Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
627
4197
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прокурора има ли данни за религиозната основа на ДПС?Или това не е полически коректен въпрос?
626
4454
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гадни журналисти - лицемерни и наивни.когато не 400 хиляди, 4 милиона души дадат гласа си за националистическа партия, тогава има да пеете либерални лозунги...Заради такива като вас, продажни душици от криворазбраната демокатична доктрина, и само заради вас има и такива десни националисти. Никой друг не се интересува от Българите и Българиските интереси!
625
4424
 
0
 
! Отговори
USA преди 12 години
Nie Balgarite dale4 ot Rodinata (maika Balgariq ) ne sme saglasni s deisviqta na ATAKA , ami na nas ako ni storqt sa6to kakto v Sofiq vie na Muslumanite .Vie poludqhte li v Balgariq ili kakvo ne vi stiga hlqba ili ne6to drugo?
624
3994
 
0
 
! Отговори
Kiril Nikolov преди 12 години
Районният прокурор Александър Налбантов събира данни за извършено престъпление по чл. 162 и 164 от НК - за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа Александър Налбантов (вляво) и Николай Кокинов Ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, освен повдигане на обвинения, прокуратурата може да поиска и забраната на политическа партия "Атака", позовавайки се на закона за политическите партии.
623
3755
 
0
 
! Отговори
Ivanov преди 12 години
Tezi bezrabotni huligai nqmat 2 lv. v djoba si da si kupat kafe , tragnali ATENTATI da pravat ,skapana DARJAVA nemogat edin zakon da priemat i da zabranqt takiva 6estviq kato tozi ATENTAT ot strana na ATAKA ,6to za partiq tova.Misleh tova lqto da se prebiram v Blgariq na more , no ste hoda v Palma de Mliorka , neka tezi gladni jadni bezrabotni huligani ot ATAKA da hodat na more ta da vidim kolko oborot mogat da napravat.
622
2
 
2
 
! Отговори
алооо, днес.бг преди 12 години
тая статия е открита предизборна политическа агитация.доколкото е известно на всички добре запознати със законите ни, официалната предизборна кампания все още не е обявена за стартирана. коригирайте се и пишете само в рамките на позволеното от законите.
621
1
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 12 години
29. 10. 2009 , ' И Муйо Пилата да бяхме избрали за лидер на БСП, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден, заяви в в скандално интервю за "24 часа" бившият вътрешен министър Румен Петков. '
620
1
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 12 години
Р. П. за книгата на Ю. Рот ' Новите български демони ' : ' Лъжецът, клеветникът, мошеникът, безгръбначният трябва да бъде удрян през устата ! И през пръстите, и през всички части на тялото. '
619
5
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Долу Борисов!Долу ДПС!ДОЛУ АТАКА!ДолуБСП!Долу синята коалиция!Долу НДСВ!Долу РЗС!
618
3
 
8
 
! Отговори
masti преди 12 години
раличке, и шуедите ли са ***. Не ти пожелавам, но ти сама си го искаш - виж лицето на депутатката, в коя държава депутат ще бъзе ударен и няма да има ответна реакция на правоохранителните органи . В уса за това ще се да има над 100 избити от силите на реда. А повечето путколици-мъже и курналистки като теб - срещу жена е хвърлен камък. показателно - така при шериата се изпълнява смъртна присъда за срешила жена. Срам мее от теб.
617
4
 
10
 
! Отговори
П.П. преди 12 години
161, НЕ! НЕ Е "все едно", въобще не си помисляй да го сравняваш с това!!!Ако бяхме тръгнали в Турция да настояваме за български новини и за тон колони на църквите! Има ли такова нещо? НЕ. Не подкрепям Волен, ама това с джамията не е проблем от вчера, мързеливия имам да вземе да си се качи да пее, а не да вие по тон колоните за 50 души. Егати, стана модерно да си толераст и да плюеш по национализма... а къде остана нашата същност?
616
4
 
13
 
! Отговори
РАДОЙ преди 12 години
ТЪРПИ НАРОДЕ НАШ ТИ ИМАШ ПЕТ ВЕКОВЕН СТАЖ
615
5
 
4
 
! Отговори
Tzvetanov преди 12 години
В този комплициран момент, подобни провокативни заглавия, звучат тенденциозно и предателски. Това не обединява, а напротив разединява нацията.
614
1
 
19
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Официално становище на "българското" правителство и народно събрание: Ислямски екстремизъм има само ако е срещу израел, в Еврапа е хулиганска проява, а в България екстремисти са християните.
613
12
 
27
 
! Отговори
noent преди 12 години
СИДЕРОВ Е ***
612
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия обижда българина,гласоподавател.Българите не са националисти (за справка вижте напр.Сърбия,Гърция...). И това,че някои българи мислят с горните си глави,а не с долните(за облагите) означава че има още България.Ислямизма е цел в която ислямският свят по целият свят се опитва да доминира- политически,духовно и икономически.В цяла европа мюсолманството превзема статуквото на институциите...
611
1
 
1
 
! Отговори
идиот преди 12 години
Не изчетох всички коментари, затова моля за изивинение ако мнението ми съвада с нечие - спомнете си реториката на Волен преди години срещу друга група...и как
610
1
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Сблъсъка между НАЦИОНАЛНИТЕ ЛЪВОВЕ и ГЛОБАЛНАТА ХИДРА не вещае добро за втората....Това да го запомнят "глобалистите" и не защото глобаизма е нещо лошо,а защото не сме дорасли за ИСТИНСКИЯ глобализъм,който за разлика от днешния възниква естествено във хода на човешката еволюция,А НЕ НАСИЛСТВЕНО ВЪВ ИМЕТО НА ПЕЧАЛБАТА......
609
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ако пребиваш по един ром дневно" - едно добро начало!!!
608
5
 
33
 
! Отговори
Да,но преди 12 години
В началото на този месец Огнян Стефанов написа Ще оцелеят ли белите в България?. Ето:.... нещата са още по-брутални. Саркози и Берлускони се събират да обсъждат нашествието на бежанци от Северна Африка като заплаха за националната сигурност на Франция и Италия. Зад ръкостисканията и прегръдките прозира страх, че бурките и забрадките са само прелюдия към голямото преселение, което може да се окаже фатално за европейската цивилизация. Мнението се подсилва от забитите като пики минарета в небето на Германия. Ще оцелеят ли белите вече не е расистко понятие, а въпрос на оцеляване на не един и два европейски народа. Безспорно България е сред най-застрашените.Та като гледам и чета плитките повърхностни коментари в този форум се чудя на плиткия мозък на авторите им.Проблемът е сложен и опасен предстои великото преселение, по точно- подмяна на коренното население с другоПредстои заселване на България с други хора, засега оттук само се изселват . . . предимно българи