Какво искат Китай и САЩ?

Ху Дзинтао е на най-важната си визита във Вашингтон за последните 30 години
Обновена: 19 яну 2011 13:04 | 19 яну 2011 13:04,
24
Какво искат Китай и САЩ?
Американският вицепрезидент Джо Байдън посреща китайскиския ръководител Ху Дзинтао във Вашингтон. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайският президент е на най-важната си визита в САЩ за последните 30 години. Медиите класираха така посещението най-вече заради влошените напоследък взаимоотношения между двете икономически най-силни държави в света.

Какво всъщност искат една от друга двете големи?

За Китай официално не се знае нищо конкретно, пише ВВС. Формулировката на техните очаквания е „стабилно и балансирано развитие на двустранните отношения”, без детайли.

Ясни обаче са поне няколко въпроса, които Пекин ще повдигне във Вашингтон. Споровете за курса на китайския юан са очевидна тема на дискусии. „Ерата на световната парична система, доминирана от американския долар, е минало”, заяви преди пристигането си в САЩ Ху Дзинтао.

Също така президентът ще поиска за пореден път от американците да спрат да продават оръжие и да оказват помощ на самоуправляващия се Тайван, който Китай счита за своя територия.

Твърде вероятно е Ху Дзинтао да поиска страната му да има решаваща дума при определянето на световната политика, особено що се отнася до азиатския регион.

„Растящата сила на Китай и неговата все по-значима лидерска позиция са реалност”, заяви наскоро китайският заместник външен министър и допълни: „Ние уважаваме и разбираме американските интереси, надяваме се, че САЩ ще уважават и разбират нашата позиция”.

От ВВС коментират, че мощният икономически напредък дава самоувереност на китайските лидери и те все по-открито и настойчиво предявяват искания, и то на най-високо равнище.

В същото време обаче Пекин не търси бързи промени, а действа последователно, повтаряйки, че неговият възход е мирен и не е заплаха за останалите. Остава Ху Дзинтао да убеди и Барак Обама в тази позиция.   

Що се отнася до американските очаквания и искания, то основната тема определено ще бъде икономическото сътрудничество.

Вашингтон в лицето на финансовия министър Тимъти Гейтнър многократно настоя Китай да позволи на курса на юана да се покачи по-бързо, да спре дискриминацията срещу американски компании и да отвори още повече пазарите си за промишлени стоки и селскостопански продукти. Предвид зависимостта на американската икономика от китайския пазар подобни искания са в рамките на очакваното. Дали обаче Китай е готов да стимулира американския износ е съвсем друг въпрос.

В дните преди визитата на китайския държавен глава, Гейтнър определи икономическото партньорство между САЩ и Китай като „изключително ползотворно и за двете нации”. И побърза да допълни, че „двете икономики се допълват взаимно”. Ето и основанията: през 2011 година Съединените щати ще изнесат в Китай стоки и услуги за повече от 100 милиарда долара. Този износ „ще издържа” стотици хиляди американски работни места.

Белият дом обаче ще има нелеката задача да балансира между тази икономическа зависимост и редица въпроси, по които има сериозни разминавания с китайското правителство. Като севернокорейската и иранската ядрена криза, като опасенията от стремглавото въоръжаване на китайската армия, като проблемите със зачитането на човешките права и свободи в Китай.

Съветникът по националната сигурност на Обама – Том Донилън, обясни, че разговорите между двамата лидери ще бъдат разделени в четири отделни „коша” – взаимоотношенията като цяло, сигурност и политически въпроси, икономика и човешки права.

Това изявление съвсем ясно показва, че ще се търси подход, чрез който съдържанието на всеки от четирите коша да се разглежда отделно от останалите. Само така успешното протичане на разговорите е възможно. А и с цената на множество компромиси от двете страни. Остава да се види как ще се разберат. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
леле преди 13 години
чета и не вярвам на ушите си Америка умира , да живе е Америка , аве вие за план Понци чували ли сте ако не сте вземете процетете , американците са *** народ с умни управници , те водят кораба в правилна посока , за разлика от европа , китай е една фабрика за шир потреба на америка и това се знае .
19
1
 
2
 
! Отговори
Наполеон преди 13 години
Китай е спящ гигант.
18
2
 
2
 
! Отговори
ше-ше преди 13 години
Преди около 20 години ,някъде четох ,че ако има 3та Световна Война Русия и китай ще са съюзници ,колко абсурдно ми беше да повярвам ,че Китай някога ще отиде толкоз далеч .......
17
7
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
САЩ не вървят на долу от около година вече. Вървяха надолу само няколко месеца. Както става с всеки през има-няма 10-20 години. Винаги има рецесии и те винаги свършват.
16
4
 
6
 
! Отговори
бупси преди 13 години
колониите от миналото какво? всичките са завладяни с барут, кораби, войници. европа трябва да премахне всички вътрешни граници, въведе задължителен за всички език, европейска армия и прочее други непопулярни мерки. иначе бъдещето на европа е да се опира на старите лаври колко свободомислеща, социална и демократична е била някога. пенсионните системи ще почнат да се сриват, умните германци и французи отиват да учат в щатите и остават. ЕК да се сбързи.
15
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
За каква Европа, за какво нейно бъдеще говорите? В нея вече остана много малко европейско. Погледнете улиците на големите градове в Англия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия - все едно, че си в Азия или Африка.
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Китай ще му трябват още дълги години за да задмине икономиката на САЩ. Не е нужно да ми слагате + и -, не го казвам за да взимам страна, а от икономическа гледна точка. Да - САЩ в момента вървят надолу, а Китай нагоре, но вторите още са много далеч от първото място.
13
3
 
5
 
! Отговори
До Сибила преди 13 години
Абсолютно вярно. Тоя номер китайците изиграха на Съветския съюз и САЩ. Дано Европа приложи добрата стара традиция.
12
3
 
6
 
! Отговори
Оле - ле преди 13 години
....икономическото партньорство между САЩ и Китай като изключително ползотворно и за двете нации....че двете икономики се допълват взаимно. Каква стана сега, тия комунисти за какви се мислят. Я да им изпратим Жельо и ФД да ги научат на демокрация...Номера на САЩ с Тянанмън не мина, както минаха цветните контрареволюции в източна Европа.Американците се мазнят, защото докато си го мереха със СССР, Китай ги отсвири по единично сега Оле-ле, кво правим братя китайци.
11
3
 
15
 
! Отговори
Сибила преди 13 години
Даа, САЩ вървят към пропаст, благодарение на Китай, който ги тегли натам, а Европа стои отстрани, заедно със суровинния си придатък Русия и чака двамата тарикати да се омаломощят, за да им стъпи на вратовете. Все пак, Европа няма да й е за пръв път да го прави - спомнете си колониалните империи от миналото - те не са направени, защото Европа бе силна, а защото умееше да използва противоречията между силните на деня в своя полза:)
10
9
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ти си прецакан по рождение - нито китай , нито сащ ще бъдат доминиращи - ЕВРОПА Е НОВАТА СВЕТОВНА СИЛА !
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умни са китайците.Знаят,че имат силни позиции,но не прекаляват с натиска.Леко полеко се налагат и в един момент ще изпързалят амиканците без те да се усетят.---------------------------Мечтата на *** ***.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vladei i razdeljai
7
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Помнете, че китайците вече са били икономическа сила, много преди Европа да се събуди за "Възраждането". Така че, те сега само си припомнят. А поради факта, че са много интелигентни и изключително упорити, дисциплинирани и работливи, а и поради числеността им, скоро ще покажат на света какво могат. А от другата страна? Все още икономическа и финансова мощ, но и кризи в много направления, от които най-значителната не е сривът на банковата система, а на морала.
6
4
 
16
 
! Отговори
bg преди 13 години
Az znam kakvo iska USA ot Kitai-da stane vrag na Rusia.
5
2
 
10
 
! Отговори
MNENIE преди 13 години
BRE CHE UMNI HORA IMA V TOZI FORUM!!!
4
28
 
12
 
! Отговори
Пак се прецакхме преди 13 години
България пак е на губещата страна трябваяе да стане съюзник на Китай не на САЩ!Китай са над 1 милиард души а САЩ малко над 300 милиона.Е кой е по-голям?
3
6
 
9
 
! Отговори
aidee преди 13 години
boli me fara ... opraviaite se
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тогава ще настъпи златен век за България, нали...
1
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умни са китайците.Знаят,че имат силни позиции,но не прекаляват с натиска.Леко полеко се налагат и в един момент ще изпързалят амиканците без те да се усетят.