Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче

Хранят първолаците с по един морков на закуска, за толкова стигали 38-те стотинки, отпускани от общините
22 окт 2008 17:05,
109
Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче
Снимка: БГНЕС

Ето, мойто момче, едно морковче.

Така преди ден лелката в училищната столова се обърнала към сина ми.

Това е закуската в столичното 81-во в "Младост", а може да се окаже, че и другаде е така.

Явно мазните баници и топлото мляко са отстъпили място на витаминозната храна. Чудесно!

Да похапнеш морков, сигурно е здравословно, но крайно недостатъчно.

Представете си как 6 паралелки първолаци, с приблизително 150 деца, хрупкат моркови.

Доволни и сити.

"Така е, децата получават плодове, зеленчуци, кисело мляко, защото ставката, г-не, е 38 стотинки за едно дете". Такъв отговор даде за Dnes.bg помощник-директорката на школото г-жа Парчова.

Как си представяте, че едно дете може да закуси с морков?

- Малчуганите обичат това нещо и не виждам какво лошо намирате вие в това?

Един морков 38 стотинки ли е?

- Това са реалностите, г-не. Но обърнете се към тези инстанции, които се занимават с това, и попитайте възможно ли е за 38 стотинки да се купи нещо на децата, за да се хранят пълноценно и здравословно, завърши Парчова.

Обърнахме се и попитахме зам.-кметицата по образованието в район "Младост" - Мариета Петлешкова.

"Това са реалностите г-не. Сумата е крайно недостатъчна, защото знаете, че така наречените царски закуски ги няма и тяхната стойност миналата година беше 50 ст. на дете за един ден".

Петлешкова се ангажира пред Dnes.bg, че ще направи проверка на случая, но "предполагам, колегите в училището знаят какво правят и какво друго да ви кажа? Те могат да се откажат от тези суми и въобще да не ги получават".

А може би е по-добре да се откажат, защото това е подигравка с нашите деца?

- Може би наистина сте прав, но не ни се дава възможност да се сумират за един-два-три дни и да се дадат накуп тези пари.

Зам.-кметицата уточни, че "Националната програма за закуска" предлага  възможности за млечна напитка, плод или млечно-кисела напитка.

Това ли обаче е грижата на държавата към децата?

- За съжаление сумата е крайно, крайно обидна, но това са реалностите, г-не, заключи тя.

Знаем, че социалната министърка и просветното ведомство врътнаха кранчето на програмата "Топло мляко и кифла" и оставиха общините сами да си блъскат главите.

Знаем, че общините на свой ред отделят от мизерните си бюджети, за да дават пари за училищна закуска.

Обаче отговорът: "Това са реалностите, г-не", не ме устройва, защото не това са реалностите, Г-да управляващи.

Вместо 50-те лв. на пенсионерите през ноември им дайте моркови, че да преборят инфлацията.

Ние с 18-те лева детски ще спестим за едната закуска. Не се гаврете с децата ни!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
giga преди 15 години
Това е жестоката реалност.В *** от ден на ден става все по-зле просто тук вече съвсем не е за живеене. Почти във всяко семейство има по някой близък емигрирал през изминалите години.Затова си мислете и пращайте децата си в чуйбина и там да се устройват,защото тук на ЧОВЕКА се гледа като на едно мизерно животно оставено на изживяване.Заслужават ли това нашите деца
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм против тези закуски - не знам как е тази година, но миналата повечето директно отиваха в кофата , хвърлени от децата, които са свикнали да се хранят със сандвичи, пици или разни там чипсове. Това е просто една разсипия на държавни средства, които просто потъват някъде. По добре на всеки родител, независимо от дохода, да се отпуснат прилични детски надбавки, а не символичните сегашни.Никой свестен родител няма да остави детето си гладно на училище. По-добре да се върнат училищните столове, като се поеме част от сумата, както беше преди.
26
0
 
0
 
! Отговори
Одавна завършил пАрв преди 15 години
Извинете за печатните грешки :)
25
0
 
0
 
! Отговори
Одавна завършил пАрв преди 15 години
Абе хора, вие явно неразбрахте, че става въпрос за съвсем друго нещо. Големи буквалисти сте. Айде да не казвам ограничени. Тук не се говори, че са дали на децата морков и това е лошо. Аз обичам моркови и много хора обичат моркови. Тук се говори за подигравката. И какво значи Масларова да насочи пърите за по-важни неща. Ако децата ни не са важни, моля да ме извините, ама си е ..... майката. *** иззказване. Пак повтарм - тук си личи липсата на степенуване на нуждите на държавата . Служебните автомобили са на първо място, след това пътуванията, кебабчета и някъде там са и децата. СУПЕР - точно тук искам да отгледам детето си. Това е държава, която има приоритети и то правилни - първо материята и след това ще му мислим. До сега си мислех, че хората го виждат това, ама след тези ви думи съм силно потресен. Винаги сме се оглеждали в другите държави - ами да го направим и сега. Знаете ли какви закуски и обяд се полагат на децата в USA??? А в Англия????И какво значи - работете повече, зад а изхранвате децата си???? Поредната глупост. Аз смятам че 99% от хората писали по тази тема работят 50 пъти повече от всички *** от парламента, а не крадем толкова. Но въпреки това ние сме тези, които мислим, как да изхраним децата си, а не те???? За всичко това си има отговор - БЪЛГАРИЯ.
24
0
 
0
 
! Отговори
йо-йо преди 15 години
За 38ст. могат да спретнат по един сандвич, дори да е само с кашкавал! Питките за хамбургери струват по 10ст. на едро! А ако морковите са били с качеството на този от снимката- горките деца :(
23
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Shtiah da go kaja az, obache reshih, che pak shte bada opliut. Ne e vinovna Maslarova, tazi jalka akcia beshe podeta ot NDSV, che sega chak imalo i termin "carska zakuska". Predi 10 godini roditelite mi vzimaha 10 dolara obshto kato zaplati, meso iadiahme edin pat v meseca i absolutno vsichki v uchilishte idvaha sas sandvichi napraveni vkashti. Niamashe ia tazi naglost. Stiga s tova "Dai" kam darjavata. Ako iskate da stane normalna darjava, rabotete seriozno, vnasiaite danaci i berete plodove sled 20 godini. Ne moje ot nishto neshto be hora!
22
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Kakvo podlo ima v tova da se dade na dete iabalka? Ia mi obiasnete kakvo tochno se sluchva? Izkarvate go edva li ne otrova? Edno vreme pri socializma horata ne biaha tolkova nagli, razvali gi tazi ploshtadna demokracia.
21
0
 
0
 
! Отговори
ванчето преди 15 години
Училището не е ресторант. Децата ви не се ли хранят вкъщи, че чакат на училището?? Училището не е закусвалня, че да се ядосваме какво били дали. Там друго се прави- да се учи как да си изкарва хляба един ден, а не да се раздава манджа. Като дете родителите ми слагаха сандвич в чантата и това е, не съм чакала да ми раздават. Ако огладнеех, стисках зъби до полседния час или си купувах нещо. А ако не можете да нахраните децата си и разчитате на това на държавата, работете поввече , за да печелите повече. На работното ви място шефът длъжен ли е да ви храни и ли го прави от добра воля??! Масларова да спира с тези левичарски глупости и да насочи парите, където трябва
20
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 15 години
Подло е да се отнасят по този начин с децата!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера и на моя син му дали ябълка! На първолак! Онзи ден десертче Холидей! Наистина се подиграват с децата и със здравето им.
18
0
 
0
 
! Отговори
Георгиева преди 15 години
В Кюстендилските училища има царска закуска /шоколадова вафла, бисквити или солети/, но има и обяд, който включва примерно супа, сос-кюфтета и ориз с мляко. Достатъчно за да се нахранят децата, че и да им остане. Децата плащат 1 лв.за този обяд, а останалото се поема от общината.
17
0
 
0
 
! Отговори
Одавна завършил пАрв преди 15 години
Ивене Иванееее, много умно говориш Иване.Аз също съм на мнението на Кенеди - не какво може да направи държавата за вас, а какво може да направите вие за държавата! ПО ПРИНЦИП. Ама по принцип не ни върши работа в нашето ежедневие. Аз си плащам данъците. Все още нямам дете, но скоро и това ще се случи. И тогава КАКВО??? Може и без тази "закуска" ама може и без нови BMW-та за парламента всяка година. Поне аз така смятам. А и още нещо - аз се сещам, какво друго може да се купи за 38ст. а и за по-малко - толкова струват кебабчетата в парламента. Нали то месото е вредно - много холестерол, та те затова гледат да го изпапат всичкото, та да не се тровят децата с него. Айде верно стига глупости. И аз смятам, че човек трябва да си помогне сам, ама като гледаш всички ***, които нища неправят, а харчат парите ми от данъци за пътувания и нови коли, за нови системи за гласуване, а никай не се мярка в парламента - какво да им се радвам, че дали на детето морковче????
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
8. - 17:23 - тъжно еОт: ИвановаМоето дете е в трети клас.Онзи ден им бяха дали ябълка.И само това!Представяте ли си на гладно ябълка!Ако преди това не е за кусил.И кой ще ги контролира?Какво ще се случи?
15
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Бих искала да подкрепя Иван! Определено това е нововъведение и преди го нямаше. Това, което имаше беше училищен стол и за него се плащаше - вярно, излизаше евтино - подобно на сегашните студентски столове, но все пак се плащаше!
14
0
 
0
 
! Отговори
сиситкова преди 15 години
парволаци -------- хахахахахахахае не е истина просто
13
0
 
0
 
! Отговори
Родител с пораснало преди 15 години
Що за коментар е това? Давали моркови на децата. На нашите деца никой не даваше закуски. Имам внуче в началния курк. Дават им закуски, но родителите не капризничат и не се оплакват.Два дни в седмицата им дават плодове и зеленчуци и 3 дни топла закуска.Никога не пращаме детето гладно на училище и не разчитаме на държавната закуска.Не стига, че дават нещо ами и капризи.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хахаха ауу така ще ги охранят, че след месец всички ще са с наднормено тегло...:D:D:D даже един морков може да е за 2 дни все пак не трябва да се прекалява с храната :D:D:D немам думи просто...
11
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Vie pari na decata si ne davate li? Pravete im pone po edin sandvich ili im daite da hapnat predi uchilishte? Darjavata li e vinovna, che ste takiva ***?
10
0
 
0
 
! Отговори
Momchil преди 15 години
и при комунизма нямаше безплатно - нищо. по-добре да се дотират с тея стотинки някакви купони плащани от ревящите че са им гладни децата. Въпрос на организация е - а че могат да дадат от бюджета и си струва - факт. по-добре да храним деца ходещи на уцхилище отколкото родителите на безпризорни с детски надбавки. Капковото напояване са го измислили отдавна :)
9
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Kogato vseki pochne da si plashta redovno danacite, togava si otvariaite ustite. Vsichkite skatavate, a posle zashto niamalo? Az pak kazvam - moje da se mine i bez tazi zakuska ako e obidna.