Победата на провинциализма

Или как Димитровград се оказа българският строеж на XX век
29 яну 2010 10:15,
712

Бригадири. Снимка: Община Димитровград 

В тихата снежна вечер на 28 януари една новина отекна от ефира на БНТ. Тя отекна по-силно от камбаните на храм „Св. Александър Невски”, профуча покрай Софийския университет, прелетя над НДК и подмина като малка гара Атомната електроцентрала в Козлудуй.

Оказа се, че българският строеж на XX век е... Димитровград, а изборът му с 60,69% от гласовете е безапелационен.

Какво значат тук някакъв си АЕЦ със 7,98% и храм „Св. Александър Невски” с 4,65% от гласовете. Софийският университет пък крета като тройкаджия на трето място в класацията с около 5-6%, да не издребняваме за десетите и стотните.

Важното е, че Димитровград е строителната емблема на страната. Град, в който повечето българи със сигурност не са стъпвали, защото той нито е курортен, нито се намира по пътя за морето или друго особено посещавано място, като Рилския манастир например.

А чуждите туристи и дипломатите просто не знам дали са го и чували. Новите посланици винаги бързат да отидат до Копривщица, до Стария Пловдив, да си купят някой чипровски килим и сладко от диви ягоди, а после в интервютата разказват колко им харесват шопската салата и греяната ракия. Не съм чул някой да посещава Димитровград, освен ако не е по бизнес.

Сега екипите, които подготвят речите на новоназначените дипломати, ще трябва да включат любезности и за Димитровград. От една седмица имаме нов американски посланик, който пред столичен всекидневник призна, че идва за първи път у нас, но три въпроса по-късно спомена, че иска да обиколи Родопите. Онзи ден дори ходил до Боянската черква, но нито дума, нито стон за Димитровград.

Сериозен пропуск за добре подготвения му екип, който му бе подшушнал да цитира Иван Вазов при първата си изява пред медиите.

Но да оставим чужденците и да се върнем към Димитровград – града на Пеньо Пенев и постмодерната звукозаписна индустрия. Досега в кампанията на БНТ „Българските събития на XX век” нито една категория не е била спечелвана по толкова категоричен начин, ако не броим Шестия сърдечен тон, който с 57,18% стана научно постижение номер 1.

Дори вездесъщият чушкопек и Девети септември 1944 г. постигнаха едва 24-25%. От математическа гледна точка нещата като че ли са ясни. Просто активността на 28 януари е била малка и няколкото хиляди гласа на патриотично настроените димитровградчани лесно са образували 60% от общия вот.

(Едва ли някога от БНТ ще обявят броя на гласувалите, защото това е свързано с финансовата част на проекта.)

И за да не ме упрекват в регионални пристрастия, веднага уточнявам, че аз също съм от провинцията. Много харесвам родния си град с правите улици, липите, Аязмото и операта (макар и изгоряла), но не бих гласувал за него, когато трябва да се избере нещо на национално ниво.

Представете си да има гласуване за най-хубав природен парк и всички заралии да се вдигнат на крак, за да победи Аязмото вместо Рила, Пирин или Централния Балкан примерно.

Какво спечелихме от снощното гласуване. Няколко хиляди самодоволни жители на Димитровград, няколко щастливи фенове на бригадирското движение, пръснати из страната, които с треперещи ръце са пратили SMS за 60 стотинки, и няколко милиона българи, които няма да са доволни от избора.

Но такива са правилата на играта. Който гласувал, гласувал. Димитровград се ожени за първото място. Аз си посипвам главата с пепел, че останах пасивен и не дадох своя вот за Софийския университет. Щях да го направя не от лично пристрастие (завършил съм друг университет), а защото сградата е красива и позната на всеки, а и почти всички българи са минавали поне веднъж покрай нея.

И по-важното – тя е създадена, за да задоволи естествения стремеж на хората към познание. А не по каприза на шепа диктатори, упражняващи се в социално инженерство.

Добре поне, че в кампанията на БНТ няма категория „Най-добър автомобил”, защото нали знаете какво ще стане с гласуването, ако един от възможните отговори е „Тунингован Голф двойка”.

Ето кои са победителите в първите 8 категории. Следващия четвъртък е гласуването за „Атентати”, а след две седмици е ред на последната група събития – „Абсурди и куриози”. Ще бъде интересно. Обещавам да гласувам.
 
Военен успех
Дойранската епопея – 36,04%

Научно постижение
Шестият сърдечен тон – 57,18%

Културно събитие
Българското оперно чудо – 29,26%

Революция в бита
Чушкопекът – 25,51%

Политическо събитие
9.09.1944 г. – 24,29%

Спортно събитие

Покоряването на Еверест, Христо Проданов, 1984 г. – 19,96%

Любовна история
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова – 31,67% 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
678
0
 
1
 
! Отговори
vqrna преди 14 години
dimitrovgrad e 4ydesen grad s krasivi sgradi .Koito ne vqrva da ide ida vidi,nqma da sajalqva..
677
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 14 години
И в заключение да кажа, че едва ли града е архитектурното събитие на ХХ век и сигурно има много красиви сгради които го заслужават. Но все пак той е построен от нищото и е създаден с цялостна визия, едни грандиозен за времето си проект, все пак това си е цял град. Не е разпилян като повечето градове, всичко си е точно на мястото, цялата инфраструктура си е точна. Нека не обиждаме населените места, всяко си има своите хубости. Д-град е град на спокойствието и ако сте любители на това ще ви хареса
676
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 14 години
Нямаме притеснения къде да пратим децата си на градина и училище, има си и училищни автобуси за децата. Колкото до трите големи парка, това е най-хубавото в града. Особенно п. Пеньо Пенев с изкуственните езерца, много е красив, п. Марица до река Марица пък си е естесвен парк с много зеленина и дървета, Парк Вапцаров има и зоокът и обсерватория, както и хубави забавления за децата. Лошото в града е че е затихващ и няма много работа. Иначе не бих го заменила с друг град.
675
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 14 години
Бездомни кучета няма, проблема беше решен още преди 4 години, няма *** по улиците и прощадките, всичко се поддържа, всички градини и училища са ремонтирани и изглеждат много добре още от преди години, та досега. Прощата пред общината също е много красив. Единственното грозно според мен са точно тези сгради сталинистки тип, дори и да се реставрират, просто са си грозни. Досега който и да е дошъл тук на гости, казва че е прекрасно за живеене, зелено, спокойно, уредено.
674
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 14 години
Има три прекрасни парка, всичко това е било с цел да се тушира донякъде мръсотията от съществуващите тогава заводи. В момента почти никой от тях не функционира, а функциониращите са мого по-малък работен капаците, така че сега дишаме и чист въздух и чиста вода, за разлика от преди 20-тина год. когато снега беше черен, а водата жълта. Разбира се и града е два пъти по малък от тогава защото и работа няма. Пред всеки блок има детски площадки и то обновени.
673
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 14 години
Защо има пишещи, които без дори да са стъпвали в Д-град, го обиждат така. Аз съм си димитровградчанка. Нито знаех че града е номиниран в тази абсурдна класация, нито пък ми пука. Но ако трябва да бъда обективна града е много добре подреден, по простата причина че при създаването му си имало точена визия и проект, как да изглежда, как да е подреден. Между другото града е един от най-чистите и спретнати в България. Когато е строен са предвидени толкова много междублокови пространства и зеленина.
672
0
 
0
 
! Отговори
кй преди 14 години
Погледни административно-териториалното деление на България от края на 1980-те.
671
0
 
0
 
! Отговори
Shagrath преди 14 години
Ами нормално е сОФИЯНЦи да плюят по каквото могат, защото просто се намира извън големия бункер, наречен сОФИЯ. Ако първото място бе за обект, извън столицата, те отново щяха да плюят. Ах как се радвам, че в момента освен че плюят, и газ пикаят ))) Добре е да ви стане ясно, че има и други места в България, които са дали нещо на света. Апропо, драскача на статията, Вие кой бяхте?
670
0
 
0
 
! Отговори
DeGradirala преди 14 години
Dimitrovgrad e stroen s nai svetlite i altruisti4ni idei na komunizma.Horata ne sa rabotili za pari a za edno po dobre bade6te,tqhnoto i na decata im- dqdo mi e bil 4ast ot tezi hora.Slu6ala sam dosta istorii ot nego.Neka uvajim tqh i tejkiat trud koito sa polojili!Gradat zaslujeno e spe4elil titlata si,a Dnesbg mnogo gi boli za groznata Sofia ne e stroeja na XX vek.
669
0
 
0
 
! Отговори
ОТО СКОРЦЕНИ преди 14 години
Всички жалки и нищожни личности,които плюят по Димитровград,трябва да знаят,че 50000души от цялата страна са го строили.,и затова повечето димитровградчани имат роднини по цяла България.Да се обиждат и клеветят почтените жители на града на младоста е светотоство.Юдео-масоните желаят етническите българи да се противопоставят един на друг.Те недоволстват,че димитровградчани се обединиха,около своята кауза.Пеньо Пенев е от гениалните поети на България.Тай е социален поет,а не комунистически.
668
0
 
0
 
! Отговори
Волен преди 14 години
До Силвия.Респект!Жалко,че в студиото на БНТ нямаше хора като теб!Тогава този дебат тук, щеше да бъде излишен.Още веднъж,респект!
667
0
 
0
 
! Отговори
ппп преди 14 години
Само искам да попитам в кой друг неокръжен град има Театър? Там е един от най-красивите паркове в България....но какво да ви обеснявам нали сте си софиянци горделиви, Вие не сте българи, защото никъде другаде няма такова отношение към провинционалистите. И когато питате защо всички провинционалисти ви мразят, не търсете грешката само в тях...можеби е някъде другаде!
666
0
 
0
 
! Отговори
ППП преди 14 години
Първо научи нещо за Димитровград, поинтересувай се и после пиши колкото си искаш глупости, защото като гледам изобщо нищо не се казва в статията ти за Димитровград.
665
0
 
0
 
! Отговори
силвия преди 14 години
продължавам с откъс от същото стихотворение: " ...След време/ дните като вентилатори/ ще изгребат/ дъха на преживяното;/ не ще го върнат/ книги агитатори-/ за вас, потомци,/ непознато/ ще остане то!/ ще бъде много писано/ и казано,/ но истината/ за строителя човек/ ще си остане/ в друг музей запазена-/ в човешкото сърце/ ОТ ДВАДЕСЕТИ ВЕК!" нормално е подрастващите да не разбират за какво иде реч, но отказвам да повярвам, че един интелигентен българин може да бъде толкова ограничен като вас!
664
0
 
0
 
! Отговори
силвия преди 14 години
ще приложа само част от стихотворението " Музей на строителството" на великия поет Пеньо Пенев: " ... Когато утре дойде/ поколението/ на нашите потомци-/ подвига/ ще види ли то?/ Дошло като на среща тук/ с преданията,/ на среща с нас/ - героите от петилетките,-/ в макетите-/ пръв образ на мечтанията,-/ в ей тези експонати/ с кирките/ и вагонетките-/ ще може ли да прочете/ строителната велика летопис на/ дните ни в изграждането?" ееее, мили хора- вие всички отговаряте на въпросите на поета- не!
663
0
 
0
 
! Отговори
силвия преди 14 години
искам да вметна, че въпросната класация се отнася за 20-ти век, не за 21-ви! не приемам, че хора, които не са запознати със създаването на Димитровград пишат такива пумии и си вярват! да, комунистите са създали Димитровград, но я си представете идейния замисъл на проекта- младежи от цялата страна са идвали и са знаели, че тук има бъдеще и са построили цял един град! а това не е ли сбъдната утопия! архитектурно постижение е, защото няма друг подобен аналог в цялата ни история!
662
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Интересен факт е, че по-неграмотно написаните коментари са против избора на Димитровград.Колкото до мръсотията, не само Студентски град е ***, няма квартал в София, който да не е затънал до гуша в мръсотия,кал и паркирани колици. Ако заплащенето в провинцията беше на 60-70% от това в София, никой нямаше да остава в столицата.
661
0
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
217 - president
660
0
 
0
 
! Отговори
Enki преди 14 години
57, Стара Загора не е от Хасковска област!"...спомена от Стара Загора в Хасковска област."
659
0
 
0
 
! Отговори
Dimitrovgradchanchet преди 14 години
nad vsichki vas ot Shoplandiq tancuvam az tanc zlovesht...svivam svivam svivam.. Dimitrovgrad rulira mada faka :) chu pi sa stofianceo chu pi sa ot shamari