По-могъща ли е клавиатурата от меча

Ролята на социалните мрежи за бунтовете в Тунис и Египет
Обновена: 1 фев 2011 12:58 | 1 фев 2011 07:00,
32
По-могъща ли е клавиатурата от меча
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Старата поговорка гласи, че перото е по-силно от меча. В по-ново време тя би трябвало да звучи така: клавиатурата е по-могъща от куршума, пише ДПА.

Това е една от поуките от изключителните събития, които се развиват в момента по улиците в Египет и по-рано този месец в Тунис, където социалните мрежи Facebook и Twitter, изглежда, изиграха централна роля в разпалването на масовите протести срещу задържалите се дълги години режими.

Гневът срещу режима в Кайро се трупаше от години, но според повечето хора именно вирусното разпространение на плановете за протест в страницата във Facebook, събрала 90 000 членове, се е превърнало в искрата, разпалила най-голямото предизвикателство пред режима на президента Хосни Мубарак, откакто той дойде на власт преди 30 години.

По-могъща ли е клавиатурата от меча

Демонстрантите използваха канала #Jan25 в Twitter, за да организират протестите. Египетските власти несъмнено възприемат използването на социалните медии като сериозна заплаха за способността им да потушат бунта.

Първоначално те се опитаха да блокират избирателно страници като Facebook и Twitter и шведски сайт, който предава на живо кадри от мобилни телефони. Не след дълго обаче осъзнаха, че потребителите без особено затруднение откриват начини да заобиколят тези мерки, като влизат в блокираните сайтове през прокси-сървъри, или като се насочват към алтернативни страници.

Затова в петък властите взеха почти безпрецедентното решение да блокират напълно достъпа до интернет в страната.

Това, че протестите продължиха да ескалират и след забраната, показа, че макар Facebook, Twitter и другите сайтове да са формирали събитията по улиците в Египет, все още не можем да посочим тези медии като основните катализатори в това историческо въстание.

Тази теза се подкрепя от Парвез Шарма, експерт по Близкия изток, който пише за "Ню америкън мидиа". Той цитира Негма, своя приятелка от Египет, която говорила с него по телефона в петък, преди да отиде на протеста.

"Не си мисли, че това е революция на Facebook и Twitter”, казала тя.

"Да, те бяха от полза, но повечето египтяни нямат интернет или смартфони. "Лидерите" на движението обаче използваха Twitter, за да уточняват помежду си подробностите - кои улици са блокирани, къде има сълзотворен газ, къде се намират самите те. Но трябва да знаеш, че вече никой не ползва Twitter."

По-могъща ли е клавиатурата от меча

 
Въпреки това Джилиан Йорк, изследовател в центъра "Бъркман" за интернет и общество към Харвардския университет, твърди, че ролята на социалните медии в Египет сега е по-голяма отвсякога и със сигурност засенчва употребата им в Иран през 2009 г. и в Тунис по-рано този месец.

"През последните няколко дни наблюдавах как хората в Twitter правят планове да използват канала #Jan25 (25 януари). Видях също как в Google docs буквално се публикуват подробни
планове за протестите. В случая [с Египет] видях много по-сериозна организация по интернет", коментира Йорк.

"В Тунис беше много по-неясно дали социалните медии бяха използвани за физическото организиране на протестите. Доколкото знам от информаторите си в Тунис, основната част от
организацията е ставала на място, офлайн, а социалните медии са били използвани по-скоро като инструмент за изпращане на информация извън страната".

Иранският блогър Омид Мемариан отбелязва, че макар интернет да отне на правителствата възможността да контролират информационните потоци, твърденията за Facebook революция са измислица на западните журналисти и "алфа потребителите" на Twitter. Основната движеща сила на протестите не е била достъпът до социалните медии, а продължаващото от години социално неравенство, бедността и отчаянието от политиката.

"В тези страни се развиват много динамични процеси, които допринасят за днешните вълнения и безредици. Преди всичко в тези страни от десетилетия е имало репресии", коментира Мемариа.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Много ясно,че тези събития са дерижирани от тайните служби на Израел и САЩ!"Нима смяташ че е в интерес на Израел Египет да се превърне в ислямистка държава като Иран?
29
1
 
5
 
! Отговори
Slavi преди 13 години
96та година пред парламента е имало предимно назобани момчета, които са си били точно дирижирани и са повлякли след себе си и обикновенните хора ,конспирации винаги има в политиката.
28
1
 
7
 
! Отговори
ДО 26 преди 13 години
Опитай ти да "дирижираш" стотици хиляди гладни и ядосани хора момко и ще видиш какво ще стане. Това което е дирижирано от САЩ са мизерните контрапротести на "привържениците" на Мубарак и опитите му да остане на власт до септември, но резултатите са доста ялови - народът е гневен. Не си наясно с доста неща и не виждаш истинските конспирации.
27
0
 
6
 
! Отговори
стг преди 13 години
до 26, ти не си много умен като гледам, Мубарак е съюзник на САЩ и Израел ,така де или поне се търпят а като фен на протестите се изяви ислямиста Ердоган ама щом съседката ти е казала че са тайните служби на САЩ значи те ще са :)
26
7
 
11
 
! Отговори
Uncle Sam преди 13 години
Много ясно,че тези събития са дерижирани от тайните служби на Израел и САЩ!Аналогията с балканските преврати е същата и тово още повече доказва не народния произход на тези размирици!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
!! преди 13 години
До 18: Да, и дядо Коледа потърква доволно с ръце, че верните му воини - елените - са завладяли нови територии.
24
0
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Костов дирижира всичко не го ли виждате!
23
0
 
4
 
! Отговори
denz преди 13 години
So the government of Egypt has blocked all internet access. The country can now be renamed gypt.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът не е че искат промяна - то и ние българите искахме, проблемът е кой ще яхне тези събития - сутринта по ТВ един експерт каза, че има голяма вероятност това да са ислямистки лидери, техни хора са избягали от затвора, те имат и оръжия и нямат задръжки. Това е проблемът, че на мястото на един диктатор може да дойде още по-лош.
21
2
 
7
 
! Отговори
Отговор до 15 от 13 преди 13 години
Не си прав! Когато МНОГО хора са недоволни, както и да ги манипулираш, те ще искат промяна. Някои ще яхнат гребена на недоволството, но манипулацията не може да спре процеса. Спомни си какво стана 89 г. Количеството недоволство прераства в качествена промяна. Не можеш да лъжеш много хора за много време.
20
0
 
17
 
! Отговори
До Странджата преди 13 години
Ще мачка с гол *** тарапеж!
19
9
 
8
 
! Отговори
Нерез преди 13 години
Абе вие елате да ми видите меча, пък тогава ще говорим кое е по-могъщо.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей журналята и ония с малко име социолози и учени отделно госин Йорк а ти видя ли кой дава парата на протестиращите щото с есещам май е тоя дето и на тебе ти два парата някои сме попрочитали за обединена Африка както обединена европа под егидата на вашето момче Кадафи дето брат му живее в израел защо ли може би по същата причини поради която дъщерята на хитлер 65 година се жени за внук на равин пак в израел това нещ е организирано както и в тунис за да се сложат хора на Еврейсите Банкери там
17
9
 
7
 
! Отговори
as преди 13 години
Da be ko na zanimavate s tumno kafiavite?
16
21
 
11
 
! Отговори
??? преди 13 години
Не виждам само какво ни касаят нас белите хора проблемите на тия ***?
15
2
 
28
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Социалното недоволство се използва винаги в подходящия момент, от подходящите хора , за подходящите цели. Ако липсват тези условия , се смазва в зародиш.
14
0
 
13
 
! Отговори
korleone преди 13 години
Може да има известна доза истина,не се комуникира с пощенски гълъби и реакцията е по бърза,хората могат да се съберат за отрицателно време,но истината е че глада е по силен от тока!!!Това е в основата,а гладния човек лошо гледа...!!!
13
1
 
40
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 13 години
Това, което става в арабския свят напомня за промените при падането на Берлинската стена. И в двата случаи причината е социалното недоволство, породено от чувствително изоставане в стандарта на живот. Струва мисе, че аналогията между Източна Европа 89 и арабския свят сега е много голяма. Предполагам и последиците ще са подобни. Интересното лично за мене ще е влиянието на исляма и реакцията му. Горките хора!
12
0
 
12
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
За добро или лошо всичко тръгва от "контролния център" - мозъка. Трагедията е в размиването на границата между добро и зло.
11
4
 
10
 
! Отговори
провокатор преди 13 години
Да бе,с интернет правили революции!Гладна кокошка просо сънува!Нека на народа да не му дреме,пък ти си подкокоросвай колкото си искаш!Ако има и серсемин, който да ти плаща,си на 6!