Боса по асфалта... Луда ли си?

Какво ни трябва да се чувстваме комфортно в собствената ни столица
27 авг 2008 08:00,
131
Боса по асфалта... Луда ли си?
А, сега накъде? Снимка: Булфото

Боса по асфалта вървя си,
свиркам си и нищо не търся -
просто детски навик още в мен живее....

„Боса по асфалта“, Росица Кирилова


А, бе, ти сестро, може да си ходила боса по асфалта насред София едно време, ама сега...Сега и в комбинация между Дарт Вейдър, Спайдърмен и Черния (червения, кафявия и жълтия) рицар – пак рискуваш да станеш на компот дори на тротоара, а да не говорим ако се пуснеш с детския си навик по асфалта.

Преди дни четох дискусия в мрежата, как възмутени от задръстванията софиянци предлагат да се ходи пеша.

То е ясно, че с кола висиш 4587959 часа в задръстването, с колело рискуваш да те премажат 945098 МПС-та или да те оглозгат няколко глутници кучета, с ролери - същата работа.

Да ходиш пеша обаче си е голямо постижение. Направо си за цирка - да се промушваш между накацали върху тротоарите автомобили (то вярно като няма място, къде да накацат – връз водосточните тръби – не става).

Пък и като пресичаш, то си е Одисея и половина. На пешеходната пътека се състезават кой пръв да те премаже. Както казваха в Улицата - „да та хакна в калта, добре да се овъргаляш“.

Ма, то и пешеходците са едни, като претрепани мухи – къде, къде – та си пресичат кой където им падне, все едно са на полето. Ама да сте чули за глобен пешеходец? Няма. А през това време тези, принципните, пресичат като диверсанти на пешеходната.

Друг проблем. Прескочил колите, строителните отпадъци, боклука, разбитите плочки (ех, как обичам да ходя пеша по Шишман, скок на улицата, скок между количка, ех, че ходене) се сблъскваш с чудесния софийски въздух.

1 км ходене пеша в центъра и все едно си глътнал емисиите на Кремиковци и Соди Девня за половин петилетка. Честито, чичо, айде па са и бели дробове са ти притрябвали.

Защо е сложно? Нима София е по-голям град от Лондон, да речем? Или е беден град? Не мисля.

Но се питам кой ли има интерес, софиянци, които плащат данъци да пътуват всеки ден в задръствания, в амортизиран и нередовен градски транспорт, да се тъпчат в крайно неудобни и никак не безопасни маршрутки, да дишат мръсен въздух, да гледат мръсотия, да стъпват в мръсотия, да бъдат газени и да се "радват" на най-безумната инфраструктура в Европа?

Правилата се въвеждат много лесно. Добър ден, господине, вие пресякохте на неправилно място – глобата ви е 50 лева. Ама, аз...Няма, аз, ти, баба ти и шурея. Точка. Добър ден господин водач, тук имате ограничение 50, вие карате със 100. Глоба 300 лева...Ама, аз...Точка. Вие, г-н катаджия взехте подкуп от г-н водача? Уволнен сте и подведен под отговорност.

Добър ден, говори кметът, имаме 200 нови рейса, трамвая, тролея с климатик, най-накрая метро, центърът е затворен за коли, моля ползвайте редовния и комфортен градски транспорт...

Вие, гражданино хвърлихте боклук и плюете семки? 50 лева глоба. Вашето дете счупи клон, съжалявам, 100 лева глоба. Вие строите къща в планината Витоша? Подведен сте под отговорност, имотът се конфискува. А, зам.-кметът вие е помогнал за издаване на разрешително? Добър ден, зам.-кмете, и вие под отговорност...

Ето, така. И ще има пари за подземни паркинги (не, че сега няма) и ще се спазва най-елементарен ред. Защото всеки от нас има нужда от него и трябва да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват.

И дано да не трябва да чакаме да се сменят няколко поколения, за да се случат тези неща.

А ти днес пресече ли правилно? Даде ли път на пешеходец? Спази ли ограничението? Ако сме направили поне едно нещо от тези три неща – браво на нас. Има надежда.


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.