Полицията е мъртва. Да живеят престъпниците!

Или как могат да те пребият и ограбят в центъра на София
18 окт 2008 17:06,
243
Полицията е мъртва. Да живеят престъпниците!
Явно времето е спряло за полицията у нас. Снимка: Булфото

В София могат да ти се случат много неприятни неща. Да те пребият, ограбят, изнасилят, блъснат и т.н. Тези неприятни инциденти могат да ти се случат и в центъра на града, където по принцип трябва да има някаква сигурност. Или поне полицията да е наблизо.

Уви, не. Ако минавате вечер през градинката на Народния театър и ви пребият и ограбят, както се случи с мен, забравете да чакате полиция.

Тя ще дойде много късно. А въпросните хора, които са ви нападнали, ще имат време да нападнат още няколко души и спокойно да се приберат и наспят.

При опита ми да намеря полиция, след четири позвънявания на новия спешен номер 112, където ми беше обяснено, че към мен пътува екип, стигнах до полицейски пост пред президентството.

Най-сетне: Полиция, ще ги хванат. Обаче изненада. Униформеният полицай от джипа ми обясни, че не може да направи нищо. До него същото редеше и патрулиращият пред президентството. “Ние сме тука заради "Атака". “Значи до вас могат да ограбят, пребият и изнасилят някого, вие не може да реагирате”. “Ами... не. Пуснете жалба”.

Е, аз ще пусна жалба, ама тези са на 500 метра и могат още сега да бъдат арестувани.

Тежко. В крайна сметка патрулът дойде. Тръгваме да обикаляме улиците, за да позная нападателите. След буквално 5 метра спираме. По радиостанцията викат полицаите (спешно), за да се оправят с двама пияни. “Добре де, не мислите ли, че е по-важно да намерим около 8, явно пияни или дрогирани хулигани, които могат да наранят някого другиго, вместо да събирате лигите на някакви пияници”... "Ами, така ни казват... и трябва да ходим”.

Хубаво. Трябва да подам жалба в първо РПУ. Хващам такси и отивам. Сънената полицайка ми два два листа да пиша обяснения. “Ама защо два, ама защо сега трябва да пиша, сигнализирайте на патрули, дошъл съм ви на крака, за да ги хванете още тази вечер...”

”Ами не, сега нищо не може да се направи...”. Нищо. Представяте ли си?

Сядам да пиша. Главата ме боли, устната ми е подута. В крайна сметка можеше и да е по-зле, добре че знам как да се пазя.

Пиша на единия лист, пиша и на втория (по-подробно, както ми бе казано). Мизерия, мизерия.

Сетих се за дознателя, който преди месец ми взе показания за катастрофата, в която едва не ме уби малоумен шофьор. За разкъртеното му бюро и за факта, че си купува сам хартия за принтера, папки, та дори и целия компютър. Представяте ли си?! Какво ли очаквам и аз...

След като надлежно написах всичко, попитах полицайката дали трябва медицинско. Амииии, да... (с поглед, забит в земята), ами както прецените.

Преценявам, че искам. В "Пирогов" е пустош, явно аз съм единствената жертва на часа.

Сънената сестра в спешния кабинет на неврохирургията ми заявява: “Ами вие сте на 30. Е, щом сте на 30, значи малко са ви били”.

“Моля?!”

”Ами да, какво се разхождате на 30. Трябва да се пазите. От клуба - в таксито. Иначе ви бият”.

Боже, Боже. Сега ще изляза и виновен. Медицинските обаче се дават на улица "Здраве" 2. И това ако не е ирония.

Ще си го взема. Трябва да се обадя на полицията и да попитам какво се случва. Трябва да се обаждам и да настоявам. Защото не искам други хора да пострадат като мен.

А спасение явно няма. И по-лошото е, че на никой държавен орган не му пука. В каква държава живеем... Или въпросът е риторичен....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 15 години
Батка мен ме блъсна полицай който караше някакво масерати с номер който имаше четири еднакви цифри и кво викнах ченгета те дойдоха и го пуснаха да си ходи а мен ми казаха по-добре да не се занимава с глупости, това е полицията си е мафия от всякъде и не им пука за нищо освен за себе си!
201
0
 
0
 
! Отговори
CheGuevara преди 15 години
За съжаление е така в България.А ние седим и търпим. ДОКОГА?
200
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Ама и вие сте едни журналисти ... Малко обща култура- като ви нападат, става ви лошо и е такива работи викате ПОЖА-А-А-А-А-А-А-Р и всички хукват да бягат. Ама понеже огън няма, и дим не се вижда, единствения ви шанс е някой по-якичък и имащ капка гражданска позиция (а още по-добре препатил като вас) да ви се притече на помощ.Вие полиции, болници и т.н. Я питайте приятелите си от чужбина- те вече и до посолствата не ходят, щото няма смисъл. Че там са дипломати с егати и заплатите и им искате само административни услуги.Освен това ако полицаите се спускаха след всеки престъпник нали щяха да ги изловят за месеци. Я си спомнете през комунизма да е имало такива мушмороци, а? А като се справят с престъпността нали ще им намалят щата, демек ще ги оставят без заплати. А те семейства имат, деца хранят, жените им искат по почивки и т.н. И като сложиш някоя любовница- как да си рискува работата човека?И при докторите е така- ако излекуват всички болни нали ще ги съкратят. Дръж народа полуболен, а пък грешките (т.е. смъртните случаи) ще ги пишем в графа Сами са си виновни.А ти, Иванов, ушкилим си новинар, запознат си с особеностите на обществото и с новостите на деня, вместо да се обадиш на някои приятели поне откраднатото да си върнеш (то бой и ... не се връщат, ама друго си е все пак като ги положиш в твойто положение от преди малко), си седнал да мъчиш държавните институции.
199
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 15 години
Ако искаш да дойдат бързо, послъжи малко като звъниш на 112, кажи че има ранен (може даже и в тежко състояние), и да видиш как ще дофтасат за 2 минути. Пък после ще им замажеш очите, важното е да дойдат...
198
0
 
0
 
! Отговори
Strong преди 15 години
Пенсия, това, че ти харесва да се "друсаш" с подобни внушения не ги прави верни! Мога да ти дам поне десет подобни случая от преди 10ти и след 9ти. Трусовете винаги вдигат отайката, но тя си е била там и преди тях! България е излязла от робството, но то не е излязло от България. Уви...
197
0
 
0
 
! Отговори
пенсия преди 15 години
чета ви мненията.Искам само да вметна,че такава престъпност преди 1989год просто нямаше. Това е неоспорим факт. Като младеж съм се прибирал с касетофона от далечен квартал. Тогава нямаше посред нощ общестен транспорт.Само мина една патраулка и ме загледаха.Това ражда слободията. Язък където ходих и се търкалях по палатковите лагери- на "истината".Стана ла..на с гов..на
196
0
 
0
 
! Отговори
Re: преди 15 години
Простотията е навсякъде. Просто тук е в особено големи количества. Това момче да мине след 19-20 ч. през Бронкс, Харлем... и да видим дали ще го нямерят изобщо.
195
0
 
0
 
! Отговори
1BG преди 15 години
Не плащаите данаци! Като няма полиция, лекари, правителство и закони които да спазваме (а да спазваме само ние, от какъв зор)!!!!!
194
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Qsno , mrysna svinq si ti
193
0
 
0
 
! Отговори
ТОНИ преди 15 години
Незнам защо но винаги на такива статии се обвиняват и показват по снимки тези от,които нищо не зависи.А ти като си отишъл до президентството не се ли сещаш,че това там им е поста и те нямат право да го напускат,иначе ще ги накажат
192
0
 
0
 
! Отговори
истина.В България ня преди 15 години
Заплатите не са най-важното.Важно е демотивирането на работещите.Като осъдиш полицай ,че защитил знамето от пияни пикантропи,как очакваш колегите му да реагират при подобен случай
191
0
 
0
 
! Отговори
am`mi преди 15 години
Трудни времена .. явно старата римска максима "разделяй и владей" върши работа и в наши дни. ..
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък ,ако бях един полицай и прочета само една десета от мненията в този форум -не само бих плюл от погнуса и бих се зарекъл ,че не си струва да си тровя нервите за *** ,но и бих си хвърлил шапката и станал като тези от които е проревал автора на статията!!Във всички случай е по -спокойно и доходно .
189
0
 
0
 
! Отговори
sos преди 15 години
Това което се случва с полицията въобще не е случайно, а е нарочно и с точно определена цел. Защо иначе при такъв огромен бюджетен излишък служителите на МВР се налига да плащат от собственият си джоб за да работят? Каква е целта и какво желаят властвуващите можете да се досетите сами....---------------------------------------- -------------------------------------------------- ------- Дами и господа, преди да се изкажете вземете мнениете и на другата страна в случая някой редови полицай- бр.77/08 год можете да видите заплатата на един полицай мога да ви спестя ровене 264 лв щат!!! останалото до 400 лв е за длъжност като махнете данъци сметнете колко ще останат...Всеки иска да му се обърне внимание и то веднага- правилно и аз искам да е така Но по данни на приятел който е полицай -просто няма достатъчно хора !!! и коли !! и гориво- ако си предсавя,че съм полицай мисля,че няма да седя и 5 мин.Иска да работиш но... при калпави закони - стова спорузомение избиха рибата.Ще ме упрекнете че вземама страна просто съм близък с приятеля и ми споделя проблемите си .Ще бъда откровен тези момчета и момичета с малкото ресурси с които разполагат като гледам си е направо чудо- Не за бравяйте,че се работи по законите на РБ а те са за мене и за тебе за някой за просто думи з.....
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чета тук коментарите и се смея и смея, абе , какви пари взема полицая бе, какви условия има той да работи, няма бензин, няма дрехи, няма хартия за писане, няма компютри, няма сгради, даже и столове за сядане няма, що се заблуждавате и си мислите , че полицая работи при перфектни условия, а и кой каза, че имал най големия бюджет в България, явно някой хора не знаят макро икономическите показатели на БВП, най много има за ***, тези който правят престъпленията ви и за дрогите, който са най недосегаеми в нащта държава, а и друго, нормално ли е хора с 42 престъпления да е на свобода, пак полицията ли е виновна, тя ли съди, ами тя за какво работи ??? Айде помислете малко всички тук !!!!!!
187
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не бе става драскач по форумите, като тебе-на латиница:) Кир такава.
186
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Koito za nishto ne stava, stava policai , dai mu edna znachka i edno pistoletche i mu gledai seira na selqncheto :)
185
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То ако слушаме тебе трябва само да мъкнем казана с вазелина!
184
0
 
0
 
! Отговори
kcrazy преди 15 години
Аз незнам дали има много нормални неща в тази държава наречена България,но със сигурност знам ,че #173 е абсолютно изперкал маняк,на който мястото му е навсякаде другаде но не и на улицата-може би Карлуково или др. професионално заведение за душевно болни.Абе ти акъл имаш ли ве???????Ще ходи баровеца с по 10 ножа и ще тренира,как се отварят докато гледал филм-Боже опази!Отворко,да вземеш да си стегнеш кобинките и да идеш да се прегледаш,че аман от надувки и ненормалници!!!
183
0
 
0
 
! Отговори
Dido преди 15 години
Съгласен съм, обади ми се да организираме нещата !Агресия срещу Агресията !!!!!Иначе оправия няма.