Боса по асфалта... Луда ли си?

Какво ни трябва да се чувстваме комфортно в собствената ни столица
27 авг 2008 08:00,
131
Боса по асфалта... Луда ли си?
А, сега накъде? Снимка: Булфото

Боса по асфалта вървя си,
свиркам си и нищо не търся -
просто детски навик още в мен живее....

„Боса по асфалта“, Росица Кирилова


А, бе, ти сестро, може да си ходила боса по асфалта насред София едно време, ама сега...Сега и в комбинация между Дарт Вейдър, Спайдърмен и Черния (червения, кафявия и жълтия) рицар – пак рискуваш да станеш на компот дори на тротоара, а да не говорим ако се пуснеш с детския си навик по асфалта.

Преди дни четох дискусия в мрежата, как възмутени от задръстванията софиянци предлагат да се ходи пеша.

То е ясно, че с кола висиш 4587959 часа в задръстването, с колело рискуваш да те премажат 945098 МПС-та или да те оглозгат няколко глутници кучета, с ролери - същата работа.

Да ходиш пеша обаче си е голямо постижение. Направо си за цирка - да се промушваш между накацали върху тротоарите автомобили (то вярно като няма място, къде да накацат – връз водосточните тръби – не става).

Пък и като пресичаш, то си е Одисея и половина. На пешеходната пътека се състезават кой пръв да те премаже. Както казваха в Улицата - „да та хакна в калта, добре да се овъргаляш“.

Ма, то и пешеходците са едни, като претрепани мухи – къде, къде – та си пресичат кой където им падне, все едно са на полето. Ама да сте чули за глобен пешеходец? Няма. А през това време тези, принципните, пресичат като диверсанти на пешеходната.

Друг проблем. Прескочил колите, строителните отпадъци, боклука, разбитите плочки (ех, как обичам да ходя пеша по Шишман, скок на улицата, скок между количка, ех, че ходене) се сблъскваш с чудесния софийски въздух.

1 км ходене пеша в центъра и все едно си глътнал емисиите на Кремиковци и Соди Девня за половин петилетка. Честито, чичо, айде па са и бели дробове са ти притрябвали.

Защо е сложно? Нима София е по-голям град от Лондон, да речем? Или е беден град? Не мисля.

Но се питам кой ли има интерес, софиянци, които плащат данъци да пътуват всеки ден в задръствания, в амортизиран и нередовен градски транспорт, да се тъпчат в крайно неудобни и никак не безопасни маршрутки, да дишат мръсен въздух, да гледат мръсотия, да стъпват в мръсотия, да бъдат газени и да се "радват" на най-безумната инфраструктура в Европа?

Правилата се въвеждат много лесно. Добър ден, господине, вие пресякохте на неправилно място – глобата ви е 50 лева. Ама, аз...Няма, аз, ти, баба ти и шурея. Точка. Добър ден господин водач, тук имате ограничение 50, вие карате със 100. Глоба 300 лева...Ама, аз...Точка. Вие, г-н катаджия взехте подкуп от г-н водача? Уволнен сте и подведен под отговорност.

Добър ден, говори кметът, имаме 200 нови рейса, трамвая, тролея с климатик, най-накрая метро, центърът е затворен за коли, моля ползвайте редовния и комфортен градски транспорт...

Вие, гражданино хвърлихте боклук и плюете семки? 50 лева глоба. Вашето дете счупи клон, съжалявам, 100 лева глоба. Вие строите къща в планината Витоша? Подведен сте под отговорност, имотът се конфискува. А, зам.-кметът вие е помогнал за издаване на разрешително? Добър ден, зам.-кмете, и вие под отговорност...

Ето, така. И ще има пари за подземни паркинги (не, че сега няма) и ще се спазва най-елементарен ред. Защото всеки от нас има нужда от него и трябва да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват.

И дано да не трябва да чакаме да се сменят няколко поколения, за да се случат тези неща.

А ти днес пресече ли правилно? Даде ли път на пешеходец? Спази ли ограничението? Ако сме направили поне едно нещо от тези три неща – браво на нас. Има надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Ти си типичен темерут пубер - недоволен от всичко, всички на него са му виновни, и знай много, но само пред компа. Няма се изненадам ако си емо. Ама иначе станал в 9 и до 11 коментира вече, представям си те къв си ... Типичен хейтър... А ти от къде знайш, че си кореняк софиянец да те питам аз. То те са толкова малко вече. И ,да, от провинцията съм, селянин ако искаш не ми пука, щото като видя такива като тебе "софиянци", предпочитам да си остана на село, а не при комплексирани "столичани".
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е възможно столицата да побере цяла България. Как да стане? Всеки тук се бута... Като започнат от университета та до края... Изместват ни от университета с провинциалните си оценки, като че ли няма други университети в България. Заливат ни с мърсотия и селски манталитет, който не се изкоренява нито в София, нито никъде... А да не говорим за нахалството и безочието у повечето!
48
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Ето ви 20 признака, по които си личи че сте от провинцията. Кой ще се познае? 1. За вас МакДоналдс е скъп ресторант с вкусна храна и изискано обслужване.2. Считате 100 долара на месец за висока заплата.3. Повече от всичко на света мразите софиянците. Най-често се обръщате към тях със селяни.4. Москвич това е добър автомобил, а Жигули истинска лимузина!5. Ходите на вилата не за да почивате, а за да работите.6. Купувате си битова техника от световно известните марки Sonie, Panasonix и Pieonnear, както и дрехи на най-добрите световни производители Badidas, Naik и Ribok.7. Симпатизирате едновременно и на царя, и на комунистите.8. 300 грама ракия на ден за вас това не е алкохолизъм, а просто в реда на нещата.9. Вместо Извинете, казвате Опааа!.10. Любимият ви хипер-маркет е Илиянци, а ЦУМ нещо като къща-музей.11. Качвате се с подскок на ескалатора.12. Настръхвате от вълнение в метрото.13. Където и да отивате минавате през гарата, защото ви е страх да използвате непроверени маршрути.14. Интернет клуб ви звучи като публичен дом.15. Когато ви кажат кликни клякате.16. Бързо се сближавате с шофьорите от Градския транспорт, тъй като само те слушат вашата музика.17. 20 лева за такси до Центъра ви звучи нормално.18. Отнасяте се връждебно към банкомати и врати с фото-клетка.19. Дънки, комбинирани с хавайка е последния писък на модата.20. Докато пиете кафе във Виенската сладкарница тайно набирате собствения си мобилен телефон. Вдигате след края на мелодията и провеждате кратък, но шумен разговор. Не искам никой да обидя с това. Вече гледам с голяма ирония и насмешка на спора София-Провинция. Родена съм в София и цял живот си живея тук. Родителите ми също са от тук и техните и т. н. Но да си го кажем направо нашата столица на нищо не прилича. Отвратително пренаселено е вече. Независимо колко хора от провинцията са дошли в София всеки ден всички ние пътуваме в едни и същи задръствания, в едни и същи претъпкани рейсове и хвърляме едни и същи нерви по пътя до работа и обратно. Докато няма мисъл, съзнание и самочувствие на достойни българи няма да има успех и просперитет за нас.
47
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
С тези темпове скоро Перник ще е квартал на София.Заради голямата безработица и факта че всяка фирма която се създаде си прави офиса в София и по малко в другите градове.И София стана Бизнес столица само офиси се строят и Молове невийдам смисъла от тези постройки.
46
0
 
0
 
! Отговори
kristina преди 15 години
А и който я е писал тази статия, дано да му е последната,едвам я дочетох - простотия голяма!
45
0
 
0
 
! Отговори
Kristina преди 15 години
Пази,Боже,сляпо да прогледа...Много ми е забавно като ви чета глупостите.Какви софианци,какви пет лева.Кореняци софианци...майка му от Елин Пелин,а баща му от Перник,обаче се бара за столичанин.А и още ли хората от Люлин си мислят,че са от София?До вчера е ходил с влак на училище,защото е живял в селце до София,но днес...вече сме от столицата...смях...смях...
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Neznam sofianci , ama prostia selianin kato doide v sofia, sloji 50 lv v djoba, 20 lv benzin v golfa i stava tarikat. neznam 6to e taka?Ili vleze v Nai i ve4e e mutra.Ne sa vinovni selianite a kompleksite koito izbivat kato doidat v Sofia ili Varna primerno!
43
0
 
0
 
! Отговори
T_T преди 15 години
Ах тези кореняци софиянци бе ... ама вие мн знаете да се защитавате дето баба ви сигурно е от село и вашите родители са се преместили в София и глей сега аз имам право навсякаде и над всичко .. туй софиянец като видим на мойто село ( Варна ) ич не се разправамЕ с него то бива нахално ама баш толкова ли ... Та и тая такса смет и туй апартаменче кой знае какви "големи" данъци не плащате .. не стига че заплатите са ви по-високи от колкото в който и да е друг град ,а се и оплаквате.. А тоя дето е писал тая тема и още 29030190 теми да напише пак няма да се научи и на български език и на писане на теми .. ( Дарт Вейдар ака Дарт Мол или Дарк Вейдар е ? или 2в1 ? ) . А най-жалкото е ,че полицай да вкара 300 лева глоба в касата е НЕВЪЗМОЖНО като могат да си делят по 100 лева с колегата .
42
0
 
0
 
! Отговори
alankolu преди 15 години
abe spiro li si spirt li si spirtosan li si gram akul nqma6 v golqmata kuha kratuna da ne misli6 4e na horata im e mnogo priqtno da zarejat dom i semeistvo za da doidat tuk i da gledat samodovolnite mutri na nqkoi oligofreni kato teb PROUMEI GO PRAVQT GO OT NEMAI KADE PROSTO NQMA RABOTA PO MALKITE GRADOVE I NQMA KAK DA SI IZDURJAT SEMEISTVATA DA TE PITAM PROFESORE AKO SOFIA NE BE6E STOLICA I NQMA6E TOLKOVA RABOTA TI 6TE6E LI DA SI STOI6 TUK I DA KAZVA6 DRUGITE SA SELQNI TI SI NAI GOLEMIQ SELQNIN I OT TAPACI KATO TEB BULGARIA E STIGNALA DO TOVA DEREDJE
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хехаехаех 26 браво баче добре казано и на място хехахехае
40
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 15 години
пресякох правилно. само на сфетофари де, щото на пешеходните ме е страх. и ходя пеша до работата - по 1 час сутрин и вечер :). избирам си шорткът-и между уличките да не дишам гадости. весело е. ако си представиш, че ти е весело. и е уютно, широко, спокойно. не е трудно. стига да искаш да се разтъпчеш всеки ден по малко - готово. пък все някой ден ще се оправим. акъл и воля и няма да е толкова трудно.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, хора, стига с тези "софиянци и селяни"! Когато не си точен човек, няма значение къде си роден и къде си отишъл да работиш и живееш. Трябва да се живее по правилата и да се спазват навсякъде - не виждам нищо срамно в това.
38
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"абе, Spiro, и аз съм от "прованса", но като дойдох в София преди 9 години не беше такова чудо.... ходех пеша по бул. България и нямаше три реда коли"Изобщо не се заблуждавай, и ти си част от проблема. Всички селяни сте част от проблема на София. Направихте града по-мръсен, по-шумен, по-неприятен за живеене. Изобщо не ми пробутвай някакви лафове за инстинкти и т.н., като искате да ви е хубаво, направете си вашето населено място подходящо и гостоприемно. Ама вие искате да се местите като номади и само да взимате ... емигрантска психика.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само изказването ти "Не съм бил плащал - как да не съм? Данъка ми го взимат от работата." си личи колко ти е пипето у селската тиква. Да си чувал за данък сгради и такса смет? Не си? А на село тия работи не ги ли плащате? - Или там с качуката с магаренцето и сметта у дерето.Щото ние тук се бъркаме дълбоко за тези екстри, ама вие идвате и мърляте, а после и претенции имате.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе, Spiro, и аз съм от "прованса", но като дойдох в София преди 9 години не беше такова чудо.... ходех пеша по бул. България и нямаше три реда коли. Но, като всички които се чустват граждани на света, и аз си опитах късмета, и сполучих. плащам повече данъци отколкото София може да ми даде обратно, ама това е. Естествената миграция е нормален процес, заложен е заедно с инстинкта за оцеляване. Просто трябва да се спазват нормите и законите, за което алармира и статията.
35
0
 
0
 
! Отговори
rudeboy преди 15 години
evalata, bate, dobre che ni prosvetli...to tova e iasno na vsichki, ima mn po-dulboki problemi, zaradi koito tova niama da se sluchi tolkova lesno...statiata mi zvuchi kato evtina predizborna kampania, ama ako te slojat na kormiloto na vlastta da vidim dali shte ti e tolkova lesno da razdavash akul...
34
0
 
0
 
! Отговори
бай Колю преди 15 години
СПИРО ЩО НЕ СЕ СРЕЩНЕМ ДО ЦЕНТРАЛНА БАНЯ ДА ТИ СТИМУЛИРАМ ШОПСКАТА ПРОСТАТА И ДА ТИ МИНАТ ЛОШИТЕ МИСЛИ?п.п. преди да доида ще се изкъпя и няма да ям чесън.
33
0
 
0
 
! Отговори
Ана преди 15 години
Не живея в София,но съм близо и често ми се налага да ходя до там за документи и тн.По-голямо приключение от това да шофирам там не ми се е случвало.Голяма джунгла е,особено за млад шофьор като мен.*** пък е яко,ако свикнеш там,можеш да караш навсякъде.И е 300 пъти по-добре от градксия транспорт.С тия шофьори,дето само псуват и се нервят...
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз давам апартамент под наем и съм си декларирал цялата сума на наема. И си плащам данъка. И се осигурявам на реалната заплата, която взимам. И на месец плащам над 600 лв. данъци. И това всеки месец. И за това, когато някой ***, ***, или както искате го наречете, ме засече или ми отнеме предимство и органите на реда си свиркат и се правят на 3 и 1/2, без никакви угризения на съвестта си го ошамарвам. Пък ако е някой по-якичък, помагат и колегите. И така - щом живеем в джунгла и не можем да се разберем като интелигентни хора, то тогава важат законите на джунглата !
31
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 15 години
Аз съм *** селянин и бачкам в София. В Лондон и Париж не ми забраняват да живея, а в София да ми забранят - хайде де... Цапал съм, бил съм ***. Ами има си глоби за това. Не съм бил плащал - как да не съм? Данъка ми го взимат от работата. Я да попитам аз кой от вас софиянци, който дава под наем плаща данък за това? Мое да съм ***, ама не съм улав...