Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче

Хранят първолаците с по един морков на закуска, за толкова стигали 38-те стотинки, отпускани от общините
22 окт 2008 17:05,
109
Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче
Снимка: БГНЕС

Ето, мойто момче, едно морковче.

Така преди ден лелката в училищната столова се обърнала към сина ми.

Това е закуската в столичното 81-во в "Младост", а може да се окаже, че и другаде е така.

Явно мазните баници и топлото мляко са отстъпили място на витаминозната храна. Чудесно!

Да похапнеш морков, сигурно е здравословно, но крайно недостатъчно.

Представете си как 6 паралелки първолаци, с приблизително 150 деца, хрупкат моркови.

Доволни и сити.

"Така е, децата получават плодове, зеленчуци, кисело мляко, защото ставката, г-не, е 38 стотинки за едно дете". Такъв отговор даде за Dnes.bg помощник-директорката на школото г-жа Парчова.

Как си представяте, че едно дете може да закуси с морков?

- Малчуганите обичат това нещо и не виждам какво лошо намирате вие в това?

Един морков 38 стотинки ли е?

- Това са реалностите, г-не. Но обърнете се към тези инстанции, които се занимават с това, и попитайте възможно ли е за 38 стотинки да се купи нещо на децата, за да се хранят пълноценно и здравословно, завърши Парчова.

Обърнахме се и попитахме зам.-кметицата по образованието в район "Младост" - Мариета Петлешкова.

"Това са реалностите г-не. Сумата е крайно недостатъчна, защото знаете, че така наречените царски закуски ги няма и тяхната стойност миналата година беше 50 ст. на дете за един ден".

Петлешкова се ангажира пред Dnes.bg, че ще направи проверка на случая, но "предполагам, колегите в училището знаят какво правят и какво друго да ви кажа? Те могат да се откажат от тези суми и въобще да не ги получават".

А може би е по-добре да се откажат, защото това е подигравка с нашите деца?

- Може би наистина сте прав, но не ни се дава възможност да се сумират за един-два-три дни и да се дадат накуп тези пари.

Зам.-кметицата уточни, че "Националната програма за закуска" предлага  възможности за млечна напитка, плод или млечно-кисела напитка.

Това ли обаче е грижата на държавата към децата?

- За съжаление сумата е крайно, крайно обидна, но това са реалностите, г-не, заключи тя.

Знаем, че социалната министърка и просветното ведомство врътнаха кранчето на програмата "Топло мляко и кифла" и оставиха общините сами да си блъскат главите.

Знаем, че общините на свой ред отделят от мизерните си бюджети, за да дават пари за училищна закуска.

Обаче отговорът: "Това са реалностите, г-не", не ме устройва, защото не това са реалностите, Г-да управляващи.

Вместо 50-те лв. на пенсионерите през ноември им дайте моркови, че да преборят инфлацията.

Ние с 18-те лева детски ще спестим за едната закуска. Не се гаврете с децата ни!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Майка на 1 класник преди 15 години
Софийските у-ща и морковчета раздават, а в Провинцията нищо няма, докога ще се подиграват със Всички ?!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 85 до кого пишеш? Щото ако е до мен (коментар 83) си в голяма грешка. Първо съм жена, после съм на 26 и все още нямам деца и за твое сведение ходя на работа като повечето момичета на моите години. Просто мисля, че норем 82 е напълно прав. Това, че родителите са заете не е оправдание да изоставят грижите и възпитанието на децата си. Да ни мислиш, че като бях малка и мойте родители не работеха? Работеха и още работят! Обаче как на мама това не и пречеше да намира малко време за мен? Ами, просто нямаше кабелна телевизия и Big brother! И не ми говори, че е било по времето на комунизма, защото не беше! Завършила съм училище през 2000 година, така че сам/а си направи сметката кога е било. Точно когато бяха най-гладните години. Ама как нито веднъж не чух мама да се оплаче, че всяка сутрин ставаше в 5 за да виси пред магазина с часове за едно мляко и като дойде време за закуска да има какво да ни даде! Да не мислиш, че и е било лесно?! Ама всичко си зависи до желанието! А, като сте толкова свръх натоварени и заете с печелене на пари, ми кой ви е карал да раждате? Има си ефикасни методи за контрол!Ама, след като сте създали едно дете, е съвсем редно да носите отговорност за него!
86
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 15 години
Вкъщи закусвах, но при положение, че часовете започват примерно в 7:40, аз трябва да изляза в 7:00, за да стигна навреме на училище, закуската в 6:30 няма как да ми стигне до обяд. Това със "закуската в къщи" не върши работа. Разбира се, че родителите не си пращат децата гладни на училище, но това не значи, че в последствие не се огладнява там. Трябва да има закуска и в училище. Не случайно има "голямо междучасие".В училището, в което съм учила аз, имаше столова, и имаше закуски. Не безплатни, но на осезаемо по-ниска цена от "хамбургерите" и "хот-дозите" в лавката. Спорем мен трябва да е така. Ако някой каже, че родителите трябва да приготвят храна и за училище на децата си, ми кажете, аз ако сложа саламче в сандвича, мляко или каквото и да е в чантата на едно дете, тази храна за три часа без хладилник на какво ще е заприличала в класната стая в една раница и ще става ли за ядене, особено в топлите дни?
85
0
 
0
 
! Отговори
Po Аnonimniq преди 15 години
първо че си мъж, и второ че си на повече от 60.Приказвай к'вото щеш.Бълвай помия как вие сте били най-прекрасните родители на тоя свят.Само че има малка разлика преди и сега.Няма го Тодор да ми осигури всички екстри, че да си седя дома, да правя по цял ден сандвичи и да нося вечер чехлите на мъжа си.Ясно ли е!Блъскаме от сутрин до вечер като животни, нямаме време хляб да ядем самите ние, и някакъв дрислю ще седне да ми чете морал!Разглезено такова!Дано *** по-скоро, че да се отървем от вас, за нищо негодни изкуфели б.ок.л.у.ц.и!
84
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Хах, уча в 81во... голям смях. И между другото, зам. директорката се казва госпожа ПАРЦОВА, а не Парчова...
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си номер 82! Едно време ние не получавахме закуски в училище, но пък си имахме грижовни майки, които освен че ни приготвяха закуската се интересуваха от това какви часове имаме, дали сме си написали всички домашни и т.н. Изобщо имаше комуникация между родилите и децата. А, сега вие чакайте някой да ви храни и да ви възпитава детето, ама после не плачете по форумите защо децата ви са се превърнали в чудовища. Защото НИЩО абсолютно НИЩО неможе да се сравни с възпинатиено и с грижата на родителите!
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо мислите с петите си бе хора? Поколения наред учениците не получаваха закуски в училище.. нито мляко и кифла, нито дори морков! Ние си закусвахме вкъщи със закуски приготвени от майките ни, ама на вас това явление не ви е познато... Ние комуникирахме с родителите си, ние бяхме възпитавани от тях.. А сега освен да обучават, очаквате от други и да хранят децата ви! Затова е пълно с невъзпитани, затлъстели и безкотролни деца..
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе Ванче, къде да ги насочи? Какъв е приоритета на тази държава, защото ще ти обясня, че на всяка друга са децата. При нас са пенсионерите и ***, защото те са твърдият електорат на БСП и ДПС. Не казвам, че не заслужават, а че не трябва да бъдат приоритет.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нямам думи, не разбирам как има родители, които подкрепят това с топлото мляко и закуската и разчитат на държавата, ама това е като безплатните вестници дето ги раздават по улиците, взимаш си, въпреки че знаеш, че е ***, ама нали е на аванта. Само дето тук става въпрос за децата ни!
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА 77!ПЪЛНА ИЗМАМА Е ТОВА! НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИТЕ ВИЕ, А САМО ТОЗИ, ДЕТО Е НАПРАВИЛ ЛИНКА. ВЪЗПОЛЗВА СЕ ОТ ВАШИТЕ ДАННИ И НАТАТЪК Е ЯСНО...ЛИЧНО ПОЗНАВАМ ЧОВЕКА-77
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз като родител на първокласничка трябва да ви кажа че изобщо не разчитам на тези закуски, може би свикнах повече от месец да правя сандвичи и това е. Да закуска имат в интерес на истината в Сливен живеем и детето си получава закуската. Обаче аз винаги се застраховам и и давам пари за да съм сигурна че няма да остане гладна. А сега като прочетох това вече ще съм още по-нащрек щото знам ли-може утре и в нашия град да започнат да раздават зарзавати. До 70-да обидно е, тази държава не прави нищо за нас и децата ни. Напъните са само по отношение на ромите. И тази закуска беше заради тях въведена, за да си пращат децата на училище редовно. Тва е ясно на всички.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В нашето у-ще, също в Младост пък дават по една ябълка. Няма лошо в това (нищо, че дъщеря ми и растат все още предните зъби и не може да ги хрупа). Обаче наистина мисля, че с една ябълка не може да изкара до обяд. Все пак това се деца, които растат, движат се много, извършват умствена дейност и им трябва много повече от една ябълка или морков. Да хубаво е закуската да е здравословна, но трябва да е повече. Нямам нищо против да внесем, каквато сума е необходима, но закуската да се приготвя в училището. В момента всяка сутрин приготвям по 2 слепени сандвича и един плод и всичко се изяжда. Наистина тази държава не мисли за нищо. Като няма "безплатен обяд" да се организира платен. И забележете, че тези моркови (ябълки) започнаха да ги дават от вчера, а кога беше началото на учебната година?...Срам и резил. Ако моята работа беше да организирам закуска на учениците и не съм я свършила месец и след старта на уч. год., щях да потъна в земята!
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Една българска поговорка гласи: "Който не е доволен от пиле и вол да му дадеш, пак няма да е доволен". Та така и този господин. Ако даваха по-обила закуска в училище, тогава сигурно щеше да "нададе вой", че не мислят за здравето на децата и да ни напомни статистиката, как всеки 5 ученик страда от затлъстяване. Съвсем доскоро слушах, колко вредни са тестените закуски, които получават малчуганите в училище, а сега пък "РЕВЕТЕ" от плодовете и зеленчуците! То за такива няма угодия! На моето дете не даваха и толкова, че даже веднага след втори клас и учебниците си купувахме. При това, за наш "късмет", се указаха първят випуск по новата програма(сега VII-ми клас), което ще рече, че нямаше от къде да купим стари учебници на половин цена и пак не "РЕВЯХМЕ", като Вас. Аз съм честен човек и затова ще кажа, че все пак и ние "намазахме" последната година от програмата и от безплатните учебници, може би затова мога да я оценя реално. Помоща за родителите е значителна и дори съжалявам, че не беше въведена по-рано. Така, че много моля господина, а защо не и другите "РЕВЯЩИ" (в коментарите родители), нека да бъдат по-обективни в оценките си и да не премълчават, че им се спестяват по около 120- 130лв - само от безплатните учебници. На такива хора и "вода със сито да им донесеш- пак няма да са доволни". Защо ли има толкова български поговорки все на тази тема?! Не може да си градиш живота на това, че някой е длъжен да ти дава. Нашите деца, са нашето богатство, не тежест! Българите все чакаме някой да ни "оправи", я за 800дни, я... по принцип. Пък ние да си стоим безучастно и само да търсим "косури", а който търси- намира.
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
200% sam saglasna, a tozi, deto shte ti vadi ochite e piho, ili niakoi ot tezi, deto iskat da praviat deca, ama drug da se griji za tiah.Te mnogo trudno prejiviavat niakoi da im kaje podobni dumi.Ama zashto na 4 ochi bi se razpravial?Shube go e ,ako ima oshte niakoi da ne izvadi negovite? Ha ha,kolko bolen chovechec!
74
0
 
0
 
! Отговори
Kalina преди 15 години
Mi mnogo tochno go e kazal 48 - niama kakvo da se dobavi . Mnogo tupa statia i mnogo tendenciozna - komunizma koito obeshtavashe na vsekigo spored potrebnostite otmina bezvuzvratno-i togava obache niamashe dovolni
73
0
 
0
 
! Отговори
Ot NE pensionerka преди 15 години
komentara na 58 e pravilen. Uz dobre napisano i nakraia ni v klin ni v rukav -pak pensionerite...Moze li takiva prostotii vuv vestnik da se pishat -oshte poveche niama nishto obshto s temata. Sledvashtia put predi da natisnesh kopcheto za publikuvane procheti kakvo si napisal i prebroi do 10!!!!!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
Аврам Бакалина преди 15 години
Мисля, че е крайно време да се сложи край (ама с голямо К) на простотиите от страна на правителството или по- точно коа лицията, която "управлява". До сега не видяхме нито едно от обещанията, които се даваха да е изпълнено. Живота поскъпна, разходите се увеличиха, но нищо не се прави от страна на управляващите за България. Считана за нескончаем доход или за дойна крава, която вече едва се държи на крака, се дои като за последно. Все едно че утре ще си ходят. Защо тормозите хората бре? Какво ви направихме, та така се подигравате. Дали бяхте такива, когато не бяхте още във властта? Защо човечността ви напусна в името на алчността и пошлостта? Не ви ли буди от сън гледката на малки дечица, кое без зъбчета кое още сънено и с уморено личице, ръпащи рано сутрин (и то забележете 1) морков?
71
0
 
0
 
! Отговори
Аврам Бакалина преди 15 години
Дали са така, когато имат да взимат? Бил съм на общинарско събиране. Няма да ви казвам, какви неща имаше. Дали си ги плащат??? Разбира се, че общината плаща "ПРЕДСТАВИТЕЛНИ". Дали ако се намарят така наречените "Представителни", така както ни увеличиха данъка, няма да има повечко парици за училищата? А и хубаво е да ги понаучим сами да си плащат сметчиците. Защо не попитате район "Младост" , какви са им далаверите да стоят на ниски заплати. БЪЛГАРОУБИЙЦИ !
70
0
 
0
 
! Отговори
---- преди 15 години
Вместо да се правите на обидени - родителите, не може ли да се организира подписка, комитет ли, нещо така че да ви се чуе гласа и да предложите вместо всеки ден, децата да получават тази закуска 2 пъти в седмицата. Така ще имат закуска за 95 ст., но не всеки ден.Смятам, че парите колкото и да са малко не бива да се губят, нека се възползват децата, щом са ги отпуснали. За обидното - да обидно малко са парите, но още колко много неща са не по-малко обидни в Родината.
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Nedovolnite - glasuvaite pak za tsarcheto Simeoncho i NDSV- toku vij ne mliako, ami sandvichi s lukanka i kashkaval obeshtae na decata ... :-)