...Не можеш всички да ги слагаш под общ знаменател. Добрия шофьор няма пол. Ако има добри рефлески, правилна преценка за ситуацията, без значение е пола.
201
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
И аз обичам високите скорости , но в това натоварено движение и градско и извънградско и тези лоши пътища просто почти НЯМА места където да си го позволиш и то с некво Ауди А4 тунинговано даже, смешем си просто. А такива като вас (единя даже ми кара без книжка) без грам мозък бол, изпреварват без никаква видимост с над 160 постоянно. Последните ми 2 пътувания извънградско един бус ме изпревари в ЗАВОЙ(не остър но като е завой нямаш видимост подяволите) поне с 160 (аз карах с 110 някъде а все едно бях спрял като ме изпревари) , вчера един като номер 169 с чисто нова Астра, 1 секунда преди да се разминем реши че трябва да се изнесе в ляво и да изпреварва (как да реагираш като караш с 100 а той с 70 примерно ) и ми отнесе огледалото , това са най фрапантните ситуации , а иначе на всеки 5 минути средно ме изпреварва някой в завой и то не с 100 ами поне с 130 -140 . А безмозъчни хора като 193 които карат без книжки или си ги купуват има страшно много. Не мислите ли бе хора че може да останете инвалиди или да лежите в затвора? Всеки ден умират хора , всеки ден!
200
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Приятелко, говоря ти за две случки за един ден! А СЪМ ИМАЛ ХИЛЯДИ ТАКИВА. Ставал съм свидетел на уникални глупави изпалнения, ХИЛЯДИ от жени! Тези двете ги казах, защото са ми най-пресни! Просто чети по внимателно! ;)
199
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Приятел, говоря ти за две случки за един ден! А СЪМ ИМАЛ ХИЛЯДИ ТАКИВА. Ставал съм свидетел на уникални глупави изпалнения, ХИЛЯДИ от жени! Тези двете ги казах, защото са ми най-пресни! Просто чети по внимателно!
198
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей 18 годишно ***, къде си тръгнал да се обесняваш ве ****н. Нямал критична ситуация, отиди карай в големия град да те видя, явно си от село щом незнаеш, че там критичната може да ти я създаде и някой друг! Другите били комплексари, шматк*, тези който умират по пътищата и се забиват с 200 те ли са мъжете ве дрисл*о. Е такива пишлемета като тебе да ги хвана ще ги бия и ще им счупа рачичките с кеф, защото те виждам един потенциялен убиец зад волата, а нещата трябва да се изкореняват от зародиш! И аз имам кола която може да вдигне нагоре от 200, но един единствен път съм я пробвал на вечерта на магистралата в Бургас, където нямаше една кола, така че ако ще се трепя, да се трепя аз. Много имаш, ама много имаш още да учиш, за да разбереш изкуството на шофирането! И Аудуто е добра кола, ама А4 каква кола е? Най-обикновенна! Повечето хората с Бентлита, Ягуари и Поршета си ги карат бавно, защото ти доставя кеф огромен една такава кола да си е караш или да се возиш, а не с 300 да я размажеш после, и ако имаш щастието да умреш, защото ако не умреш, ще си караш инвалидната количка!
197
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Ей, малкия. Само да ти кажа...приятеля ми ML, ползваме го за дълъг път. Един път на магистралата реши да ми се прави на мъж...с 260 км/ч познай какво стана. Накарах го да спре и слязох. не ми се мре. и той умее да кара, но човек с дълъг стаж, долу горе добър шофьор, не търпи високи скорости. И то най-вече ако друг кара. Всеки може да закове километража на макс. Така, че не се изказвай неподготвен. Имам си и скъпа и евтина кола, но никога не бих подложила на риск живота на всички участници в движението...никой не е застрахован естествено, ей такъв *** като теб ако ми се изпречи на пътя, де се хвали, че кара без книжка..може да последвам съдбата на семейсвото което е настанено в Бургас...ама то ти не си виновен. Виновен е оня който знае, че нямаш книжка и ти дава да караш....и на всичкото отгоре, защо си мисля, че 169 и 193 сте едно и също лице...явно никой не те подкрепя и ти естесвено пак да избиеш комплекси, решаваш да се самозащитиш....елементарма схема си избрал малкия.До 196..Както казваш, не мога да вярвам на статистика, така и ти не можеш да си правиш изводи от две или три случкиа свързани със жени. А за колите...возила съм се на доста марки и немски и японски..за мен преди всичко има значение устойчивоста на автомобила на пътя. както казах по горе, приятеля ми има мерцедес. Сменил е доста коли, не за това че е правил катастрофи. да чукна на дърво нито той, нито аз имаме произшествия по пътя.
196
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Че е този 169 е, само за това съм съгласен с теб. Но типично за жена, казал ти две лоши думи някъв монтьор, който неможе да си позволи да си купи Ауди и го е яд и ти веднага това закон! Ауди, жено, е конкорентно способно на другите германски гиганти! Повози се в високия клас, А8, S8, повози се и в другите марки коли от висок клас, И СИ ИЗГРАДИ СВОЕ МНЕНИЕ! Недей да вярваш на всичко което ти кажат, имай си свое мнение за нещата!Другото което е, жените, статистика, ала бала. Много са малко жените който могът да се нарекът добър шофьор, лично АЗ СЪМ СЕ НАГЛЕДАЛ НА УНИКАЛНО ЖАЛКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ! Ще ти кажа 2 случки, който ми се случиха с жена само за вчера! Единия път ми сече пътя и ме вкара в канавката при един завой, без мигач, просто в НАЙ-последния момент реши че трябва да завива... само видях силуета на някакъв мъж до нея, как се хваща за главата! Втория път, карах колата на една приятелка, хоп и изведнъж колата угасна, пуснах си аварийни... и от 100 коли който ме подминаха само една *** женка взе да ми свири? Е щом съм пуснал аварийни, щом съм спрял най в дясно на платното (в града) толкова ли е *** тая п*тка, за да разбере че нямам възможност да тръгна? Нямате го мисленето и осещането, прекалено страхливи сте КОЕТО НЕ ВИ ПОМАГА! Чудите се, бавите се и в последния момент като вземете решение вече е късно, сечете пътя на някой и той трябва да ви пази! Съжелявам ама неможе няква статистика, незнайно от кой правена и на базата на какво правене, да ми промение моето мнение за жените и техните шофьорки качества. Аз гледам и си имам собствено! Затова и ти се повози на S8 и си изгради мнение за Ауди ;)
195
0
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 15 години
Това е ПРИЯТЕЛЮ-Това е пълната И С Т И Н А!!!
194
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Ей, малкия. Само да ти кажа...приятеля ми ML, ползваме го за дълъг път. Един път на магистралата реши да ми се прави на мъж...с 260 км/ч познай какво стана. Накарах го да спре и слязох. не ми се мре. и той умее да кара, но човек с дълъг стаж, долу горе добър шофьор, не търпи високи скорости. И то най-вече ако друг кара. Всеки може да закове километража на макс. Така, че не се изказвай неподготвен. Имам си и скъпа и евтина кола, но никога не бих подложила на риск живота на всички участници в движението...никой не е застрахован естествено, ей такъв *** като теб ако ми се изпречи на пътя, де се хвали, че кара без книжка..може да последвам съдбата на семейсвото което е настанено в Бургас...ама то ти не си виновен. Виновен е оня който знае, че нямаш книжка и ти дава да караш....и на всичкото отгоре, защо си мисля, че 169 и 193 сте едно и също лице...явно никой не те подкрепя и ти естесвено пак да избиеш комплекси, решаваш да се самозащитиш....елементарма схема си избрал малкия.
193
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Всички вие сте комплексирани и завиждащи хора. Защо завиждате и плюете по хората които карат автомобили а не каруци. Според мен 169 си е напълно прав има добра кола + нужните шофьорски умения да я управлява с висока скорост значи няма проблем да я кара бързо. Не мога да разбера само защо всички се дракате с него? Може би защото искате да карате AUDI вместо Golf II или може би защото искате да не ви е шубе да карата с повече от 80. Не знам причината но сас сигурност знам че комплексарите сте вие а не 169. А относно жените шофьори сам сагласен че не стават(или поне доста голяма част от тях). Това мога да го потвардя от маика си тя има книжка и досега само веднаж баща ми и даде да кара новата кола и тя ще6е да я бутурдяса в една каруца. А на мен ми дава да я карам когато поискам без да имам книжка. Карам я със 100-120 опавам ръчната от време на време и досеха нито един пат не сам имал критична ситуациа. Просто който си го може си го може няма какво да се лъжем.
192
0
 
1
 
! Отговори
do 169 преди 15 години
abe ne6tastnik ti si digai kolkoto iska6 po magistralite ,1! ne kazvai 4e na jenite trqbvalo da se zabrani da karat koli ,2! "az imam dostatu4no opit"-kolkoto i opit da ima6 ne moje6 da kaje6 4e kara6 perfektno i 4e ako ti se slu4i takova ne6to 6te otreagira6 kakto trqbva ,ti misli6 li 4e v toq moment ili se mobilizira6 ili se strqska6 mnogo,3! s moito audi vdigam na magistralata 250 - e zaradi takiva burzaci i ne6tastnici kato tebe 6te ima i o6te katastrofi, 4! q pomisli malko i kaji kak 6te reagira6 ti v tazi konkretna situaciq momi4eto e reagiralo dobre ................
191
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
За разлика от другите, няма да оспорвам качествата ти на шофьор. Това е хоби, страст, сигурно си се научил на много номера и изпитваш силна тръпка да караш както искаш и непрекъснато да се усъвършенстваш.Но моля те, помисли добре, редно ли е да се кара така по обикновените пътища, които са зле построени и неподдържани и крият неочаквани опасности на всеки сантиметър. А още по-големия въпрос, който те моля да си зададеш, е: След като си сигурен в своите свръхразвити умения и шофьорско майсторство, даваш ли си сметка, че караш сред най-обикновени хора - едни са професионалисти и карат всеки ден, други сядат зад волана отвреме-навреме и са почти без рефлекси, трети изпадат в паника пред летящия ти автомобил и не знаят как да реагират.Дори и досега да не са загинали хора по твоя вина, не си застрахован от това в някой ненадеен миг да шашнеш хората на пътя и те да катастрофират. И сигурен ли си, че при някоя неправилна реакция на отсрещния недобър шофьор няма да пострадаш и ти.По-добре е да пробваш високото си майсторство на специални писти.
190
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Ей комплексарчето, аз съм жена. Имам 14 годишен страж, без нито една отнета точка за тези години. Карам Рено, не ново, но все пак кола. Както ти наричаш тези коли ,,трошки само за градско". Да така е. Ходила съм и към морето с моята кола, но съм се връщала жива и здрава. А такива елбаповжи като теб, висят по стълбовете и мантинелите...все едно сте почнали към енергото или пък към пътното на работа. Имам приятел който прави тунинги и други такива с две думи автомонтьор. Точно за Аудито изказването му беше: не ми стига акъла тези *** за какво си купуват толкова скапана кола. От него знам, никога да не си вземам Ауди. Така, драги ми кмплесарю не се изказвай неподготвен за жените шофьори. Статистиката доказва, че са малко жените участвали в ПТП. Там са най-вече ей такива убийци като теб, дето ще ми се хвали, че кара със 160-180 на извън градско....Каде ти е мозъка да се хвалиш бе ***. Едни спирачки да ти се наложи да натиснеш, на тези "хубави пътища" не можеш да реагираш на време. После не можеш си продуха огъня момче. Така, че докато не съм ти видяла да виси некролога ти на някоя мантинела вземи намали скороста. С висока скорост няма да си решиш проблема с комплексите. Айде със здраве....карайте внимателно, защото дори вече и новини ме е страх да гледам, всеки ден смъртни случаи от катастрофи... Няма значение марката, има значение този зад волана...
189
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 15 години
Кой е убиецът ? Незнам. Със сигурност съучастниците са много / и лошите пътища и занижения контрол и т.н./, но профила на убиеца е този, като на коментиращия 169. Човек с сувство за малоценност, избиващ комплексите си със скъпи автомобили и високи скорости.