Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
19
 
51
 
! Отговори
pa6ata преди 12 години
Както каза някой в другата статия "Атакист е мерна величина за ***" или нещо от сорта.400 000 хич не е малка цифра... Успех с приобщаването към европейските ценности.
6
16
 
52
 
! Отговори
Карлуково преди 12 години
Много моля Волен, Яне и Боко да минат през 4-ти километър и да им предложим необходимото лечение, а не да си играят на управници!
5
31
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле, Волен трябва някой да го гръмне от упор, това остава сега - да ни докара безредици и улични боеве.ПС: То пък не е демократично да го гръмнеш, ми добре, да го затворят властите. Ама доживот.
4
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да кажа,че тия които правят провокациите НЕ СА НИТО БЕДНИ,НИТО ОБЕЗПРАВЕНИ,наркомани,***,откачалки,платеници на който даде пари и не оправдавайте всяка простотия с бедността,бедността у нас е много ама много преекспонирана
3
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лумпеният популизъм почна от БСП/ДСП! На ви сега продължение на "приказката"'. Каквото сте си посяли ще си го сърбате - български предатели, турци и ***!
2
50
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислех да не гласувам за никого на изборите, но с тази статия ме накарахте да се замисля, дали да не гласувам за "Атака".
1
15
 
35
 
! Отговори
SS преди 12 години
Как да хвърля камък ?То , само изпра...ния !!!Да ме изцапат ли ?Само бой и то много бой по *** !!!