Пред Америка винаги ще има нова, ясна зора

Рейгън все още е пример за подражание за политик от класа
7 фев 2011 19:17,
99
Пред Америка винаги ще има нова, ясна зора
Настоящите политически лидери наистина могат да се поучат от примера на Рейгън. Снимка: БТА

За да разбере гениалността на Роналд Рейгън, човек трябва да се върне към дните преди 75-ия му рожден ден, пише Чарлз Мур от в-к The Telegraph. На 28 януари 1986 година космическата совалка „Чаланджър” се разбива при излитане, всички 7 астронавти на борда загиват. Милиони гледат трагедията в живо предаване. 

Рейгън, който е в първата година на втория си президентски мандат, реагира със знаменито обръщение към нацията: „Бъдещето не принадлежи на слабохарактерните. То принадлежи на смелите. Екипажът на „Чаланджър” ни теглеше към бъдещето и ние ще продължим да го следваме. Ние никога няма да ги забравим, няма да забравим и последния път, когато ги видяхме тази сутрин – докато се подготвяха  за своето пътешествие. Те се измъкнаха от грубите земни окови, за да докоснат лицето на Бог”.

Един от най-близките съюзници на Рейгън, британският премиер Маргарет Тачър веднага изпраща съболезнователна телеграма.  Но това, което я впечатлява, е свръхестествената способност на американския президент да намери най-точните думи, които да изразят дълбоките чувства на цялата нация. За Тачър това е белег на велик демократичен лидер.

Анализирайки речта след трагедията с „Чаланджър”, можем да видим повечето от най-добрите трикове на Рейгън – възхвала на човешкия кураж, непоколебимата американска вяра в бъдещето и технологиите, способността с думите си да остави ярък спомен в съзнанието на хората. За да направиш всичко това се изисква и известна доза манипулативна тактика, твърдят от The Telegraph. 

В крайна сметка цитирайки част от поема, написана от американски пилот, чийто самолет се разбива във Великобритания по време на Втората световна война, президентът изопачава истината. Защото астронавтите от „Чаланджър” така и не успяха да се „измъкнат от грубите земни окови”. Но Рейгън можеше да бъде изключително убедителен и да завладява масите с драматични слова.

Разбира се, всички тези трикове не хвърлят сянка върху почтеността на президента. Самият той е абсолютно наясно, че като американски държавен глава неминуемо трябва да бъде и актьор (още повече бидейки реална филмова звезда преди да влезе в политиката ). Президентството е най-бляскавата сцена, която модерната политика може да ти предложи. Човекът, избран да я заеме, е длъжен да изиграе ролята си възможно най-добре. А като професионалист Рейгън много добре знае какви са мечтите и идеалите на американците, как да фокусира вниманието върху тях и как да ги направи глобални.

А и самият той ги споделя. Президентът вярва безпрекословно в американската представа за свобода, възможности и ограничено влияние на правителството. „Във време на масово недоволство американците биват убеждавани, че нашето единствено спасение е  да се превърнем в послушни овце на правителствения „пастир”. Аз обаче вярвам, че правителството не е решението на нашите проблеми – правителството е проблемът”, са думи, излезли от устата на бъдещия 40-ти президент на Съединените щати. 

Рейгън се бори категорично срещу деморализацията на страната през 60-те и 70-те години. Кариерата му като губернатор на Калифорния е сравнително успешна, но заради нетрадиционните си възгледи дълго време е държан встрани от голямата политика. И затова победата му на президентските избори през 1981 година се отчита като голяма изненада. Още повече, че е на 69 години, превръщайки се в най-стария държавен глава в историята на страната. Роналд Рейгън е роден 6 години преди Джон Ф. Кенеди, който става стопанин на Белия дом цели 2 десетилетия по-рано. 

Но всъщност възрастта на Рейгън е една от основните причини той да е толкова харесван и уважаван от избирателите – изглежда мъдър, уравновесен, далеч от болните амбиции за себедоказване. В тази връзка идва и прословутата му шега в президентския дебат през 1984 година срещу Уолтър Мондейл: „Обещавам, че няма да се възползвам за политически цели от младостта и липсата на опит на моя опонент”. 

Харизмата и сладкодумието на Рейгън обаче са примесени с непоколебима твърдост, особено що се отнася до външната политика. В седмицата на трагедията „Чаланджър” в годишното си обръщение „За състоянието на Съюза” президентът определя позицията си по отношение на Съветския съюз като „твърд като скала, ясен, стабилен и сигурен реализъм”. 

Рейгън не губи време да върне позициите на САЩ в Студената война. Президентът е убеден, че предшественикът му Джими Картър е дал опасно глобално предимство на СССР. С помощта на своите съюзници Маргарет Тачър и Хелмут Кол, Рейгън успява да разположи американски ракетни системи на европейска територия в непосредствена близост до Москва. Освен това дава ход на Инициативата за стратегическа защита, включваща изграждане на космически щит, наричана още „Междузвездни войни”.   

Сега тези действия са считани за гениални и в основата на американската победа в Студената война, коментира The Telegraph. Но по онова време Рейгън е бил ненавиждан не само от Комунистическия блок, но и от западноевропейските леви партии и голяма част от журналистическия елит. Според критиците му „Междузвездните войни” разрушват крехкия баланс, на който се крепи ядреното ненападение. Американският президент е описван като опасно глупав човек. Но според Чарлз Мур времето е показало, че Рейгън не е бил глупав. Да, пренебрегвал е детайлите. Но е бил решителен. 

Тази решимост се отплаща. Руснаците осъзнават, че не могат да контролират Европа чрез военна мощ, не могат да са равностойни финансово в „Междузвездните войни” и не съумяват да контролират непрекъснато увеличаващото се непокорно спрямо режима население. 

И когато Горбачов дава индикации, че е готов за преговори, Роналд Рейгън доказва правотата на политиката си. И започва да преговаря. През 1987 година е договорено споразумение за ядрено разоръжаване. Същата година в Берлин Рейгън призовава съветския си колега да „разруши тази стена”. Американското влиение довежда до нещо още по-добро – германският народ я разрушава сам. Стената пада, падат и комунистическите режими в цяла Източна Европа. 

За Рейгън остава славата, че е спечелил най-великата безкръвна война в човешката история, подчертават от The Telegraph. Години след президентството му той остава пример за съвременните политици. Дори и президентът Обама се прекланя пред управлението на Роналд Рейгън, въпреки че двамата са представители на противопоставящите се идеологии – демократическата и републиканската. 

Настоящите политически лидери наистина могат да се поучат от примера на Рейгън. Той никога не е правил компромиси със своято политическо верую. Винаги е разбирал, че публичните му изявления трябва съвсем точно да отразяват целите на управлението му. Но за разлика от редица консерватори, той винаги успява да „хуманизира” това, което има да каже. И пак да отправи категорично политическо послание. 

Дори когато става въпрос за личните му драми. През 1994 година в писмо до американския народ Роналд Рейгън обявява, че страда от болестта на Алцхаймер с думите: „Започвам пътешествие, което ще ме отведе до залеза на моя живот. Но знам, че пред Америка винаги ще има нова, ясна зора”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: сащРоналд Рейгън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
тука сме преди 13 години
не знам кой си е отишъл и кой не, ама ми се струва че още звучи по ТВ-то "Ние сме на всеки километър...." но вие си вервайте че тоя си отишъл или оня, или в каквото си искате,ама м....с..... земете се огледай те бе хора, абе отворете очите, ушите и тогава .......
97
0
 
1
 
! Отговори
za 90 преди 13 години
Мно'о си ***...........Рейгън и Тачър отърваха света от чумата на комунизма......бог да ги благослови!
96
0
 
1
 
! Отговори
Това е зората преди 13 години
Той за Риган БОГ си каза тежката дума!Кой каквото е дробил, това и ще сърба.
95
2
 
2
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Каквито и резерви да имаме - а ги имаме за всеки президент на САЩ - Роналд Рейгън беше от големите политици на ХХ век. Заради Рейкиявик и още много други предприети и непредприети стъпки.
94
3
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Leka mu pryst na Reigan, no toi be6e nai velikata MARIONETKA-PREZIDENT. Sys zabolqvaneto si ot AlcHeimer toi be6e tolkova lesen za manipulaciq.Bankerite ot Wall Street i FED go dyrjaha zdravo v rycete si,kakto sa pravili sys vsi4ki predi nego.Edinstveno J.F.Kenedy ne mojaha i zatova go ubiha! Mislete s glavite si i ne se podavaite na takiva propagandni statii kato tazi!!!!
93
5
 
10
 
! Отговори
мини-ми преди 13 години
91, рейговия тъпизъм натрупа дефицит, който америка никога не беше виждала дотогава. малта беше всъщност обратното, горби признава, че са решили конртолирано да шътнат комунизна и америка трябва да знае за това. самия джейм бейкър в разговор каза, че са били изненадани от падането на комунизма през 89, мислели са, че ще стане в рамките на 20-50 години... рейгън е актьор средна категория.
92
2
 
0
 
! Отговори
ПАК ОТ МИТКО преди 13 години
АМИ ДА! - ТОЧНО ТОВА ИМАМ ПРЕДВИД ПО-ДОЛУ...... ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!
91
10
 
6
 
! Отговори
До 90 преди 13 години
"Рейгън е кръгла нула."Заради това преобърна целия свят. Защото е "кръгла нула"?!И заради това американците го боготворят? Заради това кръстиха самолетоносач на негово име. Подписа договора с Горбачов в Малта и Рейкявик?През неговия мандат падна Берлинската стена. Помисли кой е кръглата нула - Роналд Рейгън или Анонимния номер 90.
90
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рейгън е кръгла нула. Некадърен актьор, бездарен политик, зъл, *** и упорит като ***(кретенът гледал "Междузвездни войни" и се вдъхновил за военна програма, гълтаща огромна част от бюджета и останала етсествено нереализирана),той подготви почвата за днешния икономически упадък на САЩ с огромните дългове и финансов дефицит,които бяха запазена марка на малоумната му политика. И после "бил спечелил"...Да, на руснаците първи им свършиха парите, че си нямаха балами да ги кредитират. А УСА-то сега?
89
3
 
3
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
НАПОСЛЕДЪК ИМАМ НОВО ЗАНИМАНИЕ: ЧЕТЕНЕ НА КОМЕНТАРИТЕ ПО ФОРУМИ И БЛОГОВЕ.... СТРАШНО ЗАБАВЛЕНИЕ ПАДА!! НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КАКВА ОРИГИНАЛНА И НЕНАДМИНАТА ПРОСТОТИЯ ЦАРИ НАВСЯКЪДЕ! ЯН ХУС ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НАПЪЛНО ПРАВ.... А ТУК ПРОСТО СЕ УЧУДВАМ КАК НЕ ПРОЧЕТОХ НИКЪДЕ, КАКВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ *** БИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ - ТВЪРДЕ ПОПУЛЯРЕН РЕФРЕН В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ...
88
3
 
6
 
! Отговори
kyureto преди 13 години
*** разбират единствено от тояга.Рейгън им я показа и светът спечели.
87
1
 
7
 
! Отговори
Питанко преди 13 години
Аз си мисля, че комунизмЪт си отиде поради историята. Всеки неефективен строй си отива. Да се приписват заслуги за хода на историята само на едни, не е справедливо. Ако не бяха събитията в края на 80те, щяха да последват други събития, и пак комунизмЪт щеше да си отиде. За съжаление комунисти и капиталисти, от запада и източна Европа се оказаха не идеалисти и материалисти и затова се обединиха, а ние както винаги си чешим езика с приказки по форумите за успокоение.
86
1
 
1
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Да си кажа не съм комунис нито фашис.Просто обичам истината която често бива изопачавана.Победителя пише историята.
85
2
 
4
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Слепи сте освободил ни от комунистическо робство,а сега кои ни управлява да попитам.Маи са наследниците на комунистите а.Да ви кажа велики хора като Вапцаров,идиалисти загиват в операций и репреций от режима.Тези които вземат власта след това са бандити и разбоиници които стават партизани както беще вица'Тои се крие ама те не го търсят.
84
1
 
5
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Абсолютно заслужава паметник! До паметника на свалените американски пилоти, бомбардирали София ще е идеалното място...Ако беше жив Алеко, нямаше да знае, от къде да започне само-ироничния образ на средния българин.
83
2
 
0
 
! Отговори
До 81 преди 13 години
Браво... вече си имаме и виновен и сме наплюли някого, а това, че мнението ни няма нищо общо с темата... няма значение.... важното е да не е Иванчовото а Драганчовото...
82
1
 
7
 
! Отговори
Марк до 63 преди 13 години
Бях решил да не се занимавам с глупости, но не издържах:Америка принадлежала на индианците...Ами по тази логика България е принадлежала първо на траките, после на славяните, след това на византийците, от които гадния Аспарух си я е присвоил.....
81
0
 
4
 
! Отговори
До Jiovanni /Иванчо/ преди 13 години
"Да.. глупав и неграмотен съм, но сравнен с други хора, а не точно с теб 75-ти... "Ние, в България, заради такова мислене сме на дъното на Европа. 'Щото от всичка "разбираме" и за всичко си имаме отговор, нали! Това, че хора като Рейгън променят света не е "важно", "важно" е мнението на Иванчо. "Браво" Иванчо!
80
2
 
2
 
! Отговори
Jiovanni до 75 преди 13 години
Да СЛУЧАЙНО знам, кога Рейгън е бил президент: 1981-1989. Също така СЛУЧАЙНО знам, какво е казал по време на предизборната кампания 1984, и какъф колосален гаф е направил. Съвсем СЛУЧАЙНО се поинтересувах и за еволюцията на ЦРУ по рейгъново време. Също СЛУЧАЙНО знам стадиите на развитието на Алцхаймер.Да.. глупав и неграмотен съм, но сравнен с други хора, а не точно с теб 75-ти...
79
2
 
6
 
! Отговори
Schweizer преди 13 години
"Американският президент е описван като опасно глупав човек