На татко момичето поема крайната десница във Франция

Марин Льо Пен ще се изправи срещу Саркози на изборите за президент
Обновена: 17 яну 2011 14:56 | 17 яну 2011 13:57,
9
На татко момичето поема крайната десница във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато 42-годишна майка на три деца, разведена два пъти, оглави политическа партия, това няма как да не е събитие. Макар че с фамилия Льо Пен издигането до ръководител на движението, което баща ти е създал и ръководил близо 40 години, може би не е чак толкова изненадващо. 

Всъщност Марин льо Пен е редом до баща си в голямата политика много отдавна, коментира ВВС. Най-малката дъщеря на противоречивия крайнодесен лидер Жан-Мари Льо Пен го придружава по срещи и митинги от най-ранна възраст. След дипломирането си като адвокат пък оглавява правния отдел на партията. 

Най-малката от трите дъщери на Льо Пен добива широка популярност по време на президентската кампания на баща си преди 9 години. Красивата външност и ораторският талант я правят желан обект за телевизионните камери в дните, когато татко й си пробиваше път към президентския пост, спрян чак на балотажа от Жак Ширак. 

Марин е общински съветник от Енен-Бомон в икономически опустошения френски север и постигна втория най-добър резултат за "Национален фронт" на областните избори през март миналата година (22%) след този на баща си. Така съвсем естествено се стигна до убедителната победа на вътрешния вот за наследник на Жан-Мари Льо Пен начело на френската крайна десница. 

82-годишният й баща обяви, че тя ще влее нова енергия в движението. „Имаме общи идеали, но тя е различен човек – жена е, с 40 години по-млада от мен и е в крак с времето”, коментира Льо Пен. И думите му се потвърдиха моментално. 

Новият председател на "Национален фронт" изрази готовност за революционни промени. Първата й задача ще е смяна на ксенофобския имидж на партията с по-умерен образ, за да се нареди тя до основните партии в страната. 

Марин дори се противопостави на определението „крайнодесни”, настоявайки за по-либерална позиция на движението по социалните въпроси. „Отказвам да приема демонизирането на нашата партия”, категорична е бившата адвокатка. 

И макар да има редица критици в собствената си партия, за които тя е нищо повече от красиво лице с влиятелен баща, Марин Льо Пен изглежда твърдо убедена в способността си да заеме централно място във френската политика. Всъщност тя се надява да е реален конкурент на Никола Саркози и кандидатът на лявата опозиция на предстоящите след две години президентски избори. 

За да привлече вниманието на избирателите, Марин залага на популисткия подход, използван години наред от баща й. В речите си се изправя срещу политическата каста и еврократите в Брюксел. Подкрепя смъртното наказание и застава срещу икономическата глобализация. 

Говори срещу имиграцията и определя имигрантите „като използвачи на социални помощи за сметка на французите”. Дори сравни молитвите на мюсюлманите на улиците в някои квартали с германската окупация по време на Втората световна война. Въпреки че 39 % от французите подкрепят думите й, заради това изказване тя е разследвана за подбуждане към етническа омраза. 

Медиите веднага припомниха изявление на баща й, че газовите камери са „дребна подробност от историята на Втората световна война”. 

В крайна сметка очевидно крушата не пада чак толкова далеч от дървото. На Марин Льо Пен обаче ще й се наложи да опита, за да може да се намести наистина сериозно във френския политически живот, а не 40 години да го гледа отблизо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 13 години
Нима мюсулманите не могат да се молят в къщите си вместо да се дупят на улиците и да ги задръстват?
8
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
Националист съм, но не симпатизирам на семейните партии!
7
3
 
9
 
! Отговори
Българин в чужбина преди 13 години
Вие хубаво критикувате мюсюлманите и имигрантите им и ***, но знаете ли, че за французите ние не сме по-различни от тях...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ко стана ся-никой не харесва циг...пардон-ромите в Европа.Що така?Хелзингския комитет защо мълчи-*** ли в уста държи?
5
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 13 години
ХАХ ! Нима не е вяно че имигрантите (не само във Франция) са използвачи на социални помощи плащани от местните ????Нима мюсюлманите не са окупирали Европа ??? Я тези които я обвиняват в подбуждане към етническа омраза да се опитат да минат по площада, където са се нагъзили *** *** и тогава да видят те що е то етническа омраза !!!Всички мюслими МАРШ ОТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ОБРАТНО В КОПТОРИТЕ, ГНУСНИ ПОВЪРНИ !!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...
3
0
 
12
 
! Отговори
88 преди 13 години
Ще възникнат още много политически формации от този вид и в други държави. Основното в случая е това, че едни трупат финансови средства в социалните фондове, а други ги ползват.
2
4
 
17
 
! Отговори
HELLO преди 13 години
УСПЕХ!!!
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pravi sa si horata da iskat chista Franzia