Малцинствата, правата и лицемерието

Имаме потребност от неразкрасената истина
Обновена: 20 окт 2010 14:25 | 20 окт 2010 14:13,
338
Малцинствата, правата и лицемерието
Снимка: Булфото

Наистина ли някой мисли, че Никола Саркози не беше прав, когато нарече циганските лагери във Франция „развъдник на проституция, трафик на хора и експлоатация на деца”. И наистина ли някой вярва, че Саркози е расист, фашист и ксенофоб? 

Канцлерът Ангела Меркел пък обяви мултикултурализма за „напълно провален модел” и  се противопостави на идеята, отричаща необходимостта от съществуването на доминираща култура в полза на интеграцията – тоест на адаптирането (още не са я нарекли никак, но и това ще стане).

Това е изключително сериозна промяна в мисленето и поведението на европейските лидери спрямо имигрантите, малцинствените общности и политиките към тях. И частичен отказ от политическото лицемерие. 

У нас обаче президентът Първанов силно се възмути от френската държава и особено от посланика й, който ни каза да си интегрираме ромите, вместо те да имигрират*. 

Ахмед Доган и депутатите му дори внесоха в НС нарочна декларация. “Изразяваме дълбоката си загриженост относно принудителните мерки, предприети от органите на някои държави, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в съответните страни, и ги призоваваме да прекратят този процес”, пише в нея ДПС. Нали не се заблуждаваме за какво става дума? 

Публична тайна са два факта. Ромите са електорален резервоар за всяка партия или политик, който може да си ги позволи – морално и финансово. И всеки политик, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, бива атакуван, както стана с Цветан Цветанов, който ни „посрамил” в Брюксел, като признал, че циганските гета са инкубатор на престъпност. 

Мой приятел, талантлив и вглъбен човек, който не забелязва подробностите около себе си (дори земетресенията влизат в тази категория), пътувал из Родопите и описвайки живота и хората, изведнъж изрече думата „екстериториалност”. Звучи ви пресилено? Кажете кога сте влизали в циганска махала? За замръкване да не говорим. И имате ли куража за това? А така нареченото мешере? Кои са тези съдии, за какво правораздаване става дума? Къде в конституцията е записано, че може да има две правораздавателни системи? 

Какво са според вас информациите по медиите за 12-годишни родилки? За циганско момиче, два пъти продавано от родителите си за булка, пък то бягало, те го връщали. Всяка година телевизиите се надпреварват да снимат в Бачково „пазара” на цигански момичета (деца) – веселичко и шаренко изглежда някак си. Какво си казваме, ако изобщо обърнем внимание? Че са цигански работи?! А става дума за пазар (покупко-продажба) на хора! А упоените бебета по кръстовищата, осакатените, за да изкарват повече от просия, деца? А проституиращите, болнави, необразовани, лишени от шанс деца? Те нямат ли човешки права, за тях няма ли правозащитниците да скочат на крака и да ги защитят от родителите им?

Общност, която съществува изолирано и не се съобразява нито с писаните, нито с неписаните норми на една държава.

И нека да се разберем – НЕ мразя циганите (и не смятам думата за оскърбителна), НЕ мразя никого по предусловие, но се разтрепервам от безпомощност, когато мисля, говоря и пиша за това публично лицемерие.

Какви ли специализирани програми за „интеграция” е ползвал Никола Саркози, син на емигранти, че стана даже президент на Френската република. Да не би на едно „немалцинствено” дете, просто завършило средното си образование, да му е по-лесно да се интегрира и да се справя с трудностите. 

„Не децата продуцират бедност, а получаващите държавни помощи продуцират деца. Статистиката доказва това, защото тези, които живеят от социални помощи, имат значително повече деца от останалата част от населението. Така в нашата образователна система непрекъснато се покачва процентът на децата, които са от т.нар. прослойка на отдалечени от образованието семейства. След завършване на училище, което е успешно в много малко от случаите, повечето нискоквалифицирани младежи поемат по пътя на своите родители.

Социалните помощи обаче имат противоположно въздействие върху готовността за интеграция: това ги освобождава от необходимостта да променят традиционния си начин на живот, да положат усилия да научат езика и да си намерят работа. Така правият път на социалните помощи води към паралелните общества. Ако не искаме това да се случи, трябва да сменим посоката на движение – към пазара на труда, към образованието, към семейната политика и към воденето на диалог”.

Това е откъс от „Германия се самоликвидира” на немския икономист и политик Тило Сарацин** и съм сигурна, че сте го „прочели” като отнасящо се за България. И ако там става дума за имигранти, то тук си говорим за хора, които принадлежат към българската нация. 

Какво тогава „възпламенява” сърцата на пазителите на политически коректните действия и говорене в България? 

„Ние сме под влиянието на странно противоречие: от една страна, доминира влечението към развлеченията и скандалните разкрития, а от друга, властват евфемизмите на политическата коректност. Но пък в обществото е налице много силна потребност към неразкрасената истина. Онзи политик обаче, който реши да поеме този голям политически риск, лесно става жертва на медийната власт, която упражняват политически коректните”. (И това е цитат от Сарацин.)

Хайде тогава да спрем да си говорим хубавичко, гладко и лицемерно, нещата имат своите имена и не думите ги правят грозни и отблъскващи. 

*През 2009 година от Франция са екстрадирани 10 000 роми от Източна Европа, а от януари до юли 2010 – още 5000. През юли френският президент разпореди 200 души от Румъния и България, без право да пребивават на територията на Франция да я напуснат. Да сте чули нещо от медиите тогава? 

**Тило Сарацин също беше обвинен в нацизъм, расизъм и ксенофобия. Защото директно назова проблемите с имигрантите, които напълно съзнателно, по различни причини, отказват да се интегрират, тоест, отказват да спазват законите на страната, в която доброволно са отишли да живеят. Сарацин беше „изгорен” на клада от политици, медии и различни правозащитни организации. Макар че близо 50% от немците са съгласни с тезите, изложени в книгата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
26
 
! Отговори
До #21 преди 13 години
Прав си, че не та са в корена на всички неволи, но страшното ще дойде след 20-30 години. Колко българчета се раждат в едно семейство? Средно по 1, а колко в *** - 4-5. И ако наистина са почти 1млн към момента, като сложиш, че 2/3 са в родилна възраст, след като почват на 12, то става, че този един милион след поколение, две ще е са още толкова. Това след 20тина години става почти 40% от населението в страната- крадливо, необразовано и неработещо! страшно!
35
39
 
9
 
! Отговори
космонавт преди 13 години
*** не са цвете за мирисане,обаче мисля,че ако изстреляме всички българи на Луната,човечеството ще направи голям скок в развитието си.
34
1
 
34
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Бат Бойко и сие Дянков да позапрат социалните помощи на ***. Да се въвете строго правило - щом предложат работа и той/*** или ***/ не се съгласи - пълно лишение от помощи, детски, принудителна катрга в кариери и то ръчна работа.Като се умори ***, да го видя тогава ще има ли сили да прави дечурлига. Ако и това не помогне - масова КАСТРАЦИЯ. На 10хиляди да остане една жена и един мъж в различни краеща. Тогава да ги видим.
33
0
 
46
 
! Отговори
Ь преди 13 години
Браво на авторката за страхотната статия :-) Не съм очаквал в този сайт да прочета толкова добре написана и коректно аргументирана статия.
32
4
 
18
 
! Отговори
от 28 преди 13 години
Политиците не са загрижени да печелят гласове на хора който не гласуват, а на такива който ходят при урните. Замислете се на следващите избори.Гордея се че не съм изпуснал да гласувам нито веднъж от както имам право на глас. т.е от 10 години.
31
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво коментирате срещу малцинствата, но не забравяте ли, че и 1 милион бели българи са емигранти, а покрай сухото гори и мокрото... Монетата винаги има две страни...
30
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такава рядкост е да се прочете подобна статия тук.... а и не само тук... Поздравления!
29
0
 
8
 
! Отговори
Copper преди 13 години
Sad but true ...
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема е че политиците губят гласове, т.е мислят само за зад...ника си. Иначе проблема е решим с демократични и неоспорими от разни комитети средства.. С една дума голяма вина имаме и ние, защото ходиме за гъби по изборите, не гласуваме и следователно нашия вод не е определящ. Така даваме власта на политици избрани с гласовете на гетата и позволяват да си веят капата.
27
1
 
1
 
! Отговори
`007 преди 13 години
оп пропуснал съм кавичките - сори - трябваше да изглужда така: има само едно "успокоение" за нас...
26
0
 
42
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Браво ва Днес БГ!!!Дано Вашата статия я прочетат ББ и сие Дянков. Да разберат най-после кой плюска шеметно от БЪЛГАРСКИЯ бюджет и че тия *** не са им единствените потенциални избиратели. Избират ги и БЪЛГАРИ, за които те не хаят. Никой не се е запитвал за 5-6 раждания на една *** колко парички БЪЛГАРСКИ е платила здравната каса. Защото *** ва вечно СОЦИАЛНОСЛАБИ.Не харисват 260 лв заплата, крадат и просят, само раждат хлапета и ги хвърлят да ти тледаме всички ние - БЪЛГАРИТЕ.
25
0
 
40
 
! Отговори
браво преди 13 години
Изключително рядко се срещат журналисти, които назовават нещата с истинските им имена, а още по-рядко медии, които да ги публикуват. Investor малко ми се издигат в очите с тази пуликация. Жалко, че това ще е поредната статия, която ще потъне някъде - какво от това, че всички мислем едно?
24
0
 
25
 
! Отговори
фелдмаршал преди 13 години
Няма никакво успокоение за нас приятел. Аз и ти и всички ние ги хрантутим и им плащаме тока .. водата.. социалните придобивки и т.н. Демек сме добре дошли за всички паразитиращи *** *оопс простете "роми" беше думата. Така че нв виждам с кво си се успокоил ? Както каза Сапахатин по-долу ... единствения изход е през комина на крематориума !!!
23
1
 
36
 
! Отговори
Рали преди 13 години
Докато имат право на глас по време на избори, проблемът няма да бъде решен, това всички го знаем!
22
3
 
3
 
! Отговори
статистика преди 13 години
Румъния: 535 140 (преброяване от 2002). Независими източници посочват бройки между 1 и 2 млн. души.[11]Русия: 183 000[12]Сърбия, Черна гораСловакия: 92 500 [13]Турция: 500 000 [14][15][16]Украйна: 48 000[17] Унгария: 190 046 (преброяване от 2001), ок. 500 000[18]ФранцияФинландия: 10 000[19]Хърватска: 14 000 [20]Чехия
21
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смятам, че държавата нарочно бездейства по ромският проблем и не се опитва нито да ги интегрира, нито да обуздае престъпността сред тях, която е съвсем обяснима като се има в предвид нивото на бедност сред тях.По този начин една голяма част от българите насочват омразата си към малцинството, вместо към политическата ни класа (каста).Ако се замислим, не са *** дето окрадоха банките, разпродадоха икономиката на безценица, контролират контрабандните канали, заграбват земи, и още и още ...
20
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малцинствата - вънка ! ние, българите, едвам кретаме , чак път тях да ги мислим ..?наричайте ме расист, но *** не е българин !
19
2
 
2
 
! Отговори
статистика преди 13 години
статискитака е от уикипедия
18
3
 
7
 
! Отговори
статистика преди 13 години
Общ брой:над 15 000 000Значителен брой в:Албания: 10 000 - 120 000[1]Бразилия: 600 000[2]България:370 908 (2001)[3]; 313 000 (1992)[4]; Независими източници посочват бройки между 700 000 - 800 000[5]Германия: Ок. 100 000 (главно Синти)[6]Гърция: 200 000 според гръцкото правителство; 300 000-350 000 според Хелзинкския комитет [6]Испания: Ок. 600 000800 000[7]Република Македония: 53 879 [8]МолдоваОбединеното кралство: Над 105 000[6]Полша: Ок. 15 00050 000[9]Португалия: 40 000 [10]Р
17
3
 
8
 
! Отговори
`007 преди 13 години
има само едно успокоение за нас - в Румйния има повече роми от тука, но все пак около 20 % от всичките роми в света са в Румъния и България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!