Бен Али, Мубарак... Кой е следващият?

Арабският свят изправен пред източноевропейския сценарий
Обновена: 31 яну 2011 16:58 | 31 яну 2011 14:56,
90

Протестите в Египет. Снимка: БТА

Дългогодишни режими, авторитарно управление, непоклатима власт. Това беше впечатляващото сходство между редица арабски държави. Скоро обаче това сходство може да остане в историята.

Крак повлече Тунис. Хората излязоха по улиците, защото безпаричието (3,8% живеят под прага на бедността), безработицата (14 на сто) и корупцията стигнаха непоносими граници. На този фон президентът Зин ал-Абидин Бен Али (23 години на власт) и семейството му живееха в неописуем лукс.

Само че младите тунизийци се вдигнаха на спонтанен протест, който набързо обърна нещата. Всичко стана толкова изненадващо, че изглеждаше почти нереално. Особено като се има предвид фактът, че Тунис има славата на държава с безкомпромисен полицейски контрол. И изведнъж – революция на младите, които отказват да живеят по старите правила, при това в страната, която далеч не е в най-лошото икономическо състояние.

Съвсем естествено беше поставен въпросът дали тунизийската вълна ще залее съседите? Дали ще видим събития, каквито комунистическият блок в Европа преживя преди повече от две десетилетия?

Още по темата

Египет вече влезе в компанията на бунтуващите се. Започна се по примера от Тунис. Няколко отчаяни от бедността и управленските своеволия хора се самозапалиха в знак на протест. Този огън запали искрата у десетки хиляди египтяни, които излязоха по улиците на столицата Кайро и цялата страна с едно основно искане – сваляне от власт на президента Хосни Мубарак.

Вече на 82 години, Мубарак точно три десетилетия управлява страната на пирамидите с доста тежка ръка. През 1981 година дойде на власт, след като, в качеството си на вицепрезидент, замести убития държавен глава Ануар Садат.

Оттогава насам бившият главнокомандващ ВВС на Египет е непоклатим. Оцелява при няколко опита за покушение, завързва близки контакти със Запада (ограничавайки влиянието на крайните ислямисти) и блокира всякаква активност на политическата опозиция.

Сега обаче за Мубарак идват критични времена, и то в зенита на кариерата му. Засега той удържа позициите си, доколкото това е възможно. Полицията дава отпор на протестиращите, а държавният глава въобще не говори за оттегляне. Но жертвите на сблъсъците стават все повече и, естествено, международната общност също започна да притиска президента.

Той засега смени само кабинета. И си назначи вицепрезидент – пост, който не фигурираше досега в управлението на Мубарак. Има мнения, че поставянето на шефа на разузнаването Омар Сюлейман на вицепрезидентското място може да се приеме като знак за подготвяно оттегляне на държавния глава. Защото досега на практика нямаше кой да го замести.

В крайна сметка обаче вятърът на промяната явно ще трябва да подуха по-силно и по-дълго в Кайро. За разлика от Тунис, в Египет населението е по-слабо образовано, профсъюзите не са толкова силни, а службите за сигурност са далеч по-добре екипирани и обучени в сравнение с тунизийските. Не случайно Мубарак все още демонстрира хладнокръвие и увереност в неприкосновеността си.

Но когато всеки пети египтянин живее под прага на бедността, заплатите на учители и лекари са около 50-60 долара месечно, а безработицата е почти 10 на сто, не е сигурно, че президентският „трон” няма да бъде съборен.

Разбира се, международната общност има опасения, че евентуална промяна на политическия връх в Египет може да доведе до настаняване на радикални ислямисти в управлението на 80-милионната държава. Израел например следи събитията със затаен дъх. А Иран доволно потрива ръце пред перспективата за мощен антиизраелски другар.

Твърдо зад Хосни Мубарак, чиито верни съюзници се изпаряват скорострелно в последните дни, стои друга историческа фигура от Северна Африка – Муамар Кадафи. Като управник с по-голям стаж (41 години) полковникът не се нуждае от специална покана, за да защити дългогодишните си партньори.

„Братът – лидер на революцията, президент на арабската среща на върха, се обади на президента Хосни Мубарак, за да се успокои за ситуацията в Египет”, съобщи либийската официална информационна агенция ДЖАНА. Кратко и ясно. Преди това Кадафи засвидетелства почит и към тунизийския президент Бен Али: „Няма по-добър лидер за Тунис от Зин. Сега тази страна живее в страх”.

Ясно е, че и самият Кадафи малко или много е неспокоен от събитията в съседните страни. Той обаче е далеч по-тоталитарно настроен и не дава никакъв шанс на каквото и да е опозиция. Протестите са забранени със закон.

А и Либия е малка държава, с много петрол. Такъв кокал трудно се пуска. Нищо че 30% от населението са бедни, а безработицата е 33 на сто.

Като стана въпрос за висока безработица, едно от първите места се държи от Йемен (35%). Почти половината от хората в най-бедната арабска страна са принудени да преживяват с по-малко от 2 долара на ден. Икономическият колапс по време на 32-годишното управление на президента Али Абдула Салех е причина за масово недоволство, особено сред младите хора.

Протестите станаха неизбежни. В крайна сметка демонстрантите постигнаха някакъв успех – тези от тях, които бяха арестувани, получиха амнистия, президентът лично разпореди намаляване на данъците с 50% и контрол върху бързо покачващите се цени на пазарните стоки. Освен това Салех категорично отхвърли обвиненията, че подготвя сина си Ахмед за свой наследник на президентския пост.

В същото време държавният глава увеличи значително заплатите на държавните служители и органите на реда, за да си гарантира тяхната лоялност. Освен това полиция и военни бяха разположени по улиците във всички критични точки.

Както и в Египет, така и в Йемен са преплетени много външнополитически интереси. САЩ например разчитат на подкрепата на йеменския президент в битката срещу Ал Кайда, която превръща страната в своя нов бастион. Така че смяна на властта няма да е особено по вкуса на Вашингтон, защото допълнително дестабилизиране на Йемен съвсем логично ще доведе до засилване позициите на терористите.

Малко по-различна е ситуацията в други три арабски държави – Алжир, Йордания и Мароко. Там няма авторитарно управление, няма държавник-узурпатор на властта. От 1988 година е въведена многопартийна политическа система, премахнати са ограниченията върху медиите. Но пак има протести и недоволство.

Безработица и растящи цени предизвикаха демонстрации в различни градове в Алжир. В столицата публичните протести са забранени още от 1992 година, но дори и там се стигна до спонтанни изблици на масово недоволство срещу действията на правителството.

За разлика от Тунис и Египет, в Алжир силите за сигурност реагираха по-сдържано и до сериозни кръвопролития не се стигна. Освен това кабинетът взе спешни мерки за ограничаване на покачването на цените.

Алжир има солидни приходи от износа на петрол и газ, а властите „атакуват” народното негодувание с редица мощно финансирани програми за подпомагане и развитие. Но гневът срещу безработицата, корупцията, бюрокрацията и липсата на значими политически реформи остава.

В Йордания недоволството е насочено срещу правителството на премиера Самир Рифай. В конституционната монархия вече имаше масови протести под наслов „Ден на гняв”, макар че минаха съвсем мирно.

Причината за демонстрациите отново е икономическата криза. Управляващите намалиха шоково цените, но хората искат още по-крайни мерки за удържане на инфлацията.

Далеч от критиките остана крал Абдула Втори, който се радва на широка популярност и тронът му всъщност си изглежда съвсем стабилен.

Подобна публична подкрепа все още има и мароканският крал Мохамед Шести, макар че в WikiLeaks бяха публикувани доклади за „ужасната алчност” на кралското обкръжение. В Мароко засега ограничават протестите и непосредствена опасност за нарушаване на статуквото не се отчита.

Но ситуацията, както се вижда в последните седмици, може да се промени за няколко часа...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласна съм мнението на 70.Мисля,че след тези бунтове бедните в Египет ще станат още по бедни и радикалния ислям ще се възползва от ситуацията.Една нова заплаха за християнския свят.
83
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 13 години
То ние българите дето сме по-близо до Европа и сме християни, не успяхме да създадем демокрация, че тези държави ли, дето са мюсюлмански... Ще се поблъскат известно време, ще се ослушват дали някой ще им помогне, и като не се получи, защото САЩ само военна сила дават, ще се настанят ислямистки режими, които са много по-близо до тяхната култура и разбирания, а не чуждата инванзия. Това е бъдещето, което ще раздели окончателно двата свята. Заради безхаберието на запада и алчността на диктаторите.
82
2
 
2
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Погледнете снимката, това у нас не може да се случи, защото сме овче стадо
81
2
 
4
 
! Отговори
M преди 13 години
ARABITE SA MARZELIVI I SAMI NE MOGAT DA ORGANIZIRAT TOVA. VSICHKO IDVA OTVAN.
80
2
 
3
 
! Отговори
M. преди 13 години
VSICHKI ARABI JIVEEHA DOBRE POCHTI BEZ DA RABOTAT... BUNTOVETE SA ORGANIZIRANI OTVAN.
79
0
 
1
 
! Отговори
pisna_mi преди 13 години
На снимка 4, блока зад младежите е като от българските ж.к.
78
1
 
3
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Да си припомним революцията в Иран. След нея дойдоха на власт аятоласите начело с Хомейни. Най-вероятно така ще стане и като резултат от настоящите "революции". В арабските държави демокрация по западен модел никога не е имало, те не знаят какво е това. Дано образованите хора там да направят нещо различно от ислямско управление, но не се знае дали ще успеят.
77
1
 
5
 
! Отговори
подсказвач преди 13 години
. Кой е следващият? Пръванов и Борисов.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия Арабите са по печени и по будни от нас,ние 20г. търпим да ни залъгват корумпирани и продажни политици,мутренски бизнесмени и каква ли не напаст душманска и нищо не правим.Те тия хора се вдигнаха на бунт, защото искат промяна към по добър живот...аз ги подкрепям,хората трябва да опраделят правилата и живото си ,а не Диктаторите.Като се замисля,и нашта Демокрация си е някаква форма на диктат...Олигархията и ДС диктуват правилата в Държавата ни.Не е зле и ние да прогледнем.
75
2
 
3
 
! Отговори
do61 преди 13 години
A be debilen komunist , kakvi gluposti dranka6? Komuniagite behte pisnali predi 20 godini na naroda do smart , biahme nai-zatantenata komunisti4eska dupka!Kato ste tolkova samootverjeni komunistite za6to ne se nadignahte da svalite omraznata vi demokracia .BKP broe6e 1 milion 4lenove. Ama ne 4lenove a ***!razdadoha vi po-edno kufar4e pari i vi se usladi kapitalizma. Ama iskate vlast da narejdate, koi kak da se obli4a i kakva muzika da slusha.Bate Reigan vi turi kura, vra6tane za vas nema.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
факт е , че в държавите богати на петрол , ако не е тоталитарен режима , идва исляма . мислещият просто предупреждава ,че пътя към ада е постлан с добри намерения . вижте държавите които печелеха от студената война - иран , ирак , афганистан , пакистан уж верни на американците , ама не съвсем . дано да бъркаме , но сменяйки един лош с друг по лош , е безсмислено .
73
1
 
6
 
! Отговори
Kris преди 13 години
Този Бубарак искара цели 30 години,а нашата тиква едва 1 година.
72
2
 
3
 
! Отговори
mxm преди 13 години
pojelavam uspeh na horata neka postignat za tova koeto se boryat .tuka 6tesi traem o6te mnogo
71
3
 
4
 
! Отговори
помислете преди 13 години
до - до 70(мислещия) А бе много болно ви става когато ви казват истината и започвате да избивате и да отклонявате коментара в друга посока ,никой не ви е виновен че сега осирате целия Изток с вашите измишльотини
70
8
 
7
 
! Отговори
до 70(мислещия) преди 13 години
абе то за *** е ,,виновен,, за всичко Иран нали ,те иранците са,, виновни,, и за банковата криза и за двете световни за да бъде създадена една измислена държава на чужа територия ,а коренното налеление палестинциоте да биват избивани като животни,а забравих то и у нас пак тия пусти ,,иранци,, са виновни,даже си споням един от тях дето продаде на друг такъв,,гад зееви,,бга за 1 долар ,а пък оня гаден,, иранец ,,сорос дето толерира *** и окраде сума ти пари,такъв с кеф да го,,,,
69
4
 
12
 
! Отговори
M. преди 13 години
TALPITE OT ARABI SA KATO DROGIRANI - RAZGLEDAITE GI VNIMATELNO...
68
3
 
10
 
! Отговори
M. преди 13 години
TAKA E - ISTOCHNOEVROPEISKI SZENARII. ARABITE NE MOGAT SAMI DA SE ORGANIZIRAT TAKA.
67
8
 
23
 
! Отговори
Помислете преди 13 години
Това което се случва в момента няма нищо общо с бедни хора , заплати и други подобни , това си е чиста Ислямска революция от която бедните ще станат още по бедни , а богатите още по богати . Вижте само къде има такива бунтове - където няма Ислямски режим , и кой ги подържа - Иран . Мисля че ако успеят това значи да върнат колелото на Историята в 14 - 15 Век .
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не ти е ясно Мартин,жалко за теб,МЕСИЯТА е ИСУС.......и ще бъде страшно за неповярвали и непокръстили се(мюсюлмани,будисти,атеисти ,евреи и т.н.),ще се спасят точно 144000 хиляди хора от целия свят!!!!!!(мисля,че само православни-Българи,Руснаци,Арменци,Гърци),праведни,аз не се мисля за праведен и зная какво ме очаква!
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следващите са циониските *** на запад и у нас времето на гърбоносите поклонниците на молох(дявола) изтече.