Българи ли са ромите?

Огледалото на чуждите медии може и да отвори нашите очи
Обновена: 14 мар 2011 17:10 | 14 мар 2011 17:10,
523
Българи ли са ромите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колкото повече новини за ромите идват от чужбина, толкова повече нарастват шансовете и българското общество да ги чуе по европейски начин, пише Дойче веле.

Последният случай дойде от френския град Бордо, където преди няколко дни са били осъдени петима български граждани. Източникът на новината е вестник „Зюд-Вест“, според който петимата са отрязали пилон на електропровод, като с това са извършили една от най-зрелищните кражби на метал в град Бордо.

Те били задържани на място от полицията и изправени веднага пред съда. Имали служебен адвокат, който пледирал, че неговите клиенти водят мизерен начин на живот и че това трябва да се зачете, за да им се наложи по-меко от затвора наказание. Вестникът нарича петимата по следния начин: „мъже с българско гражданство“.

Западното "малоумие"

В българския печат тази новина или не беше публикувана, или осъдените бяха преименувани на „българи“, а форумите се втурнаха да поясняват, че българите в никакъв случай не крадат, това се прави само от циганите. И че само западното малоумие може да припише на циганите българска принадлежност.

Преди тази новина имаше буквално десетки други, които бяха посрещнати по същия начин - в западния печат арестуваните бяха определяни с тяхното гражданство, а в българския печат гражданството някак си успяваше да прерасне в едно от двете възможни етнически определения и да раздразни публиката.

Междувременно основният въпрос все оставаше извън вниманието - коя държава, все пак, представлява българските граждани в чужбина? Включително и онези от тях, които по случайност са от някакъв произход, фашизоидно определен като иманентно порочен.

Вторият съществен въпрос пак остава извън вниманието - част от кое общество са българските роми? Кое общество те представляват вътре и извън страната?

Това са все въпроси, които традиционно се заместват с обидни определения или възклицания.

Обикновено се твърди, че циганите по природа са крадливи, мръсни и мързеливи полухора и че те самите не искат да се променят, нито пък да са част от това общество. Авторите на това масово твърдение обикновено не развиват мисълта си до естествения й край – вероятно от опасение, че краят на тази логика води само до мисълта за депортиране, ако не до мисълта за изтребление.

Какво друго може да се направи с нещо, описано по този начин: един милион рецидивисти, които нито искат, нито могат да бъдат нещо друго, освен рецидивисти и генетично предават това свое качество на следващото, вече тримилионно поколение?

Натрапеното огледало

Нито едно българско правителство не е поставяло на глас проблема с бедственото положение на ромите, а още по-малко е развивало политика в този смисъл. Тиражните медии също избягват темата, стига да не броим многобройните шоупрограми, където ромският диалект е изчерпателен извор на хумор.

Единственият шанс темата изобщо да възникне в публичното пространство, е тя да дойде отвън, като едно натрапено от здравия разум огледало.

Само така ще стане ясно, че огледалото не умее да прави разлика между Христо Стоичков и крадеца от Бордо - и двамата имат едно и също правителство, едни и същи медии и едно и също общество.

(DW)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
2
 
12
 
! Отговори
муспи преди 13 години
България е страната с най голями възможности за *** бизнес. Вижте Костов как успя в живота, направи в една бедна страна това което Абламович в Русия.
433
1
 
9
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 13 години
POPITAITE KOSTOV
432
0
 
25
 
! Отговори
Шизофреник преди 13 години
Въпросът" Българи ли са ромите?" ми звучи като "Французи ли са германците"...
431
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nqma na4in!
430
1
 
27
 
! Отговори
:) преди 13 години
Французите и италянците добре ги подкараха с депортациите и събаряния на гетата им. Просто трябва да ги депортират извън границите на европейския съюз. Пък хората дето мислят като автора на статията ако искат да си ги осиновяват и те да се грижат за тях.
429
14
 
2
 
! Отговори
qweer преди 13 години
po kradlivo pleme ot bulgarite ne poznavam v chujbina kato chuyat bulgarin horata se pazyat zashtoto ciganina pasti da yade pred bulgarina deto se ima za bulgarin.i te ne znayat kakiv melez sa ama se imat za neshto 500 godini osmansko robstvo otdelno kolko rasi sa minali i se imat za bulgari,chudna rabota.
428
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей това се казва правосъдие. В България не само до съда нямаше да стигнат ами и полицията не мой ги арестува че току виж яла един бой.Коччината си е ***.
427
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
маи на някои хора им е къса паметта -заъравиха кой направи от асан-асен беше наказуемо да кажеш,че си ***, хванете се в ръце и внесете колкото може повече молдовци те може би са българи опитаите и с татарите нали сте братя
426
1
 
24
 
! Отговори
ивац преди 13 години
Има стара поговорка която гласи":когато от кучето стане курбан тогава от *** ще стане българин" това е истината,няма що да я крием.
425
2
 
30
 
! Отговори
кандиса ми преди 13 години
Да престанем най после да назоваване с това фалшиво име "роми" етноса който ни създава купища държавни и лични проблеми и и да се обърнем с лице към действителността и и да признаем че на това племе изкуствено му се създава среда за да може по един или друг начин под давлението на определени фактори да влияе на общественото политическо състояние на държавата. може да не съм прав но никога не мога да се отъждествя като *** ,камоли да приравня *** с българин.Позор.
424
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колкото до сапуна бугарскиа се харчи повече
423
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кражбата на лека кола е далеч по престижна от кражбата на каруца дърва.в българиа крупната кражба е ''освояване'
422
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кражбата на лека кола е далеч по престижна от кражбата на каруца дърва.в българиа крупната кражба е ''освояване'
421
0
 
14
 
! Отговори
чичо манчо преди 13 години
ЗАВИСИ В КОЕ БЮРО ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ПИТАТ ,ИНАЧЕ НЕ СА .долни *** са и са за ***
420
0
 
29
 
! Отговори
160 преди 13 години
*** са българи , когато ги хванат в европа да крадът иначе в българия били ***
419
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а въпроса европеици ли са бугарите отговора май е ясен . огледаите се в какви гета живеем
418
0
 
10
 
! Отговори
aha, преди 13 години
Българи ли са *** ? Не ! *** живеещи от гърба на още по големи ***.
417
0
 
11
 
! Отговори
aha, преди 13 години
"Българи ли са *** ?"След няколко години същия въпрос въпроса ще бъде задаван обратено -" *** ли са българите ? "
416
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво бедствено положение на ***? Ами какво е положението на възрастните хора, които биват ограбвани и малтретирани от ***?
415
7
 
3
 
! Отговори
TC преди 13 години
niama razlika mejdu bilgarin i *** kradlivo pleme sme