Бог е любов, но служителите му го "цензурират"

Църквата говори властно, когато иска имоти, пари, власт
Обновена: 29 ное 2010 07:10 | 26 ное 2010 16:40,
306
Бог е любов, но служителите му го "цензурират"
Снимка: Булфото

Не смятам за редно да се правят лични съобщения в публичен текст, но този път има специална причина да кажа, че пиша от позицията на вярваща, православна християнка, приета с кръщение в лоното на Православната църква.

Вярвам, че Бог е всемилостив, но не и служителите му, макар в Библията и поученията на апостолите да има достатъчно текстове, възпиращи ги от поругаването на вярата. Какво освен поругание на вярата е да прогониш дете инвалид от Божия дом, защото, според епископ Теодосий, инвалидите са „грешници” и прокълнати”, които нямат място в храма.

В Библията е казано: На владиците дваж по-голям грехът, защото те знаят. Знаят, че Иисус Христос е приемал със състрадание и е помагал на грешници, болни и обзети от зли бесове. Знаят, че в правилата на Светите Апостоли пише: Клирик, който се присмива на куц, глух, сляп или на сакат в краката, да се отлъчи. Също така и мирянин.

Какво друго освен поругание на вярата е твърдението на митрополит Николай, че Бог е наказал 15 души с удавяне и чрез тях – българския народ, защото в София едни други хора слушали и гледали „грешницата” Мадона. Какво освен поругание на вярата е един Божи служител (каквито твърдят, че са) да не намери една дума за съчувствие и утешение, да не намери малко милост към близките им. Явно те не са „заслужили” никаква благост и скръбта им е нищожна пред гнева на владиката.

Да питам тогава: Къде бяхте, когато се удавиха децата в Лим? Кого утешихте, намерихте ли родителите, за да им помогнете да преживеят? Кой от вас, Божите служители, се появи публично, за да каже на сащисания българин, че може да потърси и намери упование във вярата, във взаимопомощта?

Още по темата
7 яну 2010 14:13
153

Къде бяхте, Божи служители, когато един пиян англичанин насред София уби детето на психолога Христо Монов, същия, който живя месеци в Свищов, за да помогне на оживелите деца и почернените родители да оцелеят?

Къде сте, когато деца умират от свръхдози по улиците, когато жени ослепяват от побоите на съпрузите си, къде сте, когато хората живеят тежко, не намират работа, не могат да хранят семействата си, не могат да се справят сами с грижите и трудностите си?

През 90-те, когато в България масово разцъфтяваха така наречените нетрадиционни църкви, попитах защо Православната църква стои безучастна и ми беше отговорено: "Не ние трябва да излезем извън храма(тоест сред хората), а миряните трябва да дойдат в храма, за да чуят нашите поучения".

И пак тогава, в Жан-Виденовата зима, моя приятелка атеистка не можа да плати на свещеника да опее майка й, отказал й въпреки нейното обещание да му се разплати по-късно. Сега тази жена е вярваща християнка, но в една от евангелистките църкви. И никога и никой няма да може да я убеди, че Православната църква представлява Божията воля.

Слава Богу, има и други хора в расо – отец Николай, който въпреки, а не благодарение на Синода години наред служеше в Централния затвор, без да се гнуси от хората там, а там наистина са грешниците, поне от човешка гледна точка. Той беше приютил в църквата „Свети Димитър” бивш затворник, когото издържаше от своята свещеническа заплата. Той създаде неделно училище за деца и техните родители в една от стаичките при църквата и не търсеше държавна субсидия.

Има го и отец Иван, който, слава Богу, не се „гнуси” от всякакви „грешници” и всеки ден храни, облича, приютява и помага за оцеляването на всеки потърсил приют при него.

Сигурна съм, че има много такива Божи души, и трябва да сме благодарни, че ги има. Но ако епископ Теодосий получи, макар и символично, но порицание от светската власт, какво мисли Светият синод? Така както нямаше позиция и порицание за жестокостта на владиката Николай, така ще замълчи и сега.

За съжаление нашата църква говори силно и властно, когато настоява за имоти, пари и власт, когато иска да бъде узаконена от държавата като единствената, представляваща вярващите, когато забранява филми, когато анатемосва Хари Потър и Мадона.

Затова българите не пожелаха точно тази църква да учи децата им на Божието слово, а не защото са масово грешници и неверници. Защото с интуицията, която им е дал точно Създателят, и дори да не четат сутрин, обед и вечер Библията, отделят зърното от плявата и не искат да допуснат до децата си хора, които ще ги научат, че Бог е зъл и отмъстителен тиранин, който ще ги накаже свирепо и жестоко, за нещо, което дори не са сторили.

Затова с гняв казвам – или се променете, докажете ни, че има основание да ви наричаме „отче”,така както се обръщаме към Бога в молитвите си, или си идете, ние имаме нужда от вяра, но не и от такива посредници.

А и Господ писмено ни е казал, че можем да се обръщаме към него, където и да сме, по всяко време и с всяка своя грешка или грях. Апостол Павел също може да ви подскаже идеи:

"И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Християните не са само православните. По документ -ставаш смешен.Не съди това е за Бог!И спазването на канони и традиции не те прави християнин!Наистина си неграмотен и не ми се спори с "опак" човек,който се мисли за много интересен и умен.Личи,че не си чел Библията колкото и да спориш,че си я чел!
244
8
 
5
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Я се огледай малко, пък после плямпай. Къде са твоите "християни" ? Пишат се такива по документ, но не стъпват в църква, не спазват пости и съблюдават само онази част от религията, дето им изнася. Самите свещеници са още по-зле - корумпирани войнствени педофили, борещи се за пари и политическа власт. Абсолютни победители, няма що.Ученията, които ще оформят 21-вия век, ще са Будизмът и Светският Хуманизъм. Християнството и Ислямат ще заемат мястото си до Юдаизма, като реликви от минали времена.
243
9
 
3
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Да имаш да добавиш нещо, което да НЕ Е цитат?Атеистите най-малкото са способни да мислят и говорят сами за себе си; не чакат бога и попа да го правят вместо тях.
242
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Сигурно и сам не си вярваш на нещата,които пишеш.Ти си човек на спора,ей така за спорта,правилно казваш нагъл и самовлюбен си,но си и гневен,човек ,който не изпитва и не дава любов.Врагът е победен и войната е спечелена с възкресението на Исус Христос.Християните по целия свят са многобройни.Не богохулствай,защото светото писание е най-разпространяваната книга за всички времена,която е променяла и продължава да променя хора, били то царе или просяци.
241
12
 
5
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Генади, аз съм атеист и също съм убеден че Исус е историческа личност. Е и? Бог ли е - не, правил ли е чудеса - не. Просто един религиозен новатор и реформатор за своето време. Що се отнася до Айнщайн, той е бил деист, не Християнин. Това че човек е израснал с някаква идея, масово възприета и той не е имал възможност за алтернатива, не прави съществуването на Бог истина, нито е някакво доказателство. Нютон е бил алхимик, това прави ли алхимята истинска?
240
11
 
3
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Религията е отрова!!!
239
2
 
4
 
! Отговори
анна преди 13 години
не хвърляйте бисерите на свинете,който има уши нека слуша !!!!
238
14
 
5
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Още лични мнения, пробутани като "факти".А от споровете смисъл има - проличава си как самозваните "вярващи" всъщност са точно толкова нагли и самовлюбени, колкото нас антихристите; ако не и повече. Нямам за цел да убедя теб. Но с помощта на моите "дяволски манипулации" ти самият разубеждаваш околните.От Ренесанса насам, християните водят загубена война. Времето им отмина. Властта на църквите им се стопи. Последното им "свето писание" ... ще бъде просто некролог.
237
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 13 години
И още нещо.Големите виртуози като Бетовен,учени гении като Айнщайн,Нютон,древни философи и мислители са стигнали до извода за съществуването на Бог-това не е случайно.Има една страхотна книжка на проф. Свиленов, д-р на биологическите науки със заглавие "Еволюция или сътворение".Ако някой иска да се обеди по категоричен начин(с факти) в това,че Бог съществува да я прочете.Може и в нета да я има!Горещо я препоръчвам
236
5
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Абсолютно подкрепям Генади за всичко,което е написал! Всички хора усещат дали подсъзнателно или съзнателно за съществуването на Бог-това е факт! Дори най-големите атеисти като Дарвин.Няма никакъв смисъл да спорим и обеждаваме такива като този-антихрист,избрал дяволско име за да манипулира тоя,който се върже."Имат очи,а не чуват и очи и не виждате,да не би да се обърнете и да бъдете спасени"Много хора се стахуват да признаят,за съществуването на Бог,да не би да се окажат слаби или да повярват
235
9
 
4
 
! Отговори
Faneti Mazakura преди 13 години
църквата като институция е най-голямата гавра с "истинското" учение на Иисус Христос - долна пропаганда, наглост, корупция, БМВ-та, Мерджани и т.н.ПОПУТ : "Не ме гледай к'во правя; слушай какво говоря"
234
9
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Бог бил велик,ама нещо винаги имал проблем с парите'! :)Ватикана,петролните компании,оръжейният бизнес и фармацията-най-големите мафии.Колкото до черната книжка-абсолютно същата история(без човешки имена и географски места и забавни случки) съществува не само при египтяните и е от 4000-5000 г. преди да се пусне за 'печат'гореспоменатата библия.Вярата нямя нищо общо с религията.Но наистина е по-лесно(овчата психика) да се помолиш 20 пъти на 'всевишния' и да се мушнеш под юргана....
233
13
 
4
 
! Отговори
rottenroll преди 13 години
Абе колкото и да се джанкаме с вярващите, ще тряа да изчакаме просто да измрат с въображаемите си господари и тва е. Страхът от ада играе по-важна роля от това да обновиш знанията си. Fear is big business:)
232
12
 
8
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Според проучванията, проведени през 1916 и 1998 г. (от, съответно, Джоузеф Леуба и Едуард Ларсън) , процентът учени, изрично вярващи в персонифициран бог, е бил, съответно, 27%, и 7%.Атеистите и агностиците, пък, са наброявали съответно 70%, и 92%.Изводите оставям на теб. ;-)
231
12
 
6
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Ами, имаш ги Пол Дирак, Зигмунд Фройд, Стивън Хокинг, Питър Хигс (оня с бозона) , Иван Павлов (оня с кучето) , Субраманиан Чандрасекар, Карл Сейгън, както и любимецът на всички вярващи - Ричард Доукинс. Очевидно религиозната принадлежност не е фактор.
230
3
 
5
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Скрий се, неграмотнико! Без съответното си възпитание и мироглед дали щяха да бъдат големи учени?
229
12
 
5
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Ех, генади, генади...Съвременните "най-велики умове" са били обявени за такива заради своите *постижения* , не заради вярванията си. Заради нещата, които са демонстрирали и доказали, не заради книжките, които са чели в свободното си време. Иначе нямаше да са по-различни от поповете.Цитат факт не прави. Ако ще да е от Библията, Корана, или Устава на Трето РПУ в Бургас.
228
2
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Бедни ми нещастни либерало-левичарчетаАми сега какво ще правим?Сигурно ще почнете да цитирате Сталин, Мао, Вълко Червенков и Правешкият ***?Но от левичарските *** какво ли свястно можеш да очаквашНе напразно още в Библията е казано:защото десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени
227
4
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Та така, от древните патриарси и философи до съвременните физици, химици и биолози, най-великите умове на човечеството ЗНАЯТ, че има БОГ, само наште възпитаници на Гимназията в Горно *** и Софийският Университет/ Институт по Алкохолизъм, Наркомания, Уродщина и Селяния /***/ не знаят?
226
2
 
6
 
! Отговори
genadi преди 13 години
За мен сътвореният свят е немислим и необясним без Бога. Невъзможно е човек да вижда реда и хармонията във Вселената и да не признае, че зад всичко това стои един Божествен замисъл. Някои еволюционисти вярват, че всичко във Вселената е възникнало чрез случайно комбиниране на атоми и молекули в продължение на милиарди години. Но кои са тези слепи и случайни процеси, които могат да обяснят едновременното възникване на 1) оптичната система на окото, на 2) зрителния нерв, който свързва окото с мозъка и на 3) зрителния център в самия мозък, където входящите светлинни импулси се превръщат в образ, който може да бъде разпознат от нашия съзнателен ум? (ВЕРНЕР ФОН БРАУН, цитиран в Hill 1976, xi). 3♦ Самият Бог прие човешки образ в лицето на Иисус Христос; но в крайна сметка за Него това преживяване се оказа една абсолютна агония. По стар човешки обичай хората отприщиха целия свой арсенал от оръжия срещу Него: клевети, злословия, фалшиви обвинения. Тези потресаващи събития нямат паралел в историята на човечеството. Бог дойде при своите деца, а те Го приковаха на кръста! (ВЕРНЕР ФОН БРАУН, цитиран в Hill 1976, xi). 4♦ Според съвременната наука материята в природата никога не може да бъде унищожена. Дори и най-малката материална частица не може да изчезне без следа. Природата не познава унищожението, а само трансформацията. Нима Бог би допуснал унищожението на своя шедьовър човешката душа? (VON BRAUN 1963, 2). 5♦ Има хора, които казват, че всичко във Вселената е възникнало чрез някакъв случаен процес. Но кой е този случаен процес, който може да сътвори човешкия мозък или структурата на човешкото око? (VON BRAUN 1972). 6♦ Вселената такава, каквато я виждаме благодарение на научните изследвания е живото доказателство, че Бог е нейният Творец. (ВЕРНЕР ФОН БРАУН, цитиран в Hill 1976, xi).