Кучешка история

Гневен изблик на една софиянка, която иска правилата да се спазват
11 апр 2011 07:00,
909
Кучешка история
Снимка: Авторката

Това, което виждате на снимката, не е в София, България. И никога няма да видите такава картинка в София, България. Знаете ли защо?

Защото софийските градинки не са за хората, а за кучетата. Ама имало знак забранено да се разхождат кучета? Ама имало глоба за разхождане без каишка и намордник? Ама трябвало да се събират изпражненията в пликче? Моля? Казахте ли нещо?

Виждала съм точно трима души, собственици на кучета, да правят последното (просто непознати на улицата) и ми идваше и тримата да ги разцелувам.

За сметка на това се разправям всекидневно със съседи, които пускат животни от бойни породи да тичат свободно из квартала. С баби, хранещи с помия бездомните кучета, които се оформят в „опитомена” глутница и лаят по всеки случайно преминаващ човек. Или със стопани, които пускат кучетата си сами навън през деня, защото не можели да ги разхождат.

И знаете ли какво? Чувствам се напълно дискриминирана. Нищо не мога да направя срещу т.нар. защитници на кучетата, които не просто са повече, ами са и агресивни.

Споделих във Facebook новината, че общински инспектори щели да проверяват спазват ли собствениците на кучета изброените по-горе задължения. И като ме нападна една госпожа, как не ме било срам, тя си плащала данък на кучето, за разлика от нас, чиито деца акали по градинките.

Един приятел пък се оплака, че стар негов колега и познат го „блокирал” в социалната мрежа, защото се изказал против бездомните кучета.

Замислих се, че вместо проблемът с бездомните кучета, както и с неспазването на правилата за отглеждане на домашните, да ни накара да потърсим общо решение, той ни разделя на два враждуващи лагера.

Единият, определено по-безгласен, е този на хората като мен, които искат просто да се спазват правилата и да се поддържат редът и хигиената в града. Сред тях има и доста собственици на кучета, които обаче се държат като нормални хора и не превръщат съгражданите си в заложници на криворазбрана любов към животните.

Другият лагер е на гръмогласните защитници на бездомните кучета и на собствениците, които не желаят да се съобразяват с никакви ограничения.

От доста време една банда от 4-5 едри бездомни кучета обитава градинката между нашия блок и детската градина отсреща. Причината е, че няколко любезни баби от околните блокове хранят „кученцата”, които им отвръщат с „охрана” на територията, като лаят и ръмжат всеки непознат човек или животно.

Оказа се, че това е проблем за дъщеря ми, която се страхува да мине покрай кучетата на път за градината. Звъннах в „Екоравновесие” да помоля да ги съберат. Отговорът беше, че след като си живеят тука, понеже покровителите им ги хранят, след като ги кастрират и ги пуснат, пак ще се върнат. Та да съм се обадела на районния еколог. И той какво, питам, ще глоби ли бабите, дето ги хранят? Ми не. И каква е ползата тогава?

Излишно е да уточнявам, че разговорите с кучешките благодетели са безполезни, защото веднага съм обявена за коравосърдечна и безжалостна към бедните същества.

Междувременно открих, че в т.нар. Долен Лозенец тече вътрешноквартално съревнование за най-мръсна улица в контекста на кучешките разходки. Дотук първото място си оспорват „Цанко Церковски“, „Крум Попов“ и „Криволак“. Да не се обиждат други квартали, които може би претендират за по-предна позиция.

И на този омазан и миризлив фон т.нар. защитници на животните претендират само за права. Извинете, но грижата не предполага ли отговорност, задължения? Дори ако прибегнем до паралела с децата, направен от цитираната от мен госпожа – какво мислите за хората, които имат деца и не се грижат за тях?

Ако ви е еня за бездомните животни, осиновете си някое. Приберете го, нахранете го, направете му паспорт, ваксинирайте го, плащайте му данък, разхождайте го, събирайте му изпражненията. С децата така се прави, най-общо казано.

Общината пък има грижата да реши въпроса с бездомните животни, а природозащитните организации, моля вместо да организират шествия в защита на кучетата, да организират приюти за отглеждането им.

Какво смята местната власт по въпроса можете да разберете от проекта на Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община

Аз лично нямам нищо против кучетата. Но съм твърдо против това желанието на някои да имат куче или да обичат уличните кучета да нарушава моите лични права и да застрашава моята и на децата ми сигурност.

Не може да се страхувам да мина по улицата и да се налага да заобикалям, защото там се е разположила глутница. Не желая да извеждам децата си в паркове и градинки, където се внимава като в минно поле.

Хора, не сте ли чували, че пясъчниците по детските площадки са за игра на децата, а не са тоалетни за кучетата ви?!

Вижте пак снимката. Това е Будапеща. Няма ли да е хубаво, ако и в София можем да сядаме по тревата и да играем свободно с децата си? Можете да играете и с кучето си, ако предпочитате, и ако на съответното място е разрешено.

Стига преди това да възпитаме първо себе си, после животните, че когато живееш в общество, трябва да спазваш определени правила. В противен случай не разбирам защо да не си отглеждам прасе зад блока? Нали така се казваше в култовия филм: „Прасета не може, а кучета и котки може?!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


909
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
861
0
 
3
 
! Отговори
kkivanova преди 12 години
Мила Деничке, проблема е в безотговорното и нагло поведение на онези собственици на кучета, които смятяат, че могат да си водят кучето без каишка и наморник и пет пари не дават дали ще ти захапе детето или не.И си мисля, че сигурността на гражданите е много по-важна от чистотата, колкото и жестоко до звучи.Защото,ако родвайлер или друг пес недай си боже нахапе детето ми чистотата на прекрасната ни столица няма изобщо да ме интересува!По отношение на замърсяването-не правя компромиси -пазя чист
860
0
 
3
 
! Отговори
elifbi преди 12 години
Аз много обичам животните и имам куче у дома ,но също съм против да се хранят на улицата бездомните животни.След като искат да се грижат за тях да ги приберат във къщите си да им сложат ваксини и да ги гледат.Миналата година понеже и аз като всички имам комшии които хранят котки като им хвърлят храна от терасите,първо навсякъде е мръсно и мазно и после няма кой да го почисти и второ напълниха хизбити със бълхи.Но всичко опира поне според моето скромно мнение до възпитанието което ни липсва.
859
0
 
3
 
! Отговори
Галина преди 12 години
Христос воскресе! В 21 век няма място по улиците на един град, който е и столица освен всичко друго, за едри бозайници, освен хората.Освестете се!
858
0
 
5
 
! Отговори
Стойчо Рибаров преди 13 години
В отговор на мнение 899: Рано или късно агресивното поведение на любителите на животни води до агресия от страна на потърпевшите, чиито права са незащитени. За най-голямо съжаление отговора на тази агресия понасят нищо неподозиращите животни, които се превръщат в заложници, заедно с нашите деца, на нашите безумия. Ако жовек си живее някъде в гората или в полето сам, може да си отглежда каквото си иска. В населените места сме длъжни да се съобразяваме с обществените правила и норми на поведение!
857
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубава статия, да попитам - понеже сега влизам и не съм преглеждал коментарите, та започнаха ли вече рецептите за отрова, рибарски кукички , киселина и винкели?Питам само, под такива статиии обикновенно се събират любителите на подобен род забавления.А и да не забравяме новото родно изобретение- вече не ги бесим и тровим ами само им сечем лапите с брадва и ги оставяме така живи....
856
0
 
8
 
! Отговори
Toni преди 13 години
Моя приятелка извежда детето си в парк с пчсъчник, млада дама разхожда кучето си което естествено се запътва към пчсъчника, познайте защо :) . Приятелката ми естествено прави забележка на "дамата с кученцето" , за съжаление отговора бил:"А ти коя беше че да ми правиш забележка. "Мн. яко а. Според мен собствениците на кучета трябва да преминават през специално обучение, което показва нагледно какво е нормалното поведение като собственик на куче и какви права имат собствениците.
855
0
 
4
 
! Отговори
жени преди 13 години
В България, преди 9.09, пясъчниците за деца са се покривали с мрежа за през нощта срещу котешки и кучешки "работи". Интересно колко часа ще изкара мрежата днес?! Прекрасно е да има кучета, хубаво е всяко да си има дом, задължително е ние, собствениците, да им чистим и плащаме таксите им. Правя го.Само дето обществото ни е болно и подобна статия носи само омраза. Трябва разбирателство. Дано!
854
0
 
8
 
! Отговори
Уилма преди 13 години
защото хора, като на Балканите няма никъде...
853
2
 
8
 
! Отговори
gwido преди 13 години
бездомни кучета освен на Балканите другаде в Европа не съм виждал
852
1
 
27
 
! Отговори
Как е в USA? преди 13 години
Тук кучетата се пускат само в т. нар. doggie parks - заградена площ с рамер на половин футболно игрище, примерно, където стопаните си пускат кучетата да играят. Обикновено има 2 парка - за малки и големи кучета.Намерените бездомни кучета се откарват в приюти и им се дава шанс от няколко седмици да се намерят стопани. Ако не се намери стопанин се приспиват!Всички мъжки кучета се кастрират, а ако не желаеш плащаш доста по-скъп данък.Тук няма нито едно бездомно куче, няма лай посред нощ!
851
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И още един въпрос: докога ще бъдем принудени да търпим лая на всевъзможни ***, отглеждани по балкони, дворове и т.н.?
850
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре бе, може ли някой да ми обясни в кои държави се прилага фамозната тактика "кастрирай и върни"??? Аз съм бил в доста държави, но никъде не съм виждал бездомни кучета, включително САЩ.
849
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V NASIA KVARTAL IMA EDIN DETO HRANI BEZDOMNITE KUCHETA I KOTKI.EI ,UPORIT CHOVEK,EI VECE TRI PATI GO BIJA I PRDALZAVA .POCVAM DA SI MISLIA CHE SLABO GO BIJA .MAI STE ZASILVAM INTENZITETA.
848
4
 
10
 
! Отговори
НЕ ГЛЕДАТЕ ВНУЧЕТА преди 13 години
...А ГЛЕДАТЕ КУЧЕТА!ЗАЩО ТОГАВА СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ ЖИВОТА??!ВИЖТЕ ,КАК КУЧЕТАТА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ.....!ЗА ТЯХ ЖИВОТА Е ЧУДЕСЕН!НАЛИ...????ВЪПРОС НА КРИТЕРИИ......
847
0
 
3
 
! Отговори
Искра до Криста преди 13 години
Това е цивилизация, ама ние сме далеч от нея.
846
0
 
15
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Във Виена има специални градинки за кучета.Затворени пространства,но достатъчно просторни ,където кучетата на воля играят,а стопаните им могат да поседнат на пейки.Заградени,безопасни за хората и най-вече за децата.Ех,размечтах се....
845
0
 
10
 
! Отговори
Искра преди 13 години
Ами какви да са кучета там, ако не 'улична превъзходна'? Те откъде са се пръкнали? Не са изникнали ей-така от нищото, всичко почва с изхвърлени кучета, които след много поколения вече изобщо нямат нищо общо с никаква порода, логично, мисля. И аз в никакъв случай не твърдя, че трябва да има каквито и да било бездомни кучета - породисти или не. Както заради хората, така и заради доброто на самите животни. Но не станем ли ние по-отговорни, това няма да се случи - много е просто.
844
6
 
6
 
! Отговори
do 880 и аверите му преди 13 години
За такива като тебе трябва по една газова камера и после ***. Само някой тапир може да изкаже подобно мнение.
843
0
 
4
 
! Отговори
до Искра преди 13 години
Искра защо не излезеш от този Сесловци виж в Южния парк как е положението само улична превъзходна са кучетата. А като си написала някакво име в никаква случай не те прави по-малко анонимна от анонимните.
842
5
 
1
 
! Отговори
Искра преди 13 години
А това, което е казал Ганди, определено си проличава особено в България, понеже като гледам нивото на доста от нас е нулево. Продължавайте да учите децата си, че проблемите се решават с насилие, пък да видим докъде ще стигнем.