Победата на провинциализма

Или как Димитровград се оказа българският строеж на XX век
29 яну 2010 10:15,
712

Бригадири. Снимка: Община Димитровград 

В тихата снежна вечер на 28 януари една новина отекна от ефира на БНТ. Тя отекна по-силно от камбаните на храм „Св. Александър Невски”, профуча покрай Софийския университет, прелетя над НДК и подмина като малка гара Атомната електроцентрала в Козлудуй.

Оказа се, че българският строеж на XX век е... Димитровград, а изборът му с 60,69% от гласовете е безапелационен.

Какво значат тук някакъв си АЕЦ със 7,98% и храм „Св. Александър Невски” с 4,65% от гласовете. Софийският университет пък крета като тройкаджия на трето място в класацията с около 5-6%, да не издребняваме за десетите и стотните.

Важното е, че Димитровград е строителната емблема на страната. Град, в който повечето българи със сигурност не са стъпвали, защото той нито е курортен, нито се намира по пътя за морето или друго особено посещавано място, като Рилския манастир например.

А чуждите туристи и дипломатите просто не знам дали са го и чували. Новите посланици винаги бързат да отидат до Копривщица, до Стария Пловдив, да си купят някой чипровски килим и сладко от диви ягоди, а после в интервютата разказват колко им харесват шопската салата и греяната ракия. Не съм чул някой да посещава Димитровград, освен ако не е по бизнес.

Сега екипите, които подготвят речите на новоназначените дипломати, ще трябва да включат любезности и за Димитровград. От една седмица имаме нов американски посланик, който пред столичен всекидневник призна, че идва за първи път у нас, но три въпроса по-късно спомена, че иска да обиколи Родопите. Онзи ден дори ходил до Боянската черква, но нито дума, нито стон за Димитровград.

Сериозен пропуск за добре подготвения му екип, който му бе подшушнал да цитира Иван Вазов при първата си изява пред медиите.

Но да оставим чужденците и да се върнем към Димитровград – града на Пеньо Пенев и постмодерната звукозаписна индустрия. Досега в кампанията на БНТ „Българските събития на XX век” нито една категория не е била спечелвана по толкова категоричен начин, ако не броим Шестия сърдечен тон, който с 57,18% стана научно постижение номер 1.

Дори вездесъщият чушкопек и Девети септември 1944 г. постигнаха едва 24-25%. От математическа гледна точка нещата като че ли са ясни. Просто активността на 28 януари е била малка и няколкото хиляди гласа на патриотично настроените димитровградчани лесно са образували 60% от общия вот.

(Едва ли някога от БНТ ще обявят броя на гласувалите, защото това е свързано с финансовата част на проекта.)

И за да не ме упрекват в регионални пристрастия, веднага уточнявам, че аз също съм от провинцията. Много харесвам родния си град с правите улици, липите, Аязмото и операта (макар и изгоряла), но не бих гласувал за него, когато трябва да се избере нещо на национално ниво.

Представете си да има гласуване за най-хубав природен парк и всички заралии да се вдигнат на крак, за да победи Аязмото вместо Рила, Пирин или Централния Балкан примерно.

Какво спечелихме от снощното гласуване. Няколко хиляди самодоволни жители на Димитровград, няколко щастливи фенове на бригадирското движение, пръснати из страната, които с треперещи ръце са пратили SMS за 60 стотинки, и няколко милиона българи, които няма да са доволни от избора.

Но такива са правилата на играта. Който гласувал, гласувал. Димитровград се ожени за първото място. Аз си посипвам главата с пепел, че останах пасивен и не дадох своя вот за Софийския университет. Щях да го направя не от лично пристрастие (завършил съм друг университет), а защото сградата е красива и позната на всеки, а и почти всички българи са минавали поне веднъж покрай нея.

И по-важното – тя е създадена, за да задоволи естествения стремеж на хората към познание. А не по каприза на шепа диктатори, упражняващи се в социално инженерство.

Добре поне, че в кампанията на БНТ няма категория „Най-добър автомобил”, защото нали знаете какво ще стане с гласуването, ако един от възможните отговори е „Тунингован Голф двойка”.

Ето кои са победителите в първите 8 категории. Следващия четвъртък е гласуването за „Атентати”, а след две седмици е ред на последната група събития – „Абсурди и куриози”. Ще бъде интересно. Обещавам да гласувам.
 
Военен успех
Дойранската епопея – 36,04%

Научно постижение
Шестият сърдечен тон – 57,18%

Културно събитие
Българското оперно чудо – 29,26%

Революция в бита
Чушкопекът – 25,51%

Политическо събитие
9.09.1944 г. – 24,29%

Спортно събитие

Покоряването на Еверест, Христо Проданов, 1984 г. – 19,96%

Любовна история
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова – 31,67% 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
658
0
 
0
 
! Отговори
Arturo Bandini преди 14 години
niakoga be6e grad-emblema na entusiazum i mladejki duh ,posle 4algadjiiska scena i evtin dolnoka4estvenpazarski produktot nas zavisi da mu vuzvurnemonazi svejest i 4istotada budem umni i kreativnineka si spasim grada.
657
0
 
0
 
! Отговори
Arturo Bandini преди 14 години
''gradut na dimitrov ne e morsko pristani6te,ni e izvor,s voda lekovita pro4utne e vruh planinski,nito e granicane e boen front,ne e institytdimitrovgrad e izvor na sila i mladostmejdu v4era i dneska zdrav front6iroko pristani6te na na6ata radostgranica budna ot surca i beton.na dnite ni toi e toplojiviia duhi na me4tite ni veli4aviiat vruh.''P.Penev
656
0
 
0
 
! Отговори
ba6gad преди 14 години
Това с преименуването ние българите го умеем,за справка вижте добричлии.Старите хора в страната още му викат Толбухин,а аз не знам защо го смениха името на този град.Не ми и пука,но питаха ли някого когато го сменяха???
655
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като сте имали претенции да сте били гласували! А пенсионерите супер много разбират от електроника и само смс-и пускат. Виждала съм пенсионер с телефон. Жената ме пита кое копче е за вдигане на телефона защото не го вижда. И това е единствения пенсионер който аз съм виждала с GSM. Оставете града на мира, защото като не сте били там и не сте живели там нищо не разбирате за ценността му. Може би затова са гласували димитровградчани. А вие? Като сте смятали друго за по-важно защо не сте гласували?
654
0
 
0
 
! Отговори
Мариела преди 14 години
Не мога да си обясня защо го плюете толкова Димитровград?! Бил символа на комунизма. И какво от това?! Това, че е построен по поръчка на партията не значи, че всички там са комунисти. Аз съм благодарна, че е построен, защото е красив и спокоен и ми предложи страхотно детство. И да значим е колкото Софийския и храм-паметника, не само от строителна гледна точка, но и от обществена. Там живеят 40 000 човека и според мен ако го махнат ще остане много голяма дупка. А относно гласуването -
653
0
 
0
 
! Отговори
антикомунист преди 14 години
Срам!Най-големите български строежи носят недостойни имена!Димитровград е кръстен на Г.Димитров,а храм-паметника на Александър Невски, който предава брат си на златната орда!Бързо да се преименуват и двата обекта!
652
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е нормално града да носи името на член на Коминтерна.Не е нормално града да носи име на член на Коминтерна . ФАРС !!!
651
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някой чел ли е биографията на вожда Димитров ?Първата му жена се самоубива в СССР.Детето му Митя умира на 7г. от дифтерит.Осиновява Бойко, който има непризната сестра със подправени документи.Самият Димитров умира в СССР "в санаториум".
650
0
 
0
 
! Отговори
ОК преди 14 години
Абе Ото, каква революция. Ние в Димитровград сме си добре - правим пари от мазната чалга (която мнозинството жители на града не слушат), от китайския и турския внос, града е зелен, хубав, топъл... Има какво да се желае, но определено върви в правилната посока. С много инициативни хора, а не оплаквачи. И честно казано, не ми пука че е избран за строеж на века. Аз го обичам, защото имам много приятели тук. И на последно място да беше, пак щях да го обичам, защото е моя град.
649
0
 
0
 
! Отговори
Smith преди 14 години
Ей комунистче , недей да петниш името на Ото Скорцени
648
0
 
0
 
! Отговори
ОТО СКОРЦЕНИ преди 14 години
Братя и сестри етнически българи от град Димитровград,вие сте призвани да извършите революция против демонократите,наркоманите,хомосексуалистите и дегенератите,които унищожиха Свещеното ни Отечество.Не случайно Атанас Буров е казал,че най-качествените индивиди са от Тракия.Тракия се вдигна на революция против *** турците през 1876г.Този път революцията против юдео-масоните трябва да тръгне отново от Тракия.На Димитровград,патрон трябва да бъде Свети Димитър.
647
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 14 години
Ленинград е върнал старото си име- Санкт-Петербург! Кое точно име предлагате да си върне Димитровград?! Град, построен край една гара- Раковски, на която между другото, уважаеми СТОЛИЧАНИ, бабите и дядовците ви при бомбардировките над София са пристигали ошмулени, опарцалявени и въшливи, с по една бохча дрехи. И тогава хората край тази гара са ги приютили в домовете си, спасили и нахранили. Същите *** провинциалисти и селяни, които така щедро обиждате!!!
646
0
 
0
 
! Отговори
Продължение преди 14 години
отдавна е приключила, тъй като датира от гимназиалния му етап в гимназията на Севлиево (също див провинциален град!). Детето му- Владимир Пенев, не е актьорът с това име, а художникът Владимир Пенев. Поетът Пеньо Пенев е безспорен! Една "Пътека" да беше написал- стига! А защо се е самоубил? Разочарован от подобна злоба, като демонстрирана от автора на статията и част от писалите тук, щедро заливайки ни със своята некомпетентност. Същите такива, които не са давали на провинциалиста да е талантлив
645
0
 
0
 
! Отговори
Нямам думи преди 14 години
Вопиюща неграмотност демонстрират плювачите на Димитровград. Неизвестно защо в този спор намесват и името на Пеньо Пенев. Но след като се спори и по този въпрос: 1. Димитровград не е родният му град, а мястото, където той самият избира да бъде погребан и остане навеки; 2. Не се е самоубил на 30 март, а в нощта на 26/27 април 1959 г.; 3. Направил го е, не защото е бил "болен нихилист", или епилептик, нито заради Клара (поетично име, което той дава на своя съученичка), с която обаче връзката им
644
0
 
0
 
! Отговори
Самодоволна преди 14 години
Потънала в самодоволство предлагам на г-н Богданов да се самозадоволи, вместо да драска безумни статии. Г-н Богданов, дължите извинение на всички онези 60% от българите, които са избрали Димитровград за строежа на ХХ век!!! Укорявате ги, че са дали своя вот?! Укорявате ги, че са участвали в една игра, като са спазили правилата?! Трябва да се чувстваме виновни, че на вас това не ви харесва?! Ами нали сте голям демократ, а ние тука си комунееме... Тогава не ни налагайте некомпетентното си мнение.
643
0
 
0
 
! Отговори
Димитровградчанка преди 14 години
Васил Богданов, действително провинциализмът ви очевидно е манталитет. Що за безумно заглавие и що за доводи в т. нар. ви статия?! За ваша информация- американски посланик е идвал в Димитровград и беше толкова очарован, че духовият оркестър на града получи покана да свири в посолството на 4 юли- националния празник на САЩ. Та... защо да е победил провинциализмът, бре заралийско чедо?! Кой ти дава право на теб да делиш България на столица и провинциализъм?
642
0
 
0
 
! Отговори
Dominator преди 14 години
оооо сега разбрах симпатягата защо е писал против нашия град Димитровградхахах жалко детствено редакторче :)
641
0
 
0
 
! Отговори
До Гъбарко преди 14 години
Драги ми Гъбарко, щом се интересуваш от открития, прочети за откритие 10 -"Закономерна зависимост...."! Такъв смях ще те налегне - "откритие", получено чрез тичане от врата на врата. "Откритие" на базата на две мъгляви цитирания, ама от американци, представи си, едното копирано от другото. Чушкопекът е върховно, космическо постижение на човешкия гений в сравнение с Откритие 10! Прочети и пак ще си говорим...
640
0
 
0
 
! Отговори
Бай Мангал преди 14 години
Димитровград?! Явно имат право да е номер едно строеж...те са строили, строили и сега населението(димитровчани/ки) няма вече какво да строи и праща смс-и :-). Не ви ли стана ясно ХОРА, че в тази държава обективност няма, а има неграмотност, масово затъпяване и непознаване на собствената ни история.
639
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
София се превръща не просто в притегателен център, а направо в панацея за битово оцеляване. От солидни връзки и подкупи до брак по сметка - за жадуваното жителство непозволени средства няма, между обитателите на столицата често започва да се чува абсурдната обида селянин и всичко това по-скоро спада към графата битова деградация