Къде отиват бившите големи

Какво се случва с диктаторите, когато бъдат свалени
17 апр 2011 17:06,
30
Къде отиват бившите големи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След събитията в Северна Африка и Близкия изток има нови бивши диктатори, които вече не са обект на народната любов. Тунизийският Бен Али избяга в Саудитска Арабия, а Хосни Мубарак остана и сега го чака съдебен процес. В Кот д`Ивоар доскорошният президент Лоран Гбагбо беше арестуван, а в Либия Муамар Кадафи все още не се предава.

Около неговото бъдеще има най-много въпросителни, като настоятелно се говори, че евентуално оттегляне ще стане само при гарантиране на политическо убежище в друга страна. Готовност да приемат полковникът и семейството му официално изрази Уганда, а неофициално – Зимбабве.

Всъщност, както коментира BBC, изгнанието на управници е практика, датираща от древността. Гръцкият тиран Пизистрат е отстранен от власт в Атина и прогонен в Северна Гърция, където успява да събере съмишленици и многобройна армия, за да се завърне победоносно. 

Шотландските монарси от Средновековието често бягали във Франция, където ги посрещали топло предвид общия враг Англия.

В близкото минало редовната практика при остри граждански конфликти и народни бунтове срещу диктатори е точно такава – изгнание. Било то доброволно или не.

Дори има случай, в който изгнанието е на територията на самата държава – това се случва с лидера на Червените кхмери в Камбоджа Пол Пот (впоследствие той е арестуван и осъден на доживотен затвор).

След 10-годишно властване (1966-1976) в Централната африканска република военният диктатор Жан-Бедел Бокаса е принуден да избяга в Кот д`Ивоар, защото по време на визитата му в Либия е извършен преврат. В Абиджан остава 4 години преди Франция да му даде убежище и пенсия заради заслуги към Френския легион.

Бокаса все пак се завръща в ЦАР през 1986 година, където е съден за измяна, убийства, злоупотреба с власт и дори канибализъм. Смъртната присъда постепенно се стопява до 2-годишна, а накрая се възползва от обявената от президента Колингба пълна амнистия и прекарва остатъка от живота си в родината. 

Страховитият угандийския диктатор Иди Амин (1971-1979) бяга от страната с хеликоптер, след като армията му (въпреки помощта от Муамар Кадафи) губи войната с Танзания и опозиционните паравоенни формирования. Прекарва в изгнание общо 24 години – първо за кратко в Либия, след това в Саудитска Арабия. Умира от бъбречна недостатъчност през 2003 г.

Интересна е историята на Валетин Щрасер, който на 25 години става най-младият държавен глава в света след успешен военен преврат в Сиера Леоне (1992 г.). Успява да се задържи на власт четири години преди самият той да стане жертва на преврат. Заминава за Англия, където става студент по право в Университета Уоруик.

В тясно сътрудничество със САЩ дипломираният правист Фердинанд Маркос управлява с желязна ръка Филипините цели 21 години (1965-1986). Неговото управление е свързвано с икономическия бум в азиатската страна, но и с безкомпромисен държавен апарат, неподбиращ средства в елиминирането на всяка опозиция.

В крайна сметка народът се вдига на бунт срещу безчинствата на властта и след 4-дневни улични протести (по съвет на Белия дом) Маркос се оттегля и се озовава на Хаваите. Според спекулациите с няколко милиарда долара в сметки в различни банки по целия свят. Три години по-късно умира.

Алфредо Щрьоснер е президент на Парагвай цели 35 години (1954-1989) преди да бъде свален от военните. Мненията за неговия режим са разнопосочни – от корумпиран диктатор, трупащ богатства на гърба на хората до човекът, гарантирал политическа и икономическа стабилност на Парагвай за повече от три десетилетия. Доживява дните си в Бразилия, където умира на 93-годишна възраст.

След падането на Берлинската стена лидерът на ГДР Ерих Хонекер логично намери убежище в Москва. Екстрадиран е обратно от новото правителство на Русия и е даден под съд за държавна измяна и за престъпления, извършени по време на Студената война. Заболява от рак и е пуснат на свобода. Заминава в изгнание в Чили, където издъхва през 1994 година.

В някои случаи обаче бягството в изгнание не носи спокойствие до старини. Такъв е случаят с безмилостния либерийски президент Чарлз Тейлър, който е свален от власт през 2003 година и е приет от Нигерия. Домакинството обаче е временно и сега Тейлър е съден от Международния наказателен съд в Хага по 11 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради зверствата, вършени дълги години от наказателните му отряди.

В интерес на истината въпросната съдебна инстанция (създадена през 1998 г. и работеща на практика от 2002 г.) позволи на ръката на закона да прекосява континенти и сега безоблачното пенсиониране изглежда все по-малко вероятно за свалените диктатори. Или поне стесни значително избора им.

Международният наказателен съд има общо 114 страни-членки. Разбира се, има и държави, които не са дали съгласието си с дейността на съда, като сред тях личат Китай, САЩ, Израел, Судан и Индия.

По сходен начин зад решетките се озова бившият югопрезидент Слободан Милошевич, който беше изправен пред създадения от ООН Международен трибунал за бивша Югославия.

Процесът срещу Милошевич за престъпления срещу човечеството по време на войните в бивша Югославия се проточи пет години до 2006-та, когато той почина от сърдечен удар в килията си без да бъде осъден.

В края на същата година Саддам Хюсеин пък беше осъден от иракски съд и обесен.

Сега светът чака съдбата на поредната „порция” диктатори, които сдадоха (или ще сдадат) властта след дълги години в нейната опияняваща прегръдка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
ПО ИНТЕРЕСНОТО Е КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ИМ ЗАЩОТО Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА ЧЕ ДОКАТО СА НА ВЛАСТ , КАКТО И В БЪЛГАРИЯ ДО 1989 А И СЛЕД ТОВА ПАРИТЕ СИ ГИ ВЛАГАТ НА ЗАПАД ИЛИ В САЩ!ТАКА БЕ И С ИРАНСКИЯ ШЕЙХ КАДАФИ САДАМ А И РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ...БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ!Интересно че с парите си те купуват американско и западно поданичество а за бедните се искат ВИЗИ!
29
1
 
2
 
! Отговори
Andrey преди 13 години
А тайландският диктатор Таксин Шинаватра отиде в Черна гора, където си харчи на спокойствие милионите.
28
1
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 13 години
И там ... Дупе да му е яко...
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам, къде отиват всички диктотори, но Кадафи се е запътил към Хага...
26
1
 
12
 
! Отговори
шус преди 13 години
с такива банкови сметки чичо Сам никой не е върнал,да му мислят онези които се тъпчат в лодките.
25
2
 
12
 
! Отговори
Ян бибиян преди 13 години
От снимката е ясно -на Луната !
24
8
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
za takiva gadove kadeto sa tormozili celi narodi ne trqbva zatvor do jivot ili smartna prisada.trqbva smart po osobenno jestok na4in s ma4eniq i to ot naroda
23
2
 
14
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
ZA MEN TOPLOFIKACIQ E PO GOLQM DIKTATOR....OT *** I STALIN...STEREO.....
22
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде отиват, ами разбира се, че в Москва отиват. Там е крепостта на всичкото зло на този свят.
21
3
 
27
 
! Отговори
М преди 13 години
Умопомрачителна символика на тази снимка, както на повечето, подбрани от редакцията на Днес.бг!
20
10
 
18
 
! Отговори
ivo преди 13 години
a barak obama t.e. osama bin laden kakav e v momenta,a sasto hilari klinton kakva pacavra e
19
3
 
4
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Всички пишещи под ник Анонимен да станат диктатори и да ни тъпчат нас българите с железните си пети: )))
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На повечето български дpисльовци им трябва диктатор за да се чуствуват добре. Няма ли някой който да ги натиска в калта и да ги мъчи, не знаят какво да правят и сами си лазят из калта.
17
10
 
25
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Бойко ще избяга в Македония
16
9
 
45
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Парадоксът е,че диктатурата е единственото спасение от "демокрацията"!
15
7
 
18
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Има добри и лоши диктатори.Добрите са тези,които слушкат,а лоши са,които са вироглави.Вироглавите ги бомбардират,ако разбира се не са много силни.На добрите обаче също им правят понякога сечено и ако не се радват им пускат уран.Изобщо извода е,че ако искаш да си диктатор,трябва да си силен,независимо дали те смятат за добър или за лош.
14
9
 
21
 
! Отговори
хикс преди 13 години
Истината е, че дори и диктатор, Кадафи е сторил доста полезен ред за сънародниците си. Разбира се винаги има и недоволни от всякакъв ред? Но, ако наистина избяга в Уанда, както се говори че президента им бил людоед (четох го в новините), кадафи рискува да завърши дните си опечен като агне или в курбан? мисля,ч е дори и да има пари, апетита на президента може да не се съобрази с това, ако дойде някоя Коледа и няма пуйки на пазара?
13
14
 
17
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ -ЛЪЖЦИ преди 13 години
ВИЖТЕ КАК ЛИБИЙЦИТЕ МРАЗЯТ КАДАФИ ВСИЧКИ МУ СЕ РАДВАТ И МУ СЕ ВАЗХИЩАВАТ А ТУК НИ ЛЪЖЕТЕ ,ЧЕ МНОГО ГО МРАЗЕЛИ *** ПРОПАГАНДА...КАДРИТЕ СА ОТ 14 АПРИЛyoutube/watch?v=4rVjXRYdB7U&feature=related
12
5
 
65
 
! Отговори
"гнилият Запад& преди 13 години
Така е, нали инашите до 1989 градиха "соц и ком", но НИКОЙ не отиде в Русия, Куба, Китай,Северна Корея - да предаде опит.Всички вкупом се изселиха в Австрия, САЩ и други "лоши страни", където НЕ НИ ПУСКАХА през периода 1945-1989.И всички соцкомунисти завъртяха УСПЕШНИ бизнеси. А откъде пари?? Нали само социдеи имаха?Та това е. Същото и с изповядващите ислям.Не отиват в държави от "правата" вяра, а в "лошите" западни страни.И там, ядосани, палят коли, безчинствуват, щотот няма работа,няма пари
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е нашите никой не ги пипа те са безсмъртни