Малцинствата, правата и лицемерието

Имаме потребност от неразкрасената истина
Обновена: 20 окт 2010 14:25 | 20 окт 2010 14:13,
338
Малцинствата, правата и лицемерието
Снимка: Булфото

Наистина ли някой мисли, че Никола Саркози не беше прав, когато нарече циганските лагери във Франция „развъдник на проституция, трафик на хора и експлоатация на деца”. И наистина ли някой вярва, че Саркози е расист, фашист и ксенофоб? 

Канцлерът Ангела Меркел пък обяви мултикултурализма за „напълно провален модел” и  се противопостави на идеята, отричаща необходимостта от съществуването на доминираща култура в полза на интеграцията – тоест на адаптирането (още не са я нарекли никак, но и това ще стане).

Това е изключително сериозна промяна в мисленето и поведението на европейските лидери спрямо имигрантите, малцинствените общности и политиките към тях. И частичен отказ от политическото лицемерие. 

У нас обаче президентът Първанов силно се възмути от френската държава и особено от посланика й, който ни каза да си интегрираме ромите, вместо те да имигрират*. 

Ахмед Доган и депутатите му дори внесоха в НС нарочна декларация. “Изразяваме дълбоката си загриженост относно принудителните мерки, предприети от органите на някои държави, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в съответните страни, и ги призоваваме да прекратят този процес”, пише в нея ДПС. Нали не се заблуждаваме за какво става дума? 

Публична тайна са два факта. Ромите са електорален резервоар за всяка партия или политик, който може да си ги позволи – морално и финансово. И всеки политик, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, бива атакуван, както стана с Цветан Цветанов, който ни „посрамил” в Брюксел, като признал, че циганските гета са инкубатор на престъпност. 

Мой приятел, талантлив и вглъбен човек, който не забелязва подробностите около себе си (дори земетресенията влизат в тази категория), пътувал из Родопите и описвайки живота и хората, изведнъж изрече думата „екстериториалност”. Звучи ви пресилено? Кажете кога сте влизали в циганска махала? За замръкване да не говорим. И имате ли куража за това? А така нареченото мешере? Кои са тези съдии, за какво правораздаване става дума? Къде в конституцията е записано, че може да има две правораздавателни системи? 

Какво са според вас информациите по медиите за 12-годишни родилки? За циганско момиче, два пъти продавано от родителите си за булка, пък то бягало, те го връщали. Всяка година телевизиите се надпреварват да снимат в Бачково „пазара” на цигански момичета (деца) – веселичко и шаренко изглежда някак си. Какво си казваме, ако изобщо обърнем внимание? Че са цигански работи?! А става дума за пазар (покупко-продажба) на хора! А упоените бебета по кръстовищата, осакатените, за да изкарват повече от просия, деца? А проституиращите, болнави, необразовани, лишени от шанс деца? Те нямат ли човешки права, за тях няма ли правозащитниците да скочат на крака и да ги защитят от родителите им?

Общност, която съществува изолирано и не се съобразява нито с писаните, нито с неписаните норми на една държава.

И нека да се разберем – НЕ мразя циганите (и не смятам думата за оскърбителна), НЕ мразя никого по предусловие, но се разтрепервам от безпомощност, когато мисля, говоря и пиша за това публично лицемерие.

Какви ли специализирани програми за „интеграция” е ползвал Никола Саркози, син на емигранти, че стана даже президент на Френската република. Да не би на едно „немалцинствено” дете, просто завършило средното си образование, да му е по-лесно да се интегрира и да се справя с трудностите. 

„Не децата продуцират бедност, а получаващите държавни помощи продуцират деца. Статистиката доказва това, защото тези, които живеят от социални помощи, имат значително повече деца от останалата част от населението. Така в нашата образователна система непрекъснато се покачва процентът на децата, които са от т.нар. прослойка на отдалечени от образованието семейства. След завършване на училище, което е успешно в много малко от случаите, повечето нискоквалифицирани младежи поемат по пътя на своите родители.

Социалните помощи обаче имат противоположно въздействие върху готовността за интеграция: това ги освобождава от необходимостта да променят традиционния си начин на живот, да положат усилия да научат езика и да си намерят работа. Така правият път на социалните помощи води към паралелните общества. Ако не искаме това да се случи, трябва да сменим посоката на движение – към пазара на труда, към образованието, към семейната политика и към воденето на диалог”.

Това е откъс от „Германия се самоликвидира” на немския икономист и политик Тило Сарацин** и съм сигурна, че сте го „прочели” като отнасящо се за България. И ако там става дума за имигранти, то тук си говорим за хора, които принадлежат към българската нация. 

Какво тогава „възпламенява” сърцата на пазителите на политически коректните действия и говорене в България? 

„Ние сме под влиянието на странно противоречие: от една страна, доминира влечението към развлеченията и скандалните разкрития, а от друга, властват евфемизмите на политическата коректност. Но пък в обществото е налице много силна потребност към неразкрасената истина. Онзи политик обаче, който реши да поеме този голям политически риск, лесно става жертва на медийната власт, която упражняват политически коректните”. (И това е цитат от Сарацин.)

Хайде тогава да спрем да си говорим хубавичко, гладко и лицемерно, нещата имат своите имена и не думите ги правят грозни и отблъскващи. 

*През 2009 година от Франция са екстрадирани 10 000 роми от Източна Европа, а от януари до юли 2010 – още 5000. През юли френският президент разпореди 200 души от Румъния и България, без право да пребивават на територията на Франция да я напуснат. Да сте чули нещо от медиите тогава? 

**Тило Сарацин също беше обвинен в нацизъм, расизъм и ксенофобия. Защото директно назова проблемите с имигрантите, които напълно съзнателно, по различни причини, отказват да се интегрират, тоест, отказват да спазват законите на страната, в която доброволно са отишли да живеят. Сарацин беше „изгорен” на клада от политици, медии и различни правозащитни организации. Макар че близо 50% от немците са съгласни с тезите, изложени в книгата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Политическият модел е такъв, че нищо не може да се направи.В България ДПС мъти водата. Просто след падането на комунизма е създаден един модел, който се спазва до днес.Политическият модел на запад им пречи да се оправят с малцинствата.Този проблем винаги го е имало. Затова е дошъл Хитлер на власт. За да реши проблема. Но не само, че не го е решил, не само, че не е заздравил Германия, а е станал причина за увеличаване на рапада, в крайна сметка.Политическият модел в света в момента е такъв. Навсякъде има има малцинства, които застрашават самото съществуване на държавата. Някои казват: "Това е цената на демокрацията". Но демокрацията не е Господ. И що за състема е тази, която разяжда държавата от вътре?Не случайно най здравите държави в световната история са монархиите.Няма демокрация продължила повече от 250 г. Демокрацията отслабва държавата, докато накрая не я унищожи.
75
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 13 години
Абе ние истината си я знаем, лошото е че едни други се правят че не я знаят и никой нищо не предприема , а ще стане късно -ако вече не е.
74
3
 
12
 
! Отговори
Ксенофоб преди 13 години
Защо не се избият *** направо? Те са безполезни човешки мутанти и само нанасят вреда на европейската цивилизация!Прекалено радикално е, но ще даде резултат!Е, да се приложат химически и по-рафинирани методи..., а ако има вълнения и противопоставяне-загражда се катуна и с няколко огнехвъргачки се решава проблема скоростно! И каква ще ви липсва, алоо демагозите? Тия от Хелзински и незнам какъв комитет да се осъдят за противонародна и противодържавна дейност и край на сагата с ***!
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обикновено статиите ви в този по-свободен стил са изключително ***, но тази е наистина много добра. Поздравления за авторката, и редактора - че я е публикувал.
72
3
 
26
 
! Отговори
vaskoblue преди 13 години
Браво за статията. Напълно съгласен! Аз съм го виждал мешерето- зловеща сграда в Костинброд. Това е такова нахалство!Налагане на държава в държавата. Пред тях си са си *** ,а в Европа- българи. Винаги двулични, винаги лъжовни, със прекрасните професии- просяк,крадец,врачка и ***!Не желая да насажда ксенофобия, яд ме е че липсва интеграция. ИМа и интергрирани ***- възпитани с висше образование и културни.
71
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
:)
70
2
 
17
 
! Отговори
към Dnes.bg преди 13 години
На авторката на статията да и увеличите заплатата! Чудесно е казала истината.
69
1
 
25
 
! Отговори
Ivo преди 13 години
Аз съм влизал в *** махала! И съм замръквал!!! Знам какво е истински и неподправен страх. Стах за живота си. Изпитал съм го и не е по-различен от този, който се чете в очите на актьорите във филмите на ужасите. Този, за който зрителите си мислят, че е пресилен...
68
1
 
20
 
! Отговори
multinational преди 13 години
Едно голямо БРАВО на автора ! Това е самата истина ... дано поне 1 наш политик без значение от полит. принадлежност да прочете това и да се замисли каква България създава за децата си с досегашните си "бездействия" спрямо ***.
67
43
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Много ми е интересно защо българите мълчат по въпроса за нелегалната експлоатация на ***,за помощите от ЕС отпускани за ***,които влизат в джобовете на българите?! Виждат само соц.помощи и престъпността на ***,в същото време и много българи са на помощи и още повече са престъпници,но за това не се споменава!Колкото и минуси на слагате,това е истината!
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Де да бяха малцинства! Владеят улиците на големите градове, на повече от половината територия на страната да те е страх да замръкнеш ако си бял, при родените деца са МНОЗИНСТВО след 2005-та година. Резултатите от това увеличение са видими - постоянно убити българи от ***, кражби, терор. Но сами сме си виновни с нашето търпение. Най-голямата ни грешка е, че не сме задружни и не правим достатъчно деца. Вижте богатите хора в страната - имат едно-две деца, а точно те трябва да имат 4-5.
65
1
 
19
 
! Отговори
Свободомислещ преди 13 години
Многото приказки за интегриране и ромско включване всъщност целяха промяна на етнокултурата на ромите. Такава промяна би била насилие над тях. Да ги оставим да бъдат такива, каквито са - зад 4 метра високи стени!
64
2
 
25
 
! Отговори
:) преди 13 години
Масова стерилизация ще реши проблема :)
63
2
 
31
 
! Отговори
ТТТТ преди 13 години
Само безплатни аборти и безплатни спирали за този етнос! Иначе много лошо я чака цялата държава.Държавата трябва да отпусне отделно от здравната каса пари за тази дейност, защото по-добре да дадем пари за един аборт отколкото за едно дете изоставено в дом, който държавата трябва да гледа до 18годишна възраст - а и след това като онеправдан, дискриминиран ,малцинсвен и т.н.*** живеят ден за ден, такава им е породата!Така, че те пари за аборт няма да дадът, дори и да имат.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добавих още един минус към безапетитието ти. :)А иначе, какво ще кажеш да си пръв на ракетата?
61
3
 
11
 
! Отговори
desso преди 13 години
Тук виждам, че се подвизават фюрери, арийци, фелдмаршали. Пичове, предлагам да се захванем с пръскане на земеделски земи със селскостопански самолет, като леко "закачаме" крайните *** махали на градовете....над селата директно минаваме.Бързо, лесно...евтино.
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами браво на автора, издигнахте ми се в очите. Иначе по принцип и вие обичате да пишете "разкрасени" статии.
59
2
 
21
 
! Отговори
Възхитен преди 13 години
Това е голата тъжна истина и част от причините за циганизирането и ислямизирането на България...
58
1
 
54
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Доживях да прочета професионална статия!Браво!!!
57
22
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Естествено,че който не желае да се интегрира трябва да бъде върнат,независимо от етноса му!Браво!А относно ***, България ще има повече полза,те да са в България.Напр.соц.помощи в Бг.са около 30 лв.на месец и 20 чувала въглища за зимата плос здр.осиг.около 8 лв.на месец.това са общо взето разходите за соц.помощи.Детските доб.не са помощи,а право на всяко д.А какво получава Бг.-ежегодно десетки млрд.евро от ЕС за ***,експолоатират *** без тр.договори и в повечето случаи не им плащат